Thursday, May 17, 2007

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης



Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η αποχώρηση(κατ’ άλλους φυγή )του Μιχάλη Χρυσοχοϊδή από τα πολιτικά πράγματα της Ημαθίας. Ανάμεικτα και τα δικά μου συναισθήματα.
Στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοιδη μπορεί κανείς να δει και τις δυο όψεις της πολιτικής ,την ευχάριστη και την δυσάρεστη. Και εξηγούμαι
.Στην κεντρική πολιτική παρουσία του ο Μιχάλης επέδειξε πολλά από αυτά που αναζητάμε στην πολιτική. Ανανεωτικός ,φιλελεύθερος, ευγενής προοδευτικός είναι μερικά στοιχεία του πολιτικού του προφίλ ,ενώ αν προσθέσει κανείς σε αυτά το σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει στα υπουργεία που ανέλαβε συνθέτει την εικόνα ενός σπουδαίο πολιτικού. Οι πρωτοποριακές απόψεις που κατά καιρούς διατύπωσε, η εξάρθρωση της 17 Ν. και η συνεπής υποστήριξη των απόψεων του Παπανδρέου για την παιδεία δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον προοδευτικό κόσμο της χώρας.
Μια εντελώς αντίθετη όψη του Μ.Χρυσοχοίδη θα δει κανείς αν αναζητήσει στοιχεία της παρουσίας του ως πολιτικού στην Ημαθία.
Ο Μιχάλης υπήρξε το καμάρι της Ημαθίας. Ταπεινής καταγωγής από φτωχή αγροτική οικογένεια στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις ανέβαινε τις βαθμίδες της πολιτικής τη μια μετά την άλλη. Θυμάμαι όλους να μιλούν για το νεότατο τότε βουλευτή το 1989 με θαυμασμό .Η οικειότητα που ένοιωθε απέναντι του ο απλός πολίτης ήταν ανεπανάληπτη .Και βέβαια έσπανε όλα τα ρεκόρ σταυροδοσίας. Κάθε φορά που επισκεπτόταν το σπίτι μας ήταν μια πραγματική γιορτή. Όλοι θελαν να του πουν δυο λόγια ενώ αυτός άκουγε τον καθένα με αξιιοθαυμαστη προσοχή.Το εντυπωσιακό δε είναι ότι θυμόταν έναν προς έναν ίσως όλους από τους πάνω από 20 χιλ. ψηφοφόρους του..
Μπορούν με βεβαιότητα να του αποδοθούν στα θετικά πολλές ενέργειες όπως η δημιουργία σχολών η ανέγερση χώρων πολιτισμού , η συμβολή του στην έγκαιρη και πλουσιοπάροχη αποζημίωση των αγροτών μέσω ΕΛΓΑ γεγονός που το αναγνωρίζουν οσοι γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στον αγροτικό τομέα. Οι φίλοι του θα έχουν σίγουρα και άλλα να θυμηθούν οι δε εχθροί του πολλά περισσότερα! Το εντελώς όμως αποκρουστικό και αδιανόητο για πολλούς είναι η πλαισίωση του και στελέχωση του περίγυρου του με απεχθή πρόσωπα χαμηλού κύρους στη κοινωνία, ανθρώπους χείριστου είδους πολλές φορές.
Η πολιτική ένδυα του προοδευτικού χώρου και η σημερινή κατάσταση του Πασόκ Ημαθίας είναι αποτέλεσμα κυρίως δικών του επιλογών. Έχοντας μάλιστα υπόγειες διαδρομές με πρωτοκλασάτα στελέχη του άλλου χώρου απέτρεψε σε ότι δημιουργικό και ελπιδοφόρο για τον τόπο να αναρριχηθεί πολιτικά αντί του αυτονόητου για κάθε πολιτικό που αγαπάει τον τόπο του ,ποιος ξέρει άραγε τη φοβόταν?. Απόδειξη αυτού η εκπροσώπηση του Πασόκ σε τρείς μόνο Δήμους όπου μάλιστα συμπτωματικά(η μήπως όχι?) ηττήθηκαν εσωκομματικοί αντίπαλου του ισχυρού άνδρα του άλλου χώρου. Η μετεκλογική συμπεριφορά των εκλεγμένων (βλ. εκλογές ΤΕΔΚ,ΑΝΗΜΑ, επιδεικτικές επισκέψεις σε υπουργία κλπ) ενισχύει τις υποψίες αυτές. Επιπροσθέτως η εμμονή του να μη γίνουν εκλογές για την ανάδειξη υποψήφιου νομάρχη προσέθεσε νομιμοποίηση στην διασπαστική κίνηση, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. για το Πασοκ και για τον τόπο.

Από τον Μιχάλη τον οποίο στήριξα επανειλημμένα, θέλω να θυμάμαι την πρώτη πλευρά της πολιτικής του παρουσίας .Ίσως μια μέρα μπορέσω να καταλάβω τους λόγους που τον οδήγησαν σε τέτοιες συμπεριφορές. Ίσως η ανάγκη για επιβίωση μας οδηγεί πολλές φορές να κάνουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν.
Του εύχομαι ολόψυχα καλή τύχη στην καινούργια του πορεία.

3 comments:

Anonymous said...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΗ ΔΥΣΤΑΖΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ.ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΗ ΕΝΟΕΙΣ.

Anonymous said...

ORAIOS APOXAIRATISMOS TON SFAZEIS ME TO BABMAKI!

Nikos Lioliopoulos said...

@μηχάλησ.α
Νομίζω οτι είμαι όσο πιο σαφής μου επιτρέπεται για ένα δημοσιευμένο κείμενο.Ξέρεια αρκετά καλά το τι συμβαίνει στην Ημαθία.
@george-ver.
Και να φανταστείς ότι φοβόμουνα να μην εκλειφθει το κείμενο ως λιβάνισμα του Χρυσοχοι"δη!