Friday, April 27, 2007

Γρηγόρης Μαρκοβίτης.



Πολλοί φίλοι με ρωτάνε αν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής ο Γ.Μαρκοβίτης στις προσέχεις εκλογές λογω της πολυ καλής εντυπωσης που άφησε κατα τη διαρκεια της εκλογικής εκστρατείας του, αλλά και λόγω την φιλικής μας σχεσης.
Μέσα από τη διαδικασία των εκλογών του 2004 είχα την τύχη να γνωρίσω τον Γρηγόρη έναν σπουδαίο άνθρωπο
με καθαρό και πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, και αυτό ήταν η αρχή μια πολιτικής και προσωπικής φιλίας μεταξύ μας.
Στο παρακάτω κείμενο που έστειλε στις εφημερίδες το οποίο είναι ¨αντί αιτήσεως υποψηφιότητας προς το ΠΑΣΟΚ
¨ όπως γράφει ,κάνει γνωστές τις προθέσεις του και δίνει για άλλη μια φορά το προσωπικό πολιτικό του στίγμα.
.
26-04-2007

Μετά τη συμμετοχή μου στις Εθνικές Εκλογές του 2004 ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠαΣοΚ, θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι σ΄ αυτούς που με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και στον κάθε απλό ψηφοφόρο του Κινήματος, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, να επαναλάβω, να θυμίσω και να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα σχετικά με την υποψηφιότητά μου.
-Κατ΄ αρχήν είναι γνωστό ότι η συμμετοχή μου στις προηγούμενες εκλογές ανακοινώθηκε επίσημα την 25-1-2004, μόλις 40 μέρες πριν τις εκλογές και μου προτάθηκε, χωρίς να προηγηθεί σχετικό δικό μου αίτημα.
- Είχαν προηγηθεί άλλες δύο προτάσεις, στα τέλη του 2003, όμως, είχα απαντήσει αρνητικά και τελικά δέχθηκα την τελευταία πρόταση στα τέλη του Γενάρη 2004 και αποφάσισα τη συμμετοχή μου, γιατί πίστεψα στις διακηρύξεις του Γ.Παπανδρέου για ρήξεις, τομές και ανατροπές.
- Με λίγα λόγια, δεν ζήτησα εγώ να είμαι υποψήφιος, αλλά μου το ζήτησαν και χωρίς, τότε, να είμαι μέλος του ΠαΣοΚ υπερασπίστηκα με πάθος και θέρμη, όσο μπορούσα καλύτερα, τις θέσεις του και τις αρχές του, ξοδεύοντας και χρήματά μου, αλλά, κυρίως, ξοδεύοντας καρδιά, όρεξη, πίστη και καλή διάθεση σ΄ αυτό που κάναμε μαζί με τους ακομμάτιστους, αλλά πολιτικοποιημένους φίλους, το συγγενικό μου περιβάλλον, τους απλούς ψηφοφόρους (όχι μόνο ΠαΣοΚ) και έχοντας απέναντι το τοπικό κομματικό κατεστημένο, διακατεχόμενο από απαρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές.
- Το αποτέλεσμα αυτό των 40 ημερών (5.100 ψήφοι) στην κρίση του καθενός.
- Αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν και ανήκουν στην ιστορία.
- Τα ανέφερα, όμως, για να καταδείξω ότι είχα και έχω την πολυτέλεια, αξιοπρέπεια ή όπως αλλιώς θέλει να το χαρακτηρίσει κάποιος, να μην παρακαλώ για χρίσματα και υποψηφιότητες, να μην καθορίζω την πορεία μου ανάλογα με τις αντιπαροχές, να μην ανέρχομαι στην κομματική ιεραρχία με ενστάσεις ή γονυκλισίες και όλα αυτά όχι γιατί νιώθω σπουδαίος, αλλά διότι νιώθω ελεύθερος.
- Την πίστη μου για τομές, ρήξεις και ανατροπές, για ένα διαφορετικό, σύγχρονο κίνημα, για αξιοκρατία και για πρόοδο, ανάπτυξη, ευημερία σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, εξέφρασα επανειλημμένα, τόσο στο αρμόδια όργανα κατά την διαδικασία της ανασυγκρότησης, όσο και δια του τύπου με τα κατά καιρούς δημοσιεύματά μου.
- Η πικρή μου διαπίστωση ήταν ότι το κομματικό κατεστημένο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, λειτούργησε σαν φίλτρο των πολιτικών επιλογών και κατευθύνσεων του Προέδρου που, έτσι, έφθαναν αλλοιωμένες στην κομματική βάση, το κομματικό κατεστημένο είχε ως επιδίωξη τον έλεγχο της πλειοψηφίας στις διαδικασίες και της κατάστασης γενικότερα για να είναι σε θέση να ικανοποιούν εσαεί τις προσωπικές τους επιδιώξεις και τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες, πάντα σε βάρος των απλών και αγνών ψηφοφόρων.
- Έτσι, λοιπόν, εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να συμμετάσχω σε μία διαδικασία υποβολής αιτήσεως και αξιολόγησης μίας πιθανής υποψηφιότητάς μου από τους ανθρώπους αυτούς που εκφράζουν ένα μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς και λειτουργίας που καταδικάστηκε από τον Ελληνικό Λαό το 2004.
- Ήταν και είναι ακόμα μεγαλύτερη σήμερα η ανάγκη αλλαγής του κλίματος, είναι φανερό ότι ο λαός απαιτεί αλλαγή στη βασική δομή του κόμματος, αλλαγή του κομματικού μηχανισμού, αλλαγή των προσώπων και νοοτροπιών, κυρίως, δε, ότι απαιτείται η διαμόρφωση συγκεκριμένης, σαφούς και ειλικρινούς πολιτικής πρότασης που να πείθει, να δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας μας.
- Σε συνάρτηση με όλα αυτά και τους νέους πολιτικούς όρους που διαμορφώνονται θα πρέπει να τίθενται τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων, πολύ διαφορετικά απ΄ αυτά που ισχύουν σήμερα (αλήθεια τι γίνεται με τις διακηρύξεις για συμμετοχική δημοκρατία, για προκριματικές εκλογές κλπ ;).
Είναι αδιανόητο σε ένα κόμμα που θέλει να λέγεται σοσιαλιστικό, ανατρεπτικό και προοδευτικό να υπάρχουν υποψηφιότητες «ελέω πατρός», χωρίς καμία άλλη αξιολόγηση, είναι αδιανόητο ορισμένοι να δηλώνουν επαγγελματίες πολιτικοί και να επιδιώκουν την εκλογή τους εφ΄ όρου ζωής τους και τέλος, είναι αδιανόητο να προωθούνται μετριότητες, διότι έτσι κρίνει, αποφασίζει και βολεύει σ΄ αυτούς που ελέγχουν και συντηρούν τον κομματικό μηχανισμό των 450 ανθρώπων σε όλο το Νομό μας, αγνοώντας τους 45.000 ψηφοφόρους του Κινήματος.
- Με τα δεδομένα αυτά και σε συνάρτηση με τις διαπιστώσεις και συμπεράσματα της καταστροφικής πολιτικής της Ν.Δ. στα τρία χρόνια της διακυβέρνησής της, εμμένω στην πολιτική θέση ότι το ΠαΣοΚ αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, όμως, παράλληλα, πιστεύω ότι αποτελεί αναγκαιότητα για το ίδιο το ΠαΣοΚ η διεύρυνσή του στην κατεύθυνση της δημιουργίας μίας πραγματικά Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, που θα αγκαλιάσει όλους τους απλούς ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, όλους τους ανένταχτους δημοκράτες, που θα συγκλίνει πολιτικά με τα λοιπά αριστερά κόμματα και κινήματα, που δεν θα βασίζεται σε διαγραφές και αποκλεισμούς, που θα εγκαταλείψει την εσωστρέφεια, που δεν θα διέπεται από την νοοτροπία του «επάγγελμα ΠαΣοΚ», που θα είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες, πρόσωπα, πολιτικές, που θα ισορροπήσει ανάμεσα στο παλιό και στο νέο, που θα ξυπνήσει οράματα, θα βάλει στόχους, που δεν θα πάσχει από Κυβερνητισμό, που θα ζωντανέψει πάλι τις προσδοκίες του Ελληνικού Λαού, όπως είχε συμβεί στο ξεκίνημά του το 1974 και που, τελικά, θα αποτελέσει την μόνη ελπίδα για πρόοδο, ανάπτυξη και ευημερία.
- Μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια και επειδή για μένα δεν αποτελεί αυτοσκοπό η προσωπική προβολή και ανάδειξη, γίνεται σαφές ότι δεν θα μπορούσα, λόγω φιλοσοφίας και πεποιθήσεών μου, να μπω σε μία διαδικασία κατάθεσης αίτησης για υποψηφιότητα με τις επικρατούσες συνθήκες.
- Άλλωστε, είναι νωπό το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υποψηφίων Νομαρχών του ΠαΣοΚ που κατέθεσαν αιτήσεις, όπου οι «σοφοί» του κομματικού μηχανισμού έδωσαν στον ένα υποψήφιο 36 ψήφους και στους άλλους δύο από ένα μεγάλο μηδενικό (0), αδικώντας ταυτόχρονα και τους τρεις.
Αλήθεια, τι θα γινόταν αν, για οποιοδήποτε λόγο, στην πορεία απέσυρε την υποψηφιότητα ο 1ος εξ αυτών; Ποιο από τα μηδενικά θα ηγούνταν της προσπάθειας του Κινήματος στο Νομό μας; Αξίζουν αυτής της ισοπέδωσης δύο ενεργοί πολίτες με διάθεση συμμετοχής; Γιατί αυτή η γελιοποίηση προσώπων και οργάνων; Γιατί, τέλος, να μην έμπαιναν όλοι στις προκριματικές εκλογές, σύμφωνα με το καταστατικό, όπως ζητούσε και ο 4ος υποψήφιος και είχα προτείνει με την έκκληση για ενότητα που είχα δημοσιεύσει;
Σε κάθε περίπτωση η εν γένει ενεργός συμμετοχή μου δεν μπορεί να εξαρτάται από την τυπική υποβολή αιτήσεων, αλλά θα είναι απόρροια αξιολόγησης και εκτίμησης της όλης πολιτικής κατάστασης και κυρίως της διαπίστωσης περί του αν υπάρχει ή όχι σαφής και ειλικρινής διάθεση και πρόθεση να γίνει πράξη το Ανοιχτό Κόμμα, η Συμμετοχική Δημοκρατία, ο Ενεργός Πολίτης, η Κοινωνία των Πολιτών, μέσα σ΄ ένα κίνημα που πρέπει νααποτελεί φόρουμ δημιουργικού προβληματισμού και διαλόγου, σε ένα κίνημα που δεν πρέπει να αποτελεί δοχείο επαγγελματιών πολιτικών και σε ένα κίνημα που θα πρέπει να φροντίσει για την εξάλειψη φαινομένων και αγκυλώσεων του παρελθόντος σαν αυτά που προανέφερα.
Με δεδομένη την αποδοχή των ανωτέρω, η παρούσα μου αποτελεί και αίτηση συμμετοχής υπό τις συνθήκες που περιέγραψα, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση και μη υπάρχουσας, προς το παρόν, άλλης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, θα συνεχίσω να στηρίζω κριτικά τις θέσεις και το ψηφοδέλτιό του ΠαΣοΚ.
- Γρηγόρης Νικ. Μαρκοβίτης
Δικηγόρος (Υπ. Βουλευτής ΠαΣοΚ Ν. Ημαθίας στις Εκλογές της 7-3-2004)
Σημ. : Η παρούσα εστάλη αντί αιτήσεως στην αρμόδια Επιτροπή Εκλογικών Διαδικασιών και στον Πρόεδρο του Κινήματος.-

6 comments:

Anonymous said...

oraia sas ta xonei o markovitis ton paradexomai.
ola trigiro alazoyn kai ola ta idia menoyn sto pasok sas.
me tetia myala tha parete exoysia?

Anonymous said...

Πολύ καλό παιδι ο γρηγορης αλλα τον εφαγε η κοντρα με τον καραμπατζο και η υποστηριξη στον σπαρτση

Anonymous said...

Αυτα που λεει ο Γρηγορης δεν αναφερονται στο Πασοκ ως κομμα αλλά στην κατασταση τοπικά.
Συμφωνω με οσα λέει ο Γρηγορης.

Anonymous said...

Μετα απο την φυγη χρυσοχ. και τα ασιμβιβαστα νομαρχων δημαρχων και γραμματεων εχουμε την πολιτελεια να αφηνουμε τετοια στελέχη εκτος?
με ποιους θα παρουμε εκλογες?

Anonymous said...

φανταστητε ψηφοδελτιο:
τασος,σακης,αντωνια,μαρουλα,ταχμα.πατσο.
Παρε τον ενα βαρα τον αλλο!

Nikos Lioliopoulos said...

Παραθέτω εδω και το σχόλιο της εφημερίδας Λαος:


"Δεν ερμηνεύθηκε σωστά η επιστολή"

Βιάστηκαν, φαίνεται, κάποιοι να συμπεράνουν ότι ο δικηγόρος πολιτευτής Γρήγορης Μαρκοβίτης υπέβαλε, με την δημοσιευθείσα πρόσφατα επιστολή του, αίτηση υποψηφιότητας στο ΠΑΣΟΚ για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση της επιστολής πείθει ότι ο επιστολογράφος μάλλον το αντίθετο θέλει να "περάσει", αφού εξηγεί επί μακρόν την κατάσταση που επικρατεί στον στενό τοπικό κομματικό χώρο και καταλήγει διατυπώνοντας την θέση ότι εφόσον θα διορθωνόντουσαν έγκαιρα τα πράγματα στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, τότε ίσως θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι με την επιστολή του αυτή θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του Προέδρου για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στην Ημαθία.

Εμείς αυτό το συμπέρασμα βγάλαμε και σ΄ αυτό μας ώθησε και ο τίτλος της επιστολής "Αντί αιτήσεως για υποψηφιότητα"