Sunday, November 23, 2008

Χειμερία νάρκη. Ή αλλιώς: Ας μιλήσουμε για πολιτική!

Κάθε χειμώνα πέφτω σε χειμερία νάρκη. Δεν κάνω τίποτε άλλο από το να αναβάλω τα πάντα για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Και σχεδόν πάντα το καλοκαίρι με βρίσκει να καταριέμαι τον εαυτό μου για την χειμωνιάτικη μου απραξία, ενώ ορκίζομαι να μην την επαναλάβω τον επόμενο χειμώνα. Έτσι και φέτος υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μην συνεχίσω την ίδια πρακτική. Πολύ φοβάμαι όμως φίλοι μου, πως και πάλι φέτος θα αθετήσω τον ...όρκο μου.
Έτσι λοιπόν άεργα πέρασα και την σημερινή Κυριακή. Λίγο διάβασμα , λίγο ποδόσφαιρο, μια ταινία και πολυ blogging.
Σήμερα ήταν όμως η λιγότερο παραγωγική μου μέρα μπρος στον υπολογιστή. Έγραφα -έσβηνα, ξαναέγραφα -ξαναεσβηνα. Μάταια όμως αφού δεν κατάφερα να γράψω κάτι άξιο προς ανάρτηση. Είναι και εκείνη η υπόσχεση βλέπετε, το να μη γράφω προσωπικά που κρατάει σφιχτά τα γκέμια...Για αυτό και εγώ θα το ρίξω στην πολιτική και όσο αντέξω!

Σκέφτηκα πολλές φορές να γράψω στο blog μου κάποια πράγματα σχετικά με την πολιτική μου ιδεολογία. Να λοιπόν μια καλή ευκαιρία να αρχίσω να γράφω κάτι...

Ένα βασικό στοιχείο του χαρακτήρα μου είναι η απέχθεια μου προς το κράτος και οτιδήποτε κρατικό. Η αποστροφή μου προς το κράτος ή μάλλον τον κρατισμό είναι το πρώτο πράγμα που μου΄ρχεται στο μυαλό ,όταν κάποιος με ρωτάει για τα πολιτικά μου πιστεύω. Βεβαίως θεωρώ εαυτόν και αριστερό αλλά αυτό θα το δούμε λιγάκι αργότερα.Πιστεύω ότι το κράτος αντί για μηχανισμός αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων, που θα 'πρεπε να είναι , κάνει ακριβώς το αντίθετο. Λειτουργεί υπέρ των λίγων και αυτό βέβαια επιφέρει μια στρέβλωση στην αγορά με αποτέλεσμα έννοιες όπως ,ιδιωτική πρωτοβουλία, ανταγωνιστικότητα, ισότητα ευκαιριών, κ.λ.π. να είναι σχεδόν ανύπαρκτες στην σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα.
Δεν θα επιχειρηματολογήσω σχετικά με τις απόψεις μου , θα παρουσιάσω σήμερα ένα παράδειγμα το οποίο και υπήρξε έναυσμα για τον σημερινό μου προβληματισμό.

Η σημερινή μου επιλογή απο τον κυριακάτικο τύπο ηταν η εφημερίδα το Έθνος. Τα "Ναυτιλιακά νέα" με τον Κέβιν Σπεϊσυ ηταν το δέλεαρ, μια ταινία που παρεμπιπτόντως την είδα αμέσως και μου άρεσε πολύ.

Το Εθνος λοιπόν, είναι μια εφημερίδα που ανήκει σε μεγαλοεργολάβο του οποίου οι εταιρεία εκτελεί μεταξ'υ άλλων και πολλά μεγάλα δημόσια έργα. Ανήκει μάλιστα στον λεγόμενο "δημοκρατικό" χώρο και είναι απο τις πιο σκληρά αντιπολιτευόμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες.

Στα Κυριακάτικα φίλα είναι σύνηθες πολλές σελίδες να καλύπτονται με διαφημίσεις. Απόλυτα φυσιολογικό αν κρίνει κανείς από την μεγάλη αναγνωσιμότητα των κυριακάτικων εφημερίδων.Εκείνο όμως που δεν είναι καθόλου φυσιολογικό, κατά τη γνώμη μου και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα το πως λειτουργεί η οικονομία τη χώρα μας, είναι το ποιοι είναι οι διαφημιζόμενοι . Σε μια λογικά οργανωμένη ανταγωνιστική οικονομία, το απολύτως φυσιολογικό θα ήταν οι διαφημιζόμενοι να είναι μεγάλες εταιρίες λιανικής και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που στόχο θα είχαν την αύξηση των πωλήσεων μέσα από την προβολή τους στο ευρύ κοινό στο οποίο και απευθύνονται μέσα από τις πανάκριβα (υποθέτω) πληρωμένες καταχωρίσεις.

Θα διαπιστώσει κανείς παρατηρώντας τις καταχωρίσεις, οτι στην Ελλαδα του 2008 , το κράτος είναι ο βασικός πελάτης της διαφήμισης, στις περισσότερες δε των περιπτώσεων τις χρησιμοποιεί ως προπαγάνδα, σπαταλώντας λεφτά των φορολογουμένων.

... Για του λόγου το αληθές ας ρίξουμε μια ματιά στις διαφημίσεις του σημερινού Έθνους. Μεταξύ άλλων θα δει κανείς τις εξής καταχωρήσεις.:

Πρώτη σελίδα. ΟΠΑΠ. .
Σελ.3. Εθνική Τράπεζα (ολοσέλιδη)
Σελ.9 Υπουργείο Οικονομικών .(ολοσέλιδη, διαφημίζει τον προϋπολογισμό)(;)
Σελ.11 Ιστιτούτο μεταναστευτικής πολιτικής. (ολοσέλιδη)
Σελ 19 Υπουργείο απασχόλησης.(Ολοσελιδη)
Σελ.29 Agrocert. Οργανισμος πιστοποίησης.
Σελ 35 ΔΕΗ. (ολοσελιδη)
Σελ 39 ΙΚΠΑ. (Ινστιτούτο κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής).
Σελ.41 Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονία-Θράκης.
Σελ 47 Υπουργειο Υγείας .Σχετικά με αυτή την καταχώρηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Επιπροσθέτως να αναφέρουμε οτι η κρατική διαφήμιση συντηρεί την πλειοψηφία του επαρχιακού τύπου,.

Αφήνω βέβαια στη άκρη το ζήτημα της διαφάνειας στην επιλογή εντύπων, όπως επίσης και την απορία μου για την αναγκαιότητα διαφήμισης...Υπουργείων, ενώ δεν γνωρίζω -όπως και κανείς φαντάζομαι- τα ποσά που δαπανούνται για αυτούς τους σκοπούς.

Με αφορμή αυτό το παράδειγμα θα προσπαθήσω της επόμενες μέρες να καταθέσω κάποιες από τις πολιτικές μου απόψεις.

23 comments:

tractatus said...

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου Νίκο. Πράγματι-πέρα απο τα 28 δις- που δεν θα φθάσουν...το κράτος συντηρεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να χειραγωγούν ενίοτε το κράτος μέσω των ΜΜΕ. Οντως είμαστε μια χώρα στο μεταίχμιο...μεταξύ ελεύθερης αγοράς και κράτους...λίγο απο εδώ- λίγο απο εκεί που λέει και το άσμα.
Δεν είναι κακό φθάνει να υπάρχουν κανόνες...αλλά, δυστυχώς, κανόνες δεν υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.

Παρεπιπτόντως, τα Ναυτιλιακά Νέα είναι καλή ταινία πράγματι...και θυμίζει ευρωπαϊκή ταινία. Προτίμησα πάντως τις κωμικές ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου...

ΥΓ Περιμένω και τις πολιτικές σου σκέψεις με αφορμή την απέχθειά σου για το Κράτος. Ο Λεβιάθαν νομίζω πάντως οτι σου ταιριάζει καλύτερα...είναι κομμάτι πιο αναρχικός απο τους συντηριτικούς που ακολούθησαν...

busy bee said...

Νομίζω ότι έπιασες ένα πολύ καλό θέμα φίλε Νίκο!
Τα ευκόλως εννοούμενα παραλλίπονται!
Αναμένω την σχετική συνέχεια...!
Ωρα καλή!

VAD said...

Πόλεμο κατά της διαπλοκής δεν είχε κηρύξει ο Μπαϊρακτάρης;Πούντος;
Ε,Μπόμπολας τώρα,να κρατάμε και πισινή,Νικόλα μου....

Anonymous said...

Πιστεύω ότι το κράτος αντί για μηχανισμός αναδιανομής υπέρ των αδυνάτων, που θα 'πρεπε να είναι , κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Το κρατος φιλε δεν ειναι ο Ρομπεν, εχεις λαθος αντιληψη για το τι ειναι κρατος. Δεν θα σου πω τι ειναι το κρατος γιατι δεν εχω ορεξη να ανοιξω μια συζητηση χωρις τελος, σου συνιστω να ψαξεις το ιντερνετ για το θεμα και να διαβασεις για το θεμα.

Anonymous said...

ΜΑ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ςΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ, Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΟΥΜΕ ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΔΙΚΗΣΑΜΕ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ ΦΙΛΕ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΑΘΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ.

OnWine said...
This comment has been removed by the author.
OnWine said...

Φίλε Νίκο,

Το κράτος ΠΟΥΘΕΝΑ δεν είναι μηχανισμός αναδιανομής... αλλά στην Ελλάδα μόνο, το κράτος είναι μηχανισμός ΔΙΑΝΟΜΗΣ... διανέμει τον δημόσιο πλούτο (αυτόν δηλαδή που εισπράττει με τους διαφόρων ειδών φόρους, άμεσους και έμμεσους) στου εκάστοτε ...ημέτερους.

Τώρα, θα μου πεις, ο Μπόμπολας "ημέτερος" της ΝΔ δεν είναι... γιατί τον "πληρώνει" με διαφήμιση?

Εδώ ακριβώς είναι η παρεξήγηση: Ο Μπόμπολας είναι "ημέτερος" του συστήματος... και το σύστημα σήμερα περιλαμβάνει δεξιούς, ΠΑΣΟΚους, σοσιαλδημοκράτες, αριστερούς Συριζιασμένους, παλαιοκομμουνιστές... όλους όσους εν πάσει περιπτώσει ΔΕΝ το αμφισβητούν στην ουσία του... το σύστημα σήμερα είναι βαθύτατα οικονομικό (και ενιαίο) και καθόλου πολιτικό... είναι δηλαδή η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ αυτού που ίσχυε μέχρι την αρχή της παγκοσμιοποίησης... δεν πηγάζει δηλαδή η οικονομική πολιτική από οποιονδήποτε παλαιό ή νέο "-ισμό", αντίθετα οι διάφοροι "-ισμοί" που εφαρμόζονται στις διάφορες γωνίες της γής "προσαρμόζονται" στο (οικονομικό) σύστημα...

Δες τι λέει ο Μπους... Ναί στον έλεγχο, ΟΧΙ (με κεφαλαία και ΦΩΝΑΧΤΑ) στο μεγάλο κράτος, ΟΧΙ στην άρνηση της παγκοσμιοποίησης... ΝΑΙ στην ελευθερία της αγοράς... το ίδιο ακριβώς, μα ΑΚΡΙΒΩΣ λένε και οι Κινέζοι, και οι Ρώσοι και οι "τίγρεις" της άπω ανατολής και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες... ακόμα και οι Αγγλοι του Μπράουν...

Δηλαδή ΜΗΝ αγγίζεται το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ σύστημα, κάντε ότι θέλετε με την πολιτική... ταιριάξτε τα πολιτικά σας συστήματα με το (οικονομικό) σύστημα... όποια και αν είναι η "δεδηλωμένη" πολιτική σας -δεξιά, αριστερή...όποια... ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ... προκάλυμμα του ενιάιου οικονομικού συστήματος οφέιλει να είναι...

Κατάλαβες... γιατί δεν μπορείς πιά να μιλήσεις γιά πολιτική? Κατάλαβες γιατί, αν θες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να μιλήσεις γιά πολιτική, πρέπει να μιλήσεις γιά οικονομία?

admin said...

Εγώ την Κυριακή αγόρασα τη Real News, έτσι από περιέργεια, πρώτο φύλλο βλέπετε.

ΤΙΓΚΑ στη διαφήμιση, κρατικές και μη, ακόμα και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας που ο Χατζηνικολάου έκανε σκληρή κριτική πριν κάτι μήνες... και τώρα έχει σταματήσει... εννοείται!

Σαπίλα φίλοι μου, βρωμάει ο τόπος!

Xronika said...

Επειδή ζεις στην Ημαθία και έχεις, φαντάζομαι, εικόνα για τον τοπικό τύπο θα ήθελα να ονοματίσεις τις εφημερίδες που παίρνουν κρατική διαφήμιση.
Παρεμπιπτόντως, εγώ δεν παίρνω.
Φιλικά
Χάρης Μόχλας

Anonymous said...

Δυο - τρεις παρατηρήσεις μόνο:
1. Να προσέχετε παρακαλώ την ορθογραφία των κειμένων σας. Δε σας διαβάζουν όλοι για να κάνουν πλάκα ούτε είναι όλοι ανελλήνιστοι.Εκτός και αν κακώς προσπαθούμε να σας πάρουμε στα σοβαρά...
2. Περίεργες απόψεις περί κράτους και μάλιστα από ένα "στέλεχος" του ΠΑΣΟΚ. Ξαναδιαβάστε τα βασικά κύριε.Χειμώνας είναι, έχετε καιρό.
3.Δεν τίθεται προς κρίση η απόφασή σας να επιλέγετε εφημερίδα με βάση τις ταινίες. Μάλλον όντως δεν μπορούμε να σας πάρουμε στα σοβαρά.

Καλή ξεκούραση

Κ.Μ.

Nikos Lioliopoulos said...

Ελένη,
χαίρομαι που συμφωνείς με τις παρατηρήσεις μου και για την επιλογή μου σε DVD! Η παρότρυνση σου να παρουσιάσω τις απόψεις μου μου δίνει ένα επιπλέον πολύ σημαντικό κίνητρο , που αναζητούσα είναι η αλήθεια γράφοντας την ανάρτηση αυτή. Σε ευχαριστώ πολύ.

Nikos Lioliopoulos said...

Μάνο,
σε ευχαριστώ για το ενδιαφέρον που πάντα δείχνεις για τα κείμενα μου.

Βασίλη,
η αρχική μου πρόθεση δεν ήταν να ασχοληθώ με την διαπλοκή, αλλά δυστυχώς τι βρίσκει κανείς παντού στις μέρες μας.

Ανώνυμε,
δεν σου κρύβω ότι προτιμώ σχολιαστές που έχουν όρεξη για συζήτηση... Ευχαριστώ πάντως, έστω και για αυτό το σχόλιο σου.

Δημήτρη,
διαφωνώ. Το κράτος χρειάζεται για να προστατεύει τους αδύναμους. Δυστυχώς ποτέ σε καμία μορφή πολιτεύματος δεν θα υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους και δεν είναι το κράτος αυτό που μπορεί να τις εξασφαλίσει. Ας είμαστε ειλικρινείς. πιστεύω στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα , το οποίο έχει έχει ως θεωρητική αφετηρία τον φιλελευθερισμό και συγκεκριμένα στη σχολή του Σικάγου.(β Μ. Φρίντμαν).

Nikos Lioliopoulos said...

Σχολιαστή,
συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με τις παρατηρήσεις σου. Λέξη προς λέξη. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα ίδια που γράφεις..
Σε ευχαριστώ για αυτό το σχόλιο , το οποίο θεωρώ ως πολύ καλή βάση παρουσίασης τον απόψεων μου. Ξέρω βέβαια- δεν έχω αυταπάτες- ότι διαφωνούμε σε βασικά σημεία πολιτικής ιδεολογίας, στο συγκεκριμένο σχόλιο όμως με βρίσκεις 100% σύμφωνο.
Υ.γ. Δεν σου κρύβω οτι όποτε βλέπω ότι έχω σχόλιο σου , με πιάνει ταραχή ως που με ανακούφιση να διαπιστώσω ότι τη γλίτωσα για άλλη μια φορά ! :-)

Nikos Lioliopoulos said...

Takisκαι Χάρη Μόχλα,
με χαρά σας καλωσορίζω στο blogμου.

Takis,
δεν πήρα την εν λόγω εφημερίδα. Ασχετο, αλλά εχω την συνήθεια να μην αγοράζω ποτε το πρωτο φίλο μιας αφημερίδας, αλλά να αγοράζω πάντα το δεύτερο Έχω αγοράσει τα δεύτερα φίλα από κάθε εφημερίδα που εκδόθηκε τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια!
Σαπίλα όντως...

Χάρη Μόχλα,
η ιστορία κρατική διαφήμιση και τοπικός τύπος βρωμάει. Είναι ξεκάθαρη εξαγορά συνειδήσεων. Θα κάνω μια έρευνα και θα παρουσιάσω το ζήτημα με στοιχεία.
Με έκπληξη και μεγάλη χαρά μαθαίνω ότι δεν παίρνεις κρατικές διαφημίσεις .
Αυτό σε τιμά ιδιαίτερα. Σε συγχαίρω.

Nikos Lioliopoulos said...

κ.Ανώνυμε,
σας ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σας. Νομίζω πως πρέπει εδώ να κάνω μερικές διευκρινήσεις.
1.Κανείς δεν κάνει πλάκα απο τους αναγνωστες μου, σας διαβεβαιώ και πολυ περισσότερο κανείς απο τους σχολιαστές μου. Ίσως βέβαια να γελάσει λιγάκι το χειλάκι όλων μας οταν διαβάζουμε κάποιο γελοία και αήθη σχόλια. Για καλή μου τύχη το δικό σας είναι το πρώτο στο δικό μου blog...

2. Δεν νοιώθω την ανάγκη να απολογηθώ για την ορθογραφία μου. Δυστυχώς είναι γνώρισμα του γραφικού μου χαρακτήρα το οποίο πίστευα πως το έκρυβε επιμελώς ο ορθογραφικός έλεγχος του browser μου. Δυστυχώς όμως κάποια λάθη μου διαφεύγουν από το μηχάνημα.

3. Σας πληροφορώ ότι διαβάζω γενικά πολύ, πάρα πολύ, ίσως περισσότερο από κάποιους "ορθόγραφους" όπως εσείς. Μην ανησυχήτε λοιπόν, ίσως κάποτε να διαβάσω και τα...βασικά.

4.Δεν είμαι πια στέλεχος του Πασόκ, ένα απλό μέλος είμαι.Έχω όμωε την αίσθηση οτι απόψεις παρόμοιες με τις δικές μου έχουν πολλά μέλη ακόμη και στελέχη του Πασόκ.

5.Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι εδώ και χρόνια διαβάζω καθημερινά πολλές εφημερίδες, ιδιαίτερα κάθε Κυριακή, μέσω Ιντερνετ. Αγοράζω όμως μόνο μία, λόγω οικονομικής αδυναμίας, με κριτήριο πολλές φορές και την προσφορά, όπως έκανα χθες.

6. Η αδυναμία σας να με πάρετε στα σοβαρά όπως λέτε, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Είναι αρκετά... ανακουφιστικό για μένα, να μη με παίρνουν στα σοβαρά άνθρωποι που καλυπτόμενοι πίσω από αρχικά ,(που συμπτωματικά φέρουν και υπέροχοι άνθρωποι που έχω γνωρίσει,αλλά και μεγάλοι αλήτες), ειρωνεύονται τις απόψεις ακόμη και τις αδυναμίες κάποιου.
Νοιώθω αρκετά τυχερός...

Anonymous said...

Προτιμώ την χειμερία νάρκη ! χεχε Σε τι πεφτουν οι αρκουδες είπαμε στον Χειμώνα? ( σε πειράζω..ΒΑσικά θαυμάζω τα -35 Kg)Μεγάλος άθλος! )
Είναι αργά και λέω να μην αφήσω σχόλιο στο κείμενο.. γιατί θα είναι νυσταγμένο!
Καληνυχτα λοιπόν! Αύριο τα επι του θέματος της ανάρτησης!

leondokardos said...

Μα Νίκο μου , μέσω της κρατικής διαφήμισης συνντηρούνται κάτι φυλλάδες που πωλούν 3000-5000 φύλλα, με κριτήριο να γράφουν αυτά που θέλει το εκάστοτε κράτος.

Nikos Lioliopoulos said...

Λιακάδα,
έτσι ακριβώς, όπως οι αρκούδες!
Και εμένα πάντως δεν με βλέπω να επανέρχομαι στο θέμα σύντομα λόγω ...μέθης !
Λεοντόκαρδε,
είναι απίστευτο, συντηρούνται εφημερίδες μόνο και μόνο να διαβάζεται το πρωτοσέλιδο από τις τηλεοράσεις και να δημιουργούνται εντυπώσεις. Πήρα πρόσφατα μια που είχε μόνο πρωτοσέλιδο και τίποτε άλλο !

ikor said...

Καλησπέρα Νίκο.

Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και συμφωνώ με πολλά απ' όσα λες για τη σημερινή (αν)αποτελεσματικότητα του κράτους.

Το δια ταύτα όμως ποιο είναι; Επειδή το κράτος έχει απαξιωθεί, να το ξεφορτωθούμε;

Προσωπικά, κάνω έναν διαχωρισμό: άλλο κράτος, άλλο κρατικοί λειτουργοί!

Το κράτος νομίζω ότι έχει ρόλο: Οφείλει να θέτει τα όρια. Οφείλει να επιβάλλει κανόνες στο παιχνίδι. Να σέβεται τον χρόνο του πολίτη με λιγότερη γραφειοκρατία. Και πολλά άλλα που ανοίγουν μεγάλη κουβέντα.

Πριν λοιπόν γυρίσουμε την πλάτη στο κράτος, νομίζω ότι έχουμε την υποχρέωση να περιγράψουμε τι θέλουμε ν' αλλάξει στο κράτος. Πώς θα γίνει πιο αποτελεσματικό. Πώς θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τα συμφέροντα.

Anonymous said...

Καλησπερα.

Πως γινεται καποιος να ειναι μελος σε ενα κομμα (το ΠΑΣΟΚ) και ταυτοχρονα να υπογραφει οπως φαινεται εδω για την αναγκαιοτητα της ιδρυσης νεου κομματος;

Nikos Lioliopoulos said...

Ikor,
καλημέρα. αποδέχομαι τους προβληματισμούς σου. Το κράτος κατα τη γνωμη μου π'ρεπει να κάνει αυτο που σωστά επισημάνεις στο σχόλιο σου. Ν αθέτει τους κανόνες και να ελέγχει την λειτουργία της αγοράς εξασφαλίζοντας την ορθή και ανεμπόδιστη λειτουργία του ανταγωνισμού. Το κρατος συνυφασμένο με την ρεμούλα, τη μίζα , την ευνοιοκρατία, δεν μπορεί να παράγει. Η παραγωγική διαδικασία είναι πάντα ιδιωτική υπόθεση . Ο ομφάλιος λώρος με τα συμφέροντα δεν α κοπεί ποτέ οσο το κράτος σε συνεργασία με λίγους ημετέρους κατέχει την παραγωγική διαδικασία σχεδον στο σύνολο της.
Σε ευχαριστω.

Ανώνυμε ,
είναι απλό . Είμαι απογοητευμένος απο το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του, για αυτό και Θεωρώ πως πρέπει να αλλάξει ριζικά. Απο την υπάρχουσα κατάσταση το μόνο που με κάνει να ελπίζω είναι το Πασοκ, το οποίο παρά την γενική του αθλιότητα έχει την τύχη να έχει ως αρχηγό εναν απο τους λίγους πολιτικούς που εμπιστεύομαι. Νομίζω οτι ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι πετυχημένος πρωθυπουργός παρά τις δυσκολίες που θα συναντήσει , ιδίως μέσα από το κόμμα του, όπως ηταν και ο Σημιτης

Αntidrasex said...

Δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα σχόλια, εργάζομαι :).
Με το θέμα της κρατικής διαφήμισης έχω ασχοληθεί και εγώ, επιδερμικά όμως, αν και είναι από τα πράγματα που με ενοχλούν πάρα πολύ.
Πολύ ωραία η τεκμηρίωση σου!
Την καλημέρα μου.

Anonymous said...

Νικό καλημέρα και από εμένα!
Πολλά ελλειματα το σχόλιο σου ως και ανεπαρκές και δεν ξέρω από που να πρωτοκαταπιαστώ!
Για να καταλάβω τι εννοεις...
οχι κρατικισμός; Δηλαδή; Ιδιωτικά σχολεία; Έχει (δυστυχώς ) για όποιον θέλει!!!! Όταν με το καλό κανεις παιδιά αν τολμάς στειλτα εκει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Περιττό να πω οτι θα πρέπει να πουλήσεις οχι μονο τον μισό καμπο που σ΄ανηκει αλλά και το κορμί σου ακόμη... Για ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση που ευαγγελίζεται ο Γιωργάκης; (εχει βεβαια και καλά πανεπιστήμια ) αλλά οτι πτυχία θέλεις με το κιλό και μεσω courier στο σπίτι σου.... Για ιδιωτική ιατρική περίθαλψη; Δεν ειναι καλή η δημόσια αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να την καταργήσουμε! Μάλλον θα πρέπει να την βελτιώσουμε! Εξάλλου μην ξεχνάς εχει και ιδιώτες γιατρούς.... Αλλά γιατι οταν αρρωστήσουμε πάμε πρώτα σε δημόσιο (κατα προίμηση); Μήπως γιατι σε ιδιώτη θα στοιχίσει ο κουκος αηδόνι (βλέπε γνωστή διαφήμιση); Τουλάχιστον από γιατρούς έχουμε αρκετη εμπειρία!!!
Εν πάση περιπτώση καλές οι απόψεις σου, εχεις δικαίωμα να τις πιστεύεις αλλά ευχομαι ΠΟΤΕ να μην γινουν πραγματικότητα (θα ήταν ενας εφιάλτης!). Επίσης αν αυτές τις απόψεις τις πρεσβεύει γενικά η βάση του ΠΑΣΟΚ καλό ειναι να τις γνωρίζουμε από τώρα για να μην κάνουμε κανενα λάθος στις εκλογές και μας πέσει προς τα εκει η ψήφος!!!! Αυτά για την ώρα.... θα τα ξαναπούμε σε νεότερη ανάρτηση!!!!