Tuesday, December 10, 2013

Τζακόμετρα και άλλοι παραλογισμοί

Του Νίκου Λιoλιόπουλου*
Τα τελευταία χρόνια, αυτά του μνημονίου, πάρθηκαν μια σειρά πολιτικές αποφάσεις που ήταν αναμφισβήτητα (ή κατά την εκτίμηση πολλών από εμάς τουλάχιστον) λανθασμένες. Η χειρότερη όλων, ή πιο αποτυχημένη, επιζήμια και εντελώς ακαταλαβίστικη απόφαση ήταν η αύξηση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης.
Η αύξηση αυτή δεν επέφερε κανένα δημοσιονομικό κέρδος ενώ παράλληλα είχε μια σειρά από επιβλαβείς συνέπειες στον πληθυσμό και την δημόσια υγεία. Σε σχετική επίκαιρη ερώτηση μάλιστα που είχε καταθέσει πριν περίπου ένα χρόνο η Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρώτη κατ` ουσία χρονιά εφαρμογής της απόφασης, καταγράφει μια σειρά από λόγους που εξηγούν ότι το μέτρο είναι αποτυχημένο. Ο σημαντικότερος όλων, είναι πως δεν αύξησε ιδιαίτερα τα έσοδα του κράτους παρά την κατά 70% αύξηση της φόρου, κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να το περιμένει. Κάθε λογικός είπαμε...
Αντίθετα, τα προβλήματα, που η εντελώς αναίτια αυτή επιλογή της κυβέρνησης έφερε, ήταν πολλά. Το μεγαλύτερο όλων η ρύπανση του περιβάλλοντος μέσω της αιθαλομίχλης που είναι αισθητή σε κάθε σχεδόν κατοικημένη περιοχή αυτής της χώρας, είτε είναι αστική είτε ακόμη και μικρό χωριό. Η συχνά χωρίς καμία μελέτη και αδειοδότηση εγκατάσταση τζακιών και καμινάδων κατά χιλιάδων, δημιούργησε μια ατμόσφαιρα εντελώς αποπνικτική. Χιλιάδες τόνοι ξύλου καταναλωθήκαν έτσι ώστε να θεωρείται από πολλούς άλλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα της εποχής μας.
Το πιο κομικοτραγικό όμως επεισόδιο αυτής της ιστορίας, το ζούμε τις τελευτές μέρες όπου, αντί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το φαινόμενο αυτό με το μόνο διαθέσιμο όπλο, που είναι η επαναφορά του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης σε λογικά αποδεχτά από την κοινωνία επίπεδα, μια σειρά από αστείες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προτάσεις που δείχνουν ότι αν μη τι άλλο, άλλο τρόπο να μας απαλλάξουν από τα προβλήματα που μας δημιούργησαν, δεν έχουν οι κυβερνώντες.
Εκεί όμως που περιμέναμε πως το "τζακόμετρο" ήταν το τελευταίο αξεπέραστο ανέκδοτο που κυκλοφόρησε, οι πολιτικοί μας κατάφεραν να ξεπεράσουν και τον ίδιο τους τον εαυτό. Συγκεκριμένα χθες  το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επινόησε το εξής απίστευτο: να δίνεται δωρεάν ρεύμα στα νοικοκυριά, τις ημέρες κατά τις οποίες υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αιθαλομίχλη! Ναι καλά το διαβάσατε. δωρεάν ρεύμα. Για να γίνει μάλιστα και συμπαθής ο υπουργός ανακοινώσε ότι προτίθεται να δίνει κατά 70% φθηνότερο ρεύμα σε διάφορες κοινωνικές δομές και φυσικά στην Εκκλησία
Για άλλη μια φορά οι κυβερνώντες προσπαθούν με λάθη να αντιμετωπίσουν τα λάθη τους. Αν μη τι άλλο, είναι ένα ακόμη δείγμα του πόσο θολωμένα είναι τα μυαλά τους κάτω από την τεράστια πίεση της κοινωνίας, στις επιζήμιες πολιτικές τους.
Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε όλοι μας πως η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει τόσους φόρους, όταν μάλιστα είναι τοσο άδικοι, όπως αυτός στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ας σταματήσουν εδώ, πριν είναι πολύ αργά για όλους μας.
*Μέλος της Κ.Ε. της Δράσης

No comments: