Monday, April 15, 2019

Σάκης Κούγκας. Ένα ίσως όχι και τόσο ένδοξο τέλος μιας θαυμαστής πορείας.

Η περίπτωση του Σάκη Κούγκα ως πολυετή πολιτική παρουσία πρέπει να είναι μοναδική σε όλη την Ελλάδα!

Ο Σάκης είναι ο άνθρωπος που χάραξε όσο κανείς τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Για χρόνια ήταν ο κυρίαρχος της πολιτικής κατάστασης στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας όντας επανειλημμένα νικητής εκλογών σε φορείς όπου παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή, όπως ΤΟΕΒ, Ένωση συνεταιρισμών, και φυσικά Δήμος. Περιττό επίσης να αναφέρουμε τα εκπληκτικά ποσοστά σε ψήφους που παίρνει σε οποία εκλογική αναμέτρηση και αν έχει συμμετάσχει όπως οι 2500 σταυροί στο ηττημένο ψηφοδέλτιο Δημητριάδη το 14!

Η ιδιαιτερότητα της περίπτωσης έγκειται στο γεγονός ότι κατάφερνε πάντα να επικρατεί εκλογικά έχοντας απέναντί του τους πάντες, στηριζόμενος αποκλειστικά και μόνο στις σπάνιες ικανότητές του, είτε αυτές αφορούν την αγάπη του κόσμου, είτε στις μηχανορραφίες που κατά καιρούς κατάφερνε με απόλυτη επιτυχία να φέρει σε πέρας.

Αποκορύφωμα αυτής της συναρπαστικής πολιτικής πορείας υπήρξαν οι εκλογές του 2002 όταν συντάχθηκε κόντρα στο κόμμα του με μία ομάδα πολιτικών του αντιπάλων όπως τους αποκαλούσε τότε, υπό τον Μπάμπη Γκιόνογλου και κατάφεραν να κερδίσουν τη δημαρχία Αλεξάνδρειας κόντρα και στα δύο παραδοσιακά κόμματα κάτι που επανέλαβαν με χαρακτηριστική ευκολία το 2006.

Το 2010 αλλάζοντας πια στρατόπεδο γυρίζει την πλάτη στον ως τότε δήμαρχο του και συντάσσεται με την κομματική επιλογή της Ν.Δ. αυτή τη φορά. Κατ' άλλους ήταν ο άνθρωπος που έφερε τον Δημητριάδη στην Αλεξάνδρεια και συνετέλεσε όσο κανείς την εκλογή του πάλι κόντρα σε όλους και σε όλα, αφού ένα μεγάλο μέρος του κομματικού, οικονομικού και εκδοτικού τοπικού κατεστημένου ήταν απέναντι(περίπτωσή Χαλκίδη).

Μία ακόμη αξιοσημείωτη ιστορία της πολιτικής παρουσίας του Σάκη ήταν κάτι που λίγοι το γνωρίζουν ή το θυμούνται, η σχεδόν βέβαιη παρουσία του στο ψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων το 2012 την οποία αποτράβηξε μόλις την τελευταία στιγμή, μη θέλοντας να ρισκάρει την κομματική του ιστορία και ακεραιότητα. Κατά την εκτίμηση πολλών ο Σάκης θα ήταν σίγουρος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου δίπλα στον Πάνο Καμμένο!

Όλα τα παραπάνω θαυμαστά κατορθώματα και πολλά ακόμη, ο έμπειρος σήμερα πολιτικός τα κατάφερε χωρίς να έχει κάποιο σημαντικό πόστο στο κράτος, ούτε καν οικονομική άνεση, όντας ο ίδιος ο αγρότης και αγωνιζόμενος στη λάσπη όπως χαρακτηριστικά λέει, κάτι που το ξέρουμε όλοι καλά. Δεν έχει πάει πανεπιστήμιο είναι όμως πανέξυπνος και οι γνώσεις του εντυπωσιάζουν, ενώ παρά τις τεράστιες επιτυχίες του ποτέ δεν θέλησε να καρπωθεί κάτι για τον εαυτό του, και αυτό τον κάνει ακόμη περισσότερο άξιο θαυμασμού, ιδιαιτερα στις μέρες μας που όλα γύρω μας καταρρέουν.

Όλη αυτή τη θαυμαστή διαδρομή έθεσε σε κίνδυνο πρίν λίγους μήνες ο Σάκης, όταν πήρε το μεγάλο ρίσκο να είναι υποψήφιος για άλλη μία φορά, αυτήν όμως σε ένα συνδυασμό που στην ουσία τον δημιούργησε ο ίδιος από την αρχή επιβάλλοντας-με τρόπο άκομψο για πολλούς-τον σχετικά ανενεργό ως εκείνη τη στιγμή δικηγόρο Πανταζόπουλο, ως υποψήφιο δήμαρχο συνεχιστή της παράταξης Δημητριάδη.

Ως εδώ όλα καλά θα πει κανείς, όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο Σάκης το ξέρει καλά.

Δεν είναι μόνο η σχετικά περασμένη ηλικία, αισίως ο Σάκης κοντεύει τα 70 ή το ότι η πολιτική του παρουσία ενδεχομένως να έχει κουράσει. Το βασικό πρόβλημα του Σάκη Κούγκα αυτή τη στιγμή είναι ότι κατεβαίνει για πρώτη φορά ίσως μετά από πολλά χρόνια μη έχοντας στη θέση του έναν ισχυρό πολιτικό ρόλο όπως στις προηγούμενες δύο τετραετίες όπου ήταν αντιδήμαρχος και όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντικό είναι αυτό για στην περιοχή μας αφού ο Σάκης λόγω χαρακτήρα και δυνατοτήτων είχε κάνει χιλιάδες εξυπηρετήσεις και κατάφερνε σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο να γίνεται αγαπητός. Η επαφή του σήμερα με τον κύκλο του είναι κυρίως από το καφενείο όπου συχνάζει, απέναντι από το πρώην γραφείο του στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας, όπου όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι το ίδιο...
.
Επιπροσθέτως, ένα ακόμη ατού το οποίο δεν θα κρατάει στα χέρια του αυτή τη φορά ο Σάκης, είναι ότι ο Αργύρης Πανταζόπουλος προς τιμή του, επέλεξε να μην υιοθετήσει τακτικές άμεσου επηρεασμού των ψηφοφόρων που εφάρμοσαν οι προκάτοχοι του και στις οποίες επιδιδόταν ιδιαίτερα ο Σάκης.....

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την ύπαρξη για πρωτη φορά τεσσάρων δυνατών συνδυασμών που διεκδικούν την δημαρχία, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Σάκης Κούγκας θα καταγράψει μία εκλογική παρουσία κατά πολύ χαμηλότερη από αυτή που μας έχει συνηθίσει, κάτι που αναπόφευκτα θα μηδενίσει της ελπίδες του συνδυασμού για είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Λένε πως ο πολιτικός όπως και ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αποσύρονται πριν αρχίσει να τους παίρνει ο κατήφορος. Αυτό το γνωμικό φαίνεται ο έμπειρος πολιτικός από τον παλιό Γιδά, να τον αγνοεί ή να...αδιαφορεί! Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε; Θα δείξει !!

Μένει να δούμε αν θα δικαιωθεί για άλλη μία φορά κόντρα σε όλους και σε όλα ή αν η θριαμβευτική πολιτική του πορεία του επιφυλάσσει ένα μάλλον άδοξο και σίγουρα άδικο πολιτικό τέλος.
Με τον Σακη Κουγκα στο στούντιο του avena. fm.

No comments: