Wednesday, April 17, 2019

Όνειρο θερινής νυκτός η σύγκλιση των τριών της Νέας Δημοκρατίας στον δεύτερο γύρο. Ξεκάθαρη η ευθύνη του βουλευτή και της ΔΗΜΤΟ.


Το πρόβλημά της ταυτόχρονης καθόδου στο δήμο Αλεξάνδρειας τριών συνδυασμών που έχουν ως επικεφαλή στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας είναι κάτι που εύλογα προβλημάτισε όλα τα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος στην περιοχή.

Στις ολομέλειες που έγιναν στις έδρες των καποδιστριακών δήμων πολλοί από τους παρευρισκόμενους κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για την πολυδιάσπαση, ενώ κάποιοι ανοιχτά τάχθηκαν υπέρ του να δοθεί χρίσμα. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση μέλους στην Αλεξάνδρεια που προέβλεψε πως "με τρεις υποψηφίους από τον χώρο μας, βγάζουμε δήμαρχο τον τέταρτο!". Η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων δείχνει πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δικαιωθεί.


Απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες καθησυχαστική εμφανίστηκε η δημοτική οργάνωση Αλεξάνδρειας με κύριο εκφραστή τον πρόεδρο Νίκο Τάκη και φυσικά υπό τις ευλογίες του βουλευτή Ημαθίας και συντοπίτη μας Βεσυρόπουλου. Οι τοποθετήσεις των στελεχών της οργάνωσης κινήθηκαν γύρω από το σκεπτικό ότι δεν πειράζει που είναι τρεις, θα είμαστε μαζί με αυτόν που θα περάσει στο δεύτερο γύρο και ενωμένη η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει δήμαρχο.

Για όποιον δε γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις και πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό στο δήμο η στάση αυτή θα φαινόταν λογική. Λογική υπό κάποιες προϋποθέσεις που δυστυχώς δεν υπάρχουν.Για να μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να ενωθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα έπρεπε να υπήρχαν κατά τη γνώμη μου τρεις προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι η δέσμευση των υποψηφίων αρχηγών περί αυτού κάτι που δεν υπήρξε από την πρώτη στιγμή και δεν υπάρχει ούτε σήμερα.

Δεύτερη θα ήταν η πρόθεση του κόμματος να εμπλακεί ενεργά και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που ως σήμερα δεν υπήρξε και αυτό επιβεβαιώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πόλη μας όπου φάνηκε να αδιαφορεί για την ύπαρξη τριών υποψηφίων.

Τρίτη βασική προϋπόθεση θα ήταν η ετοιμότητα και η ικανότητα των στελεχών της τοπικής οργάνωσης και προσωπικά του προέδρου της Νίκου Τάκη να μπορέσουν να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες εν όψει της δεύτερης Κυριακής.

Δυστυχώς όμως ο Νίκος Τάκης και οι συνεργάτες του έχασαν αυτό το προνόμιο, με τη συμπεριφορά τους όλο αυτό το διάστημα. Η απόφασή τους να αφήσουν ελεύθερα τα μέλη του κόμματος να πάνε σε όποιον από τους τρεις υποψηφίους θέλουν, αλλά και η σχεδόν ταυτόσημη συστράτευση τους με έναν από τους τρεις υποψηφίους και συγκεκριμένα με τον νυν δήμαρχο, (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που όμως δεν υποστηρίζουν κάποιον άλλον του κόμματος αλλά απευθείας τον ...απέναντι), μηδενίζει το οποίο θεσμικό τους ρόλο προς αυτή την προσπάθεια, της συνένωσης δηλαδή των τριών υποψηφίων υπέρ ενός στο δεύτερο γύρο, αν και εφόσον ήταν διατεθειμένοι να την καταβάλουν.

Δεν ισχυρίζομαι ότι τα μέλη της δημοτικής οργάνωσης και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος και η αντιπρόεδρος δεν έχουν το δικαίωμα να υποστηρίζουν κάποιον ακόμη και να είναι υποψήφιοι, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το έκαναν όλο αυτό το διάστημα, ένας τρόπος που συχνά ξεπερνά σε θέρμη ακόμη και τους πιο πιστούς συντρόφους του δημάρχου, λειτούργησε ως βόμβα στα θεμέλια της κομματικής παράταξης στο δήμο και απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα συστράτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία λοιπόν θα πάει διασπασμένη και στο δεύτερο γύρο και όπως όλα δείχνουν το αν θα καταφέρει ο εκπρόσωπος της στον δεύτερο γύρο να περάσει τον Ναλμπάντη, θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο απο τις προσωπικές του δυνάμεις.

Η κατά πάσα πιθανότητα ήττα της Νέας Δημοκρατίας σε ένα δήμο στον οποίον έχει μεγάλη πλειοψηφία θα σημάνει πολλά για το κόμμα και νομίζω ότι οι ευθύνες θα βαρύνουν προσωπικά κάποιους.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα να δείχνει αδιαφορία σήμερα, θα πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση απώλειας του δήμου θα αναζητήσουν αλλού τις ευθύνες, όχι στον εαυτό τους.





No comments: