Friday, October 16, 2009

"Πουλάμε τρέλα".





Λένε πως μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Πράγματι .

Πανε δύο μέρες που προσπαθώ αλλά αδυνατώ να βρώ λέξεις για να περιγράψω αυτή τη φωτογραφία που τράβηξα προχθές από το σχολειό του χωριού μου.

Το μόνο θα πω είναι ότι ντρέπομαι.
Για την παιδεία μας μου κατάντησε να «πωλείται τρέλα», στο ίδιο σχολειό που έως πρόσφατα έβγαζε επιστήμονες…

Για την κοινωνία μας που ανέχεται και αναπαράγει τον χαβαλέ….

Για τους γονείς των παιδιών που είδαν αυτό το πανό επί δυο μέρες στο σχολειό…

Για τους καθηγητές των παιδιών που επέτρεψαν αυτό το αίσχος …


Αλλά όχι για τα παιδιά.
Αυτά είναι τα μόνα που δεν φταίνε...



Εδώ μπορείτε να δείτε σχόλια φίλων μου στο facebook για το πανό

12 comments:

Sirilos said...

Αγαπητέ Νίκο,

ας σταματήσουμε να βάζουμε μονίμως τα παιδιά στο απυρόβλητο....

Ένας από τους κυριότερους σκοπούς που (πρέπει να) εξυπηρετεί το σχολειό, είναι να βοηθά τους αυριανούς πολίτες να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης.

Εμείς οι μεγάλοι, είμαστε υπεύθυνοι να δίνουμε στα παιδιά τόση ευθύνη όση τους αναλογεί. Ούτε περισσότερη, ούτε λιγότερη...

Ας καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος, η μόνη δυναμική βελτίωσης της κοινωνίας ιδαίτερα στην ελληνική επαρχία είναι η εκπαίδευση,

Όταν τα παιδιά χάνουν μάθημα, ποιός ζημιώνεται; Οι καθηγητές πάντως που είναι υπάλληλοι όχι.... Στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν κανονικά.

Ναι, να βγαίνουμε στους δρόμους και να διαμαρτυρόμαστε, και μικροί και μεγάλοι, όταν εξυπηρετούμε την σημαντικότητα. Η σημαντικότητα όμως υπάρχει όταν υπάρχει περιεχόμενο.

Όταν το πανό αυτό γράφει "κατάλιπσυ" αντί για "κατάληψη" ένα μπορώ να διαπιστώσω: ότι περιεχόμενο δεν υπάρχει.

Ας βρεθεί ένας θαραλλέος διευθυντής σχολείου να βάλει μιά τάξη... Την επόμενη μέρα όμως θα τον λένε όλα τα κανάλια φασίστα...

Ναι στην μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης όταν υπάρχει περιεχόμενο και βρισκόμαστε την αναζήτηση του πλαισίου... Όχι στην επιλεκτική πρόσληψη ευθυνών που οδηγεί σε μιά κοινωνία καταστροφική...

Στα λέει και στα γράφει άνθρωπος που κατέβηκε στους δρόμους το 1999 να διαμαρτυρηθεί για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Αρσένη και τώρα βρίσκεται ενταγμένος στην εκπαίδευση.

Συγγνώμη για το μεγάλο σχόλιο αλλά τέτοια θέματα βρίσκονται για μένα στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Ευχαριστώ

Nikos Lioliopoulos said...

Sirilos,
σε καλοσωριζω και σε ευχαριστω για το καλογραμμένο σχόλιο σου με το οποιο συμφωνώ απόλυτα.Μαλλον δεν ειχα δικιο οταν εγραψα οτι δεν φταινε τα παιδια. Τους αναλογείμερίδιο ευθύνης.
Αλλά τι να περιμένει κανεις? Θυμαμαι τις δικες μου καταλήψεις που παροτι για χαβαλε οπως ολες, παίχτηκαν και αξιοποιήθηκαν τοσο πολυ απ τα μέσα(υπήρξε βεβαια και η τραγωδια Τεμπονερα),που μεχρι και αρχηγός κόμματος προέκυψε απο αυτές!
Εγω ειμαι παγια αντιθετος σε οποιαδήποτε μορφή κατάληψης σχολείου, τη θεωρω φασιστική μέθοδο. Και ασ μη γελιομαστε, σπάνια υπήρξαν καταλήψεις που δε γίναν για χαβαλέ η λούφα. ισως καμια...


υ.γΝα ξέρεις οτι μ αρεσουν τα εκτενή σχόλια

Ασκαρδαμυκτί said...

Εδώ στις εκλογές κατέβηκε κόμμα με τίτλο "χαρίζω οικόπεδα-σβήνω δάνεια"... και τα παιδιά μάς έφταιξαν;

Σημεία των καιρών φίλε, αλλά κάθε εποχή έχει τη δική της "τρέλα", οπότε χρειάζεται κατανόηση!

katrine said...

Τα παιδιά ακολουθούν το ρεύμα της εποχής. Παρασύρονται. Μιμούνται. Βιάζονται, και δεν έχω ακόμη καταλάβει γιατί!! Δεν τα βοηθά και το ίδιο το σύστημα.Καθηγητές, χμ!!

Θυμάμαι ακόμη δύο καθηγητές απ το γυμνάσιο.Αυτοί με έμαθαν.Αυτοί με κατεύθυναν, άσχετα με το μάθημά τους, αυτοί μου έδειξαν και μου άνοιξαν δρόμους.Με μάλωσαν ,μου στέρησαν. Αλλά μου έμαθαν από που ξεκινά η γνώση και μέχρι που φθάνει η διαμαρτυρία.
Τους καθηγητές στο σχολείο του γιού μου, το λιγότερο, θα τους χαρακτήριζα απαθείς. Όχι όλους αλλά την πλειοψηφία. Κάτι ανόητες καθηγήτριες "εποχής" που τα ίδια τα παιδιά έχοντας άποψη,τις απορρίπτουν. Δεν έχουν μεταδοτικότητα, δε πείθουν, και δεν έχουν αποδοχή βεβαίως.
Παιδιά και εκτεθειμένα στο έλεος των ΜΜΕ. Ότι μπορούμε ας κάνουμε εμείς οι γονείς και οι λίγοι εκλεκτοί εκπαιδευτικοί που υπάρχουν και ευσυνείδητα και υπεύθυνα κινούνται στο χώρο της παιδείας.
Καλημέρα Νίκο καλώς σε βρήκα.

olganos said...

Νίκο και σε όλους τους υπόλοιπους αναγνώστες γεια.
Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι το εξής.
Ξέρεις ποια είναι τα αιτήματα τους;
Κάνουν κατάληψη χωρίς αιτήματα;
Ένα αίτημα που μου είπε η κόρη μου που πάει στην Βέροια σχολείο είναι η γελοιότητα της Νομαρχίας που εδώ και χιλιάδες χρόνια δεν ανανεώνει έγκαιρα την σύμβαση με τα κτελ με αποτέλεσμα οι μαθητές και κατά συνέπεια οι γονείς να πληρώνουν άδικα για κάποιους μήνες εισιτήριο.
Ντροπή έχεις δίκαιο αλλά για ποιους;
Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.
Θα έπρεπε και οφείλουμε να γνωρίζουμε και να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας γιατί όλα αυτά είναι δικά μας παιδιά.
Έχεις δίκαιο ότι δεν φταίνε τα παιδιά.
Φταίμε όλοι μας με την ανεκδιήγητη αδιαφορία μας που αφήνουμε στο έλεος του θεού, στην τύχη, μόνα και αβοήθητα τα παιδιά μας.
Μήπως εκπαιδεύονται πραγματικά έτσι για την ζούγκλα που τους περιμένει;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το χρονο σας.

patsiouri said...

Είμαι κατά της κατάληψης και νομίζω ότι θα πρέπει να επεμβαίνει παραυτα εισαγγελέας, αλλά αυτό που έγραψε ο olganos από πάνω είναι πραγματικότητα.
Οι γονείς να πληρώνουν το ΚΤΕΛ????
Που ακούστηκε???
Κανονικά οι γονείς πρέπει να κανουν κατάληψη...στο Δημαρχείο...
Και πολλά άλλα τέτοια προβλήματα.
Σήμερα διάβαζα πως στο ΤΕΙ πληροφορικής αρνήθηκαν να εγγράψουν τυφλό (νομίζω) σπουδαστή επειδή δεν έχουν ασανσέρ...

Nikos Lioliopoulos said...

Ασκαρ,
φανατικά υπέρ της ...τρέλας ειμαι και εγω, αλλά και στο σχολείο? Έ όχι!

Κατερινα,
σε καλωσορίζω και από εδώ.Θα συμφωνισω σε όλα μαζι σου."Παιδιά εκτεθειμένα στο έλεος των ΜΜΕ".
Λυπάμαι που το λέω αλλά το ποσοστό των ευσυνείδητων δασκάλων ειναι απελπιστικά μικρο. Εθισμένοι οι περισσότεροι στην λουφα την ευκολια αλλά και την ευθυνοφοβία , αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν το ρόλο τους,
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους γονείς.

Nikos Lioliopoulos said...

Δημήτρη,
οπως σωστα γραφει παρακατω το patsiouri, δεν ειναι θέμα τον παιδιων το ζήτημα της μετάβασης αλλά των γονεων Ας κάνουν αυτοι κατάληψη,αλλά προς θεού οχι το σχολείο.
Τι να πει κανεις ομως μεγαλύτερη απαξιωση δεν υπάρχει οταν ολοι αναγνωριζουν οτι οι ωρες που περνούν τα παιδιά στο δημοσιο σχολειο ειναι χαμένες ωρες για τα παιδιά ,σε σχεση με τα φροντιστήρια οπου δυστυχώς εκεί γίνονται τα μαθήματα....

patsiouri,
το ακουσα ακι εγω στο ραδιοφωνο και στενοχωρέθηκα.Ελπίζω να βρεθηκε αμεσως η λύση για τον τυφλο μαθητη

Anonymous said...

Νίκο έχεις απόλυτο δίκιο!
Όλες οι καταλήψεις έχουν σαν βάση τον χαβαλέ και την λούφα!
Αν ειναι δυνατόν να κλεινουμε σχολεια και πανεπιστήμια!
Αλλά δεν φταίνε οι μαθητές, φταίνε εκεινα τα παλιόπαιδα που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο το 1974 και ζήτησαν ¨ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨.....
Ακους εκει να κλεινει δημόσια σχολή με αιτήματα! Γιατι δεν κανανε καταληψη στο σπιτη τους; Δεν τους ειδες ; Όλοι οι καταλήψίες τότε ήταν αξυριστοί και μαλλιαδες! Tendy-boyδες δηλαδη!
Καλά εκανε τότε ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και προστάτης της χώρας ο αείμνηστος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και εστειλε τα τεθωρακισμένα τα οποία ειχαν και σαν αποστολή άλλωστε να προστατέψουν την χώρα από τον κουμουνιστικό κινδυνο και να εγχειρήσουν τον Ελληνικό λαό!
Ελπίζω και ο Γ.Π.junior να κάνει και πάλι το ιδιο αν χρειαστεί!
Και τώρα που κυβερνάει και το πασοκ όλοι πρεπει να κανουμε ¨μουγκα στη στρούγκα¨.... Μόνο αν βγει η νδουλα να μιλήσουμε για εγκατάλειψη δημόσιας παιδειας κλπ αλλά χαζά!!!!
Ευχαριστώ για τον χώρο!

Anonymous said...

Καλησπέρα Νίκο! Τα παιδάκια σαφώς και φταίνε! Εχουν κι αυτά το μεριδιο τους ευθύνης! Για να τα κάνουν μπάχαλο και να τα σπανε είναι μεγάλα παιδια κι όχι μωρά! Αλλα κατα την αποψή μου το μεγλύτερο μερος ευθυνης το έχουν οι γονεις των συγκεκριμένων παιδιών ών, οι καλοί τους, το στενό τους οικογενειακό περιβάλλον, ο διυθυντής του σχολείου τους, που ποτέ δεν τους τράβηξαν το αυτί για να μά8ουν πια το σχολείο είναι στέγη που τα στεγάζει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους κι όχι για γκρέμισμα και ρίμαγμα γενικώς! Το σπίτι τους το λεηλατούΝ ? το γκρεμίζουν? το ρημάζουν? Απορώ με τους γονεις τους! Ολα ορφανα είναι ?
Καποιος πρεπει να διδαξει σε αυτα τα παιδια Οτι με την κατάληψη ο πρωτος που σιγουρα χανει είναι τα ιδια! Τι χανουν ? μαθηματα! Διδακτικες ωρες! Οι καθηγητες σπληρωνονται και καθονται! Καποιος πρεπει να τα διδαξει τι σημαινει πειθαρχεια, ευθυνη, σεβασμος στην ξενη περιουσια... υπακοή σε κανονες και νομους..
Δυστυχως λειπουν τα πρωτυπα μαλλον... ΄(
Ισως ακουγομαι πολυ απολυτη ...
ΑΛλα πιστεψε με κι εγω παιδι μεγαλωσα /ωνω και νομιζω πως απλα τα εχουν αφησει πολυ χυμα!

Nikos Lioliopoulos said...

Ανωνυμε,
δεν μ αρεσει το ύφος του σχολίου σου , οπότε δεν μπαίνω στον κόπο να το σχολιάσω..
Λιακαδα,
χαίρομαι που συμφωνούμε απόλυτα.

olganos said...

Νίκο σήμερα διάβασα αυτό. Ρίξε μια ματιά. Μιλάμε για γελοιότητα της πολιτείας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους αυριανούς πολίτες. Το πρώτο που μαθαίνουν είναι το δούλεμα των πολιτικών.
http://www.imerisia-ver.gr/main.php?type=1&id=10113