Thursday, November 18, 2010

Το νέο κόμμα της Ντόρας.




Η Ντόρα Μπακογιαννη ήταν μια πολιτικός για την οποία ήμουν πάντοτε επιφυλακτικός απέναντι της , κυρίως για δυο λόγους . Πρώτον γιατί είναι μέλος πολιτικής οικογενείας και δεύτερον γιατί ήταν πρωτοκλασάτο στέλεχος μιας πολύ κακής κυβέρνησης, αυτής του Κ.Καραμανλη. Το γεγονός αυτό με έκανε να μη δίνω σχεδόν ποτέ σημασία σε αυτά που έλεγε.

Για αυτό το λόγο αρχικά δεν μου έκανε καμία ιδιαίτερη αίσθηση ποιος θα κέρδιζε τη μάχη για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας αφού δεν θεωρούσα κανέναν από τους τρεις κάτι αξιόλογο. Στην πορεία όμως άλλαξα γνώμη. προβλέποντας τι θα επακολουθούσε την εκλογή του λαϊκιστή Σαμαρά και μάλλον δικαιώθηκα πολύ νωρίς....

Άρχισα να παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις απόψεις της κ. Μπακογιάννη από τη στιγμή που έμεινε εκτός ΝΔ και με αφορμή την πολύ σωστή κατά τη γνώμη μου στάση της απέναντι στον καταστροφικό λαϊκισμό του Σαμαρά και μέρα με την ήμερα διαπιστώνω ότι οι απόψεις τις είναι πολύ προοδευτικές, εύστοχες όσο και τολμηρές όπως αυτές παρουσιάζονται μέσα από το πολύ καλό site της.Διαβάζοντας τον τελευταίο καιρό κάθε κειμενο, σνενευξη ή ομιλία της δεν το κρύβω ότι με έκπληξη διαπιστώνω ότι διατυπώνει τολμηρές απόψεις πολύ κοντά στις δικές μου.

Επιπροσθέτως, πάντα επιθυμούσα ένα κόμμα φιλελευθέρων δημοκρατών και στη χωρά μας όπως σε άλλες χώρες (Αγγλία, Γερμανία, κ.α.) στο οποίο θα ήμουν σίγουρα μέλλος, μιας που κάπου εκεί τοποθετώ τις πολιτικές μου απόψεις.

Την Κυριακή η Ντόρα θα παρουσιάσει το νέο της κόμμα .Οφείλω όμως να ομολογήσω πως δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Τα πρώτα μηνύματα δεν είναι αι τόσο ενθαρρυντικά. Οι πρώτοι βουλευτές που φέρεται να συντάσσονται με το νέο κόμμα κάθε άλλο παρά ταιριάζουν με την αρχική φιλοσοφία του. Φοβάμαι ως θα γίνει καταφύγιο πικραμένων νεοδημοκρατών μάλλον, πάρα χώρος ανάδειξης προοδευτικών ιδεών και νέων ανθρώπων.

Ελπίζω να κάνω λάθος...
Θα το παρακολουθώ όμως από πολύ κοντά. Καμία φορά το καλό έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις…

17 comments:

Andreas said...

Νίκο, ας ελπίσω πως θα δημιουργηθεί ένας (επιπλέον) σύγχρονος χώρος φιλελεύθερης- προοδευτικής πολιτικής πρότασης. Αλλά κρατάω τις επιφυλάξεις μου. Ελπίζω το κυρίαρχο πολιτικό στίγμα, να μην είναι ο "ΑντιΠασοκισμός" αλλά κάτι πολύ πιο βαθύ και δημιουργικό.

Μέχρι τότε, θα παραμένω ένας...ΔΡΑΣ(Η)τηριος centrist-liberal.

Ασκαρδαμυκτί said...

Φίλε, μην επηρεάζεσαι με τις προβειές που φοράει το μητσοτακέικο!

Κατάγομαι από την Ευρυτανία, την περιφέρει που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα η Ντόρα, όταν σκοτώθηκε ο Μπακογιάννης!

Ενώ την ψηφίζαμε σχεδόν μονοκούκι, στο γραφείο της "βλάχους" μάς ανέβαζε "βλάχους" μάς κατέβαζε!

Και τώρα, σαν μαλάκες, βγάλαμε παμψηφί δήμαρχο το μικρό Ντοράκι!

Οι Μητσοτακαίοι, προκειμένου να εξαπατήσουν το λαό, μέχρι και κομμουνιστές γίνονται!

Η δικιά τους θρησκεία είναι μόνο το χρήμα και η εξουσία!

Η Ντορούλα ποτέ δεν εξήγησε πού βρήκε τα λεφτά να χτίσει λίγο έξω απ' το Καρπενήσι μια βίλα που αμφιβάλω αν την έχει κι ο Μπερλουσκόνι!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Με το συμπάθιο φίλε Νικόλα μα "ξινά-θεόξινα περισινά σταφύλια"!

Sophia Kollia said...

Αχ βρε Νίκο...αχ...
Ο Μιτσοτάκης είναι δω...
Καλή βδομάδα!

Skouliki said...

καλησπερα
εγω νομιζω οτι δεν θα παει καλα
πιστευω οτι λογω ονοματος θα χασει αρκετα

VAD said...

Την ακουσα..
Τίπουτα ντιπ,θα ελεγε ο...ΑΠΟΥΡΩ....

Nikos Lioliopoulos said...

Ανδρεα, το ιδιο ελπιζω και εγω. Το ιδιο φοβαμαι και εγω .
Θα δειξει.
Ως τοτε, παραμενουμε εκει που ειμαστε αλλα παρακολουθουμε απο κοντά...

Nikos Lioliopoulos said...

Ασκαρ,
ο μεγαλος Μηητσοτακης θα ελεγα οτι ειναι απο τους πολιτικους που ειναι σταθεροι στις αποψεις τους, ειτε συμφωνει κανεις ειτε οχι.
Ηταν αρχηγος σε ενα κομμα που δεν τον αντεξε ποτε..
Για τον Ντορα δεν ξερω. Εχει το βαρος της αποτυχημένης κυβερνησης.Θα το ξεπερασει αραγε ;
Πανικο,
εκει στην Κρητη παει πολυ καλα η Ντορα ε;
Σοφια,
γιατι αχ;
Σκουλήκι,
δεν σ αρεσει το ονομα;; Γιατι καλε; Καλο ειναι!
VAD,
γκαντιπουτα που θα λεγαμε και εμεις!

Ασκαρδαμυκτί said...

Νίκο, κατά τη γνώμη μου, το Μητσοτακαίικο δεν έχει αρχές, εκτός απ' το μαφιόζικο συμφέρον της "οικεγένειας"!
Ο γερο-Μητσοτάκης θα μπορούσε να ενταχθεί σε οποιονδήποτε πολιτικό χόρο που θα γινόταν "όχημα" για τα συμφέροντα της οικογένειας.
Το ότι φέρετε διαχρονικά να υπηρετεί το φιλελεύθερο κέντρο, είναι απλά τυχαίο.
Ο Μητσοτάκης την περίοδο 1961-65 έψαχνε να βρει "κενό πολιτικό χώρο" απλά και μόνο για να υιοθετήσει μια "ιδεολογία-άλλοθι"!
Τον συντηρητικό χόρο τον εξέφραζε τότε ο γερο-Καραμανλής, τον σοσιαλιστικό-λαϊκό ο ανερχόμενος Αντρέας, οπότε ο Μητσοτάκαρος, βλέποντας τι γίνεται και στην Ευρώπη, δήλωσε "φιλελεύθερος"!

Τα ίδια φόυμαρα είναι και η κόρη!
(για τον Κυριάκο δεν ξέρω)

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Το "καλά" είναι σχετικό. Όλοι οι παλαιοκοματικοί-βαρίδια, είναι μαζί της. Ότι "νεωτερίστικο" οραματίζεται, με ποιούς θα το εφαρμόσει;Με το γνωστότατο Μαρκογιαννάκη. Με ένα μεγαλο-γιατρό ιδιοκτήτη αυθαίρετου ξενοδοχείου, κτισμένου πάνω σε αρχαία,εντός περιοχής "νατούρα"; Με ένα βαψομαλιά που τρώει με 1000 μασέλες από τις πάμπολες δημόσιες ιδιότητες του. Με ένα πρώην βουλευτή που κυκλοφορεί με το βουλευτικό αυτοκίνητο (!)μεθυσμένος, μέχρι τα ξημερώματα στα διάφορα κολάδικα με τις Ουκρανές; Και με το Λευτεράκη;Τον Αυγενάκη ντε!
Αυτό που φαίνεται πασιφανέστατα είναι ότι η ΝΔ στη Κρήτη ξεσαβουριάζει. Μακροχρόνια, πιστεύω ότι θα της βγει σε καλό. Η Ντόρα θα καεί. Δεν ξέρω αν θα καεί σαν πυροτέχνημα ή σαν κομήτης. Πάντως θα καεί.

Anonymous said...

ΖΩ,ΑΝΑΠΝΕΩ ΚΑΙ ΠΟΘΩ
ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ ΩΡΑ
ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΥΝΤΕΚΝΙΣΑ ΜΟΥ ΝΤΟΡΑ

Anonymous said...

Αστερι της πολιτικης
με δασκαλο πατερα
σιγουρο ειναι θα γενείς
πρωθυπουργος μια μερα.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Ανώνυμοι, μέχρι να γίνει η Ντόρα αυτό που λέτε, μη τρώτε. Μόλις γίνει θα έχει για όλους ... Πρωθυπουργόσουπα. Ειναι μια παραλαγή της γλαρόσουπας!

Thodoros Athineos said...

Σπάνιο να συναντήσει κανείς συγκροτημένη σκέψη και χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοιες δημοσιεύσεις.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, θυμάμαι το γνωμικό "οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν".

Βλέπω σήμερα τα χάλια μας και αναρωτιέμαι: Αν ακόμα οι ψηφοφόροι δεν έχουμε αναγνωρίσει πόσο λάθος έχουμε κάνει και πόσο ζημιά έχουμε φέρει σε αυτόν τον τόπο, τότε πράγματι είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Οι απόψεις της Μπακογιάννη μοιάζουν ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ συνετές. Δεν ισχυρίζεται κανένα περίπλοκο σόφισμα, αλλά την πασίγνωστη πεπατημένη όλων ανεξαιρέτως των χωρών της ΟΝΕ. Πολιτικών αποφάσεων για τις οποίες, ενώ έχουμε δεσμευθεί, παραλόγως δεν εφαρμόζουμε όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την κατάργηση των μονοπωλίων (βλέπε ΔΕΗ), λιγότερο κράτος κ.ο.κ. Δεν είναι μυστικό: όσοι τα εφάρμοσαν μέτρησαν κέρδη σε ανάπτυξη και πόρους. Ενώ εσείς, εγώ και όλοι οι φορολογούμενοι μαζί, προτιμούμε, όχι μόνο να χάνουμε σε ανάπτυξη, αλλά και να πληρώνουμε πρόθυμα εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε πρόστιμα, επειδή δεν εφαρμόζουμε αυτά που αποφασίσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πως θα κάνουμε.

Είναι άραγε παράλογο όταν η Μπακογιάννη ισχυρίζεται ότι τα 4/5 των εργαζομένων αυτής της χώρας, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, δεν είναι δυνατόν να εξακολουθούν να είναι τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν μέσα από το κράτος να ρεμουλιάζουν όλους τους εθνικούς πόρους για την πάρτη τους, για το παρακράτος που έχουν στήσει και για τους ψηφοφόρους τους; ΟΥΤΕ ΚΑΝ σήμερα που απογυμνώθηκε η πραγματικότητα, δεν είμαστε σε θέση να το καταλάβουμε αυτό;

Αναρωτηθήκαμε ποτέ, από το 1993 έως σήμερα, πόσα δισεκατομμύρια ευρώ πετάξαμε στην Ολυμπιακή Αεροπορία; Πόσα στον ΟΣΕ; Πόσα στην ΕΘΕΛ (ΕΑΣ); και στις άλλες προβληματικές; Ίσως να είναι περισσότερα και από όσα θα δανειστούμε από την Τρόικα! ΜΑΛΙΣΤΑ! Πριν 20 χρόνια ο Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να κλείσουν και σείστηκε το σύμπαν! Έγινε δράκουλας και περίγελος από τους έξυπνους συμπολίτες μας που ήξεραν καλύτερα.

Να λοιπόν που φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση!!
Ποιος μας φταίει τώρα; Πάλι δεν φταίμε εμείς;

Πιο πάνω κάποιος σχολιαστής σας "τα χώνει" στο Μητσοτάκη επειδή....... είναι μαφιόζος και δεν έχει αρχές... και κάπου εκεί ανάμεσα στην μία και στην άλλη ταμπέλα εξαντλήθηκαν τα επιχειρήματα αναζήτησης της ιστορικής αλήθειας!

Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιστρέψω στην αρχή του σχολιασμού μου και να κλείσω επαναλαμβάνοντας το ίδιο γνωμικό: "Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν".


Συγχαρητήρια για τις απόψεις σας. Μοιάζει όαση σήμερα να συναντά κανείς νεοέλληνες που σκέφτονται.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συγνώμη για την έκταση.

Thodoros Athineos said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Thodoros Athineos said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Thodoros Athineos said...
This comment has been removed by a blog administrator.