-Ανήκω στην μεγάλη κατηγορία πολιτών που έβλεπε της κρίση ως μια μεγάλη ευκαιρία για διαρθρωτικές αλλαγές….
-Την δε τρόικα ως ένα εργαλείο να αποφύγουμε το τέλμα στο οποίο είχαμε περιέλθει με εύθηνη όλου του πολίτικου κόσμου….
- Αποδέχτηκα την πλειοψηφία των μέτρών θεωρώντας τα αναγκαία….
-Επιβράβευσα πολλές φόρες στην κυβέρνηση για το θάρρος της να τα βάλει με μια σειρά συντεχνιών….
-Θαύμασα την αυστηρότητα του Παπανδρέου και των συνεργατών του….
-Πίστεψα πως για πρώτη φορά αυτή η χωρά πάει να ξεφύγει από τις συμπληγάδες του λαϊκισμού και της φαυλοκρατίας
Όλα αυτά όμως μέχρι σήμερα που διάβασα το νέο για την έξτρα χρηματοδότηση των τραπεζών με 25 δις
Δεν μπορώ να πιστέψω στα μάτια μου και στα αυτιά μου . Οι εξηγήσεις του οικονομικού επιτελείου φαντάζουν αστείες….
Εμεις δεν ήμασταν αυτοι που φωνάζαμε για τα 30 δις προς τις τραπεζες πέρυσι τέτοιο καιρο, όταν τα εδινε εντελως αναιτια και απροκάλυπτα η προηγούμενη κυβέρνηση;
Τελικά, μια από τα ιδία και αυτή η κυβέρνηση ;;;
-Δεν μπορώ να ασχοληθώ περισσότερο γιατί πρέπει να φύγω για δουλεία.
Θα επανέρθω όμως ώσπου να μου δοθούν κάποιες σοβαρές εξηγήσεις.
12 comments:
Νίκο μου...ΧΙΛΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ...αλλά αυτό περίμενε η πίστη σου για να κλονιστεί; Εδώ έχει κάνει τις γκάφες του αιώνα! Όσο για την αυστηρότητα του Γιώργου...μπα σε καλό...το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
Νικο φανταζομαι οσο εγω τοσο και εσυ αναλογιζεσε το κοστος της οικονομικης πολιτικης που επιβαλλετε απο το ΔΝΤ με ανταλλαγμα την παροχη δανειων χωρις το αγχος των διεθνων αγορων και της ασταθους χρηματοδοτησης.Φυσικα και προκειται για νεοφιλευθερη πολιτικη που η βαση του Πασοκ θα καταδικαζε.Δυστηχως οπως εχεις αντιληφθει η κυβερνηση Καραμανλη δεν μας αφησε περιθωρια.Η επιλογη ηταν μπρος γκρεμος και πισω ρεμα,ή πτωχευση ή ΔΝΤ.Τα 25 δις στηριξης του χρηματοπιστωτικου συστηματος ειναι μεσα στους ορους του μνημονιου.Δεν σημαινει οτι συμφωνω με την οικονομικη πολιτικη,αλλα δεν βλεπω αλλον τροπο ωστε να βγουμε απο την δινη των εξελιξεων.Για μενα η κριση ειναι η ευκαιρια ο Παπανδρεου να διορθωσει τα κακως κειμενα της χωρας μας,και το αποδεικνυει καθημερινα.Ολα αυτα που κατηγορουσαμε ολοι,τα βλεπαμε καθημερινα και λεγαμε οτι ποτε δεν θα γινουμε Ευρωπη.Καμια κυβερνηση δεν τολμησε να αγγιξει λογο πολιτικου κοστους.Ο Παπανδρεου ή θα καταποντιστει ή θα θεωρηθει ως ο μεγαλυτερος αναδιαρθωτης του ελληνικου κρατους.Το προβλημα δεν ειναι το χρεος αλλα η αναξιοπιστια και η κακοδιαχειριση των πορων που ειναι δανεικοι.Το σεναριο που προβλεπω ειναι οτι ο Παπανδρεου μετα την ριζικη αναδιαρθωση του κρατικου τομεα και την εξυγιανση του,καθως και την συγκρουση με τις συντεχνιες των προνομιων θα επιδιωξει στο τελος της τριετιας αναδιαπραγματευση του εθνικου χρεους ωστε να γινει διαχειρισημο.Τοτε θα κρινω τον Παπανδρεου και οχι τωρα.Τοτε θα συγκρινω τα υπερ και τα κατα των επιλογων του.Το μονο που με ανυσηχει αυτη την στιγμη ειναι ο απογοητευμενος κοσμος που ως προβατο μπορει να οδηγηθει οπουδηποτε καθοδηγουμενος απο λαοπλανους λαικιστες ειτε αριστερους ειτε δεξιους.Και το διαπιστωνω απο τις δημοσιευσεις του Στεφανου Μυτιληναιου στο facebook που εχει καταντησει χειροτερος και απο την Λιανα Κανελλη,με εντονο αντιπολιτευτικο λογο λες και ειναι ο καθοδηγητης της επαναστασης.Και απο την αλλη παραμονευουν οι νοσταλγοι της εθνοσωτηριας επαναστασης.Οι ευθυνες για το χαλι μας ειναι διαχρονικες και φυσικα εχει και το Πασοκ.Το θεμα ειναι καθαρισουμε τα αποστηματα και να σηκωσουμε κεφαλι.Τοτε μονο θα μπορουμε να μιλανε για εθνικη ανεξαρτησια,κοινωνικη δικαιοσυνη και λαικη κυριαρχια.
Φιλικα,ενας συντροφος.
Νίκο μου, είναι σίγουρο ότι αυτή την ομιλία στη Βουλή την ξέρεις. Την επισυνάπτω επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως...
Έτσι, για να θυμόμαστε τους λόγους για τους οποίους κάποιοι από εμάς ασχοληθήκαμε με την πολιτική και είμαστε περήφανοι για τις ιδέες μας.
Όσο για τον Παπανδρέου και την κυβέρνηση του, σκέψου μόνο τι θα κάναμε αν όλα αυτά που προωθεί και καταλύουν το κοινωνικό κράτος τα έκανε μια δεξιά κυβέρνηση...
Ναι, η διοίκηση και η χώρα συνολικά έπρεπε να λειτουργεί με ένα ορθολογικό τρόπο. Μόνο του το ΠΑΣΟΚ των 160 βουλευτών δεν είχε τα κότσια να κάνει τις αλλαγές;;;
Έπρεπε να παραδώσει τη χώρα στους εξ Εσπερίας σωτήρες;;;
Θα τα ξαναπούμε...
http://www.youtube.com/watch?v=mGpacpEZl60
ΜΑΡΙΑ
ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ...
ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ!!!
ΜΑΡΙΑ
Μηδενικε,
δεν χρειαζεται να ζητας συγνωμη, εχουμε δαιφορετικες αποψεις και αυτο δεν ειναι κακό.
Θεωρω πολυ σοβαρο το θεμα για να κλονιστει η εμπιστοσυνη μου σε μια κυβερνηση που δινει 25 δις στις τραπεζες....
Θα δειξει.Παντως οτι εγραψα στο κειμενο το πιστευω.
Ανονυμε 2:41,
Σε ευχαριστω για το εκτενες σχολιο με το οποιο συμφωνω και εγω.
Αν τα δις προς τις τραπεζες ηταν μέρος της συνμφωνιας για την ενταξη μας στο μηχανισμο, μπορω να το δεχτω αλλα το θεωρω ληστεια.
Σε μια τετοια περιπτωση πραγματι η κυβερνηση θα ηταν υποχρεωμενη να το κανει.
Ισως λοιπον να ειναι υπερβολικος ο τιτλος της αναρτησης, αλλα θα περιμενω να δω αποτέλεσμα.
Αν καταφερει και πετυχει μια επικερδή αναδιαπραγμάτευση στο τελος της τριετιας τοτε αλλαζει το θεμα.
Ολα αυτα θα κριθουν.
Οσο για του λαικιστες οπως λες, δεν εκπλησομαι, γιατι ξερω οτι το πΑΣΟΚ ηταν ενα κόμμα που παραδοσιακα ευνοουσε την ευδοκιμιση λαικιστων αλλα και οπορτουνιστων.
Εδω θα ειμαστε και θα τα λεμε. Να εισαι καλα
Ανώνυμε 11¨19(Μαρία),
δεν την ήξερα την ομιλια, αλλα δεν εκπλησοομαι με το περιεχομενο της. Δεν συμφωνουσα ποτε με την κ Σακοραφα εξαλλου...
Οσον αφορα τη ΝΔ ,πραγματι αν εκανε ολα αυτα θα καιγοταν το συμπαν!Αλλα αυτο δεν ειναι κατ αναγκη κακο, παροτι ισως αδικει την παραταξη. Ειναι ζητημα κυριως εμπιστοσυνης των πολιτων, που λιγο πολυ ακομα την εχουν στο ΠΑΣΟΚ.
Και ας μη ξεχναμε οτι για 5,5 χρονια ειχαμε μια πολυ κακη κυβερνηση οπως η συντριπτική πλεοψηφια παραδέχεται..
Επισης να σου πω οτι με εκνευριζει αφανταστα και εμενα, η συνεχής επίκληση του ΔΝΤ, σε καθε μετρο που παιρνουν..Το θεωρω δειλία αν μη τι αλλο.
Συμφωνουμε σε αυτο.
Αλλα σε εξ εσπεριας σωτήρες δεν παρέδωσε αυτη η κυβέρνηση την χωρα, η προηγούμενη το εκανε .
Υ.Γ.
Σε ευχαριστω πολυ και για τις ευχες
Να μην το σχολιάσω το ποστ...και την πίστη σου Νικολή μου.
Χτες ενας γέρος Κρητικός από αυτούς τους παππούδες με τα στιβάνια σε ένα καφενείο μου είπε: Ο Παππούς προκάλεσε την δικτατορία. Ο πατέρας έφερε τον λαϊκισμό και ο εγγονός άνοιξε τις πόρτες στο ΔΝΤ. ;)
Δεν μπαίνω σε πολιτικές συζητήσεις γενικά, τις αποφεύγω πολύ καλοκαιριάτικα, ειδικά. Χαίρομαι που ταρακουνήθηκες έστω και τώρα. Μόνο οι βολεμένοι θα μείνουν να υποστηρίζουν το όραμα του Γιώργου περιμένοντας την είσπραξή τους. Μην τους κάνεις τη χάρη. Έχεις παλέψει πολύ για να κάνεις αυτά που έκανες στη ζωή σου ώστε να συντάσσεσαι σήμερα με αυτούς που αποδομούν και καταστρέφουν.
Το ζουμί του σχολίου: εννοείται πως το υποσχέθηκα! Θα ερθω λέμε!
Νίκο μου,
έχω την εντύπωση και διόρθωσε με αν κάνω λάθος, ότι δεν έχεις καταλάβει ακριβώς τη λειτουργία των επιπρόσθετων εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ προς τις Ελληνικές Τράπεζες που αναγγέλθηκαν. Στην ουσία δεν πρόκειται για δωρεά, αλλά για εγγύηση του Δημοσίου, για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να δανειστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μπορέσουν με τη σειρά τους να χρηματοδοτήσουν την ελληνική αγορά με κεφάλαια κινήσεως, στεγαστικά δάνεια κλπ. Τα δάνεια που παίρνουν μ' αυτόν τον τρόπο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω. Αν δεν μπορέσουν να τα επιστρέψουν, τότε μόνο θα λειτουργήσει η εγγύηση και το Δημοσιο θα οφειλει στην ΕΚΤ, παίρνοντας όμως αναλογης αξιας μετοχες αυτών των τραπεζών (δηλαδη θα γινει σε καποιο βαθμό κρατικοποιηση τους). Αυτή η μορφή εγγύησης είναι απαραίτητη για να μην καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο, ας σημειωθεί, δεν είναι και τόσο κερδοφόρο, όσο διαδίδεται και κυρίως για να μην χάσει ο κοσμάκης τις καταθέσεις του.
Συγνωμη παιδια αλλα κανει αφορητη ζεστη στο δωματιο του υπολογιστη και δεν μπορω να γραψω, εω εχει χαλασει και το wifi modem μου.
Θα ταλεμε περισσοτερο οταν δροσισει,
ευχαριστω για τα σχόια.
Σιντυ,
θα περιμενω τους εξι μπλογγερς στη Μελικη. Η φαντασια γινεται πραγματικοτητα!!
Μερωπη
ελπιζω να ειναι οπως τα λες!
Αν και παλι δεν μ αρεσει εστω και ετσι...
Ουφ κλεινω, ιδρωσα γεια!!!
Νίκο έχει δίκιο η Μερόπη.
Τα περί βοήθειας στις Τράπεζες είναι μπαρούφες και της τωρινής κυβέρνησης και της προηγούμενης.
Περί εγγυήσεων πρόκειται και όχι περί μετρητών. Ενας από τους λόγους για τους οποίους ευαισθητοποιούνται οι κυβερνήσεις είναι επειδή το Δημόσιο έχει εγγυηθεί δυσθεώρητα κονδύλια για δάνεια που έχουν δώσει οι Τράπεζες σε επιχειρήσεις με εξασφάλιση-εγγυήσεις του Δημοσίου.
Το Δημόσιο δεν πληρώνει αυτά που οφείλει άρα σε ενδεχόμενη πίεση οι Τράπεζες θα απαιτήσουν να ρευστοποιηθούν οι εγγυήσεις του Δημοσίου κάτι που δεν συμφέρει τη κυβέρνηση ειδικά σε αυτή τη δεδομένη δύσκολη συγκυρία.
Της είναι λοιπόν πιο εύκολο να παράσχει εγγυήσεις (χαρτουλάκια δηλαδή) για να δώσουν (ή να ανανεώσουν) δάνεια προς τις επιχειρήσεις οι οποίες ασφυκτιούν από το βάρος των καθυστερημένων οφειλών του Δημοσίου.
Εάν κάτι δεν αλλάξει σύντομα (εάν δηλαδή το Δημόσιο δεν εξοφλήσει τις καθυστερημένες του οφειλές, πάρα πολλες επιχειρήσεις υπό το βάρος αυτών των οφειλών θα καταρρεύσουν με καταληκτική ημερομηνία την 31.8.
Είμαι της γνώμης πως σε τέτοια ζητήματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις
είναι καλύτερα να είμαστε περισσότερο επιφυλαχτικοί και προσεκτικοί στην κριτική μας. Κι αυτό το έλεγα και παλαιότερα που πρωτοδόθηκε η κρατική ενίσχυση στις τράπεζες.
Αν το τραπεζικό σύστημα καταρρεύσει, δεν θα σκάσει ούτε ο Σάλλας ούτε ο Λάτσης. Αυτοί έχουν κάνει τη μπάζα τους και γι' αυτό δεν προχωρούν σε αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών τους. Δεν πρόκειται να ρισκάρουν.
Αν κάποιες μεγάλες τράπεζες κλείσουν εκείνοι που πρώτοι θα την πληρώσουν είναι οι μικροκαταθέτες, οι μικροεπαγγελματίες που περιμένουν τα δανειάκια για να δουλέψουν και, τέλος, η εθνική μας οικονομία.
Ας μην κάνουμε, λοιπόν, την εύκολη κριτική των καφενείων.
Ούτε όλες οι κυβερνήσεις της Αμερικής και της Ευρώπης είναι τόσο "κουτές" ή "διεφθαρμένες" που ενισχύουν και στηρίζουν το τραπεζικό τους σύστημα...
Post a Comment