Monday, June 8, 2009

Νίκησε η αποχή ή το ΠΑΣΟΚ τελικά;


Παρακολουθώ με μεγάλη απορία την προσπάθεια υποβάθμισης που γίνεται από διαφορές πλευρές της σημασίας της μεγάλης νίκης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές όπου ως μέσον χρησιμοποιείτε κυρίως η αποχή, με κύριο γνώρισμα την χρησιμοποίηση τίτλων από τα μέσα όπως «Νίκησε η αποχή»


Ήταν όπως πράγματι τόσο μεγάλο το ποσοστό της αποχής που να δικαιολογεί αυτό τον τίτλο;

Κατά την γνώμη μου όχι.

Παρά το γεγονός ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια όπου διαφόρους να προπαγανδίσουν την αποχή και παρά το γεγονός ότι η εκλογές διεξήχθησαν το εορταστικό τριήμερο του αγίου πνεύματος, η παρουσία των πολιτών στα εκλογικά τμήματα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική. Σε καμία δε περίπτωση η αποχή δεν είναι της τάξεως του 46 % που λένε τα επίσημα στοιχειά αφού είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των λανθασμένων εγγεγραμμένων στους καταλόγους.

Ένα δεύτερο στοιχειό που σκοπίμως αποκρύπτεται από όσους προσπαθούν να μειώσουν την νίκη του ΠΑΣΟΚ, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις το ποσοστό της αποχής αφορούσε εξίσου ψηφοφόρους και των δυο μεγάλων κόμματων. Για την ακρίβεια πρόκειται περί μεγάλου λάθους η εντύπωση ότι απείχαν μόνο οι νεοδημοκράτες.

Από την εμπειρία μου στις εκλογές του χωριού μου όπου μετά από πολλές εκλογές στις οποίες ήμουν εκλογικός αντιπρόσωπος και γνωρίζω σχεδόν απ έξω τους εκλογικούς καταλόγους, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι από όσους απείχαν οι περισσότεροι είναι κοντύτερα –αν όχι ανήκουν- στο ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον στην δική μου εκλογική περιφέρεια.

Επίσης σύμφωνά με την δική μου έρευνα μπορώ να ισχυριστώ ότι απείχαν πολλοί από εκείνους οι όποιοι έδειχναν ιδιαιτέρως ενοχλημένοι από την καλή πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα , μετά την εσωκομματική επικράτηση του Γιώργου Παπανδρέου, τον Νοέμβριο του 2007.

Στο γεγονός αυτό αποδίδεται κατά τη γνώμη μου και το σχετικά μέτριο αποτέλεσμα του κόμματος σε νομούς της κεντρικής Μακεδονίας.

Το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την ηγεσία του κόμματος, αφού είναι και το τελευταίο εμπόδιο στο δρόμο για την αυτοδυναμία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Συμπερασματικά , πιστεύω πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολύ μεγάλη, τόση ώστε να σηματοδοτήσει την οριστική επικράτηση του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η αίσθηση μου είναι οι η νηφάλια και υπεύθυνη δήλωση του προέδρου μετά την νίκη, αλλά και η διαφαινόμενη αλαζονική και εντελώς λανθασμένη εκτίμηση εκ μέρους των ηττημένων (Ν.Δ. αλλά και Συν) των αιτίων της ητας τους, θα οδηγήσει σε περαιτέρω διεύρυνση της πολίτικης ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Θα χρειαστεί όμως συνεχής επαγρύπνηση …


Νίκος Λιολιόπουλος.

Πρώην γραμματέας Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Μελίκης .

8 comments:

katerina said...

Αχ Νικο, Νικο...

Σωστά τα λες... η αποχή, δεν ειχε κομματικό ονοματεπωνυμο. Πολιτες απο όλους τους χωρους ΑΠΕΙΧΑΝ. Ναι, ΑΠΕΙΧΑΝ σε συντριπτικό ποσοστό. Και ξερεις γιατί; Γιατί όσο κι αν αυτό δεν βολευει τους κομματάρχες και τους εκλεκτους τους, ο πολίτης, ο ΠΟΛΙΤΗΣ, όχι ο ...πελάτης, δεν ειναι δεδομένος ψηφοφόρος.

Η ΑΠΟΧΗ, σε αυτά τα ποσοστά δηλώνει μονο ένα πράγμα. Απελπισία. Και ξερεις ρε Νικο, η απελπισία, αυτού που αποφασιζει πολύ συνειδητά να ...χάσει την ψηφο του, ειναι το πιο ισχυρό όπλο του πραγματικού Λαού. Αυτός που ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να χάσει την ψηφο του, θα αποφασισει να ...χάσει και άλλα. Αυτόν να τον ...φοβουνται οι κομματάρχες.

Τωρα αυτές οι απιστευτες δικαιολογίες για την μη εκκαθαριση των εκλογικών καταλόγων, ας τις ισχυριστεί...όποιος βολευεται με αυτές. Και εν πάσει περιπτωσει... μηπως κάποιος θέλει να μιλήσουμε με απολυτα νουμερα;

Αχ, Νικο, Νικο... μπορείς να σκεφτείς. Σκέψου. Αν αντεχεις σκεψου. Αν πάλι, δεν το αντεχεις... ok, φταίει ο ...Χατζηπετρής...

Blog Writer said...

Το ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε είναι ένα ζήτημα που μπορεί να το ερμηνεύσει ο καθένας διαφορετικά, ανάλογα από ποια πλευρά βλέπει τα πράγματα. Αυτό όμως που δεν χωρά καμιά αμφισβήτηση είναι ότι οι μισοί ψηφοφόροι επέλεξαν να κάνουν κάτι άλλο την Κυριακή γιατί το πολιτικό σύστημα και οι πρωταγωνιστές του, τους αηδιάζουν. Αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα των εκλογών κι όχι το ποιος κέρδισε στο 52% του εκλογικού σώματος. Και για να δώσουμε και μια άλλη διάσταση της αποχής, οι ψήφοι που πήραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, είναι λιγότεροι από τους "ψήφους" της αποχής

VAD said...

H αποχή μοιράζεται αναλογικά,ολα τα άλλα ειναι παραμυθια,δικιολογίες για τις οποιεσδήποτε απώλειες,αρα the winnner is....

Kαλημέρα....

Anonymous said...

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΙΚΗΣΕ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ.

Sissi Soko said...

Gia soy Niko,prospatho na mpo sto msn alla de to kataferno pros to paron. Filia!

Ασκαρδαμυκτί said...

Νίκο, τα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν εναγωνίως να μας πείσουν πως ο Καραμανλής παραμένει αήττητος και άτρωτος: "έλα μωρέ, και τι έγινε, η αποχή νίκησε, δηλαδή οι νεοδημοκράτες που δεν πήγαν να ψηφίσουν"!
Το ίδιο δεν είχε κάνει ο Καραμανλής και το 2000, που το βράδυ των εκλογών δεν αναγνώριζε την ήττα του, επικαλούμενος δήθεν νοθεία;
Βέβαια, τα παπαγαλάκια θεωρούν "νεοδημοκράτες" όσους απλά ψήφισαν τη Ν.Δ. το 2007 και ενδεχομένως προχθές προτίμησαν την αποχή.
Αυτοί όμως είναι και οι πλέον απογοητευμένοι πολίτες τούτης της άμοιρης χώρας, που ένα είναι σήγουρο: δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν αυτόν (δηλ. τον Καραμανλή) που τόσο θρασύτατα τους εξαπάτησε...

Να πω και κάτι τελευταίο; Γιατί οι κύριοι της Ν.Δ. στις φοιτητικές εκλογές που η αποχή είναι πολύ μεγαλύτερη (καθώς εκεί δεν είναι γραμμένοι αποβιώσαντες) δεν λένε πως "νίκησε η αποχή", αλλά πανηγυρίζουν για την επικράτηση της δικής τους παράταξης;

Nikos Lioliopoulos said...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας φίλοι μου.
Πριν απαντήσω στον καθένα ξεχωριστά ,ανεβάζω νέα ανάρτηση όπου γράφω λίγα πράγματα ακόμη, ως συνεχεία των σκέψεων μου, αλλά και ως απάντηση στα πολλά σχόλια που δέχθηκα αυτές τις μέρες όχι μόνο εδώ, αλλά και στο facebook ,στο msn, στο twitter και αλλού , για τα οποία αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω, αφού δεν υπάρχει ποιο μεγάλη χαρα για μένα από το να διαπιστώνω πως υπάρχουν άνθρωποι που διαβάζουν και δινουν σημασία σε αυτά που γράφω. Είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν.

Επίσης βάζω εδω ενα λινκ σε κείμενο που διάβασα και μου άρεσε όπου μιλάει για την αποχή , προτρέποντας σας να το διαβάσετε.
Ευχαριστώ.


http://neagenia-neagenia.blogspot.com/2009/06/blog-post_08.html

Nikos Lioliopoulos said...

Κατερίνα,
η τελευταία σου φράση φαντάζει ως άκομψη νουθεσία.
Αντέχω να σκέφτομαι.

Αντώνη,
αυτο που εσυ λες οτι δεν χωραει καμια αμφιβολία, εχει ισχυρή δόση υποκειμενικότητας. Οι αποψεις μας για το θέμα διίστανται.

Βασίλη,
...το Πασοκ. Σαφέστατα.

pasoksociety,
Έτσι ακριβώς!

Σισσυ,
δεν πειραζει. Ετσι και αλλιώς και εγω μπαίνω σπάνια. Καλά να περνάς

Ασκαρ,
δεν πείθουν πλέον κανένα οι κύριοι της Καραμανλικης προπαγάνδας και οι όψιμοι συνοδοιπόροι τους...