Friday, June 5, 2009

Ευρωεκλογές - Η Ευρώπη στα χέρια μας.

Tου Άγγελου Τόλκα.

Την Κυριακή οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουμε τους αντιπροσώπους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι νιώθουμε απομακρυσμένοι από τις εξελίξεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που μας κάνει να θεωρούμε ότι δεν είναι και τόσο δικιά μας υπόθεση οι ευρωεκλογές.

Ωστόσο, παρά την απάθεια που επικρατεί, οι εκλογές αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι διαφορετικές από όλες τις ευρωεκλογές που διεξάγονται από το 1979.

Από τη μια, η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται στο μέσον μιας οικονομικής κρίσης και τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και η ανεργία αποδεικνύουν το μέγεθος της κρίσης. Από την άλλη, οι εξουσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν αυξηθεί σταθερά. Την επόμενη πενταετία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επηρεάσει τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πολλούς κρίσιμους τομείς όπως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη γεωργία, το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή, την μετανάστευση, την ενεργειακή ασφάλεια.

Επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά την δυνατότητα να απαντήσει στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα που μας αφορούν όλους μας, που αφορούν την καθημερινότητά μας.

Εδώ λοιπόν η συμμετοχή μας μετράει. Εμείς θα επιλέξουμε προς τα που θέλουμε να οδηγήσουμε τα πράγματα. Είναι αυτή η στιγμή που ο πολίτης παίρνει την Ευρώπη στα χέρια του. Η αποχή είναι η δικαίωση όλων όσων δεν θέλουν ισχυρή την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δικαίωση των συντηρητικών δυνάμεων – εγχώριων και ευρωπαϊκών - που καλλιεργούν την ισοπέδωση και την ηττοπάθεια, δηλαδή την αντίληψη ότι όλοι ίδιοι είναι και τίποτα δεν αλλάζει. Η αποχή δεν συνιστά αντίδραση σε μια κακή

σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, διευκολύνει την συντήρηση της κακής κατάστασης από αυτούς που θέλουν τον πολίτη αμέτοχο, όμηρο της κρίσης, χωρίς δυνατότητες κι αισιοδοξία.

Η σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα είναι πολιτική επιλογή αυτών που έχουν την πολιτική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή των ευρωπαίων συντηρητικών – γνήσια εκπρόσωπος των οποίων είναι στη χώρα μας η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτές τις επιλογές το σύνολο σήμερα των προοδευτικών και δημοκρατικών Ευρωπαίων πολιτών αλλά και των Ελλήνων αντιστεκόμαστε. Ζητούμε να αλλάξουμε πορεία γιατί δεν πάει άλλο.

Σήμερα ειδικά υπάρχει μια πολύ μεγάλη πρόκληση για τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη. Να υπογραμμίσουμε τη σημασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη δυνατότητα αλλαγής, μακριά από παλιομοδίτικες νεοφιλελεύθερες συνταγές. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ επιλέγουμε άλλο δρόμο γιατί ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εμπιστευόμαστε τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του, θέτουμε τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από τις ανάγκες τις αγοράς, διαφυλάτουμε το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, την ασφάλεια με ελευθερία.

Σε αυτές τις εκλογές επιλέγουμε και αποφασίζουμε ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ:

- κανόνες για την προστασία των τραπεζών με όμηρους τους πολίτες ή κανόνες για πραγματική εποπτεία των τραπεζών και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης

- την Ευρώπη που θα προχωρά μόνο με τους ισχυρούς και τις ελίτ ή την Ευρώπη που θα προσφέρει βοήθεια στις φτωχότερες περιφέρειές της

- την γιγάντωση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών ή την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων

- την απάθεια και την απομάκρυνση εξαιτίας της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας ή την απλούστευση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ ώστε ο πολίτης να συμμετέχει ενεργά σε όσα τον αφορούν και σε όλες τις δυνατότητες που του παρέχονται

- θα προσαρμοστούμε στην αγορά ή θα προχωρήσουμε σε επενδύσεις στη δια βίου εκπαίδευση για να διαμορφώσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας

- θα μιλάμε απλά για κλιματική αλλαγή ή θα μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας προς μια έξυπνη, πράσινη ανάπτυξη, με συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της γεωργίας

- θα τα αφήσουμε όλα στην αγορά ή θα ενισχύσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών και το εισόδημα των πολιτών.

Σε όλα τα παραπάνω σαφώς και επιλέγουμε τις πολιτικές που βρίσκονται πιο κοντά στον άνθρωπο και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αλλάζουμε την Ευρώπη για να ανατρέψουμε τη σημερινή συντηρητική της πορεία. Επιλέγουμε όμως και μια νέα πορεία για τη χώρα μας.

Αυτή η αναγκαία αλλαγή, αυτή η βαθιά ανατροπή περνά ως πρώτο βήμα μέσα από την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Όχι για να στείλουμε ένα μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά για να διαδηλώσουμε μαζικά και δημοκρατικά ότι οι μέρες της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της καταπίεσης και της αποψίλωσης των δικαιωμάτων, ότι οι δικές της μέρες τελείωσαν πια οριστικά.

Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ψήφος επιστροφής στον καναπέ μετά τις εκλογές αλλά ψήφος για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας συνοχής και ελευθερίας, μιας Ελλάδας της αισιοδοξίας και της αυτοπεποίθησης.

Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα.

Ψηφίζουμε το ΠΑΣΟΚ, ξεκινούμε την οικοδόμηση της Ελλάδας του μέλλοντος, της δικής μας, περήφανης και ανθρώπινης κοινωνίας.

*το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα της Ημαθίας «ΛΑΟΣ» στις 5/6/2009


www.tolkas.gr

No comments: