Sunday, March 2, 2008

Στην Ευρωβουλή οι παράνομες αμμοληψίες της Μελικης



Ενα μεγάλο μπράβο αξίζει στους ανθρώπους του συνασπισμού και στον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη για την προώθηση του ζητήματος των αμμοληψιών στην ευρωβουλή. Το ερώτημα αναλυτικά:
«Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων και τοπικών φορέων, στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα, γίνονται παράνομες αμμοληψίες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στον Δήμο Μελίκης Ημαθίας. Οι αμμοληψίες αυτές προκαλούν μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή και καταστρέφουν την τοπική βλάστηση και την ροή του ποταμού. Δεδομένου ότι τα στενά του Αλιάκμονα είναι προστατευόμενη περιοχή NATURΑ (GR- 1210002) και προστατεύεται από την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ ως ειδική ζώνη προστασίας (GR1220010), θα μπορούσε η Επιτροπή να με πληροφορήσει, παρόλο που η πρόληψη και η παύση των αμμοληψιών είναι αρμοδιότητας των εθνικών αρχών, κατά πόσον οι παράνομες αυτές αμμοληψίες συνάδουν με την Κοινοτική Περιβαλλοντική Προστασία και αν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις ώστε να σταματήσει η αμμοληψία από την κοίτη του ποταμού;» Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα, σε συνεργασία με τις οικολογικές οργανώσεις και τους τοπικούς φορείς, για να σταματήσει αυτό το οικολογικό έγκλημα».

3 comments:

andreas athanasopoulos said...

megalo provlhma aayto kai emeis edw sthn hleia to idio provlhma exoyme!!!

Nikos Lioliopoulos said...

Φενεται οτι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες οι παράνομες αιμοληψίες συνεχίζονται.Για πρώτη φορά μάλιστα η αστυνομία προέβη και σε συλλήψεις.
Σχετικά με τις συλλήψεις η οικολογική ομάδα Βέροιας εξέδωσε Ανακοίνωση με την οποία αναφέρει τα εξής:
«Μόλις δύο μέρες μετά την σύλληψη επ’ αυτοφώρω, παράνομων αμμοληπτών την Πέμπτη, έγινε καινούρια σύλληψη από αστυνομικό όργανο της Μελίκης στην περιοχή της Μελίκης. Στην δεύτερη περίπτωση, υποβλήθηκε μήνυση και δεν ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Άραγε γιατί; Μετά από τις διαστάσεις που πήρε η καταστροφή του Αλιάκμονα, κάποιοι νοιώθουν απολύτως προστατευμένοι και συνεχίζουν ανενόχλητα. Κατά τα άλλα, οι εκλεγμένοι άρχοντες ομόψυχα, διώκουν όσους προσπαθούν να δώσουν τέλος στην αναρχία. Να είναι βέβαιοι ότι σύντομα θα τους δοθεί η ευκαιρία, να τους ξαναδιώξουν. Μέχρι να σταματήσει η λεηλασία της Δημόσιας κτήσης από λίγους επίορκους της Διοίκησης και ιδιώτες τυχάρπαστους με υψηλούς προστάτες».
Εμείς πάντως είναι καιρός που τα λέμε.Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...

Nikos Lioliopoulos said...

επείδη η ασυδοσία δεν είναι μόνο τοπικό φαινόμενο διαβάστε τι συμβαίνει στη μακρινή Λακωνία και συγκεκριμένα στον ποταμό Ευρώτα σύμφωνα με την παρακάτω καταγγελία που μου έστειλε ο νομαρχιακός σύμβουλος Λακωνίας Ν. Φούντας τον οποίο και ευχαριστώ.

Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο ;
Πως αλλιώς να σχολιάσουμε την πρωτοφανή απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αγγελόπουλου που επιτρέπει στην ανάδοχο εταιρία «ΝΤΙ-ΕΣ» Α.Ε. την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Ευρώτα στα πλαίσια της εργολαβίας «Παράκαμψη Σπάρτης, Σκούρα – Πυρί», επικαλούμενος την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει κηρυχθεί ο Νομός Λακωνίας από 24-8-07 λόγω της πυρκαγιάς (Απόφαση 608/14-02-2008). Η προκλητική αυτή απόφαση επιτρέπει και νομιμοποιεί την συνέχιση της αμμοληψίας στον ποταμό Ευρώτα.
Γιατί διαφωνούμε με την απόφαση αυτή και με πολλές άλλες ενέργειες αρμοδίων έως σήμερα ; Γιατί αντιδρούμε ; Πως φτάσαμε στην απόφαση αυτή που θεωρούμε «ευτελισμό» των θεσμών ;
 Αρχικά, η εταιρία «ΝΤΙ-ΕΣ» ΑΕ αναλαμβάνει την εκτέλεση ενός πολύ σημαντικού και απαραίτητου έργου για όλη την Λακωνία, την παράκαμψη της Σπάρτης. Στα πλαίσια του έργου πρόκειται να κατασκευασθεί και μία νέα γέφυρα στον ποταμό Ευρώτα, κοντά στην Σκούρα. Η εταιρία στις 23/01/2007 ζητά άδεια αμμοληψίας από την Κτηματική υπηρεσία του νομού Λακωνίας και στις 18/6/2007 ενημερώνει την υπηρεσία ότι δεν επιθυμεί άδεια αμμοληψίας (σύμφωνα με το έγγραφο 33/8-01-08 της Κτηματικής υπηρεσίας Λακωνίας).
 Μετά την πυρκαγιά, οι υπηρεσίες του Στρατού εκτελούν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα εντός του ποταμού για τον καθαρισμό του. Συσσωρεύοντας αμμοχάλικο (το οποίο λειτουργεί ως φυσικό «φράγμα») δημιουργούν αναχώματα στον ποταμό, προσπαθώντας όχι μόνο να προστατεύσουν τις παρόχθιες εκτάσεις αλλά και να οδηγήσουν νερό του ποταμού στους υπόγειους ταμιευτήρες για τον εμπλουτισμό των γεωτρήσεων ύδρευσης και άρδευσης. (Για αυτούς τους λόγους και ο νόμος προβλέπει ότι για να γίνει οποιαδήποτε αμμοληψία εντός του ποταμού πρέπει να υπάρχει ειδική μελέτη και άδεια που θα καθορίζει : Α) Συγκεκριμένα σημεία από όπου θα γίνει η αμμοληψία, Β) Προσδιορισμένη ποσότητα και Γ) Σαφής και πάντα περιορισμένη χρονική περίοδος).
 Παράλληλα, η ανάδοχος εταιρία «ΝΤΙ-ΕΣ» ΑΕ εγκαθίσταται στον ποταμό και ξεκινά από τον Οκτώβρη του 2007 εκτεταμένες αμμοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού κοντά σε Πλατάνα, Ζαγάνα και Σκούρα (αμμοληψίες που δήλωνε επίσημα ότι δεν επιθυμούσε). Αφού κανείς αρμόδιος δεν αντιδρά, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη. Διάφοροι «επιτήδειοι» βρίσκουν την ευκαιρία και καταληστεύουν την άμμο του ποταμού, που χρησιμοποιούν για ιδιοτελείς σκοπούς χωρίς καμία άδεια. Ειδικοί εκτιμούν το κέρδος τους σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ. Προκλητικά, δεν σέβονται ούτε το σημαντικό έργο του Στρατού και ληστεύουν το έτοιμο συσσωρευμένο αμμοχάλικο από τις όχθες του ποταμού, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των υπηρεσιών του Στρατού, εντείνοντας έτσι το πρόβλημα. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η κοίτη του ποταμού είναι αγνώριστη και πολύ δύσκολα θα αποκατασταθεί. Οι δρόμοι στο Τοπικό Διαμέρισμα Πλατάνας έχουν καταστραφεί λόγω της διέλευσης υπέρβαρων φορτηγών. Η περίπτωση της πλημμύρας από ενδεχόμενη καταιγίδα στη Πλατάνα, Ζαγάνα και Σκούρα είναι πολύ πιθανή. Η στάθμη του νερού σε πηγάδια και γεωτρήσεις έχει υποχωρήσει σε επίπεδα καλοκαιρινής λειψυδρίας και θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει νερό για να λειτουργήσουν τα συστήματα ύδρευσης και άρδευσης.
 Οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεραπνών (της μειοψηφίας) θέτουν το θέμα στην Δημοτική αρχή Θεραπνών, η οποία απαντά ότι υπάρχει άδεια (η οποία δεν έχει αποσταλεί στο Δήμο αλλά τους έχει επιδειχθεί και έχουν φωτοτυπία της). Μάλιστα σε Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος ενημερώνει το Συμβούλιο ότι έχουν ξεχάσει την φωτοτυπία της άδειας σε άλλο χώρο εκτός του Δημοτικού καταστήματος.
 Οι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος Πλατάνας παρακολουθούν, καθημερινά, δεκάδες φορτηγά και χιλιάδες κυβικά άμμο να διέρχονται από τους αγροτικούς δρόμους προς άγνωστες κατευθύνσεις. Διαμαρτύρονται εγγράφως, ενημερώνουν τους αρμοδίους και καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά (στις 14-12-07), επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αδειοδότηση. Μετά την αναφορά επεμβαίνουν οι αστυνομικές αρχές.
 Στο επόμενο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο Θεραπνών, της 21/12/2007, ο Δήμαρχος δεν κάνει καμία ενημέρωση (έστω για την καταγγελία των Δημοτών) και προσπαθεί να αποσιωπήσει το θέμα. Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας προτείνουν και καταφέρνουν να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης. Ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος επιμένουν ότι υπάρχει άδεια και έπειτα από τις αντιδράσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων (και της πλειοψηφίας) παραδέχονται ότι η «περιβόητη» άδεια από τη Περιφέρεια επιτρέπει στην πρώτη εργολαβία τον καθαρισμό του ποταμού από φερτά υλικά σε μία απόσταση 2χλμ. από το έργο που έχουν αναλάβει και τίποτε άλλο. Προτείνεται από τη μειοψηφία και αποφασίζεται ομόφωνα να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο ψήφισμα διαμαρτυρίας που επισημαίνει την παρανομία και καλεί τους αρμοδίους να επιληφθούν άμεσα.
 Παρά το ψήφισμα, τη δημοσιοποίηση του θέματος και την ενημέρωση των αρμοδίων, η αμμοληψία συνεχίζεται κυρίως τις νυχτερινές ώρες.
 Επεμβαίνει επιτέλους ο αρμόδιος φορέας, η Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών της Ν.Α. Λακωνίας, η οποία ελέγχει και αποφαίνεται (έγγραφα 67/08-01-2008 και 124/10-01-2008) :
o Καλεί την Εισαγγελία πρωτοδικών (με Πρωτόκολλο) να ασκήσει ποινική δίωξη κατά της τεχνικής εταιρίας «ΝΤΙ-ΕΣ» ΑΕ και κατά αγνώστων για τη βλάβη που προκάλεσαν λόγω της παράνομης αμμοληψίας σε διάφορες θέσεις εντός του ποταμού.
o Διαπιστώνει ότι η εταιρία, κατά τις αυτοψίες της υπηρεσίας, έχει συσσωρεύσει 105.000κυβικά άμμο και άγνωστοι 32.250κυβικά «μετά από σποραδικές καταμετρήσεις σε θέσεις που δεν έχουν υποστεί αλλοιώσεις και είναι δυνατή η προσέγγισή τους ή με μετρήσεις κατά προσέγγιση λόγω δυσκολίας από την ύπαρξη νερών εντός της κοίτης του ποταμού». Ειδικοί εκτιμούν τη ποσότητα της αμμοληψίας σε πολύ περισσότερη.
o Δηλώνει επίσημα ότι «η παράνομη αμμοληψία αλλοιώνει τη φυσική κοίτη του ποταμού με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η ομαλή ροή των υδάτων, με επακόλουθο την αλλαγή της παροχέτευσής τους και τον ενδεχόμενο κίνδυνο πρόκλησης ζημιών σε παρόχθιες ιδιοκτησίες».
o Αποφασίζει την άμεση διακοπή εργασιών της αναδόχου εταιρίας.
 Μετά τη διακοπή των εργασιών η εταιρία διαμαρτύρεται και στις 28-01-2008 η ΔΕΚΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είναι υπεύθυνη για το έργο κρίνει αναγκαία την διευθέτηση της κοίτης του ποταμού από τη Ζαγάνα έως και την Σκούρα (έγγραφο 220/28-01-2008).
 Με αίτηση της μειοψηφίας συγκαλείται Δημοτικό συμβούλιο Θεραπνών στις 4-2-2008 και συζητείται το θέμα της αμμοληψίας. Ο Δήμαρχος Θεραπνών, ενώ στην αρχή και δημόσια θεωρεί ανεπίκαιρη την αίτηση, αναγκάζεται να συμφωνήσει με τη μειοψηφία στο ορισμό δικηγόρου για να προσφύγει ο Δήμος στη δικαιοσύνη για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών. Επιμένει, όμως, να μην ζητά από τη Περιφέρεια τη μελέτη του έργου για να διαπιστωθεί ποιες εργασίες προβλέπονται, με τη δικαιολογία ότι είναι «αναρμόδιος» ο Δήμος. Ακολουθώντας την τακτική της ολιγωρίας, ο ορισμός του δικηγόρου καθυστερεί.
 Στις 14-02-2008 ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Νικ. Αγγελόπουλος αναθέτει, χωρίς συγκεκριμένη μελέτη και πλάνο εργασιών, στην εταιρία «ΝΤΙ-ΕΣ» ΑΕ «την εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στα πλαίσια της εργολαβίας και η τυχόν περίσσεια υλικών πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του έργου». Δηλαδή αναθέτει στην εταιρία που κατηγορείται από το Ελληνικό κράτος γιατί παρανόμησε και είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή να κάνει και άλλες αμμοληψίες νόμιμα (γιατί έτσι διαβάζεται ο όρος «αντιπλημμυρικά έργα»). Και μάλιστα για να «νομιμοποιήσει» την έωλη απόφασή του επικαλείται την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ανάγκη των δημοτών ή των «επιτηδείων» άραγε ; Η σημείωση για την περίσσεια υλικών μόνο θυμηδία θα προκαλούσε εάν δεν ήταν τόσο μεγάλη η έκταση του προβλήματος.
Μετά από όλα αυτά αντιδρούν μόνο οι πολίτες. Καμία αντίδραση από τους αρμοδίους ( Δήμο, Νομαρχία κ.α.). Το θέμα δεν είναι μόνο η παράνομη αμμοληψία και τα προβλήματα που δημιουργεί και θα δημιουργήσει. Σημαντικά θέματα είναι η ολιγωρία της Δημοτικής αρχής Θεραπνών, η καθυστέρηση επισήμανσης του κινδύνου και λήψης των απαραίτητων μέτρων από τη Νομαρχία, η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών. Αλλά κυρίως η απόφαση του Περιφερειάρχη που :
 Επιβραβεύει την ασυδοσία και νομιμοποιεί τους παρανόμους.
 Θυσιάζει την προστασία του περιβάλλοντος, των δημοτών και των περιουσιών τους για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και πάνω από όλα.
 Απαξιώνει τους θεσμούς.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεραπνών της μειοψηφίας καλούν τους δημότες σε συγκέντρωση την Τετάρτη 12/3/2008 και ώρα 8:00μ.μ. στην πλατεία της Πλατάνας για τη σύσταση Επιτροπής αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, των δημοτών και του Δήμου Θεραπνών. Βασικά αιτήματα :
 Να μελετηθούν και να εκτελεσθούν συγκεκριμένα έργα αποκατάστασης του ποταμού από υπεύθυνους και αξιόπιστους φορείς.
 Να καταδικασθούν οι υπεύθυνοι και να ελεγχθεί αποτελεσματικά ο ποταμός.
 Να αποζημιωθεί οι δημότες και ο Δήμος για τις βλάβες που προκλήθηκαν στην περιουσία τους.
Οι δημοτικοί Σύμβουλοι Θεραπνών : Φλώρος Σ., Βλήτας Ν., Λαμπρινάκος Δ., Φλώρος Ν., Φουντάς Δ.