Sunday, April 14, 2019

ΣΥΡΙΖΑ-Ναλμπάντης. Μια σχέση μονόπλευρη




Η συστράτευση του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας με τον Κώστα Ναλμπαντη εξέπληξε πολλούς-οχι τόσο για την πολιτική διάσταση της συνεργασίας αφού θεωρητικά προκειται για συνεργασία όμορων πολιτικών χώρων,  του κέντρου και της αριστεράς, οσο για το είδος της σχέσης αυτής.

Είθισται όταν δύο πολιτικοί χώροι έρχονται σε ένα είδος συνεργασίας αυτή να ανακοινώνεται, οι όροι της δε να είναι ξεκάθαροι και να παρουσιάζεται στον κόσμο ως τέτοια.

Αντιθέτως, στην περίπτωση του Κώστα Ναλμπάντη ο ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας ενώ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και έχει συμμετάσχει ενεργά στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, ιδιαίτερα σε χωριά όπου υπήρχε αδυναμία από τον ίδιο τον υποψήφιο δήμαρχο, φαίνεται να μην εισπράτει κανένα πολιτικό αντάλλαγμα από τον υποψήφιο δήμαρχο. Αντί αυτού η συμφωνία παραμένει κρυφή, κανείς δεν μιλάει για αυτή, ενώ δίνει την εντύπωση πολλές φορές ότι σαν να κρύβει ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος τη στήριξή του από το κόμμα αυτό.

Κορυφαίο παράδειγμα ήταν η μη παρουσία του στην ομιλία του Νίκου Παππά στη Βέροια όπου εκεί ξεκάθαρα ο υπουργός ανέβασε στο βήμα και χαιρέτισε τους υποψηφίους που στηρίζει το κόμμα του σε Βέροια και Νάουσα.
Ένα δεύτερο συμβάν που έγινε μόλις χθες ενισχύει αυτές τις υποψίες, ότι πρόκειται δηλαδή για μία πολύ περίεργη σχέση. Χθες Κυριακή βρέθηκαν στην πόλη δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- υποψήφιοι ευρωβουλευτές, ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο ολυμπιονίκης Αλεξανδρος. Νικολαιδης στο κέντρο προσφύγων του 722 χωρίς όμως να δώσουν καμία παρουσία στην πόλη πόσο δε μάλλον στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου που στηρίζει το κόμμα τους.

Είναι απορίας άξιο πως ένα μεγάλο κόμμα, το ένα από τα δύο κόμματα του δικομματισμού σήμερα, όχι μόνο να μην κατεβάζει κάποιον δικό του υποψήφιο αλλά να στηρίζει κάποιον κρυφά, πολλώ δε μάλλον το να μην έχει καν το θάρρος να το πει δημόσια. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στο πλευρό του Κώστα υπάρχουν υποψήφιοι οι οποίοι καθημερινά για μεγάλο χρονικό διάστημα κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς κάτι που υποπτεύομαι ότι δεν έχουν σταματήσει ποτέ να κάνουν .

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν υπάρχει μία σχέση η οποία λειτουργεί μονόδρομα προς όφελος του υποψηφίου δημάρχου, αφού η υποστήριξη ενός μεγάλου κόμματος είναι μεγάλη υπόθεση σε αυτές τις εκλογές και λειτουργεί υπέρ του, από την άλλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην κερδίζει κανένα από τα  πλεονεκτήματα της πιθανολογούμενης βάσιμα εκλογής του εκλεκτού του στον δημαρχιακό θώκο.

Μέχρι τώρα στο κόμμα (νομαρχιακές και τοπικές επιτροπές), τηρούν σιγή ιχθύος, αλλά είναι παραπάνω από βεβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν το να πάρουν θέση για αυτό το ζήτημα ως τις εκλογές, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και ο ίδιος ο υποψήφιος.

 Αν καταφέρει να πάει ως στο τέλος αυτή τη σχέση κρατώντας την κρυφή αλλά εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τη δυναμική ενός μεγάλου κόμματος τότε πραγματικά θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες "διπλωματικές" επιτυχίες όλων των εποχών σε δημοτικό επίπεδο που θα πιστωνεται αποκλειστικά στον ίδιο τον Κώστα.
Στην φωτογραφία ο επικαλης σήμερα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο Στέργιος Μιχος

No comments: