Thursday, April 24, 2008

Απο την σκοπιά του αγρότη...

Λίγο καθηστερημένο χρονικά αλλά νομίζω, οτι πρέπει να παρουσιάσω- τώρα που κατακάθησε λιγάκι ο κουρνιαχτός των παραθύρων, την δική μου άποψη απο τη σκοπιά του αγρότη,για ένα θέμα που απασχόλησε πριν λίγες μέρες την επικαιρότητα. Την "διαμάχη" αγροτών- μεταναστών για το ύψος του μεροκάματου
.
Είναι αληθή τα περισσότερα από όσα λέγονται για τις συνθήκες εργασίας και τα μεροκάματα των μεταναστών στις αγροτικές εργασίες. Δεν ξέρω βέβαια πόσο προσοδοφόρος είναι η καλλιέργεια της φράουλας αλλά θα μιλήσω για τις παραγωγές της δικές μου περιοχής.
Το ροδάκινο, κύριο προϊόν τις περιοχής μου ,πωλείται ως επί το πλείστον στην ίδια τιμή με αυτήν της δεκαετίας του 80, τότε που τα έξοδα ήταν πολύ πολύ λιγότερα ,λιπάσματα ,φάρμακα πετρέλαιο κ.λ.π.. Το δε μεροκάματο ( για το οποίο και ο λόγος) των Πολωνών -κυρίως- εποχικών εργατών που απασχολούσαμε ήταν 3.000 δραχμές. Βάσει των ανωτέρω δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τη οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται ένας αγρότης- ροδάκινο-παραγωγός σήμερα.Μακάρι να μπορούσαμε να δίναμε 30 και 40 και 50 ευρώ για το μάζεμα ή το αραίωμα των ροδάκινων ,αλλά όπως είναι φανερό, δεν μπορούμε .Πολύ απλά.
Αλλά και στις άλλες παραγωγές (καπνά ,βαμβάκια τεύτλα,) τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Όποιος έχει οποιαδήποτε αμφιβολία τα στοιχεία είναι στη διάθεση του.
Το πιο γελοίο από όλα ,στην όλη ιστορία κατά τη γνώμη μου ,είναι η ανακοίνωση του ΚΚΕ ,για καπιταλιστές και μεγάλο-τσιφλικάδες που απομυζούν τον μόχθο των μεταναστών. Δεν ξέρω βέβαια πόσο τσιφλικάδες και πλούσιοι μπορεί να είναι οι συνάδελφοι μου φραουλο-παραγωγοί (που πολύ αμφιβάλω) αλλά ΟΛΟΙ οι -πραγματικοί-αγρότες που εγώ γνωρίζω είναι αν όχι φτωχοί , τα φέρνουν πέρα δύσκολα ,αν μη τι άλλο. Και να μη μιλήσουμε για χρέη, αγαπητοί σύντροφοι του Κ.Κ.Ε.
Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να είναι ευτυχής κάποιος που αμοίβεται με 25 ευρώ την ημέρα. Ζήσαμε απο την αρχή το δράμα των μεταναστών , ιδίως των Αλβανών που ήρθαν σε πραγματικά άθλια κατάσταση πριν χρόνια ,στη χώρα μας , όταν απαλλάχθηκαν απο αυτό που καθημερινά εξυμνούν οι πρόσφατοι υποστηρικτές τους. Αλλά βέβαια αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Είναι όμως αλήθεια ότι εξίσου θλιβερή ήταν οι εικόνα συναδέλφων μας στα κανάλια , αλλά και η επίμονη προσπάθεια διάφορων (όχι όλων ευτυχώς) τηλε-σχολιαστών να δώσουν ρατσιστική χροιά στο ζήτημα. Θα ήμουν ψεύτης αν ισχυριζόμουν οτι ο ρατσισμός δεν υπάρχει, ιδιαίτερα στην Ελληνική επαρχία .Και βέβαια Υπάρχουν κακοί συνάδελφοι που εκμεταλλεύονται βάναυσα την αδυναμία των συνανθρώπων μας .Οι περισσότεροι όμως από εμάς ζούμε με τους μετανάστες ,τους έχουμε στη δουλειά μας, στα σπίτια μας, στη ζωή μας. Περάσαμε μαζί τις δραματικές αλλαγές της προηγούμενης δεκαετίας, συμπονέσαμε, συν αγωνιστήκαμε και σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν αληθινή στήριξη σε μας ,στον Γολγοθά τους. Και οι περισσότεροι το ξέρουν αυτό και το αναγνωρίζουν.
Ας μην αφήσουμε λοιπόν λίγες κακές εξαιρέσεις(και απο τις δύο πλευρές) να χαλάσουν την αρμονική -παρά τις πολλές δυσκολίες - συνύπαρξη , και να σταθούν εμπόδιο στον κοινό μας αγώνα για επιβίωση στην σύγχρονη πραγματικότητα...

