Thursday, April 12, 2007

Νομαρχιακό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ με τον Χάρη Καστανίδη.





Εγινε χθές το νομαρχιακό συμβούλιο του Πασοκ για τον προσυνεδριακό διαλογο, με μεγαλη επιτυχία, πολύ κόσμο και πλούτο απόψεων παρά τις όποιες αντεγκλήσεις απόρια της κακής παρουσίας μας στις πρόσφατες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πέρα απο την κεντρική πολιτική εισήγηση του Χάρη Καστανίδη που έγινε γνωστη μέσω τύπου(εδώ),παραθέτω μερικές τοποθετήσεις στη χθεσινή διαδικασία που με βρίσκουν σύμφωνο:
Δ.Παράσχος:
Όλοι δεχόμαστε ότι το αγροτικό εισόδημα καθημερινά μειώνεται. Ποια είναι η παρέμβαση μας, ποια είναι η παρέμβαση της οργάνωσης, να βγάλει τους αγρότες στους δρόμους; Ξέρετε τι περιμένουν οι αγρότες; να βγει ο Κοκκινούλης για να ρυθμίσει τις καταστάσεις. Αγροτικό κίνημα και διεκδίκηση των αγροτικών αιτημάτων σημαίνει Κοκκινούλης. Αυτό είναι άποψη της κοινωνίας!
Αντωνία Χαρίση:
Το Πασόκ με το πρόγραμμα του απευθύνεται στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες με τις οποίες πρέπει να ξανασυνδεθεί . Να ξανασυνδεθεί με εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που αποτελούσαν παραδοσιακά τη ραχοκοκαλιά του:τους νέους τους χαμηλόμισθους τους χαμηλοσυνταξιούχους τους μικρομεσαίους τους αγρότες .
Αυτούς που εξαπατήθηκαν από της εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας .
Άγγελος Τόλκας:
Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι πρόβλημα του Πασόκ, είναι πολιτικό πρόβλημα όλης της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας που τα περισσότερα χρόνια είχαμε δεξιές συντηρητικές αυταρχικές κυβερνήσεις .
Βλέπουμε και σήμερα, ξανά δυστυχώς ,να εμφανίζονται ακραίες δεξιές αντιδραστικές απόψεις που δεν εκφράζονται μόνο από περιθωριακά κόμματα της δεξιάς, υιοθετούνται και από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από διαμορφωτές της κοινής γνώμης δημοσιογράφους ή λόγιους που υπερασπίζονται το θεό εκεί ψηλά και όχι το θεό μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.
Το ελληνικό κράτος αδυνατεί να εξασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπείς θεσμούς, υπηρεσίες και παροχές .Κοινωνικό κράτος. Αυτό δεν είναι το στοίχημα μας; Ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε στην επιφάνεια καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα ,ας δεχθούμε ότι έχει ανεβεί το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων. Έχουμε κοινωνικές παροχές; Αυτό είναι πλέον το σύγχρονο πρόταγμα. Δεν έχουμε, και πολύ περισσότερο δεν έχουμε για αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται. Μια ασφυκτική γραφειοκρατία καταπιέζει τους πολίτες.
Υπάρχει μια κατεστημένη νοοτροπία της κουτοπονηριάς της αρπαχτής και του βολέματος, η οποία πνίγει τη φαντασία τη διάθεση και κάθε δημιουργικότητα του Ελληνισμού. Όλοι κοιτούν να βολευτούν και να αρπάξουν. Δεν το θέλουμε αυτό δεν μας αγγίζει καν.
Στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο Πασοκ αδυνατούμε να ξεπεράσουμε τον παλαιοκομματισμό ως πρακτική και ως συμπεριφορά. Αφήστε που πάει να γίνει και ιδεολογία.
Η πολιτική ελίτ δεν κατάφερε να μετατρέψει την έντονη πολιτικοποίηση της εποχής της μεταπολίτευσης να τη μετατρέψει σε δύναμη ανατροπής του παλαιοκομματισμού και των πελατειακών δικτύων θεμελιώνοντας ένα ολοκληρωμένο κοινωνικό κράτος.
Βάζουμε ζήτημα αλλαγής πολιτικής γενιάς στον τόπο όχι με ηλικιακά κριτήρια .Η χώρα πρέπει να πορευτεί με τη πολιτική γενιά που προτάσσει την αξιοκρατία ,τη φαντασία, τον ακτιβισμό, την αλληλεγγύη, το διεθνισμό, το συνεταιρισμό των παραγωγικών και όχι των παρασιτικών δυνάμεων
Να υπάρξει ανατροπή των επαγγελματιών ,των βαρόνων και των τζακιών του
πολιτικού συστήματος. Μια νέα μεταπολίτευση στη χώρα.

No comments: