Sunday, March 20, 2011

Ο Πληροφοριοδότης και οι άλλοι.

Με αφορμή ένα εμετικό δημοσίευμα ενός αθηναϊκού μπλογκ (φίμωτρο) που συνεχίζει την παράδοση των κίτρινων μπλογκς στη χωρά μας και την αναδημοσίευση του σε ένα τοπικό μπλοκ του νομού μας, θα ήθελα να καταθέσω τη δική άποψη για το τι είναι μπλογκινγκ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά από ατέλειωτες ώρες ενασχόλησης με το υπέροχο αυτό μέσο.

Πάνε πάνω από τεσσάρα χρόνια που γράφω στον προσωπικό μου αυτό χώρο, και όσοι με διαβάζουν από παλιά ξέρουν το ότι το να γράφω για μένα είναι τρόπος ζωής. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνομαι. Όσοι έρχεστε πρώτη φορά εδώ, μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερες αναρτήσεις μου.

Επειδή όμως ,όπως γίνεται δυστυχώς πάντα στην επαρχία, αντιλαμβανόμαστε τα πάντα με μια παράξενη καθυστέρηση που μονό κακό κάνει, (αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) ανακαλύψαμε λοιπόν και στα μέρη μου το μπλογκιγγκ με όλα τα θετικά και τα αρνητικά του, και ήδη έχει αρχίσει να μας απασχολεί και σε τοπικό πλέον επίπεδο η συζήτηση που απασχόλησε την χωρά πριν πολύ καιρό.

Τι είναι λοιπόν το μπλογκινγκ;

Το μπλογκ όπως λέει και το όνομα του (blog =web+log) είναι ένας προσωπικός χώρος στο διαδίκτυο, ένα είδος ηλεκτρονικού ημερολογίου.

Υπάρχουν βεβαία και τα ειδησεογραφικά μπλογκς ή ιστοσελίδες. Αντιγράφω από την ελληνική έκδοση της wikipedia

“Τα ειδησεογραφικά ιστολόγια συνιστούν μία μορφή εναλλακτικής δημοσιογραφίας καθώς συμβάλλουν ουσιαστικά στον εκδημοκρατισμό της δημόσιας επικοινωνίας και συμπληρώνουν τις κλασσικές μορφές δημοσιογραφίας ουσιαστικά. [Δρ. Κ. Πατέλη- Η Δημοσιογραφία στον Ιστό]. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι ένας δημοσιογράφος που γράφει σε μπλογκ δεν περιορίζεται από τη νόρμα και μπορεί να εκφράσει την άποψη του επάνω σε ένα θέμα από μία διαφορετική σκοπιά από την γενικά θεσμοθετημένη και κρατούσα, χωρίς συγχρόνως να περιορίζεται από ανώτερους του για το πως να εκφραστεί επάνω σε ένα θέμα….”

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν συγχέονται οι δυο όψεις του μπλογκινγκ, η προσωπική και η ειδησεογραφική γραφή, γίνεται συχνά επιζήμιο.

Έτσι λοιπόν ένα προσωπικό μπλογκ που αξίζει την προσοχή μας είναι αυτό όπου ο γραφών μεταφέρει την προσωπική του μάτια για θέματα ή καταστάσεις που αυτός επιλεγεί να σχολιάσει, χωρίς όμως γράφοντας να διεκδικεί τίποτα περισσότερο από αυτό ακριβώς, την καταγραφή της δικής του άποψης, οπτικής. αισθητικής, ή ότι άλλο προσωπικό θέλει να καταθέσει εκείνη τη στιγμή.

Αυτό προσπάθησα να κάνω εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Όσοι κατά καιρούς μπαίνουν στο μπλογκ μου για να ενημερωθούν κάνουν μάλλον λάθος επιλογή. Το μπλογκ μου είναι προσωπικό με την πιο αυστηρή έννοια του όρου.

Από την άλλη ένα μπλοιγκ ή ιστολόγιο το όποιο θέλει να λέγεται δημοσιογραφικό, πρέπει να ενημερώνει για όσα περισσότερα μπορεί διατηρώντας όμως την αρχή της πολυφωνίας και της αντικειμενικότητας.

Καλύτερο παράδειγμα αυτού του είδους τοπικού δημοσιογραφικού μπλογκ είναι ο Πληροφοριοδότης , μια πολύ αξιέπαινη δημοσιογραφική προσπάθεια όπου φιλοξενείται ένα ευρύ φάσμα απόψεων για τοπικά θέματα. Αντίστοιχα καλή προσπάθεια γίνεται και από το verianews, αν και στα πρώτα του βήματα.


Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία μπλογκς , η πιο επιζήμια για την γνώμη μου, όπου συγχέει τα δυο προηγούμενα είδη, όταν δηλαδή κάποιος χρησιμοποιεί το δήθεν ενημερωτικό του μπλογκ για να περνάει τις δίκες του απόψεις στην καλύτερη περίπτωση, ή να κάνει στοχευόμενη- συχνά πληρωμένη- προπαγάνδα στη χειρότερη.

Δυστυχώς υπάρχουν αρκετά παραδείγματα τέτοιων μπλογκς στον τόπο μου, και το φαινόμενο με λυπεί ιδιαίτερα.

Σταματώ εδώ, δεν θέλω να γράψω περισσότερα, κατέθεσα(όπως πάντα κάνω)τη δική μου οπτική για το φαινομενο μπλογκινγκ και τίποτα περισσότερο.

4 comments:

athinovio said...

Τα έχουμε περάσει όλοι , υποθέτω.
Υπομονή...

Nikos Lioliopoulos said...

Αν και δεν αφορα αμεσα εμενα, Αθηνά.

VAD said...

Ο Πληροφοριοδοτης ,οπως ειδα,δεν ειναι μπλογκ,ειναι κανονική ιστοδελιδα,προφανως πληρωνουν οι ανθρωποι,δεν ειναι τζαμπατζηδες μπλογκεραιοι,που θέλουν να παραστησουν τους "ενημερωτές",
γραφοντας ο,τι τους κατεβει και μαλιστα χωρις πηγή,όπως εγινε προσφατα με το γνωστο κινδυνολογικό email περί χρεωκοπίας...

Καλή βδομάδα και στους...τεσσερις:)

Nikos Lioliopoulos said...

Ετσι ακριβως Βασιλη.
Χαιρετίσματα απο το τσακαλεικο μου !