15 comments:

αντωνης said...

Πολυ ωραιο ποστακι, για μας που δεν εχουμε ιδεα.

Καλη Ανασταση + καλο Πασχα Νικο!

:)))

tractatus said...

Νίκο μου, όπως σου έγραψα κι αλλού με εντυπωσιάζει πάντα η απλότητα και η καθαρότητα με την οποία θέτεις τα ζητήματα...είναι ένα μείγμα ευγένειας αλλά και τριβής με την πρακτική πλευρά της ζωής και της φύσης θα έλεγα εξαιτίας τυ επαγγέλματός σου.

Πραγματικά κι εγω πιστεύω οτι τα πράγματα είναι για όλους δύσκολα τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους μετανάστες ιδιαίτερα στο μεροκάματο. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε μερικά πράγματα που ενδεχομένως να εμπεριέχουν και μια δόση ρατσιτσμού όπως είναι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών όταν τους καλούμε για να πιάσουν δουλειά με αυτό το μεροκάματο καθώς επίσης και οι τραμπουκισμοί που προέρχονται απο κάποιους που ενδεχομένως τους θεωρούν κατώτερους ή μιάσματα. Και στα δυο θα έπρεπε η πολιτεία να έχει, αοφύ σε γνώση της γίνεται όλη αυτή η συνδιαλλαγή, εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες για τους μετανάστες που έτσι ή αλλιώς πλέον μας έχου γίνει απαραίτητοι για την οικονομία, την ασφάλιση, τον πληθυσμό....η συμβίωση έχει ένα κανόνα απαράβατο που είναι ο σεβασμός κι αυτόν δεν μπορούμε να τον παραβλέπουμε...αλλιώς σύντομα θα έχουμε εκρήξεις και συγκρούσεις αλλά τότε θα είναι αργά....βλέπεις κι εδω η θέση είναι η πολιτική βούληση και όχι η τύχη των πραγμάτων....

Nikos Lioliopoulos said...

Ευχαριστώ Ελένη. Παντως τα θέματα στα οποιά αναφέρεσαι ρατσισμός- εκμετάλλευση, τα αναφέρω και εγώ. Συζητώντας μάλιστα περαιτέρω το θέμα με φίλους σήμερα στο καφενείο(ευτυχώς αυτό υπάρχει ακόμα!) κατάλαβα οτι εκεί κάτω τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Οι άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας και η εκμετάλλευση είναι γεγονός. Πάντως προσπάθησα να παρουσιάσω το θέμα όπως εγώ το ζω, και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό. Ακόμη και η φωτογραφία στο θέμα είναι απο δικό μου χωράφι με τους δικούς μου εργάτες.

Blog Writer said...

Πριν το 1990, όταν οι Αλβανοί ήταν στην χώρα τους, στα χωριά μας η νεολαία έψαχνε το μεροκάματο στο χωράφι το καλοκαίρι και είχε σχεδόν κάθε μέρα δουλειά είτε ήταν ροδάκινα είτε ήταν ντομάτα. Μετά την έλευση των Αλβανών άρχισε η εποχή της...βαριάς αριστοκρατείας και του φραπέ. Η δουλειά του χωραφιού υποτιμήθηκε από τους ντόπιους και την ανέλαβαν οι Αλβανοί. Μάλιστα στην αρχή για ένα κομμάτι ψωμί. Άσε που υπήρχαν και "πονηρούληδες" Έλληνες που όταν κόντευε να τελειώσει η δουλειά τους ειδοποιούσαν με τρόπο της αστυνομία, ακολουθούσαν συλλήψεις και απελάσεις και τα μεροκάματα έμεναν απλήρωτα. Αν θέλεις και κάτι για τους φίλους αγρότες, έχουν μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά τους. Όταν έρχεται η ώρα να ψηφίσουν, είτε στις οργανώσεις τους είτε στις εθνικές εκλογές ξεχνούν τα προβλήματά τους και "τρώνε" την καραμέλα

Nikos Lioliopoulos said...

Αν εξαιρέσουμε την πρώτη πρόταση , έχεις απόλυτο δίκαιο για όσα γράφεις. Ναι φίλε Πληροφοριοδόυη, εμείς και μόνο εμείς φταίμε για το κατάντημα μας.
Αλλά για το πρώτο θέμα νομίζω οτι έχεις άδικο. πέφτεις και εσύ στην ίδια παγίδα της γενίκευσης και της συνολικής απαξίωσης. Και εξηγούμαι φίλε μου: Πρίν έρθουν οι αλβανοί το μεροκάματο ήταν 3000 το 8ωρο. Εμείς ,και ντροπή μας, δίναμε 2000 και ψωμί τους εξαθλιωμένους και στην κυριολεξία νηστικούς εργάτες ., Βέβαια γνωρίζεις καλά τις σκοπιμότητες της αθρόας εισροής αλβανών και οτι μόνο εμείς δεν καρπωθήκαμε τη διαφορά. Αν θυμάσαι εκείνα τα χρόνια οι τιμές κατρακύλησαν και τα έξοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα. Τώρα οι εργατικοί ντόπιοι νέοι της εποχής όπως ήταν λογικό δεν θα πηγαίναν να δουλέψουν με 2000 ολη μέρα. Αν όμως ζητούσαν 3000 , δεν θα τους έπαιρνε κανείς.
Νομίζω για να συνοψίζω, οτι δεν χάλασαν οι Αλβανοί την ελληνική νεολαία ,αλλά η πολλή κακή πορεία της αγροτιάς ,για την οποία εμείς είμαστε οι υπεύθυνοι, όπως σωστά το λες.

gnik said...

Νίκο
Ζήτησα συγνώμη για την κακή διατύπωση στο blog του Στεφανου
---------------------
Καλα όλο αυτο το χωράφι μέχρι το τέλος της εικόνας είναι δικό σου ?
Μεγαλοκτηματίααααα
----------------------
Την νεολαία μαλλον την χάλασαν οι γονείς Νίκο με την υπερβολική φροντίδα.

Nikos Lioliopoulos said...

Ολα Ενταξει συνονόματε ,τώρα το κατάλαβα και εγώ τι ήθελες να πεις . Και βέβαια σε τιμάει που αναγνωρίζεις τις δυσκολίες μας. Το χωράφι είναι νοικιασμένο όπως τα περισσότερα ! Που τέτοια τύχη φίλε. Σου αρεσε αυτό με το τζιπ? Πολυ σωστό και αυτό για τη νεολαία, μόνο που στη δική μου περίπτωση συνέβη το αντίθετο. Με χάλασαν απο τη δουλειά΄Με κάναν να αγαπήσω μια δουλειά που μόνο πίκρες και αδικίες έχει να σου προσφέρει. Εγω πάντως αν αποκτήσω παιδιά δεν θα τα παίρνω στο χωράφι. Θα παίζουν και θα διαβάζουν όλη μέρα. Το τελευταίο ας μείνει μεταξύ μας γιατι είναι πολύ αιρετικό για την περιοχή μας .Ολοι εδω λένε οτι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν για δουλειά για να εκτιμήσουν αλλά εγώ ,πάλι κόντρα στο κύμα!

Stefanakos said...

Φιλε Νικο...
Το μεροκαματο ειναι παντα διαπραγματευσιμο. Ποτε δε νομιζω να εχω αναγκασει εργατη να ερθει να δουλεψει για εμενα με το ζορι. Αν δε τα βρουμε οικονομικα, τοτε συνεργαζομαστε. Μπορει το μεροκαματο να ειναι στα 25ευρω, αλλα αν ερθει καποιοσ και μου πει οτι θα ερθει για δουλεια πχ με 20ευρω, τοτε θα τον προτιμησω.
Οι μεταναστες πιστευω πως μας εχουν βοηθησει αρκετα στο να εξελιχθουμε. Το χωριο μου - Σελινο Ξανθης- κατοικειται σχεδον αποκλειστικα απο ατομα ανω των 60ετων...
Οποτε οι λιγες οικογενειες Αλβανων που μενουν εκει, εχουν παντα δουλεια και το βασικο....τους λεμε και ευχαριστω και το εννοουμε! οντως τα πρωτα χρονια υπηρχαν καποιοι "εξυπνοι" που τους εκμεταλλευοτανε αλλα πιστευω πως δεν υπαρχουν τετοια φαινομενα πλεον.
οσο για τους νεους τωρα....ξυνεις πληγες! απο την καλοπεραση και την πολυ αγαπη των γονιων δεν πηγαινουν χωραφι....
Καλη Ανασταση σε ολους!!!

OnWine said...

Φίλε Νίκο,

Από τον ...άπιστο (σε πολλά θέματα-οχι μόνο θρησκευτικά) Θωμά... δέξου τις ευχές γιά καλή Ανάσταση (και θρησκευτική, και την ...άλλη-ποτέ δεν απελπίζομαι!) και καλό Πάσχα!

Nikos Lioliopoulos said...

Λίγο πριν πάμε στην εκκλησία για την ανάσταση ,χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους του μπλόγκ.
Και ιδιαίτερα (επιτρέψτε μου)στον φίλο και συνάδελφο Στέφανο απο την Ξάνθη. Μια γνωριμία που ξεκίνησε απο το facebook και εξελίσσεται σε πραγματική φιλία .
Y.Γ. Συνέχεια στα σχόλια αύριο...

Meropi said...

Καλημέρα Νίκο μου,
πολύ ωραία έθεσες το θέμα. Όμως κάτι πρέπει να γίνει για να παίρνουν κι αυτοί οι άνθρωποι το μεροκάματο τους για να μπορούν να ζήσουν. Εγώ ας πούμε δεν θα έλεγα όχι να πουληθεί η φράουλα ή το ροδάκινο κάτι παραπάνω για να πληρώνονται αξιοπρεπώς οι εργάτες. Ξέρω επίσης ότι οι μεσάζοντες πληρώνονται περισσότερο απ' ότι τους αξίζει.
Νίκο μου καλημέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Anonymous said...

Χρόνια Πολλά!!
Και μόνο η ευθύνη,να σχολιάσεις ένα τόσο πολύπλοκο θέμα,από την σκοπιά του αγρότη,μας αποστομώνει.
Η υπευθυνότητα και η νοημοσύνη ποτέ δεν μας έλλειψαν,σ'αυτόν τον τόπο.Θεσμοί και οργανωσεις μας λείπουν.
Συμμερίζομαι τον πυρήνα της σκέψης ,και ένα παρόμοιο σχολιασμό ανάρτησα στο LLS ,με τίτλο "Αγριες Φράουλες"
Καλή Συνέχεια!!!!!

Nikos Lioliopoulos said...

@ Stefanakos. μ'άρέσει ο τρόπος που θέτεις το ζήτημα ,στις πραγματικές του διαστάσεις.
@meropi. Αν πρόσεξες θέτω το θέμα και απο την σκοπια΄των (συν)εργατών μας αναγνωρίζοντας το πόσο χαμηλό είναι το μεροκάματο. Το μεγάλο πρόβλημα της ελλ΄γεωργίας είναι οι μεσάζοντες όπως καλά το γράφεις. Θα επανέλθω με άλλη ανάρτηση σύντομα σχετικά με τους μεσάζοντες...
@lls ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, φυσικά και διάβασα το κείμενο που παρ'οτι ξεκινάμε απο διαφορετική αφετηρία, καταλήγουμε ακριβώς στα ίδια συμπεράσματα. Βέβαια το δικό σου είναι πιο καλογραμμένο οφείλω να το παραδεχτώ!

αγροτης !!! said...

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΝΕΛΥΣΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΝΟΗΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ , ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ,
ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΪΟΝ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΤΑ 35 % ΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΑ ΕΦΟΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ,

Agrotikanea.blogspot.com

Stefanakos said...

Φιλε Νικο χρονια πολλα...
Χριστος Ανεστη! Ο,τι καλυτερο ευχομαι!
Σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια. Με τιμαει ιδιαιτερως η αναφορα σου στη γνωριμια μας. Πραγματικα ειναι αμοιβαια η εκτιμιση!
Οσο για το αλλο θεμα που θιχτηκε, "ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ" ειναι πολυυυυυ μεγαλο! Ειναι ενας απο τους βασικους λογους που ειμαστε τοσα χρονια πισω απο τους υπολοιπους ευρωπαιους αγροτες...
Παιρνουν υπερβολικα πολλα χρημτα για να κανουν τους "αεριτζιδες"...
@"αγροτης" το θετεις πολυ ομορφα φιλε1 αναλογικα με τις αυξησεις σε ολα τα εφοδια που εχουμε, θα επρεπε να εχουμε την ιδια αυξηση και στα προιοντα μας και να μην πω οτι η αυξηση στα προιοντα μας θα επρεπε να ειναι ενα κλικ μεγαλυτερη για να μας δωσουν ενα κινητρο.
ας μην ξεχνιμοαστε...."ΕΜΕΙΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ". αν παψουμε να καλλιεργουμε, τοτε πραγματικα ηρθε το τελος....
Και παλι χρονια πολλα σε ολους!