Wednesday, October 9, 2019

Πέρα από τα Ρουγκάτσια. Αλεξανδρινοί επιστήμονες διαπρέπουν στην άλλη άκρη της γης.



Είναι τεράστια η έκπληξη που δοκίμασα όταν ανακάλυψα ότι από την πόλη της Αλεξάνδρειας(Γιδάς) κατάγονται μεγάλοι επιστήμονες που διαπρέπουν στην Αμερική και δεν τους έχουμε καν ακουστά.
Συγκεκριμένα θα αναφερθώ σε δύο που έτυχε να μάθω για αυτούς, έχοντας την μεγάλη χαρά και τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον έναν αλλά και τον πατέρα του άλλου.



Ο Θάνος Σιάπας κατέχει σήμερα έδρα καθηγητή στο Caltech σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Για όσους δεν γνωρίζουν το πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα είναι σταθερά πρώτο στη λίστα καλύτερων του κόσμου εδώ και δεκαετίες και μεταξύ άλλων έχει βγάλει και 72 νομπελίστες. Από ότι έμαθα η έδρα που κατέχει ο 50χρονος συντοπίτης μας δημιουργήθηκε ειδικά για αυτόν ο οποίος μεταξύ άλλων αποφοίτησε πρώτος από το MIT!!!



Ο δεύτερος που είχα την μεγάλη χαρά να γνωρίσω είναι ο Γιάννης Στεργιόπουλος καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής ομάδας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UC Davies.
Για την δουλειά του βρήκα αυτό το βίντεο όπου εξηγεί τα θαυμαστά πράγματα που έχει καταφέρει.

Να σημειωθεί ότι και οι δύο ειναι άνθρωποι με υψηλό βαθμό σεμνότητας που δύσκολα μιλάνε για τον εαυτό τους και δύσκολα μπορεί κάποιος να τους προσεγγίσει.
Όταν έκανα εκπομπές στο τοπικό ραδιόφωνο προσπάθησα να έρθει σε επαφή μαζί τους για να μας μιλήσουν αλλά δεν στάθηκε δυνατό.

https://youtu.be/UAjlqgX8SHw

No comments: