Thursday, September 20, 2007

Ο Πάσχος Μανδραβέλης γράφει...


ο κορυφαίος Έλληνας αρθρογράφος σε δύο άρθρα του στην Καθημερινή παρουσιάζει την πορεία Παπανδρέου και Βενιζέλου με απίστευτη ευστοχία. Αξίζει κανείς να τα διαβάσει με προσοχή. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις και κρίσεις που διατυπώνει και στα δύο.
Για τον Παπανδρέου γράφει
Επεσε θύμα των αντιφάσεών του, αλλά τουλάχιστον πρέσβευε κάτι. Πιθανώς θολό και ίσως περισσότερο απ’ όσο πρέπει σκανδιναβικό. Σίγουρα όμως λογικό και προοδευτικό. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε θέσεις. Αυτές βρίσκονται καταχωνιασμένες κάπου στο Διαδίκτυο και δεν θα μάθουμε ποτέ αν είναι καλές ή κακές, διότι ποτέ δεν συζητήθηκαν.

Ενώ για τον Βενιζέλο λέει:
Είναι ο πολιτικός που μπορεί να περικλείσει τα λιγότερα νοήματα στις περισσότερες λέξεις. Υιοθετεί με συνέπεια «αυτά που θέλει ο λαός». Θέλει να γίνει ηγέτης του, γι’ αυτό και τον ακολουθεί. Είναι κρατικιστής διότι η κυρίαρχη αντίληψη είναι ο κρατισμός. Εναντιώθηκε παρασκηνιακά στον κ. Σημίτη στο ζήτημα των ταυτοτήτων, διότι οι σταυροί χρειάζονται στις εκλογές. Συν-κληροδότησε μερικά από τα χειρότερα άρθρα του Συντάγματος που απαντώνται παγκοσμίως, γιατί υπήρχε τέτοιο κλίμα στα ΜΜΕ. Είναι (εξ επαγγέλματος ίσως) «νομικιστής»: πιστεύει ότι αν κάτι εγγραφεί σε νόμο, λύνει κοινωνικά προβλήματα.

Και σαν επίλογο για το τι πρέπει να κάνει το Πασοκ:
Το καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ είναι να αποτιμήσει αυτήν τη δεύτερη ήττα του. Να καταλάβει ότι έχασε επειδή δεν έκανε τις αλλαγές που χρειαζόταν. Δεν ευθύνεται γι' αυτό ο κ. Βενιζέλος, αλλά ο κ. Παπανδρέου, αλλά οι αλλαγές του κ. Βενιζέλου θα είναι χειρότερες από τις μη-αλλαγές του κ. Παπανδρέου.

Τα άρθρα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του αρθρογράφου www.medium.gr
και συγκεκριμένα για τον Παπανδρέου εδω και τον Βενιζέλο εδώ

No comments: