Friday, June 8, 2007

Διαμαρτυρία της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας.

Ενα μεγάλο μπράβο στην οικολογική ομάδα Βέροιας ,σε ένα νομό που κοιμάται .
Παραθέτω την ανακοίνωση τους:
«Σήμερα παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, θα χορτάσουμε ακόμη μια φορά από πολλά λόγια για την προστασία του Περιβάλλοντος. Κι ενώ Υπουργοί, Νομάρχες και Διευθυντές θα γιορτάζουν,εμείς κάνουμε το μνημόσυνο του Αλιάκμονα. Του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας μας. Δυστυχώς, τα πολύτιμα, συνεχίζουν να τα διαχειρίζονται οι ανεπαρκείς. Σε απόλυτη συνεργασία, οικονομικές, διοικητικές, πολιτικές και οικονομικές παρέες, συνεχίζουν ανενόχλητα να γιορτάζουν το μεγάλο φαγοπότι.

Ότι απέμεινε από τον Αλιάκμονα, και μόνον μέσα στα όρια του Νομού Ημαθίας, διαμοιράζεται βία, από τους παραπάνω. Οι όχθες, είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Χιλιάδες τόνοι Βοθρολυμάτων, αδειάζονται κάθε χρόνο μέσα στο ποτάμι. Χιλιάδες στρέμματα παραποτάμιου δάσους καίγονται, υλοτομούνται και γίνονται χωράφια. Με πλήρη κάλυψη και συμμετοχή των Δημάρχων, δημιουργήθηκαν στις όχθες του ποταμού, δεκάδες παράνομα αμμορυχεία.

Τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών, αφαιρούνται χωρίς τον παραμικρό σεβασμό σε κανόνες και την έννομη τάξη. Με πλήρη απουσία της Διοίκησης και πλήρη πολιτική κάλυψη, τυχάρπαστοι τυχοδιώκτες προσπορίζονται τεράστια ποσά από τις σάρκες του ποταμού. Αυτοί είναι που γιορτάζουν κάθε μέρα. Σε ελάχιστο χρόνο δεν θα μείνει απολύτως τίποτε από τον Αλιάκμονα. Σήμερα, ξεχείλισε η οργή μας. Κεντρικές, Περιφερειακές και Νομαρχιακές υπηρεσίες, ενώ ξέρουν, δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Ειδικά οι Νομαρχιακές υπηρεσίες του Νομού Ημαθίας προστασίας του Περιβάλλοντος, είναι πλήρως ανύπαρκτες.

Μας είναι αδιάφορο εάν πρόκειται για ανεπάρκεια ή για εξαγορά της Διοίκησης. Και είναι τραγικό το ότι αντί να είναι αρωγός του πολίτη, κατάντησε στυγνός δυνάστης» ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑ

2 comments:

Nikos Lioliopoulos said...

Δημοσιεύω εδώ την απάντηση της οικολογικής ομάδας στην απρεπέστατη ανακοίνωση του περιφερειάρχη.


Αγαπητοί φίλοι.

Θα απαντήσουμε ένα προς ένα στα όσα δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τσιότρας, μετά την ενέργειά μας, να του γεμίσουμε το γραφείο με αμμοχάλικο από τον ποταμό Αλιάκμονα. Πάντως, με λύπη διαπιστώνουμε την παντελή αδυναμία να διαχειριστεί μια κρίση. Και βέβαια, στόχος δεν είναι ο κ. Τσιότρας. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε. Η Διοίκηση, είναι το μεγαλύτερο Περιβαλλοντικό πρόβλημα. ΄





Λέει η δήλωση:
«Πράξεις όπως η σημερινή χαρακτηρίζουν το ήθος και την ποιότητα των ανθρώπων που τις πραγματοποιούν».
Ναι. χαρακτηρίζουν απολύτως το ήθος και την ποιότητά μας.

«Οι αυτοχαρακτηριζόμενοι οικολόγοι δεν επιδιώκουν επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, αλλά φτηνούς εντυπωσιασμούς εκεί όπου οι πόρτες της διοίκησης είναι ανοιχτές για όλους.»
Σίγουρα δεν περιμένουμε κανέναν να μας δεχθεί σαν οικολόγους. Ενεργούς πολίτες. Δεν μας χρειάζονται κανενός διαπιστευτήρια. Αν ήταν τόσο φτηνή ενέργεια, δεν θα τον απασχολούσε τόσο πολύ. Οι πόρτες της Διοίκησης είναι κατά περίπτωση ανοιχτές, μόνο που πίσω από την ανοιχτή πόρτα είναι το κενό από τον δέκατο όροφο.

« Η εισβολή στην Περιφέρεια και στο γραφείο μου είναι απόδειξη της σοβαρότατης έλλειψης παιδείας και αξιοπρέπειας, που αποτελούν άλλωστε και τις δυο μεγάλες πληγές του περιβάλλοντος.»
Πράγματι είναι δύο μεγάλες πληγές. Εάν υπήρχε παιδεία πέντε δράμια έστω κι άλλα πέντε αξιοπρέπειας, δεν θα εισβάλαμε. Διότι τότε, δεν θα ξεκοίλιαζαν κάποιοι τυχάρπαστοι τον Αλιάκμονα. Δεν θα έπεφταν τα βοθρολύματα μέσα στο ποτάμι. Δεν θα ήταν γεμάτος ο τόπος μας, η Ημαθία, μόνον με παράνομες χωματερές φρούτων, με τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο μέσα στο ποτάμι, με την Τάφρο 66 να θυμίζει κάθε χρόνο αξιοπρέπεια και παιδεία όσων διοικούν. Δεν θα πετούσαν τα σύγχρονα σφαγεία μας τα έντερα, τα κεφάλια και τα πόδια των σφαγμένων ζώων στα σκουπίδια. Ούτε τα αίματα μέσα στον Τριπόταμο. Δεν θα υπήρχαν τυχοδιώκτες «εργολάβοι» που κατασκευάζουν δρόμο για την Έδεσα, κάθετο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, και χωρίς την παραμικρή άδεια, ξεκοίλιασαν δυο βουνά για να κλέψουν αδρανή υλικά για το έργο. Κι όμως. Με τους εργολάβους αυτούς, ο κ. Τσιότρας, φωτογραφίζεται μαζί όλο χαρά. Δεν θα υπήρχαν Δήμαρχοι με άμεσους συνεργάτες αυτούς που ξεκοιλιάζουν τον Αλιάκμονα. Φτάνουν αυτά.

« Όταν δε σέβεται κάποιος τον εαυτό του και τους γύρω του, δεν είναι δυνατό να σεβαστεί και το περιβάλλον.»
Έτσι ακριβώς. Πώς να σεβαστούν το περιβάλλον; Μόνο στην κονόμα είναι το μυαλό πολλών. Τι σεβασμός και πράσινα άλογα; Ένας που σέβεται τον εαυτό του και τους γύρω του, τον τόπο του, δεν επιτρέπει τα παραπάνω. Με τίποτα. Οργίζεται. Πολύ. Και αντιδρά.

« Η πόρτα μου ήταν και θα παραμείνει ανοιχτή για όλους, προκειμένου μέσα από το διάλογο να βρούμε λύσεις για το καλό του τόπου, για τα προβλήματα που ανακύπτουν».
Πόσο περίπου θα κρατήσει ο διάλογος; Είκοσι χρόνια; Κυριολεκτικά ασπρίσαν τα μαλλιά μας και ακόμη μας καλούν σε διάλογο. Να τον χαίρεστε τον διάλογο αυτόν. Τέλος το δούλεμα. Σταματήστε επι τέλους τον διάλογο και αποφασίστε να τραβήξετε μερικά αυτιά.

« Οι συγκεκριμένοι δήθεν ακτιβιστές δε ζήτησαν ποτέ ένα ραντεβού. Ακολουθούν την πρακτική της βίαιης εισβολής, παρουσία τηλεοπτικών καμερών, για να πουν ότι κάτι έκαναν κι αυτοί για το περιβάλλον και την προστασία του»
Πράγματι δεν ζητήσαμε ποτέ ραντεβού με τον κ. Τσιότρα. Με σαράντα όμως προηγούμενους Τσιότρες ναι. Με αποτέλεσμα το απόλυτο μηδέν. Αν ενδιαφερόταν ο κ. Τσιότρας, θα μάθαινε ότι δεν είμαστε δήθεν. Θα μάθαινε ότι κάναμε και κάνουμε πολλά για τον τόπο μας. Κάθε μέρα και όχι την ημέρα Περιβάλλοντος. Οι μόνοι αντίπαλοί μας, ήταν και είναι η Διοίκηση.

«Ακολουθούν την ίδια πρακτική με όλους όσοι χτίζουν αυθαίρετα σε δάση, με τους εμπρηστές, με τους ασυνείδητους που ρυπαίνουν αλόγιστα την καθημερινότητά μας.»
Αυτό δεν θέλει σχόλια. Εν θερμώ, σίγουρα του ξέφυγε του κ. Τσιότρα.

« Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνουμε καθημερινά μάχη για να προστατεύσουμε το περιβάλλον.»
Από το αποτέλεσμα, μπορεί κάποιος να καταλάβει τι μάχες δίδονται. Εκτός και εάν εννοεί το γύρω – γύρω περιβάλλον. Εκτός και εάν πρόκειται για το πολιτικό, οικονομικό, και Διοικητικό περιβάλλον. Μη τυχόν και χαλάσει κανείς την σούπα. Εάν εννοεί αυτό το περιβάλλον, ναι. Συμφωνούμε ότι δίδονται συνεχώς μάχες.

«Δεν περιμένουμε μια μέρα το χρόνο για να εντυπωσιάσουμε με μια χυδαία πράξη.»
Αλλοίμονό. Το διαπιστώνουμε χρόνια τώρα. Καθημερινά εντυπωσιάζεται ο απλός πολίτης από την χυδαιότητα της Διοίκησης. Χυδαίοι άνθρωποι να καταπατούν χυδαία τα δικαιώματά του για ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Χυδαία να καταπατούν του νόμους ατιμώρητα. Χυδαία να έρπουν και να γλύφουν την εκάστοτε εξουσία και να κονομάνε.

« Να επισημάνω πως η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα που θέλησαν να προβάλουν με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο οι συγκεκριμένοι κύριοι.»
Δεν θα πούμε πολλά επι του παρόντος. Αλλά η ΔΕΚΕ σας λέει τίποτε κ. Τσιότρα; Το απαράδεκτο, είναι μια υποκειμενική κρίση και άρα, δεκτή.

«Οι ίδιοι δε θέλουν να μάθουν, δε θέλουν να ενημερωθούν, δε θέλουν να πετύχουν το παραμικρό σε όφελος του περιβάλλοντος.»
Αλήθεια. Δεν θέλουμε να μάθουμε. Τα μάθαμε απ ΄έξω και ανακατωτά όλα. Μα όλα, που αφορούν τουλάχιστον το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου μας. Δεν θέλουμε να ενημερωθούμε. Είμαστε απολύτως ενημερωμένοι με κόπους και κόστος για να μπορούμε να δίνουμε τις μάχες, με γνώση. Γιατί χωρίς πλήρη γνώση, άδικος ο κόπος.

«Θέλουν μόνο να δουν τα πρόσωπά τους στην τηλεόραση. Ας τους θαυμάσει λοιπόν ο κόσμος».»
Εάν ρωτούσε έστω λίγο ο κ. Τσιότρας, θα μάθαινε ότι μόνον αυτό δεν μας λείπει. Δόξα τω θεώ. Και είναι αλήθεια. Πολύς κόσμος θαυμάζει τέτοιες πράξεις για τέτοιους λόγους και σε τέτοιους χώρους. Εμείς αντίθετα, δεν νομίζουμε ότι κάνουμε κάτι σπουδαίο. Ο τόπος μας έχει τέτοια Ιστορία, που και μόνον που σκέφτεσαι τι έκαναν κάποιοι πολύ παλιά, αισθάνεσαι πολύ μικρός. Πάντως προσπαθούμε. Αδιαφορώντας για το κόστος. Είναι πολύ βαρύ το χώμα εδώ για να το αφήσουμε στα χέρια χυδαίων και απαίδευτων. Γέμισε ο τόπος από δαύτους.


Όλα τα παραπάνω, δεν είναι επίθεση στον κ. Τσιότρα. Είναι βρισιά στην άθλια υπόδουλη Διοίκηση σε πολιτικούς και οικονομική δύναμη. Και όλοι λένε ότι έτσι είναι η Ελλάδα. Λάθος. Η δική τους Ελλάδα είναι αυτή. Όχι η δική μας. Πάντως ήταν ατυχέστατη και η δήλωση του κ. Τσιότρα που θεωρεί την Περιφέρεια σπίτι του.

Να είστε καλά.
(Πάντως, μέχρι τώρα, δεν ρώτησε γιατί έγινε ότι έγινε. Έστω από περιέργεια και όχι από ενδιαφέρον

common people said...

Συγχαρητήρια