Wednesday, June 10, 2009

"Σχετικά με την « χαρά μου:...

Ως συνεχεία της προηγούμενης ανάρτησης, αλλά και ως απάντηση σε φίλους που με τιμούν ιδιαίτερα με τα σχόλια τους, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω τέσσερις διευκρινήσεις σχετικά με την « χαρά μου» για την νίκη του ΠΑΣΟΚ.


Η αποχή κατά την γνώμη μου δεν είναι στάση και διαφωνώ πλήρως με αυτή την επιλογή . Όποιος θέλει να αυτοαποκαλείται ενεργός πολίτης, άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την πολιτική και την κοινωνία γενικότερα κλπ,. είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να πάει και να ψηφίζει. Υπάρχουν 27 κόμματα να επιλέξει , και βέβαια το λευκό. Με κάθε ειλικρίνεια, περιφρονώ λιγότερο αυτούς που ψήφισαν Κατμάν ή κυνηγούς, απ αυτούς που επέλεξαν να απέχουν.


Η αποχή (έστω και με αυτούς του καταλόγους) ανήλθε στο 46% από 36 % το 2004 και είναι η μικρότερη στην Ευρώπη. Νομίζω πως αυτό σκοπίμως υποβαθμίζεται από κάποιους.


Παρά το γεγονός ότι δυσκολεύομαι ακόμη να προσαρμοστώ πλήρως στο ΠΑΣΟΚ λόγω κυρίως της αντί-κρατικίστικης ιδιοσυγκρασίας μου, και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί μέσα άνθρωποι που έχουν κάνει κακό στον τόπο και ενδεχόμενος συνεχίζουν να κάνουν, είμαι πολύ ικανοποιημένος που σε μια πολύ δύσκολη για την πραγματική πολιτική περίοδο, ο πρόεδρος του μπόρεσε να αρθρώσει πολιτικό λόγο, με ιδέες και προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι στην σωστή κατεύθυνση.
Δικαιούμαι λοιπόν να νοιώθω λίγη προσωπική περηφάνια για την επιλογή μου στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, όντας στον τόπο μου ένας από τους λίγους που τον στήριξαν και τον στηρίζουν , μια επιλογή την οποία πλήρωσα με προσωπικό κόστος.


Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι έχω πολλές φόρες φωνάξει σε συσκέψεις, σε κείμενα μου στο τύπο αλλά και σε αυτό εδώ το blog για την μεγάλη υστέρηση του ΠΑΣΟΚ, τόσο στο αγροτικό του πρόγραμμα, όσο και στην παραμονή επιζήμιων ατόμων στην πρώτη γραμμή του αγροτοσυνδικαλισμου. Η σχετικά μέτρια εκλογική απόδοση του ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό κόσμο, παρά τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης, αλλά και παρά την πολύ κακή πολιτική της κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα, νομίζω πως επιβάλει την άμεση αλλαγή του τρόπου με τον όποιο πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ στον αγροτικό κόσμο.

Σας ευχαριστώ.
Νίκος Λιολιόπουλος

8 comments:

barel said...

Νίκο δικαιολογημένη η χαρά σου και επετρεψέ μου να την μοιραστώ μαζί σου. Όσον αφορά την αποχή μοιράζομαι μαζί σου κάποιες απο τις σκέψεις μου.

Μόλις το 43% των Ευρωπαίων ψήφισε στις πρόσφατες ευρωεκλογές αναδεικνύοντας την αποχή σε κυρίαρχο κόμμα της Ευρώπης. Κάθε δράση έχει όμως και αντίδραση.

Από τη χαμηλή αυτή συμμετοχή επωφελήθηκαν τα ακραία κόμματα, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά.

Για την αποχή σίγουρα τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν τα κόμματα που δεν κατάφεραν να δώσουν λύσεις στα καίρια προβλήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους. Ποιοι όμως αποτελούν τα κόμματα; Μήπως εμείς οι ίδιοι οι πολίτες;
Ακόμη και αν κανένας από τους 27 σχηματισμούς που συμμετείχαν στις Ευρωεκλογές δεν εξέφραζε τις πεποιθήσεις κάποιου η αποχή δεν είναι λύση. Λύση για εμένα αποτελεί η συμμετοχή, η οργάνωση και η διεκδίκηση. Συμμετοχή στα κοινά, οργάνωση στους χώρους δουλειάς, και τέλος διεκδίκηση για μια Ευρώπη στα μέτρα μας.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Nikos Lioliopoulos said...

Δεν μ αρέσει να διαγράφω σχόλια , αλλά η επικόλληση ολόκληρων αναρτήσεων ως σχόλια σε άλλες αναρτήσεις ειναι μια πρακτική που δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Σωτήρη,
χαρά μου να μοιράζομαι...(ιδιαίτερα χαρές!)
Ευχαριστώ και εννοείται ότι συμφωνώ απόλυτα.

patsiouri said...

Δεν φήφισα ΠΑΣΟΚ αλλά θα συμφωνήσω πως ο πρόεδρός του είναι ένα από τα πιο υποφερτά άτομα που σουλατσάρουν στα κανάλια τον τελευταίο καιρό...

Sophia Kollia said...

Νίκο, εμένα δεν πηγαινε το χέρι μου..
Ήθελα αλλά δεν μπορούσα...και στο τέλος ψήφισα Ζουράρη.! Φαντάσου σε τι θέση μας φέρανε,,,αχχχχ!
καληνύχτα

Anonymous said...

Η συμμετοχή όπως και η αποχή αντικατοπτρίζει την απήχηση της πολιτικής λειτουργίας σε μια χώρα.
Πρέπει όμως να σκεφτούμε και την απήχηση της ΕΕ στη χώρα μας και να κρίνουμε την αποχή. Αν ήταν εθνικές εκλογές θα είχαμε την ίδια αποχή;
Όσον αφορά τη πολιτική λειτουργία, αυτή έχει προσβληθεί από τον πανικό των εξουσιαστών, για την αποκάλυψη της ανικανότητας τους και της ασυδοσίας τους.
Οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές σκανδαλοθηρίας με προφυλακίσεις από τον εκπρόσωπο και τελικα τη συζήτηση σε άλλα ζητήματα εκτός των πραγματικών.
Τιμωρήθηκαν.
Η νίκη είναι του ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι η σειρά του να αναδείξει την πολιτική καθαρίζοντας βέβαια το τοπίο από καθε τι παρασιτικό εκμεταλεύεται την εξουσία για προσπορισμό κερδών.

Anonymous said...

Μη ζητάς συγνώμη για το σχόλιο εγώ ίσως φταίω.
Η νίκη φέρνει ευθύνες.
Ευθύνες για μια πορεία τόσο νικηφόρα όσο και αναπτυξιακή αργότερα.
Σε αυτή την πορεία όλοι μας πρέπει να θέτουμε και απόψεις και θέσεις αλλά πάνω από όλα να απαιτούμε την καθαρότητα της πολιτικής

Nikos Lioliopoulos said...

Patsiouri.
το ίδιο πιστευω και εγω.
Σοφία,
Ζουραρι;;;;( τα νεύρα μου)
δεν πήγαινες για κανενα μπανακι καλύτερα...
Ανιμάλις
"Η νίκη είναι του ΠΑΣΟΚ και τώρα είναι η σειρά του να αναδείξει την πολιτική καθαρίζοντας βέβαια το τοπίο από καθε τι παρασιτικό εκμεταλεύεται την εξουσία για προσπορισμό κερδών."
συμφωνούμε απόλυτα.
Pasok society
to ζητούμενο δεν είναι η νίκη για την νίκη. Ειναι να αλλάξουν καποια πραγματα και να βελτιωθει η κατάσταση.Συμφωνω.