Friday, November 6, 2009

Σε ξένα χωράφια....

(Μια σκέψη για την πιθανότητα ανάληψης της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας από τον Α. Σαμαρά, ενδεχόμενο που με φοβίζει ιδιαίτερα ως Έλληνα πολίτη. )


Δεν ξέρω κατά πόσο προσέφερε υπηρεσίες στον τόπο ο Κ Σαμαρας το 1993 ανατρέποντας την κυβέρνηση του κ Μητσοτάκη, ειμαι ομως απόλυτα πεπεισμένος πως ο τρόπος με τον οποίο το έκανε και τα μέσα που χρησιμοποίησε προκάλεσαν μεγαλο κακό στη χώρα από την άποψη του πόσο επιφυλακτικοί είναι πλέον οι πολίτικοι όσον άφορα τα εθνικά θέματα με την επιζήμια αναβλητικότητα που αυτό συνεπάγεται..

Πιο συγκεκριμένα , πιστεύω ότι η στάση του Α Σαμαρά στο λεγόμενο μακεδονικό, οδήγησε στο να μη βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του ονόματος με όλες τις αρνητικές συνέπειες που είχε η εξέλιξη αυτή για τη διεθνή εικόνα της χήρας μας και όχι μόνο.


Το χειρότερο όμως κατά την γνώμη μου, είναι η χρησιμοποίηση του εθνικού αυτού θέματος για ίδιον όφελος, στη προσπάθεια του να καρπωθεί η Πολιτική Άνοιξη την όποια (πρόσκαιρη)δυσαρέσκεια θα προκαλούσε ένας λεγόμενος συμβιβασμός.


Όσο για την κυβέρνηση του πατέρα της σημερινής συνυποψήφιου του την οποία ανέτρεψε με τρόπο όχι και τόσο θεμιτό, ήταν πολύ λιγότερο κακή και επιζήμια από την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή του νεότερου της οποία ο αγαπητός κ Σαμαράς υπήρξε πρωτοκλασάτος υπουργός.

Προσωπική μου δε άποψη είναι πως δεν ήταν καν η δεύτερη χειρότερη κυβέρνηση της

μεταπολίτευσης,αφού τον χαρακτηρισμό αυτό αποδίδω στην δεύτερη τετραετία Ανδρέα .Παπανδρεου, 1985-1989.



Δεν ξέρω λοιπόν κατά πόσον μου επιτρέπεται, δεδομένου ότι ανήκω σε αντίπαλο κόμμα, αλλά θα ήθελα να παροτρύνω τους φίλους μου που ανήκουν στο χώρο αυτό, να πάνε να ψηφίζουν την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία μάλιστα έχω σχηματίσει θετική γνώμη, παρά το γεγονός ότι με ενοχλεί η συνέχιση της οικογενειοκρατίας.


Και για να προλάβω τυχών παρερμηνείες, αυτό δε σημαίνει πως δεν συνεχίζω να είμαι ένθερμος υποστηρικτής του Γ.Παπανδρέου και της μεγάλης προσπαθείς; που καταβάλει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα σε αυτή τη χώρα και των νέων ιδεών που φέρει στη ελληνική πολιτική πραγματικότητα, παρότι έχω πειστεί πως με ένα κόμμα με την γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στη βάση του ΠΑΣΟΚ, το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο…..

21 comments:

Ασκαρδαμυκτί said...

Νίκο, πρώτα δυο λόγια για την τετραετία του Αντρέα 1985-1989.
Σου θυμίζω πως άρχισε κι αυτή με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα (με ευθύνη βέβαια του ίδιου του Αντρέα που την πρώτη τετραετία του ήταν πολύ απλόχερος και κουβαρντάς)
Τότε (το 1985) άρχισε μια σοβαρή προσπάθεια συμμαζέματος της οικονομίας με αρκετά αντιλαϊκά μέτρα. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή έμεινε στη μέση λόγω της αρρώστιας του Αντρέα, του σκανδάλου Κοσκωτά κλπ

Για την Ντόρα έχω πολύ αρνητική γνώμη, και δεν είναι τυχαίο πως τη στηρίζει όλη η βαρωνία της Ν.Δ. και όλα τα επιχειρηματικά και τα μιντιακά συμφέροντα!

Για το Σαμαρά θα θυμίσω μία ακόμα "λεπτομέρεια": το 1993, εκτός απ' το "Μακεδονικό" επικαλέστηκε ως λόγω που έριξε τον Μητσοτάκη και την πρόθεση του τότε πρωθυπουργού να πουλήσει τον ΟΤΕ.
16 χρόνια αργότερα ο Σαμαράς με την ψήφο του στη Βουλή επέτρεψε την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς!
Θα έπρεπε να ντρέπεται και γι' αυτή την κωλοτούμπα του...

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Με τίποτα δεν θα ήθελα να είμαι ψηφοφόρος της ΝΔ και να χρειαστεί να πάω να ψηφήσω νέο αρχηγό, ανάμεσα στον Αντωνάκη, τη Ντοράκλα και το Βουκεφάλα. Ούτε στο χειρότερο εφιάλτη μου...
Και ας είναι η Ντοράκλα "πατριώτισα" μου!

VAD said...

Νίκο, ενα-ένα τα θέματα που έθιξες:

-85-89, Αν ο παπππούς Αντρεας αφηνε το Σημίτη να ολοκληρώσει την εξυγιανση των οικονομικών,την οποία ο ιδιος του ανέθεσε, δε θα επιβαλλόταν ποτέ αλλη λιτότητα,ούτε ο Μητσοτάκης θα έβλεπε ποτέ πρωθυπουργία.

-Σαμαράς,η εξωτερική πολιτική δε γινεται με κορώνες,μια και μοναδική φορά στη ζωή του ειχε δικιο ο Δρακουμέλ,θα τέλειωνε το θέμα των Σκοπίων με το λιγότερο οδυνηρό τροπο για μας, τώρα τρέχα γύρευε...
Ακομα μην ξεχνάμε ότι ο Σαμαράς καλεσε τους Βορειοηπειρώτες Ελληνες να επισκεφτούν τον ...Παράδεισο με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της βορειοηπειρώτικης ή νοτιοαλβανικής,πες την όπως θέλεις,περιοχής από τους ντόπιους Ελληνες...
Είναι απόλυτα υπευθυνος για το επικίνδυνο σοβινιστικο κλιμα της δεκαετίας του "90.
-Αβραμόπουλος,αστον αυτόν,καλα έκανες και δεν τον ανεφερες,μονο κινησεις εντυπωσιασμού ειναι,μετρησε τα κουκιά του κι έφυγε!
-Ντόρα,γκρρρρρρ....:)))Ετερον ουδέν...
-Πανίκας,ναιιιιιιιιιιιιιι:)
Πανίκας και ξερό ψωμι!!!
Τους ταιριάζει απόλυτα!!Θα τον ήθελα πρωθυπουργο!Με τοσα χάλια που περναμε,θα μας διασκέδαζε αφάνταστα με τα μασκαραλικια του:)))
Ασε,πρωί-πρωί με παρέσυρες και μενα με τις σοβαρές αναλύσεις σου!
Πανίκας,σε λέω:)))

Anonymous said...

ΓΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΗΞΕΡΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!!!

Nikos Lioliopoulos said...

Ασκαρ,
αν και δεν ειναι του παρόντος, η προσπαθεια εξυγίανσης του 85 εγκαταλήφθηκε απ τον ιδιο τον Ανδρεα εν οσο ηταν ακόμη υγιης. Το μετά λιγο πολυ γνωστο.

Για την Ντορα φοβαμαι οτι θα παθει οτι επαθε ο μπενυ, που τον έκαψαν αυτοι που τον στηριζαν.Είδες πως ανεβαινει στα γκαλοπ ο Σαμαρας?

Για τον Σαμαρα πολυ καλ εκανες και μου το θύμισες και αυτο. Τον ακουγα πριν λιγο απο το ραδιο να μιλαει στο Συνέδριο της ΝΔ και θυμήθηκα περι τίνος πρόκειται...

Nikos Lioliopoulos said...

Ρε συ Πανικο,
σκεφτηκες ποσα στελεχη του Πασοκ ειναι πολυ καλύτερα απο αυτους τους δυο;(ο Πανικας δε προσμετράται).
Εγω σκέφτομαι τουλάχιστον 10!
Το εχω ξαναπει, Ο Χρυσοχοιδης π.χ. θα ήταν ιδανικός αρχηγός της ΝΔ.
Κρατήστε αυτη την κουβέντα για ενα (μακρινο;) μέλλον...
Αλλά μεταξύ αυτων των δυο, Ντόρα δαγκωτό!

Nikos Lioliopoulos said...

Ανώνυμε,
ο συμβιβασμός ειναι μέρος της ζωης. Δεν μπορείς να τα έχεις όλα, γιατί πολύ απλά δεν σου ανήκουν ολα...

Θα χαιρόμουν να έγραφες επώνυμα αγαπητέ νεο-Ελινα ....(ανορθογραφως)

Nikos Lioliopoulos said...

Βασίλη,
χαίρομαι πως εισαι απολυτα σύμφωνος, μαλιστα φοβομουν για τοα αντίθετο!
Για το 85 συμφωνούμε . Ο Ανδρεας οχι μονο αλλαξε πορεια, αλλά εκανε τα ακριβως αντίθετα....

Για τον δρακουμελ οφείλουμε ολοι να του αναγνωρίσουμε τα δικια , που δεν είναι μόνο αυτό.
Για τον Σαμαρα ειναι πολλά τα ράματα τελικα, ενω δεν σχολιαζω τον Αβραμοπουλο αφού αποσύρθηκε. Για μενα θα ηταν εξυπνος αν ειχε την τολμη να κατηγορήσει ευθεως τον Καραμανλη και τις επιλογές του.Μονο ετσι , ως φορέας αλλαγής, θα ειχε ελπίδες.

Για τον Πανικα , λυπαμαι αλλά εχασες. Συμφωνα με δηλωση του πριν λίγο, δεν θα γινει προθυπουργος, θα παραμεινει προεδρος της ΝΔ και θα ορίσει άλλον!

tractatus said...

Τα πράγματα φίλε Νίκο δεν είναι με την Ντόρα ή τον Αντώνη. Οπως καταλαβαίνεις προσωπικά μου είναι εντελώς αδιάφορο ποιός θα είναι αρχηγός στη ΝΔ. Ωστόσο, επειδή θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό όν ξέρω πολύ καλά οτι αυτή η ιστορία θα έχει αντίκτυπο και σε άλλους χώρους. Επομένως, πέρα απο τα ονόματα, έχει σημασία να δούμε τι λέει ο καθένας ιδεολογικά σε αυτό το χώρο και υπο αυτή την έννοια σήμερα που άκουσα τους υποψηφίους, ο μόνος που είχε ιδεολογικό υπόβαθρο, είτε μου αρέσει είτε όχι, προφανώς ΔΕΝ μου αρέσει, ήταν ο Σαμαράς. Με αυτό το πολιτικό, λοιπόν, υπόβαθρο αν αναλάβει θα έχουμε γενικότερες ανακατατάξεις, ίσως και ωφέλειες για την κεντροαριστερά γενικότερα. Με τον Σαμαρά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο...με την Ντόρα θα είμαστε και με την Κική και με την Κοκό και κάποιοι θα την καλοβλέπουν. Εμένα στην πολιτική δεν μου άρεσαν ποτέ οι συμβιβασμοί στα ιδεολογικά ζητήματα....γι' αυτό άλλωστε μπορώ να μένω απέξω απο θέσεις εξουσίας για να κρίνω τα πράγματα με αντικειμενικότητα και βάσει αξιών.

Χρήστος Χαρακοπίδης said...

To ενδεχόμενο με τη μεγαλύτερη βεβαιότητα πάντως είναι, ότι όποιος εκλεγεί τώρα αρχηγός της Ν.Δ., δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός! Αυτός ή αυτή που θα εκλεγεί θα είναι το καμμένο χαρτί μέχρι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου και να διεκδικήσει την εξουσία η συντηρητική παράταξη (αν λέγεται ακόμα Ν.Δ.). Γιαυτό δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις!!!

Skouliki said...

καλησπερα
εγω απλα σαν πολιτης θα πω οτι μου χτυπαει πολυ ασχημα τι μια να εχω αυτο το μετρο και να πληρωνω και την αλλη να ισχυει το αλλο μετρο και να ξαναπληρωνω ή να μαθαινω οτι κακως εξαρχης πληρωσα

δεν ξερω αν το χρωμα εχει να κανει στην προκειμενη αλλα εγω ξερω οτι αυτο επιβαρυνει μονο εμενα και ολους σαν εμενα

φιλακια:)

kikop80 said...

Δυστυχώς θα δεις πως τα πράγματα δεν θα αλλάξουν τραγικά!
Μπορεί να γίνει κάποιο..."συμμάζεμα", αλλά όπως συμβαίνει εδώ και 2 αιώνες περίπου δεν κυβερνάει άλλος αυτό τον τόπο, παρά όποιος είχε κλεψει το μπαγιόκο του λαού, δηλ. οι έχοντες!
Οπότε, τζίφος!

marianaonice said...

Δεν προλαβαίνω να πω πολλά Νίκο, αλλά αυτό που θα πω για τη Ντόρα, κράτα επιφυλάξεις!
Νομίζω ότι είναι το πλέον σκοτεινό και ακατάλληλο άτομο για πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Και μακάρι να μη χρειαστεί ποτέ να τη δοκιμάσουμε.

Nikos Lioliopoulos said...

Ελένη, σαν τον παλιό καλό καιρό! Χαίρομαι πολύ που ξαναβλέπω σχόλιο σου στο blog μου.
Βλέπουμε το θέμα της εκλογής αρχηγού στο συντηρητικό κόμμα από διαφορετική σκοπιά. Εσύ, ως γνήσια αριστερή, θεωρείς ότι είναι καλύτερη η αποσαφήνιση του ιδεολογικού πλαισίου την ΝΔ ως καθαρό δεξιό κόμμα, προσβλέποντας στην διάκριση δεξιάς –αριστεράς με ορούς κλασικής πολίτικης αντιπαράθεσης. Υπ αυτή την ένια η εκλογή Σαμαρά ξεκαθαρίζει τα όρια, συμφωνούμε.
Εγώ πάλι, ως σοσιαλφιλελεύθερος και ανήκων ιδεολογικά κάπου ανάμεσα ατά δυο κόμματα , επιθυμώ εκλογή της Ντόρας με την ελπίδα ότι η νέα δημοκρατία θα μπορέσει κάποτε να αποτελέσει πειστική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που θα δράσει ανταγωνίστηκα στο ΠΑΣΟΚ. Ο ανταγωνισμός τους στα ιδία πεδία πιστεύω, όχι μόνο θα κάνει καλύτερα και τα δυο κόμματα , αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να προσδώσει δυνατότητες επιλογής για τους προοδευτικούς πολίτες, τους απελευθερωμένους από τα δεσμά της αριστεράς.

Nikos Lioliopoulos said...

Χρίστο,
Ειλικρινά δεν είχα σκεφτεί ποτέ αυτό το ενδεχόμενο. Πίστευα ότι παρά την συντριβή η ΝΔ θα μπορούσε να ορθοποδήσει αν έκανε την αυτοκριτική που έκανε και το ΠΑΣΟΚ, σε βαθμό αυτομαστίγωσης θα έλεγα. Δυστυχώς όμως απ ότι βλέπω, δεν έχουν την διάθεση για αυτοκριτική. Δεν τόλμησαν καν να συζητήσουν τα αίτια της συντριβής, χαμένοι στον ναρκισσισμό που τους παρείχε η 5 ετής παντοδυναμία τους. Φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν τίποτε από το μάθημα που τους έδωσε ο λαός, και φοβάμαι πως έχεις δίκιο, δεν θα ανακάμψουν εύκολα.

Nikos Lioliopoulos said...

Σκουλήκι,
Για αυτό λοιπόν ας μην ξαναλλαξουμε κυβέρνηση, να μην έχουμε ξανά στο μέλλον τέτοια προβλήματα!(GAP, for ever)! :)))
Αστειεύομαι.

Κikop80,
Μπορεί τα πράγματα να μην αλλάξουν τραγικά όπως λες, θα αλλάξουν όμως. Αλλάζουν ήδη.

Μαριάννα,
Κρατώ επιφυλάξεις πάντα. Σκέψου όμως και τι σημαίνει Σαμαρας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ said...

Εγω πάντως Νίκο, δεν θέλω καθόλου την Ντόρα....

Σοφία said...

Νομίζω ότι συμφωνώ με τις απόψεις σου. Κρατάω μια πισινή μόνο επειδή δεν είμαι μέσα στα πράγματα και δεν έχω παρακολουθήσει από κοντά τις εξελίξεις.

Anonymous said...

Εγώ νομίζω πως η Θοδώρα σας ταιριάζει καλύτερα για την υπερατλαντική της προσήλωση που επίσης ο αρχηγός σας ΓΑΔ ξεχειλίζει. Αν λάβουμε υπ όψιν ότι σας πήρε χαμπάρι ο κόσμος τότε θα μπορούσατε να ενωθείτε σε ένα κώμα με λόγκο την αστερόχεσα. Μην νομίσετε πως ο Αντωνάκης είναι καλύτερο κουμάσι είναι στην μπίλντεμπεργκ μαζί με τον φασίστα Πάγκαλο (να τον χαίρεστε κι αυτόν). Ύστερα δεν σκεφτήκατε τον καημένο τον Καρατζαφέρη με τον Αντωνάκη θα πάει ξανά στην ευρωβουλή. Εσύ Νίκο πολύ βαθύ πολιτικό λόγο έχεις να κατέβεις για αντιδήμαρχος να παίρνεις και κανένα φράγκο. Ποδήλατο ξέρεις; Να αλλάζεις εν κινήσει την αλυσίδα; Να βαράς προσοχή στην Ολμπράιτ; Ζεμπέκικο με τον μακαρίτη Τζεμ; Είστε καλά ορέ πασοκτζήδες; Κλείστε την εφορία να μην πληρώνουμε και έξοδα και βάλτε τον ευρωΠΑίΟ επίτροπο να εισπράττει από τον Έλληνα απ ευθείας να μη πληρώνει και προμήθεια. Πάτε και στο Βερολίνο να γιορτάσετε για την πτώση του τείχους. Και στο Αφγανιστάν για πράσινη ανάπτυξη (φούντα).

Nikos Lioliopoulos said...

Νικο, εσυ δεν θεσ κανενα, ειμαι βέβαιος!
Σοφία, καλά κανεις και κρατας πισινη...
Ανώνυμε, μάλλον πολυ...¨πρασινη αναπτυξη¨ πρέπει να κάπνισες οταν τα εγραφες....

τσότσος said...

Καλησπέρα Νίκο,
Παρόλο που και εγώ ψηφίζω (δεν ανήκω) το αντίπαλο κόμμα και απορίπτω την λογική Σαμαρά του '93, πιστεύω ότι είναι πιο καθαρός από την Μπακογιάννη, πιο "ντόμπρος" δεξιός που το λέει και το παινεύεται.
Η άλλη φαίνεται αδίστακτη χωρίς ιδεολογία, με μόνο στόχο την εξουσία, άλλωστε το λέει. Και αν την αποκτήσει, κλάφτα: δεν θα φεύγει με τίποτα (μου θυμίζει έντονα την "βουλιμία" του Σαρκοζί).
Και κάτι άλλο: αντιδρά γιατί, λέει, την συνδέουν με τον αρχιααποστάτη, μα ποτέ δεν διαφώνησε μαζί του, ποτέ δεν έδειξε ότι έχει ανεξαρτησία σκέψης.
Άρα, εφόσον σε όλους ο μητσοτακισμός δημιουργεί κακά συναισθήματα, ας τα λουστεί και η ίδια!