Saturday, April 7, 2007

Πράσινη ταυτότητα:Μια οικολογική πρόταση για κατοχύρωση του Αγροτικού επαγγέλματος



Το παρακάτω κειμενο δημοσίευσα στην ιστοσελιδα διαλόγου του Πασοκ, εν όψη του επικείμενου προγραμματικού συνεδρίου.Βρίσκεται στην ιστοσελίδα dialogos.pasok.gr
η οποία είναι ανοιχτή για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη και καλώ όλους τους φιλους
να συμετάσχουν.
¨Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα του το ζήτημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των αγροτών. Νομίζω ότι το βασικό αίτιο της οικονομικής δυσπραγίας και αναποτελεσματικότητας της ελληνικής γεωργίας είναι η ενασχόληση με τη γεωργία οποιουδήποτε κατέχει αγροτική γη χωρίς κανένα περιορισμό. Το μεγαλύτερο τμήμα των επιδοτήσεων πηγαίνει σε υπερήλικες αγρότες ( πραγματικούς ή μη) και σε ανθρώπους που ασκούν άλλα επαγγέλματα κυρίως Δημόσιοι Υπάλληλοι λόγω κυρίως του πολύ ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν π.χ. εκπαιδευτικοί .
Το φαινόμενο αυτό σε συνδυασμό με την παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο της προικοδότησης και της ισοκατανομής των αγροτικών ιδιοκτησιών σε όλα τα τέκνα αγρότες η μη ,προκαλεί έντονο ανταγωνισμό ενώ αυξάνει την τιμή ενοικίασης της αγροτικής γης της οποίας μικρό τμήμα κατέχουν πραγματικοί αγρότες.
Προτείνω τη θέσπιση ενός Πράσινου Πιστοποιητικού το ποίο θα χορηγείται μόνο σε κατ επάγγελμα αγρότες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (ως 65 ετών) και θα έχουν παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων ορθής καλλιεργητικής πρακτικής καθώς και προγράμματα ελέγχου διαχείρισης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Οι κάτοχοι αυτού του πιστοποιητικού θα είναι οι μόνοι που θα λαμβάνουν κάθε είδους επιδότηση.
Με αυτόν τον τρόπο θα κατοχυρωθεί το αγροτικό επάγγελμα, θα εξοικονομηθούν πόροι υπέρ της ΚΑΠ, θα πέσουν οι τιμές των ενοικίων και τέλος, το σημαντικότερο, θα προστατευθεί το περιβάλλον και η υγεία των καταναλωτών¨

No comments: