Monday, May 21, 2007

¨Εθνος: μια ανύπαρκτη έννοια.


Στο ιστολόγιο του ο Ν. Δήμου σήμερα ανέβασε ένα εξαιρετικό κείμενο με τίτλο "έθνη και πατρίδες" το οποίο συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό τα αντεθνικιστικά μου πιστεύω .Ο διάλογος που αυτή την ώρα διεξάγεται είναι άκρως ενδιαφέρων με πολλές καλές τοποθετήσεις.
Ίσως δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να περνώ έτσι τη μέρα του Αγίου Κων/νου αλλά δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο από μια ενδιαφέρουσα δικτυακή συζήτηση!
Παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο:

"Κατανοώ την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου – σε κόμμα, θρησκεία, ποδοσφαιρική ομάδα ή ακόμα και έθνος. Φαίνεται πως το έχουν ανάγκη – τους απαλύνει την κοσμική μοναξιά τους. Επίσης καταλαβαίνω την ανάγκη τους να πιστεύουν σε μύθους. Όταν όμως αυτά τα δύο συνδυαστούνε και μπολιαστούνε με φανατισμό, γίνονται επικίνδυνα. Αυτοί που πιστεύουν πως ο Ολυμπιακός είναι θρύλος και θεός, σκοτώνουν Παναθηναϊκούς…

Οπότε καταλήγω ότι θα πρέπει να ξανασκεφθούμε επάνω σε αυτά τα θέματα, γιατί έχει χυθεί πολύ αίμα χωρίς λόγο, για λέξεις, σύμβολα και ονόματα, «για ένα πουκάμισο αδειανό» που λέει και ο ποιητής."

No comments: