Thursday, January 29, 2009

Καρτέλ.


Επειδή κοντεύω να τρελαθώ με όλα αυτά που ακούω και διαβάζω τελευταία σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών θα προσπαθήσω εδώ να παρουσιάσω την βασική αιτία του προβλήματος. Σίγουρα η κατάσταση είναι τραγική αλλά δεν αντέχω πια τις ανοησίες από ακούγονται (από κάθε πλευρά) στα παράθυρα. Όταν με το καλό τελειώσει όλη αυτή η ιστορία των κινητοποιήσεων και κατακαθίσει ο κουρνιαχτός θα καταθέσω εδώ τις εμπειρίες μου για όλα αυτά που έζησα αυτές τις ημέρες, που κάποια από αυτά δεν με κάνουν καθόλου περήφανο για τους συναδέλφους μου.

Σήμερα θα προσπαθήσω να παρουσιάσω εν συντομία, το κατά τη γνώμη μου βασικό αίτιο της κατάντιας του αγροτικού τομέα όπως εγώ το ζω, που είναι η μη λειτουργία της αγοράς ή η στρεβλή λειτουργία της και τα περιβόητα καρτέλ. Χωρίς τα υποτιμώ την σημασία των αιτημάτων των συναδέλφων μου, πιστεύω πως όλα τα προβλήματα απορρέουν από αυτό.

Υποτίθεται ότι ζούμε στην εποχή της ελεύθερης οικονομίας όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί απρόσκοπτα. Δεν είναι έτσι, τουλάχιστον στον αγροτικό τομέα.
Η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι οι αγρότες είμαστε θύματα της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς. Είναι αλήθεια αυτό; Εν μέρει ναι, αλλά μόνο εν μέρει.
Στην πραγματικότητα είμαστε θύματα της έλλειψης λειτουργίας της αγοράς
-η οικονομία μας δυστυχώς μόνο ελεύθερη δεν είναι.

Και όταν δεν υπάρχει ανταγωνισμός; υπάρχουν τα ΚΑΡΤΕΛ των εμπόρων κα των βιομηχάνων θύματα των οποίων είναι οι παραγωγοί αλλά κυρίως οι καταναλωτές.
Από τα ελάχιστα που γνωρίζω από οικονομική θεωρία , νομίζω πως αυτό είναι ανεπίτρεπτο και κατακριτέο ακόμη και σε χώρες άκρως καπιταλιστικές όπως οι ΗΠΑ,
πολύ περισσότερο δε στην Ευρώπη όπου υπάρχει μια παράδοση στην προστασία των καταναλωτών.
Στην χώρα μας παρατηρείται η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ τιμών παραγωγής και κατανάλωσης. Αυτό είναι ένα ατράνταχτο στοιχείο της προβληματικής λειτουργίας της αγοράς. Παράδειγμα οι εξευτελίστηκες τιμές των φρούτων όπως τα πορτοκάλια για τον αγρότη όταν την ιδία στιγμή τα ίδια προϊόντα πωλούνται πανάκριβα στα ράφια , με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο καταναλωτής.

Η κατάσταση αυτή είναι γνώριμη σε όλους και δεν είναι τωρινή. Εκείνο που είναι τωρινό και έχει προκαλέσει την αγανάκτηση των αγροτών είναι αυτό που συνέβη φέτος με τις τιμές του βαμβακιού και του καλαμποκιού.
Ξαφνικά εν μέσω συγκομιδής και κόντρα σε όλες τις προβλέψεις οι έμποροι και οι εκκοκκιστές (για το βαμβάκι) αποφάσισαν να αγοράσουν τα προϊόντα στη μισή τιμή ή και λιγότερο. Και αυτό όταν οι διεθνείς τιμές των προϊόντων δεν έπεσαν παρά ελάχιστα , τουλάχιστον τότε. Δείτε σχετικά για το καλαμπόκι εδω, αλλά και για το βαμβάκι εδώ.
Αυτό είχε αποτέλεσμα την πλήρη κατάρρευση των αγροτών. Για αυτό λοιπόν είμαστε στα μπλόκα απελπισμένοι, εξαθλιωμένοι να ζητάμε στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος μας με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι ζήτημα επιβίωσης.

Και όλη αυτή η υπόθεση νομίζω πως αφορά λιγότερο τον συναγωνιστή μπλόκερ (!)υπουργό γεωργίας και περισσότερο τον υπουργό ανάπτυξης ο οποίος γνωρίζω είναι και υπέρμαχος της ελευθερίας των αγορών.

Πόσο φιλελεύθερο είναι όλο αυτό κύριε Χατζηδάκη;

27 comments:

Nikos Lioliopoulos said...

Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους φίλους μπλογκερς που λόγω έλλειψης χρόνου, δεν προλάβαινα τις τελευταίες μέρες να παρακολουθώ και να απαντώ στα σχόλια σας στις συζητήσεις στα μπλόγκς, ιδιαίτερα δε σε μπλόγκς όπου θίγεται το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων παρα το γεγονος οτι με ενδιαφέρει άμμεσα.
Για τον ίδιο λόγο δεν αναλύω περισσότεροτο θέμα των καρτέλ.
Θα προσπαθήσω τις προσεχείς μέρες να παρακολουθώ καλύτερα τις συζητήσεις.
Σας ευχαριστώ.

Meropi said...

Νίκο μου,
το θέτεις πολύ ωραία το θέμα των καρτέλ και των τιμών. Το θέμα είναι εμείς τι φταίμε???

Nikos Lioliopoulos said...

Έχεις δίκιο Μερόπη δεν φταίτε σε τίποτα. Συγνώμη.

αντωνης said...

Νικο, πολυ καλη αναρτηση.
Συμφωνω σε ολα οσα γραφεις και εκει ειναι ενα μεγαλο δικο σας στοιχημα. Αν μπορουσατε με καποιο τροπο να παρακαμψετε τους εμπορους και να διαθεσετε μονοι σας τα προϊοντα σας στην αγορα, πιστευω οτι θα ηταν καλο και για τους παραγωγους και για τους καταναλωτες.

Θελω να θεσω μια ερωτηση σε οσους ειναι κατα των κινητοποιησεων των αγροτων και του κλεισιματος των δρομων.

Στη θεση τους μπορειτε να μπειτε για 10 λεπτα και να τους σκεφτειτε; Τι θα καναμε αν λοιπον αλλαζαμε θεση και ημασταν εμεις οι αγροτες; Θα καθομασταν με τα χερια σταυρωμενα;

Αν λοιπον διαφωνουμε, οσοι θελουμε να υπαρχει αγροτια και αυριο και μεθαυριο στην Ελλαδα ας τους προτεινουμε να κανουν κατι αλλο. Οχι απλα να αφοριζουμε καθημενοι στον καναπε μας.

Το να τα βαζουμε με τους αγροτες γιατι πεινανε ειναι εξοργιστικο ωρες ωρες.

Ρε Νικο, ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι ζητας συγνωμη.

Το εχω ξαναγραψει. Κατεβειτε στην Αθηνα και καθηστε εδω 500 μερες. Μονο ετσι ισως μπορει να σας δουν στα σοβαρα.

Να σημειωσω οτι δεν εθελοτυφλω και γνωριζω οτι και οι αγροτες εχουν πολλες ευθυνες για τη σημερινη εικονα.
Οχι ομως οι απλοι αγροτες κατα τη γνωμη μου, αλλά οι τεμπελχαναδες συνδικαλιστες τους.

Με τους απλους αγροτες που περνανε δυσκολα, εγω δηλωνω αλληλεγγυος.

leondokardos said...

Νίκο, δεν είμαι απόλυτα γνώστης του προβλήματος των αγροτών, ξέρω σχετικά λιγα πράγματα,σαν άνθρωπος της αγοράς.
Για μένα δύο είναι οι βασικοί παράγοντες. Πρώτον το γεγονός οτι κανένας δε φρόντησε να ενημερωθουν οι αγρότες μας για τις καλλιέργειες που θα έπρεπε να αναπτύξουν σιγά σιγά, σύμφωνα με τη πολιτική της Ε.Ε. αφου δε μπορεί να κάνουμε τίποτα άλλο. Παρέμειναν σε εκείνα που ήξεραν, ανημέρωτοι για τις εξελήξεις, ικανοποιημένοι γιατί εισέπραταν χρήματα απο την Ε.Ε., καμιά φορά και παράτυπα.
Δεύτερον, τα καρτέλ δεν τα αγγίζει ακόμα κανείς και αυτά λειτουργούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών.
Ίσως ακόμα τα κόμματα να μετχειρίστηκαν τους αγρότες για κομματικά και μόνον οφέλη. Τωρα τα πληρώνουμε όλοι.

Nikos Lioliopoulos said...

Αντωνη,
Με το σχόλιο σου εκτός απο την κατανόηση σου, βάζεις τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και μου δίνεις αφορμή να πω δυο λόγια για την σχέση αγρότη-εμπόρου.
Θα πρέπει ξεκάθαρα να διαχωρίσουμε την δουλειά του αγρότη από αυτη του εμπόρου. Η αγροτική εργασία, αυτη που κάνω εγω, τελειώνει την ωρα που θα συγκομίσω και θα παραδώσω την παραγωγή μου . Από εκεί και πέρα αρχίζει η δουλειά του εμπόρου, Ας μην τα συγχέουμε.
Οι περισσότερες προσπάθειες που έγιναν σε αυτο τον τομέα μέσω συνεταιρισμών απέτυχαν. Οι λόγοι λίγο πολυ γνωστοι.
Οι συνεταιρισμοί λόγω απουσίας έλεγχων αλλά και αδυναμίας των ίδιων των αγροτών να αντισταθούν στην γοητεία της ρεμούλας και της ευνοιοκρατίας των συνεταιριστών.
Αλλά ας ασχοληθούμε με το θέμα των αγροτικής παραγωγής για την ώρα.
Γράφεις:
"Στη θεση τους μπορειτε να μπειτε για 10 λεπτα"
Αυτό θα ήθελα και εγώ Αντωνη . Να έρθουν για λίγο στη θέση μας. Στη θέση κάποιου που κάποιοι με πλάτες κάποιων των κλέβουν . Που για να αντιμετωπίσει τους κλέφτες έχει καταφύγει και παραδοθεί σε μεγαλύτερους κλέφτες(ιδιωτικές . τράπεζες).
Άκουγα πριν λίγο τον συνάδελφο μου κ. Αραμπατζη απο τον Προμαχώνα. Είτε συμφωνεί κανείς μαζι του, είτε όχι (όπως εγω σε πολλά) θα διακρίνει κανείς την έκδηλη και ειλικρινή του αγανάκτηση. Την απόγνωση όλων μας.
Αντώνη, ζητώ συγνώμη εκ μέρους των συναδέλφων μου για όλη την ταλαιπωρία που τους προκαλέσαμε . Και την οφείλουμε.
Την μορφή κινητοποίησης που προτείνεις, την προτείνω και εγώ επανειλημμένα. Να κατεβούμε στην Αθήνα με τα τρακτέρ . όπως κάνουν οι συνάδελφοι μας.
Σε ευχαριστώ πολύ.

Anonymous said...

Ξέρεις όμως ότι πάλι εμείς θα την πληρώσουμε τη νύφη! Οι τελικοί καταναλωτές!

αντωνης said...

Νικο, δεν χρειαζεται να με ευχαριστεις.
Επειδη καταγομαι και εγω απο χωριο το οποιο δεν μπορουσε να θρεψει ολους τους ανθρωπους του με τις λιγοστες του αγροτικες εργασιες, αναγκαστηκαν πολλοι να κατεβουν στην Αθηνα για να ζησουν.
Σημερα ομως Νικο αυτο δεν μπορει να γινει, η Αθηνα ειναι μπουχτισμενη.
Γι' αυτο και αγωνιω.

Γιατι πρεπει επιτελους να βρεθει μια λυση για την ελληνικη επαρχια. Βιωσιμη και οχι προσκαιρη.

takola said...

Θέλω να ρωτήσω αν το πρόβλημα των καρτέλ είναι πρόβλημα που έφερε η Νέα Δημοκρατία. Γιατί εγώ θυμάμαι τους αγρότες να κάνουν μπλόκα και επί ΠΑΣΟΚ. Αν λοιπόν και τότε υπήρχαν καρτέλ (λέω, αν), τι συμβαίνει άραγε και χαίρουν τέτοιας διακομματικής στήριξης; Αναρωτιέμαι, γιατί από αγροτικά είμαι σκράπας.

ΥΓ. Το μπάνερ δεξιά θεϊκό, και μπράβο σου που βρίσκεις πάντα λίγο χρόνο για την ΠΑΟΚΑΡΑ μας!

βιολιστης στη στεγη said...

Μιά "κουτή" ερώτηση, Νίκο μου:
Αν οι αγρότες έφτιαχναν το δικό τους "καρτέλ" και δεν πούλαγε ΚΑΝΕΝΑΣ στους εμπόρους με μειωμένες τιμές, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ,μήπως και τα καρτέλ των εμπόρων και των εκκοκιστών κατέρρεαν;

tractatus said...

Νίκο αυτό που λές εν ολίγοις είναι το γνωστό χρόνια πρόβλημα της έλλειψης κανόνων σε ο,τιδήποτε στην Ελλάδα.Οταν δεν υπάρχουν κανόνες και καρτέλ θα δημιουργηθούν κι ανεξέλεγκτα θα δουλεύουν και η ελεύθερη αγορά θα πουλάει όσο θέλει και η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ και σύντομα η κρίση θα είναι παταγώδης και απροστάτευτοι οι Ελληνες πολίτες...
Ομως, πράγματι γιατί δεν συνεταιρίζεσθε με τη δυναμική ενός τυποποιημένου εξαγώγιμου προϊόντος; Γιατί το λάδι μας δεν πουλιέται όσο το ισπανικό στο εξωτερικό; Γιατί ψηφίζει μια κρίσιμη μάζα απο τους αγρότες ο,τι πιο συντηρητικό και πιο οπισθοδρομικό όπως είναι η ΝΔ; Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί γαλάζιοι συνδικαλιστες που, ακόμα και σήμερα, δε εξυπηρετούν τα συμφέροντά σας; Τελικά θα μείνουν πίσω νέα παιδιά στο πόδι σας; Και με τι προσόντα, με τι εγγυήσεις, με τι καινοτόμες καλλιέργειες;

Και κάτι τελευταίο...το έχω θίξει και στο blog μου. Ανάμεσά σας υπάρχει μια κρίσιμη μάζα γυναικών (αγρότισσες) που πουθενά δεν τις ονοματίζετε και δεν προβάλλεται τη δουλειά τους απο το χωράφι μέχρι το συνεταιρισμό...
Μήπως τελικά υπάρχει μια εγγενής νοοτροπία στους αγρότες που αφήνει πίσω οποιαδήποτε πρόοδο και καλυτέρευση της καθημερινότητάς σας τόσο ως εργαζόμενοι αλλά και ως πολίτες;;; Για ξαναδείτε τα θέματα στον συνδικαλιστικό σας χώρο και πόσα αντιδάνεια πολιτικά έχουν τελικά ισοπεδώσει το αγροτικό κίνημα;...αν έχει μείνει κάτι δηλαδή;;;

Sophia Kollia said...

Καλό κουράγιο σας εύχομαι, και τι να πω! Απλά θα ήθελα οι γεωργοί για το βαμβάκι, να έκαναν ένα πλάνο για άλλη καλλιέργεια, μιας και δεν θα έχουν νερό, ούτε για τα ζώα, όχι για τα χωράφια!
Έχω στην οικογένεια κτηνοτρόφους και το νερό κάθε χρόνο είναι και πιο λίγο, με όλες τις συνέπειες, για τις τροφές κλπ.
Καλό Σ/Κ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

΄Οχι και να αισθάνεσαι ενοχές επειδή αγωνίζεσαι τούτο το διάστημα για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου σας.

Χαίρομαι για την αμερόληπτη κρίση σου και εύχομαι τα καλύτερα για σας.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Nikos Lioliopoulos said...

Λεοντόκαρδε,
για την μη ενημέρωση μας βασικοί υπαίτιοι είμαστε εμείς.
Αυτο όμως δεν είναι το πρόβλημα της συγκεκριμένης στιγμής. Το πρόβλημα στην περίπτωση μας είναι η κλοπή της παραγωγής μας. Για αυτή κάνω λόγο.

Λιακάδα,
τελικά λάθος άνθρωποι είναι στο δρόμο. Οι καταναλωτές θα έπρεπε να είναι στο δρόμο για την απίστευτη ακρίβεια που βιώνουμε, και όχι οι αγρότες.
Υ.Γ. Βλέπω μια προσευχή μου "έπιασε" !
:-)
Αντώνη,
κάποτε μιλούσαμε για αποκέντρωση...Θυμάσαι;;

Αδερφέ μου Μίρκο,
το πρόβλημα των καρτέλ υπήρχε πάντα αλλά έχουν αποθρασυνθεί με την παρούσα κυβέρνηση.
Υ.Γ.
ΩΩΩΩΩΩΩΩ ΠΑΟΚΑΡΑ έχω τρέλα μες στο μυαλό!!

Nikos Lioliopoulos said...

Βιολιστή,
θα είμαι σκληρός και ειλικρινής . Οι αγρότες μας δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν κάτι τέτοιο. Εδω στις κινητοποιησεις των ημερών μας δεν συμμετείχαν, παρά μια μικρή μειοψηφία, σε μιά περίοδο απελπισίας.
Υπαρχει βέβαια και το τεράστιο θέμα της έλειψης αποθηκευτικών χόρων, καθώς και αυτό τον νοπων προιοντων όπως τα φρούτα που πρέπει να πολιθούν άμμεσα.
Καλή ιδέα πάντως.

Ελένη ,
τα προβλήματα που θίγεις είναι καίρια.
Η έλληψη κανόνων στην αγορά, η αδυναμία εκπροσώπησης μας, η αμορφωσιά του αγροτικού κόσμου, και γιατί όχι όπως σωστά λες οι τραγικά λάθος επιλογές μας ...

Λές:
"Μήπως τελικά υπάρχει μια εγγενής νοοτροπία στους αγρότες που αφήνει πίσω οποιαδήποτε πρόοδο και καλυτέρευση της καθημερινότητάς σας τόσο ως εργαζόμενοι αλλά και ως πολίτες;;;"
απόλυτα σωστό.

Σοφία, μην έχεις την απαίτηση να κάνουμε εμείς κάτι τέτοιο όταν δεν το κάνει κανένα κράτος.

Γλαρένια,
σε ευχαριστώ πολύ.

Ασκαρδαμυκτί said...

Στο θέμα που θίγεις, νομίζω πως έχεις δίκιο!
Αλλά θα θέσω κι εγώ δυο ζητηματάκια:
α) είναι τυχαίο ότι στη Λάρισα έχουμε τα περισσότερα κατά κεφαλήν κωλόμπαρα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση;
β) γνωρίζεις ότι κάθε χρόνο στο καζίνο Λουτρακίου περιμένουν να "έρθουν οι αγροτικές επιδοτήσεις" για να κάνουν χρυσές δουλειές;

Τόσα χρήματα που δόθηκαν τόσα χρόνια στους αγρότες, για συγκεκριμένους σκοπούς, πού πήγαν;

Anonymous said...

Καλησπέρα!
Νίκο αναφέρεις τοπρόβλημα των καρτελ και αρκετοι αναγνώστες εδω μεσα ξεφυγαν από το θεμα (αλλά δεν πειραζει)...
Εγω θελω να σταθω λίγο στην προταση καποιου που λέει για οργανωση αγροτών κλπ,κλπ και αναφερεις οτι πρεπει να γίνει μια για να εξαγουμε προϊόντα κλπ, κλπ...
Εχω μια απορία... Πρέπει να γινει ; Δεν σε φτάνει μια ΑΛΜΜΕ και μια VENUS στην περιοχήμας; Θέλεις κατι καλύτερο; Αν ναι τι;
Εκτος και αν εννοεις κατι σε τευλα ή βαμβακι δλδ σε πεθαμενες καλλιέργειες...
Εμεις εδω τουλαχιστον ειμαστε από τους τυχερους σε αντιθεση με κατι ροδακινοπαραγωγούς από την Σκυδρα που ζούνε στον μεσαίωνα του Ροδακινου! Ή μηπως κανω λάθος; Μάλλον θα επρεπε καποια στιγμη να αναφερεις την άλλη γεωργία της ΑΛ΅ΛΜΕ! Εκτος και την θεωρείς δεξια και δεν αξιζει να ασχοληθεις!

Λυπάμε για το σχολιο της Tractatus για την απορια της γιατι οι αγρότες ψηφίζουν ακόμη νδ... εχει δικιο κριμα που δεν σκεφτήκαμε να την ρωτήσουμε πριν ψηφίσουμε να μας υποδείξη τι πρεπει να ψηφίσουμε!!!!
Μια απλή απάντηση ειναι για τον ιδιο λόγο που ψηφίζουν πασοκ, κκε, συριζα ή συνασπισμό ή δηκκι παλαιότερα!
Εκτος και αν πιστευει οτι το πασοκ εχει το μαγικο ραβδακι και μας λύσει ολα τα προβληματα ή εχει τις ιδιες απόψεις με τον φίλο μας τον Κρογια που ειπε οτι περιμενει να βγει το πασοκ για να δουλέψει!!!!!
Κρίμα....

Καποια άλλη ανέφερε να κανουν οι αγρότες πλάνο για την καλλιέργεια βαμβακιού για άλλη καλλιεργεια γιατι τελειωνει το νερό...
Αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα ...
π.χ. σε περιοχες με βαμβάκι αντικαταστάτης του βαμβακιού ειναι το καλαμπόκι που ειναι εξίσου υδροβόρο... Δυσκολα να γίνει τετοιο πλάνο, το μονο που μπορουν να κανουν οι αγρότες στην παρουσα φάση ειναι να επιλέγουν ποικιλίες βαμβακιου με λίγες απαιτήσεις σε νερο... Το κυριότερο βάρος πέφτει στην πολιτεια στην κατασκευη φραγμάτων για την συγκράτηση του νερού.


Τέλος να αναφέρω και ενα τραγελαφικό η ΑΛΜΜΕ μαζί με την VENUS (συνεταιριστικές αγροτοβιομηχανίες που εξάγουν κομπόστα ροδάκινο) πρόπερσι αν θυμάμαι καλά τιμωρήθηκαν με πρόστιμο γιατι πλήρωσαντους ροδακινοπαραγωγούς - συνεταίρους τους (οι οποίοι για να το καταλαβουμε καλα ειναι οι ιδιοκτήτες αυτών των εργαστασίων) μια , ίδια τιμη στο ροδακινο!!!!
Η οποία τιμή ήταν αυτή που συμφωνήθηκε στην διεπαγγελματική ροδακινου παρουσια τοπικων βουλευτών και νομαρχαίων!!!
Στην διεπαγγελματική συμμετεχουν εκπροσωποι των συνεταιρισμων, των βιομηχανων και της πολιτειας!!!

tractatus said...

Αγαπητέ Γρηγόρη Τσιανόπουλε,
μετά τα οργισμένα "κρίμας" και "λυπάμαι" μήπως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσεις τι γράφω ή να μάθεις να ακούς και λίγο;
Κανείς δεν σου υπόδειξε τι θα ψηφίσεις κα ειδικά σ' εσένα προσωπικά δεν απευθύνθηκε κανείς...
Κατά τα άλλα το γεγονός της υποστήριξης της συντηριτικής παράταξης απο τους αγρότες, μιάς παράταξης που φυσικά υπερασπίζεται τον πλούτο των ολίγων και το αποδεικνύει καθημερινά με τις αποκρατικοποιήσεις ή τη φορολογία και μια σειρα άλλων πραγμάτων δεν μπορεί παρά να κάνει κάποιους (ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου) να απορούν ΤΙ ΚΟΙΝΟ έχουν οι αγρότες με τους εργατοπατέρες της Δεξιάς;;;
Οσο για το ΠΑΣΟΚ, αγαπητέ μου Γρηγόρη, τη κριτική μου θα την είχες καταλάβει εάν και πάλι μπορούσες να διαβάζεις πιο προσεκτικά και σεβόμενος αυτά που λέει ο άλλος κι όχι αυτά που εκ προοιμίου επιθυμείς να ακούσεις...αλλά είναι κάτι συνηθισμένο αυτό και φυσικά αντί να λυπάμαι όπως εσύ το περιμένω...
Νάσαι καλά!

tractatus said...

Α! και κάτι άλλο "με συγχωρείς που ξέφυγα" άλλη φορά θα σε ρωτάω...:)
"Να ξεφύγω παρακαλώ ή μήπως μπορώ να διατυπώσω τη γνώμη μου;;" Ευχαριστώ!

Αntidrasex said...

...Το δίλημμα σου πάντως το έχει και η Κ.Ε.
τα μπλόκα και οι μπλογκερ

Την καλημέρα μου.

Nikos Lioliopoulos said...

Ασκαρδαμυκτί,
εντυπωσιακά ομολογουμένως τα στοιχεία που αναφέρεις μόνο που δεν εκπλήσσομαι.
Τα κωλόμπαρα και τα καζίνο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγροτικής ζωής εν Ελλάδι!!!
Απορώ όμως για το ότι αναρωτιέσαι για το που πήγαν τα χρήματα...
Σαφώς και πήγαν εκεί που ανέφερες!!

Nikos Lioliopoulos said...

Γρηγλορη,
κανείς δεν ξέφυγε απο το θέμα. Το επίπεδο των σχολίων σας και σε αυτη την ανάρτηση, αποτελει ξεχωριστή τιμή για μένα.
Δεν θα θεωρούσα ποτε τις οργανώσεις που ανέφερες πρότυπα. Το αντίθετο μάλιστα. Με τα τεράστια χρέη τους και την κακοδιαχείριση τους αλλά και του ρόλου που παίζουν στην διαιώνιση της αρρωστημένου status qvo της ευνοιοκρατίας, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελλειπους συνεταιριστικής μας παιδείας.
Οσο για τα υπόλοιπα που αναφέρεις σου απάντησε η Tractatus ας μην επαναλαμβανόμαστε..
Υιοθετώ πλήρως την απάντηση της και την ευχαριστώ.

Nikos Lioliopoulos said...

Αντίδραση,
σε ευχαριστώ πολύ.
Το σημερινό δημοσίευμα της "Ε" για το blog μου, αποτελεί για μένα ένα ισχυρό χάπι αυτοπεποίθησης σε προσωπικά δύσκολους καιρούς...

Αntidrasex said...

Καλό κουράγιο τότε Νίκο.
Όλοι το χρειαζόμαστε, ανεξαρτήτως μετεριζιού.
Ζόρικες εποχές.

tractatus said...

Νίκο πολύ καλή η αναφορά στο blog σου. Το είδα κι εγω. Επίσης, έχει ένα πολύ καλό κι αναλυτικό άρθρο για τα αγροτικά. Μάλλον θα το διάβασες κι εσύ. Θα επανέλθω στο νεο σου post εφόσον μπορώ να προσθέσω κάτι γιατί πράγματι το θέμα το κατέχεις καλύτερα απο οιονδήποτε.

Anonymous said...

"....Γιατί ψηφίζει μια κρίσιμη μάζα από τους αγρότες ο,τι πιο συντηρητικό και πιο οπισθοδρομικό όπως είναι η νδ; Γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί γαλάζιοι συνδικαλιστές που, ακόμα και σήμερα, δε εξυπηρετούν τα συμφέροντά σας;...."

"... μήπως θα έπρεπε να ξαναδιαβάσεις τι γράφω ή να μάθεις να ακούς και λίγο;.....'


Ναι! Έχεις δίκιο ! Μάλλον δεν κατάλαβα τι έγραψες!!!

Και εμένα δεν με ρώτησες, απλά ρώτησες γιατί οι αγρότες ψηφίζουν νδ! Και εγώ προσωπικά δεν έχω ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με χωράφια! Η απορία μου είναι τι χρώμα έχει το χώμα! Κόκκινο ίσως; Και εγώ κακώς σχολίασα την απορία σου....

"....ΤΙ ΚΟΙΝΟ έχουν οι αγρότες με τους εργατοπατέρες της Δεξιάς;;;..."

Προφανώς και δεν έχουν τίποτα κοινό!!!!
Η κουτή μου απορία είναι έχει ως εξής: Μόνο με τους εργατοπατέρες της Δεξιάς; ΑΛΛΟΙ εργατοπατέρες δεν υπάρχουν, άλλων αποχρώσεων; Μμμμμ, μάλλον δεν υπάρχουν!


Άλλη απορία: Σύμφωνα με το ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχουν 900.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ. 900.000 έχουν αγροτικές επιδοτήσεις συν κάποιους άλλους που δεν δηλώνουν, περίπου 1.000.000 πολίτες έχουν και αγροτικά εισοδήματα (δεν είναι όλοι καθαροί αγρότες). Πόσοι από αυτούς ψηφίζουν νδ; Σε τι ποσοστό; Και ποιο θα έπρεπε να είναι το ποσοστό αυτών που ψηφίζουν την νδούλα; 0%


Νίκο όταν αναφέρομαι σε ΑΛΜΜΕ, Α.Σ. Μελίκης, Α.Σ. Νέου Αλιάκμωνα και Α.Σ. Μέσης (χωρίς να θέλω να παραλείψω και κάποιους άλλους προοδευτικούς συνεταιρισμούς) εννοώ το τεχνικό μέρος και όχι μόνο στο διοικητικό! Εκεί ναι δυστυχώς έχουν παρεισφρήσει οι κομματικοί μηχανισμοί και από τις δυο μεριές (πασοκ και νδ – ευτυχώς ή δυστυχώς δεν υπάρχουν άλλοι αριστεροί διάφοροι…) , αλλά επαναλαμβάνω αναφέρομαι μόνο στο τεχνικό κομμάτι και αυτό φαντάζομαι αν έχεις γνώση δεν μπορείς σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να το αμφισβητήσεις!
Προγραμματισμός φυτεύσεων ώστε να μην υπάρχει υπερπληθώρα σε μια ποικιλία ροδάκινου αλλά σταθερή διάθεση όλη την περίοδο από Μάιο ως Σεπτέμβριο, δωρεάν αναλύσεις εδάφους για τους αγρότες, παρακολούθηση εχθρών ροδακίνου και οδηγίες ψεκασμών, προωθούμενες ποικιλίες ροδακίνου, συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO, H.A.C.C.P., IFS, AGRO2-1, AGRO2-2 (ο Α.Σ. Μελίκης ήταν ο πρώτος συνεταιρισμός εν Ελλάδι με πιστοποιητικό IFS για όσους ξέρουν τι είναι αυτό), χαρτογραφήσεις αγροτεμαχίων , μετεωρολογικούς σταθμούς για παρακολούθηση καιρού (μέτρηση θερμοκρασίας, υγρασίας) ώστε να γίνεται σωστή πρόβλεψη ασθενειών, 2-3 εκπαιδεύσεις σε θέματα που αφορούν την καλλιέργεια τους με καθηγητές πανεπιστημίου και άλλα πολλά που δεν τα θυμάμαι τώρα ακριβώς… Αυτά φαντάζομαι δεν τα αμφισβητείς όπως επίσης και δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές ή σε άλλες καλλιέργειες σε αυτό τον βαθμό οργάνωσης. Εκ πείρας μπορώ να πω ότι άλλες περιοχές (Σκύδρα κλπ θεωρούνται Ουγκάντα μπροστά σε αυτό που πέτυχε η περιοχή μας), όπως επίσης η Χαλκιδική στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς είναι επίσης Ουγκάντα!!

Αν αυτά που πέτυχαν αυτές οι οργανώσεις δεν είναι τίποτα τότε τι να πω….
Ας συνεχίσουμε να βάζουμε καπνά , βαμβάκια, ας βγαίνουμε μετά στα μπλόκα, ας ζητάμε άκρατες επιδοτήσεις, ας ζητάμε από την εκάστοτε κυβέρνηση να εγγυηθεί το ελάχιστο εισόδημα (σε αγρότες – ελεύθερους επαγγελματίες) ας αισθανόμαστε και τύψεις για το αντιδημοκρατικό του κλεισίματος των δρόμων και ας απορούν οι φίλοι μας μη αγρότες και αναγνώστες ιστολογιών γιατί δεν οργανώνονται οι αγρότες, γιατί δεν καλλιεργούν καλλιέργειες σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και γιατί δεν ενημερώνει κανένας τους αγρότες, για την χαμηλή τους παιδεία και τέλος ας περιμένουμε με ευχολόγια και από κόμματα να μας σώσουν!!!!!!!!!!!!!

Alexandros said...

Κύριε Λιολιόπουλε με συγχωρείτε για την καθυστέρηση, αλλά έστω και καθυστερημένα θα ήθελα να απαντήσω στην ερώτησή σας σχετικά με τις προτάσεις τις Φιλελεύθερης Συμμαχίας για την αγροτική πολιτική. Όπως προφανώς θα γνωρίζετε η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει την λειτουργία ελεύθερης αγοράς με λίγους αλλά σαφείς κανόνες για όλους με στόχο την σωστή τήρηση του ανταγωνισμού. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει όπως και εσείς έχετε δηλώσει στο blog σας.

Όπως έχω δηλώσει στα προηγούμενα σχόλιά μου χρυσός κανόνας του κόμματος είναι το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και η συνειδητοποίηση του ατόμου ότι για την βελτίωση της ζωής του είναι υπεύθυνο το ίδιο αρχικά και μετά το κράτος. Η ΦΙΣ δεν υπόσχεται ότι θα φέρει τον «παράδεισο» στην κοινωνία, αλλά υπόσχεται, -όπως κάθε πολιτικό κόμμα έχει υποχρέωση να κάνει σύμφωνα με τα δικά μας πιστεύω- ότι θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ( οι οποίες δεν υπάρχουν τώρα) ώστε ένα άτομο με τις δικές του ενέργειες να μπορέσει να διακριθεί για την δουλειά του, την επιμέλειά του, τον χαρακτήρα του. Με άλλα λόγια η ΦΙΣ θα επιδιώξει να εγκαθιδρύσει κανόνες της ελεύθερης αγοράς για να μπορεί ο κάθε επαγγελματίας, άρα και ο αγρότης,να επιλέγει τι προϊόν η υπηρεσία θα παράγει και πόση ποσότητα χωρίς περιορισμούς.

Και οι αγρότες από την μεριά τους, όπως και οι λοιποί πολίτες πρέπει να συνειδητοποιούν το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Η συνεχής άρνηση προσαρμογής οδηγεί στην καταστροφή. Εμείς στην ΦΙΣ έχουμε σαν πρότυπα ανθρώπους σαν τον Κο Μπραουδάκη -http://www.ppol.gr/fullarticle.php?id=4918. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει πρότυπο και για τους αγρότες.

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Φιλελεύθερης Συμμαχίας