Wednesday, January 22, 2014

Παναγιά η Μελικιώτισσα!

Αυτό ήταν το πρώτο μου άρθρο για το www.protagon.gr όπου θα γράφω ως ανταποκριτής, γεγονός που μου δίνει μεγάλη χαρά. Το άρθρο διαβάστηκε πολυ και φυσικά είχε αντιδράσεις, πολύ πιο θετικές από όσο περίμενα και αυτό με κάνειο διπλά χαρούμενο.

Άλλη μα πολύ περίεργη ιστορία τον τελευταίο καιρό είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά το χωριό μου την Μελίκη. Δημοσιότητα όχι ακριβώς, αφού κάποια αναφορά ενός από τα παραπολιτικά- παραδημοσιογραφικά μπλογκς αναδημοσιεύτηκε αφειδώς και άκριτα από τα τοπικά μας μπλογκς, όπως συνηθίζουν να κάνουν άλλωστε.

Η ιστορία αφορά μια εικόνα της Παναγίας που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Μελίκη και έχει πάνω της τρύπες από σφαίρες, κάτι που όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς έξαψε την φαντασία πολλών.

 Η ανακάλυψη της εικόνας που ονομάστηκε μάλιστα "Παναγιά η Μελικιώτισσα" (!) έγινε εντελώς συμπτωματικά
(;) με την ενθρόνιση στην ενορία ενός νέου, ιδιαίτερα φιλόδοξου ιερέα, ο όποιος με την ανάληψη των καθηκόντων του έδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην πραγματοποίηση μιας σειράς δράσεων που αφορούν την εκκλησία.
 Αξιώσει να σημειωθεί άτι ο εν λόγω νεαρός παπάς ανέλαβε αμέσως μετά την εντελώς αναίτια απομάκρυνση του προηγούμενου ιερέα του χωριού μας που στηρίχτηκε σε κουτσομπολιά και μάλλον ήταν αποτέλεσμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στους κόλπους της τοπικής μας εκκλησίας.

 Αλλά και η θέση του δεύτερου ιερέα έμεινε κενή μετά τον ξαφνικό χαμό του αλλού μας ιερέα, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια στην ενορία της Αγ. Παρασκευής ο οποίος κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων αντιστάθηκε επιτυχημένα στις αμέτρητες προσπάθειες που έγιναν  από γνωστούς αλλά και άγνωστους κύκλους να τον απομακρύνουν. Να πούμε εδώ πως μετά τον θάνατο του διακινούνται απίθανες φήμες για την προσωπική του περιουσία, τις οποίες όμως δεν θέλω να τις υιοθετήσω. Δε λέω, βγάζουν πολύ καλά λεφτά οι παπάδες με τα έξτρα τους και τα δωράκια τους, αλλά σίγουρα δεν γίνεται να γίνεις πλούσιος από αυτή τη δουλειά.

 Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα της "Παναγιάς της Μελικιώτισσας". Η εικόνα εγκαταστάθηκε θριαμβευτικά στον ναό της Αγ. Παρασκευής στη Μελίκη πριν λίγο καιρό, υπό τις καθιερωμένες σε αυτές τις περιπτώσεις τυμπανοκρουσίες, ενώ σε χρόνο ρεκόρ μαζεύτηκε από «Χορηγούς»  ένα τεράστιο για την εποχή κρίσης που ζούμε, ποσό. Για την προέλευση της αλλά και το πως τρυπήθηκε από σφαίρες η εν λόγω εικόνα, εμφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ διάφορες εικασίες, χωρίς όμως κάποιες από αυτές να συνοδεύεται από ιστορικά τεκμήρια ή μαρτυρίες. Οι γνώριμοι παραιστορικοί και παραθρησκευτικοι κύκλοι του τόπου μας, που κατά πως φαίνεται ποτέ δεν θα μας αφήσουν σε ησυχία, έσπευσαν να στήσουν στο πόδι κάποια σενάρια από την εποχή του εμφύλιου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό και φαντάζομαι θα συνεχίσουν να το κάνουν ωσότου να σκοντάψουν επιτέλους σε μια ορθολογιστική αντίδραση της κοινωνίας  κάτι που δεν το βλέπω να συμβαίνει σύντομα.

 Η αναφορά σε δήθεν θαύματα πού συνοδεύουν τις τρύπες της παναγίας μοιάζει να είναι εντελώς περιττή και δεν θα μας απασχολήσει καθόλου. Η δε ιστορική εποχή στην οποία εντάσσουν το…τρύπημα της εικόνας είναι δυστυχώς ακόμη αρκετά σκοτεινή και ανεξερεύνητη , τι και αν είναι σχετικά πρόσφατη…

 Για άλλη μια φορά το συλλογικό φαντασιακό της υπανάπτυκτης ελληνικής επαρχίας βρήκε μια τελεία αφορμή για να αυτοικανοποιηθεί. Οι τοπικοί πολιτευτές όπως αναμενόταν  έσπευσαν να αγκαλιάσουν το εν λόγω θαύμα, ο φιλόδοξος νεαρός παπάς ζει τις ήμερες δόξας που προφανώς θα ονειρευόταν, οι γνωστοί καταστηματάρχες-σπόνσορες της ιεροσύνης βρήκαν έναν καλό τρόπο να αγκαλιάζουν την πελατεία τους, οι ανιστόρητοι ιστοριοδίφες του χωριού βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρό να πουλήσουν την αμάθεια τους και φυσικά η εκκλησία αύξησε κατά πολύ τα έσοδα της. Δεν είναι και λίγο όλο αυτό....

Όσο για κάποιους λιγοστούς περίεργους σαν εμένα που θεωρούν όλο αυτό μια επικίνδυνη αστειότητα, το μονό που μπορούν  κάνουν είναι να γράψουν κανένα άρθρο, έτσι για εκτονωθούν !


No comments: