Friday, November 5, 2010

Η Αλεξάνδρεια με τα μάτια ενός νέου δημότη.

Του Νίκου Λιολιόπουλου*
Υπάρχουν πολλοί κάτοικοι του νέου δήμου Αλεξανδρείας που δεν είχαν και δεν έχουν ακόμη ιδιαίτερα έντονη επαφή με την πόλη που θα αποτελέσει το μεγάλο αστικό κέντρο του νέου μεγάλου μας δήμου.
Οι κάτοικοι των σημερινών δήμων Μελικής και Αντίγονων, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται κοντύτερα στη Βέροια από ότι στην Αλεξάνδρεια, όπως η Μελίκή το Νεόκαστρο ή ο Σταυρός, έχουμε στην πλειοψηφία μας ως πόλη αναφοράς τη Βέροια. Εκεί κάνουμε τις δουλειές μας , εκεί εξυπηρετούσαστε από δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, νομαρχία. Στη Βέροια επίσης έχουν επιλέξει να ζήσουν οι περισσότεροι συγχωριανοί μας που ασφυκτιουμενοι από την έλλειψη υποδομών στα χωριά μας, υπέκυψαν στην γοητεία της αστική ζωής.
Με την συνένωση όμως των τεσσάρων δήμων με το σχέδιο Καλλικράτης, η πόλη της Αλεξανδρείας θα αποτελέσει το κέντρο του δήμου και πολύ περισσότερο και συχνότερα θα έρχονται οι κάτοικοι από κάθε γωνιά του νέου δήμου σε επαφή με την πόλη.
Ποια όμως είναι η εικόνα που έχουν αυτοί οι νέοι δημότες για την νέα τους πόλη-κέντρο; Θα μπορέσει κάποτε να αποκτήσει το ρολό που έχει ως τώρα η πρωτεύουσα του νομού; Πολύ φοβάμαι πως όχι.
Παρακολουθώντας κάποιος την πόλη με τα μάτια ενός περαστικού ή καλύτερα ενός εξ ανάγκης συγκατοίκου, θα δυσκολευτεί να συνηθίσει πολλές από τις ασχήμιες της που αντικρίζει.
Για όσους θυμούνται από το παρελθόν την πόλη της Αλεξανδρείας ως μια πεδινή και καλά ρυμοτομημένη πόλη-σταυροδρόμι, θα εκπλαγούν με την εικόνα που θα βιώσουν
Μια σειρά από αναίτιες μονοδρομήσεις ή και ακαλαίσθητα πεζοδρόμια, κάνουν πλέον και την Αλεξάνδρεια μια πόλη στην κυριολεξία απροσπέλαστη. Το κυκλοφοριακό και η ρύπανση επιβαρύνει την άσχημη εικόνα.
Ο δραματική πτώση της κάποτε ακμαίας αγοράς της Αλεξάνδρειας έχει ως αίτιο και όλες αυτές τις άστοχες παρεμβάσεις . Η καθαριότητα μπορεί να είναι η μίση αρχοντιά σύμφωνα με την παροιμία, αλλά σε αυτή την πόλη φαίνεται να μην έχει την τιμητική της. Επίσης άσχημη εντύπωση προκαλεί η έντονη παραβατικότητα τόσο σε τροχονόμικο όσο και σε αστυνομικό επίπεδο καθώς και η έντονη ηχορύπανση από διερχόμενα αυτοκίνητα
Ο νέος δημότης Αλεξανδρείας αντί ενός μεγάλου πάρκου με πράσινο που τόσο έχει ανάγκη αυτή η πόλη, θα δει το αιώνιο γιαπί του πνευματικού κέντρου διανθισμένο μάλιστα με μια σύγχρονη εντυπωσιακή ομολογουμένως καφετερία που άλλο δεν κάνει από το να ασχημαίνει ακόμη περισσότερο το υπόλοιπο κτήριο-φάντασμα του πνευματικού κέντρου. Το ίδιο άσχημη είναι η εικόνα γύρω από τους αθλητικούς χώρους , τα σχόλια και τα κτήρια των πολιτιστικών συλλόγων
Η Αλεξάνδρεια απέχει πολύ από ατό να χαρακτηριστεί ως μια όμορφη πόλη .Και το χειρότερο, φαίνεται να μην κάνει και πολλά για να περιποιηθεί τον εαυτό της
Παρά τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις έργων, τα μεγαλεπήβολα σχέδια σε χαρτιά και μακέτες και τις κομπορρημοσύνες των αρχόντων της, στα μάτια όλων μας η Αλεξάνδρεια δείχνει να είναι μια πόλη σε πολύ στραβό δρόμο.
Η κατάσταση αυτή βέβαια μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Άνθρωποι με όραμα και μεράκι υπάρχουν πολλοί στην Αλεξάνδρεια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να πάρουν την τύχη αυτής της πόλης στα χέρια τους.
Είναι υπόθεση των δημοτών του νέου δήμου να αλλάξει η εικόνα αυτής της πόλης .
Οι εκλογές της Κυριακής είναι μια μεγάλη ευκαιρία και δεν πρέπει να πάει χαμένη.
* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χρονικά της Αλεξάνδρειας.

No comments: