Thursday, May 10, 2007

Σημάδια των καιρών ...


O Αλβανός δημοσιογράφος
Γκαζμέντ Καπλάνι
γράφει στην εφημερίδα Τα Νέα:
"Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από τον κόσμο: το φάντασμα της βροχής. Δεν βρέχει πια. Και όταν βρέχει, είναι με το σταγονόμετρο. Φαίνεται πως ο ουρανός τσιγκουνεύεται να μας στείλει ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία για τη ζωή στον πλανήτη μας. Ή, ακόμα χειρότερα, μας κάνει πλάκα και μας δουλεύει κανονικά. Στέλνει τη βροχή εκεί όπου δεν ανθίζει τίποτα και τη στερεί από εκεί όπου τη χρειάζονται πιο πολύ. Τη στέλνει π.χ. στην έρημο και δεν τη στέλνει στη Μυτιλήνη, όπου οι αγρότες φοβούνται για τις ελαίες τους. (Παρεμπιπτόντως, η φραπελιά έκανε θραύση την ίδια στιγμή που οι ελαίες μαραίνονταν από την ανομβρία. Αυτό, πώς και δεν το πρόσεξε κανείς;). Και πιο πέρα όμως, μακριά από μας, τα ίδια και χειρότερα. Στην Κίνα, το νερό του Κίτρινου Ποταμού (Χουάγκ Χε Ο Χουγάγκ Χο) έχει αρχίσει να λιγοστεύει σημαντικά. Στην Ινδία, ο ποταμός Γάγγης (το όνομα του οποίου τόσες και τόσες γενιές αναγνωστών έμαθαν απ' έξω διαβάζοντας το Κάμα Σούτρα) έχει καταντήσει ρυάκι που με τα χίλια ζόρια φθάνει μέχρι τη θάλασσα."



Ο φίλος μου Τέο απο τη Γερμανία γράφει οτι η φετινή ζέστη και ξηρασία στην περιοχή του θυμίζει τις την βιβλική δοκιμασία των Αιγυπτίων:
" The drought who visit our country this time, remember to the biblical plagues who send the Lord over Egypt." (Η φωτογραφία είναι από τις πατάτες του).

Και εμείς εδώ στη Μελίκη παλεύουμε με την πρωτοφανή ξηρασία. Όλα τα σπαρτά υποφέρουν
ενώ το εντατικό πότισμα και το κόστος που συνεπάγεται απειλεί τον προϋπολογισμό χιλιάδων αγροτών σε μια εποχή όπου αντιμετωπίζουμε σωρευμένα προβλήματα εξαιτίας
κυρίως των αγροτικών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Με 70 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο
το κόστος καλλιέργειας είναι δυσβάσταχτο ενώ οι νέες χρεώσεις για τη χρησιμοποίηση του αρδευτικού δικτύου το καθιστούν ασύμφορο

No comments: