Sunday, November 16, 2008

«Ε΄ ρε χούντα που μας χρειάζεται!»

(Σημ. Όποιος συμφωνεί έστω και λίγο με τον τίτλο παρακαλείται όπως… μας αδειάσει τη γωνιά!
Σίγουρα βρίσκετε σε λάθος μπλόγκ.
)



Προς μεγάλη μου έκπληξη το πολυτεχνείο έχει την τιμητική του στα μπλογκς της «γειτονιάς» μου. Μέσα από πολύ όμορφα κείμενα οι μπλόγκερς αποδίδουν στο μεγάλο αυτό γεγονός της νεότερης ιστορίας της χώρας , νέα σύγχρονη διάσταση, 35 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του πολυτεχνείου. Είναι νομίζω περιττό να πούμε περισσότερα. Δεν θα γράψω λοιπόν για το θέμα.
Μονάχα θα μοιραστώ μαζί σας, μια σκέψη ….


«Ε ρε χούντα που μας χρειάζεται!»
Μεγαλώνοντας σε αγροτική περιοχή, δεν ήταν λίγες οι φορές που άκουσα αυτή την φράση. Και κάθε φορά που την άκουγα παραξενευόμουν όλο και περισσότερο. Τι ήταν όλα αυτά που μας μάθαιναν στο σχολείο; Τόσο αίμα χύθηκε, τόσοι άνθρωποι υπέφεραν, η ίδια η χώρα μας μίκρυνε. Πως μπορεί κάποιος με τόση ευκολία να ξεστομίζει τέτοιες κουβέντες;

Παράξενο αλλά όχι ανεξήγητο., για τον τόπο στον οποίο ζω.

Πνιγμένη στους μύθους της, στις προκαταλήψεις και στην καθυστέρηση, η Ελληνική επαρχία, αρνούνταν πεισματικά να αντιληφθεί την πραγματικότητα.
Φτώχεια , υστέρηση , υπανάπτυξη . Έτσι πορεύτηκε για δεκαετίες αυτός ο τόπος. Σκληρός αγώνας για επιβίωση στις αγροτικές περιοχές, που καιρός για «πολυτέλειες» όπως παιδεία και πολιτισμό.

Σήμερα τα πράγματα ευτυχώς έχουν αλλάξει . Το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής επαρχίας έχει ανέβει και έστω και με δυσκολίες συμβαδίζει με τον υπόλοιπο κόσμο, δεν έχει όμως καταφέρει πλήρως να απεξαρτηθεί από τις χρόνιες ασθένειες που κουβαλάει, θαρρείς για αιώνες. Η προκατάληψη υπάρχει ακόμη , συντήρηση και δυσαρμονίες έχουν ακόμη τη θέση τους στη σκέψη των ανθρώπων. Ο λαϊκίστικος ή και φασιστικός κάποιες φορές λόγος, βρίσκει αρκετά ευήκοα ώτα .

Παρά τις αντιξοότητες όμως η δημοκρατία φαίνεται να ριζώνει βαθιά στο μυαλό των ανθρώπων της επαρχίας. Οι αντιδημοκρατικές φωνές –πλειοψηφία στο πρόσφατο παρελθόν-με τον καιρό αραιώνουν .
Αρκεί όμως αυτό; Κατά τη γνώμη μου, όχι .

Για όσο καιρό ακόμη νέοι άνθρωποι, θα επισημαίνουν ανερυθρίαστα την ανάγκη μιας νέας χούντας , για όσο καιρό ακόμη φασίστες θα ζουν ανάμεσα μας, θα διδάσκουν στα σχολεία μας ή -το τραγικότερο -θα μας εκπροσωπούν από θέσεις ευθύνης(π.χ. Δήμαρχοι),
η δημοκρατία μας φαίνεται πως έχει δρόμο ακόμη..

37 comments:

Matrix said...

Έχουμε Δρόμο έχεις δίκιο, αλλλά αυτός ο Δρόμος έχει τη δική του ιστορία...

Nikos Lioliopoulos said...

Εκπληκτικός ο συνειρμός σου matrix!
Υποκλίνομαι...

Μαριλένα said...

εγώ, που μεγάλωσα στη χούντα,
όχι απλά αηδιάζω με τη "χούντα που μας χρειάζεται"
ετοιμη είμαι να χειροδικήσω κιόλας
(κι ας καταδικάζω τη βία. ειναι αντανακλαστικό σε μενα, φαίνεται)

επι τη ευκαιρία, προτεινω (όποιος μπορεί να τη βρει) την ταινια: ο γιος του γειτονα σου.
ανεπιφύλακτα..

busy bee said...

Φίλε Νίκο!
Εχει μακρύ δρόμο....γιατί ποτέ δεν μας μάθανε τι και ποιά είναι η δημοκρατία, πραγματικά η δημοκρατία.
Εσύ και εγώ είμαστε της επαρχίας...και η επαρχία, μέσα σε όλα τα άλλα, έχει...την "δική της ιστορία".
Το βιοτικό επίπεδο έχει αλλάξει,(και στην επαρχία)ίσως,αλλά δεν έχει αλλάξει η "πολυτέλεια" στην παιδεία, πολιτισμό κλπ
Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη....με την όποια ιστορία του!
Συνεχίζουμε....προχωράμε!
Καλό αγώνα!
Ωρα καλή!

VAD said...

Χούντα που τους χρειάζεται,θες να πεις ,Νικόλα!Σύνθημα των καφενέδων του χωριού,που το επαναλάμβαναν αυτοι που φκιάχτηκαν όταν τους χαρίστηκαν τα χρέη,και σήμερα κι αυτοί και οι απόγονοί τους είναι οι μεγαλοαγρότες του χωριού!Πως να μην αναζητούν τη χούντα τα....αντε μην πω καμιά κουβέντα!

Σ'όλα τα χωριά, τα ίδια ρε γμτ,αει σιχτίρ από κει,χουντόσκατα!Ε, τόπα,δεν άντεξα,μα θυμήθηκα τόσα και τόσα ,ρε Νικόλα,μέρα που είναι σημερα,τι να κάνω;

Καλημέρα στην πατρίδα...

Homo Sapiens said...

Όταν είδαμε - αρχικά- τον τίτλο, τρομάξαμε.... :)

Στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενα, υπάρχουν διαφορετικές εκφάνσεις αυταρχισμού, αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, κλεπτοκρατίας κτλ.Υπάρχουν διαφορετικές "χούντες", πολλαπλές και ισχυρές, θεατές και αθέατες...Έχουμε ανάγκη για ένα νέο πολυτεχνείο...για πολλά πολυτεχνεία...Κάτι τέτοιο προσπάθησα να πω και με το τελευταίο ποστάκι που έβαλα...

Γεια σου Νικόλα...

Anonymous said...

¨.....Παρά τις αντιξοότητες όμως η δημοκρατία φαίνεται να ριζώνει βαθιά στο μυαλό των ανθρώπων της επαρχίας. Οι αντιδημοκρατικές φωνές –πλειοψηφία στο πρόσφατο παρελθόν-με τον καιρό αραιώνουν .....¨

Χα καλημέρα Νίκο ! Εισαι σιγουρος οτι η δημοκραια ριζώνει; Οτι αυτοί σιγα σιγα αποτελούν πλειοψηφεία;
Εδω ακούς νέους ανθρώπους να δηλώνουν οτι ψηφίζουν Λ.Α.Ο.Σ.!!!!!! Που την ειδες την υποχώρηση; Δεν συζητάμε για παππούδες και για γιαγιάδες! Καρατζαφέρης, Βλιακοπουλος κλπ Ελληνομακεδονομαχοτουρκοσκοπιανοφάγοι που θα φάνε τους εχθρούς με οπλα τύπου Τέσλα και ¨λενε την αλήθεια άφοβα!¨
Καλημέρα και πάλι!
Υ.Γ. Ο δρομος ειναι ακομη στην αρχή!

Anonymous said...

Διόρθωση: Ειμαστε ακόμη στην αρχή του δρόμου....

gpapoul said...

νομίζω ότι όσοι προερχόμαστε από την ελληνική περιφέρεια νικόλα, αντιλαμβανόμαστε ακόμη πιο έντονα, πόσο δίκιο έχεις σε αυτό το ποστ...

Nikos Lioliopoulos said...

Μαριλένα,
εγω δεν εζησα την χούντα(γενήθηκα λίγες μέρες μετα την πτώση της) αλλά τρέφω την ίδια οργή.
Την ταινία δεν την βρήκα βρήκα ομως αποσπάσματα εδώ. Συγκλονισικο. Σε ευχαριστώ.
http://www.youtube.com/watch?v=xReQuzi_UTg&eurl=http://mikroanalogo.blogspot.com/2007/11/blog-post_18.html

PN said...

Η Δημοκρατία πάντα έχει δρόμο Νικολή. Μια ζωή στο απόσπασμα και ενώ πληγώνεται ανακάμπτει. Και μη νομίζεις, οι μορφές των επιθέσεων σε αυτήν αλλάζουν. Δεν είναι ότι σταματάν.

Αλλά αν δεν φύγει με το καλό η σαβούρα σε αυτό τον τόπο, δεν μας βλέπω να έχουμε άσπρη μέρα. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον προσεγγίσουμε το άλλο άκρο. Παλιά είχαμε απαίδευτους πολιτικοποιημένους, τώρα πάμε σε παιδευμένους απολιτίκ. Κοινώς την κάτσαμε την βάρκα πάλι!!!!

Μαριλένα said...

εγώ σ' ευχαριστώ Νίκο, που έψαξες κι έτσι, θα τα δω ξανά
να 'σαι καλά.

Greek Rider said...

@Νίκο η καταγωγή μου είναι από κάπου που ποτέ δεν υπήρχαν άνθρωποι να λένε αυτή τη φράση (ή αν υπήρχαν εγώ δεν τους γνώρισα ποτέ).

Μάλιστα την πρώτη φορά που βγήκε το Πασόκ χτυπούσαν χαρμόσυνα τις καμπάνες των εκκλησιών ένα 24ωρο συνεχώς.

Φαντάσου τι ελπίδα και καταπίεση ένιωθαν...

Meropi said...

Νίκο μου,
ερχόμουν στο ιστολόγιο σου με άσχημες διαθέσεις. Είδα τον τίτλο και ήρθα για να σε μαλώσω. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε. Χα χα χα!
Όσοι ξεστομίζουν αυτή τη φράση, έστω και μεταξύ σοβαρού και αστείου, κατά βάθος, δικαιώνουν τη Χούντα. Η Χούντα δεν χρειάζεται σε κανένα για κανένα λόγο.
Υ.Γ. θέλω να σου πω πόσο πιο ωραίος φαίνεσαι στη νέα φωτογραφία που έβαλες στο προφίλ σου. Μπράβο, πρέπει να έχασες πολλά κιλά.

Elias said...

Δώσ' τους κάποια ελαφρυντικά.
Η επαρχία έζησε τη χούντα σε μία πιο light εκδοχή απ' ό,τι η Αθήνα. Και μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου είχε πολύ απτούς λόγους να είναι ευχαριστημένοι με την παρέα των Συνταγματαρχών (δάνεια).

Anonymous said...

ζώντας κι εγώ στην επαρχία, ζώντας κι εγώ την επαρχία από μικρός θα συμφωνήσω μαζί σου και επειδή η επέτειος έχει γίνει και αυτή τυπικότητα ας σκεφτούμε όλοι τι μπορεί να γίνει στις επαρχίες αμς από του χρόνου ουσιαστικό..
Εγώ δεσμεύομαι να το θέσω στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής μου. Με προέτρεψες!

Nikos Lioliopoulos said...

@bussy bee
Μάνο, η επαρχία έχει τον δικό της δρόμο και εχει σίγουρα τη δική του ιστορία(Matrix )

@vad,
Βασίλη σε ευχαριστώ. Είπες ακριβώς αυτά που ήθελα να πώ. Εζησες περισσότερο απο εμένα αυτόν τον τόπο. Τον φασισμο των ηληθίων, την υποκρισία, τις "φάρες", τους "νοικοκυραίους" κλπ. Η αγανάκτιση σου απόλυτα δικαιολογιμένη.
Εβαλες την ανάρτηση μου στη ζωστή της διάσταση . Πάλι σε ευχαριστώ.

Νικόλαος Παπουτσής said...

Φίλε Νίκο ειναι τραγικό να ακούγονται τετοιες κουβέντες σήμερα.
Δεν ειναι τυχαίο το χάλι μας τελικά
Με τέτοια μυαλά που κουβαλάνε καποιοι
Ναι...ειναι μακρύς ο δρόμος για την δημοκρατία...άλλα πρέπει να τον βαδίσουμε

καλή βδομαδα

τσίου!!!!

Anonymous said...

Οταν μετα απο 35 χρονια υπαρχουν ακομα πολιτες αυτης της χωρας που λενε "ε ρε Χουντα που μας χρειαζεται" εε ναι ειναι να προβληματιζομαστε! Μηπως να βρεθει καποιος να χειροδικησει κατ αυτων παραυτα?
Καλησπερα!

Nikos Lioliopoulos said...

@hommo sapiens
Πασχάλη , ήταν όντως πολύ... τρομακτικός τίτλος! Κάπως ετσι φαντάζομαι και εγω το πολυτεχνείο σήμερα. Πολλά μικρά πολυτεχνεία . Ζούμε στην πιο απατηλή ισως εποχή της ιστορίας. Μια εποχή που φαινόταν τόσο όμορφη, που υποσχέθηκε πολλά, αλλά δεν έδωσε τίποτα. Ελεύθερία που δεν ήρθε, αμμεση δηκμοκρατιά μέσω ιντερνετ, ευκαιρίες μέσω της παγκοσμιοποιησης, κλπ.
Μου έδωσες ίδεα για ενα ξεχωριστο ποστ! Συντομα...

Γρηγόρη,
καθόλου σίγουρος δεν είμαι! Φοβάμαι μάλιστα πως δεν στεκει και πολυ αυτό που εγραψα και σωστα απορείς. Ευσεβεις μου ποθοι...
Οπτιμιστής όπως πάντα, ή αλλιώς ...στον κόσμο μου!
Υ.Γ. Η παρατήρηση σου μου έφερε στο μυαλό την φραση απο το "Αστειο" του Κούντερα: «Ο οπτιμισμός είναι το όπιο του λαού. Το υγιές πνεύμα βρωμάει καθαρή βλακεία" !

Nikos Lioliopoulos said...

@gpapoul.
η Ελληνική επαρχία...στον δικό της κόσμο...

@VK,
εκπληκτική οσο και τραγική η διαπίστωσή : "Απολιτικ παιδειμένοι".
Τους μισώ ....
Υ.Γ. Ολη μέρα ακουω Belle and sebastian! (άσχετο )
και το χειρότερο : σε ιντερνετ καφέ!( εξωγηινος!)

Nikos Lioliopoulos said...

@Greek rider
ζηλευω την καταγωγή σου! Εγω κατάγομαι (και το χειρότερο ζω) σε ενα τόπο οπου αυτα που περιγράφω ακούγονται κατα κόρον.

Μερόπη,
κανείς δεν το λέει για αστείο σε διαβεβαιώ. Οσο για τον τιτλο ηταν απλά μια εκφραση της αγανάκτισης μου.
Υ.Γ. Και εμένα ...μου αρέσω σε αυτή τη φωτό , μόνο που η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική! Οντως εχασα πολλά κιλά(31).
Σε ευχαριστώ.

OnWine said...

Γιατί τόση υποκρισία, ρε Νικόλα..

Το θέμα είναι αν κάποιος ανεγκέφαλος φωνάζει ότι "μας χρειάζεται χούντα" ή αν... "Χούντα μας άξιζε"?.. και για αυτό κάποτε ..ήρθε?... και γι αυτό κάποτε μπορεί να ξανάρθει, όχι ακριβώς όπως μας ήρθε... τότε, αλλά στην ουσία γιά τους ίδιους ακριβώς λόγους?

Ποιο το νόημα της ανάρτησής σου, ρε Νίκο? Να δώσεις ευκαιρία σε όλους τους κατά δήλωση "δημοκράτες" να φωνάξουν "απαπα!"... καί να κάνουν στην πράξη ΑΚΡΙΒΩΣ οσα χρειάζονται γιά να της ανοίξουν δρόμους?

Τα έζησα, Νίκο, τότε... τα ζω και τωρα, και σε βεβαιώνω, τίποτα δεν έχει αλλάξει... "απαπα!" φώναζαν οι κατά δήλωση δημοκράτες και τότε...

Βαρέθηκα, ρε Νίκο, τους υποκριτές... όπως και τις "εύκολες" αναρτήσεις...

leondokardos said...

Κάνουμε τα τόσο εύκολα και κατανοητά,δύσκολα και αδικαιολόγητα.
Η Δημοκρατία κινδυνεύει απο έμάς τους ίδιους μόνο.

Nikos Lioliopoulos said...

@Elias
δεν εχεις άδικο. σίγουρα τα πράγματα εδω ηταν αλλιώς . Εγώ θα κάνω μια ύπόθεση οτι είχε καλή πολιτική απέναντι στος αγρότες( που δεν το πιστευω),ειναι δυνατόν να αγνοούν τα εγκλήματα; βλ:
http://gournelou.blogspot.com/2008/11/20.html

@Τσουκνίδα,
δεν πολυκατάλαβα τι ακριβως θα θεσεις στο δυμβούλιο, να το κάνω και εγω στο δικό μου.

@Καραφλοκότσυφα,
τίποτε δεν είναι τυχαίο...

@λιακάδα
with a little help by my friends θα το έκανα εγώ ευχαρίστως!!!( (γιατί όπως και να το κάνουμε είναι πολλοι εδώ!)

Leontokarde,
Ετσι ακριβως...

Nikos Lioliopoulos said...

@σχολιαστής
Νομίζω πως κουράζεσαι άδικα αν ψάχνεις είδικά νοήματα, προθέσεις, ή επιδιώξεις στο blogging, τα εχουμε ξαναπεί, γράφω και μοιράζομαι σκέψεις, τουλάχιστον εγώ, και σιγουρα οι περισσότεροι στη γειτονιά μας , και βέβαια εσύ.
Δεν συμμερίζομαι καθόλου τον τρόπο που θέτεις το ζήτημα, παρότι σέβομαι απόλυτα τα δικά σου βιώματα. Το να φωνάξουμε την δημοκτατικότητα μας , να δηλώσουμε παρών( με πράξεις βέβαια , αλλά και τα λόγια εχουν τη δική τους σημασία) είναι πιο αναγκαίο απο ποτέ.
Τελειώνοντας όσο πιο ήρεμα μπορώ και προσπαθώντας - με πολυ κόπο- να εκλάβω το "ευκολες αναρτήσεις" οχι τοσο αρνητικά όσο φοβάμαι οτι επιδιώκεις, απλά σου απαντω πως καθόλου ευκολες δεν είναι τέτοιου είδους αναρτήσεις .
Αν ερθεις ποτέ μια βόλτα στα μέρη μου θα καταλάβεις το γιατί...

VAD said...

Οχι,ρε,ποιοί αγρότες ωφελήθηκαν;Οι δικοί τους,σ'αυτούς χάρισαν τα χρέη,όπως κι ο Μεταξάς!
Ενας άλλος μύθος είναι τα δήθεν έργα της χούντας!Νίκο,ρώτα τους δικούς σου να σου πούνε,κάποιοι θα ξέρουν οπωσδήποτε,γιατί δεν έγινε τότε το τμήμα Κλειδί-Βέροια,οταν κατασκευαζόταν η νέα εθνική οδός Θεσσαλονίκης -Κατερίνης;Τα φαγανε,φάγανε με χρυσές κουτάλες!
Αγρότες και έργα,δυο μύθοι της χούντας ,για όσους τα ξέρουν καλά...

Καλή σου μέρα,Αρχοντα του Κάμπου...

Anonymous said...

και ομως μας χρειαζεται....
αυτο που συμβαινει σημερα ειναι καλυτερο ?

αγροτης !!! said...

γεια σου φιλε Νικο ,
αντε τωρα που βρεχει και αραιωνουν οι δουλειες θα τα λεμε ποιο συχνα ,
ωραιο αρθρο,

Nikos Lioliopoulos said...

@vad,
Τα ξέρω φίλε μου τα ξέρω...

@Ανώνυμος
βρε καλώς τα παιδιά! Αυτονοητη η απάντηση μου.

@ αγροτης,
καλώς τον συνάδελφο. Ελπίζω να μην ακους πολυ συχνά τέτοια πράγματα στα δικά σου μέρη.

ikor said...

Ίσως αυτοί που το λένε να πιστεύουν ότι θα είναι μ' εκείνους που θα βασανίζουν κι όχι μ' εκείνους που θα βασανίζονται!

Πάντως, εκτός από έλλειμμα δημοκρατίας, αυτή η ρήση δείχνει και κάτι ακόμα:

Ότι ο κόσμος σήμερα δέχεται ήδη μεγάλη καταπίεση! Και θεωρεί ότι κάποιος πρέπει να έρθει για να τιμωρήσει τους καταπιεστές. Ή νομίζει ότι δε θα είναι χειρότερα σε μια χούντα...

Γι' αυτό, μάλλον δε φταίνε εκείνοι που το λένε, αλλά εκείνοι που τους έκαναν να το λένε!

Το Πολυτεχνείο πάντως αυτό ακριβώς διδάσκει: ότι οι ισχυροί πρέπει πάντα να φοβούνται εκείνους τους οποίους καταπιέζουν!

Anonymous said...

Ικορ σε καλωςορίζω.
ετσι είναι. Τηνν καλύτερη απάντηση την άκουσα απο ενα παλιό Πασόκον του χωριού. Οταν άκουγε να λένε τα περι χουντας έλεγε:
" ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΊΜΑΙ ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ . ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΜΩς ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΝΙΖΩ ΕΓΩ . ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΔΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΟΜΟΡΦΑ ΝΗΣΙΑ , ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΜΑΙ!"
Δυστιχώς τέτοιες απαντήσεις θέλουν...
Ευχαριστω που πέρασες.
Νικος

Keen On Boys said...

Xούντα δεν έχω ζήσει, αλλα ως επαρχιώτης δεν ασπάζομαι πλήρως τη γνώμη σου περι δημοκρατίας στην επαρχία.
Ίσως βέβαια παίζει ρόλο που βρίσκομαι στη νησιωτική επαρχία. Ίσως όχι, γιατι θεωρώ οτι δεν υπάρχει δημοκρατία οχι μόνο στην επαρχία, αλλα σ'όλη την Ελλάδα.

Τυπικά ναι, ουσιαστικά όμως;

wilma said...

Νίκο βλέποντας το θέμα αισιοδοξα, θα έλεγα ότι η δημοκρατία έχει εδραιωθεί ακόμη και στην επαρχία, διότι αυτοί που λένε το "χούντα που μας χρειάζεται" έχουν την ελευθερία να το διατυπώσουν.
Βλέποντας το θέμα απαισιόδοξα θα σου έλεγα ότι δημοκρατία δεν είναι η απαλοιφή της φράσης που λες, αλλά η αλλαγή στον τρόπο που δρούμε. Έχοντας στο νου μου και πάλι τον μικρόκοσμο της ελληνικής επαρχίας, αν και οι τοπικοί άρχοντες εκλέγονται δημοκρατικώς, θα έλεγα ότι σε πολλές περιπτώσεις δρουν φασιστικά.
Δεν χρειαζόμαστε χούντα, αλλά με λυπεί τόσο πολύ το γεγονός ότι ξεσαλώνουμε όταν νιώθουμε υπεράνω ελέγχου. διότι τελικά μόνοι μας καταργούμε τη δημοκρατία.

Nikos Lioliopoulos said...

@Keen
το πόσο δημοκρατία έχουμε στην Ελλάδα μας , σηκώνει πολύ σηζήτηση. Ισως υπάρχουν και διαφορές απο τόπο σε τόπο.
Μεγάλη κουβεντα...

@wilma,

σωστή η παρατήρηση σου. Μάλλον δεν πολυσκέφτονται τη δυνατότητα ελευθερης έκφρασης που απολαμβάνουν σήμερα , όσο τολμούν και ξεστομίζουν τέτοιες κουβέντες.
Θυμίζοντας μου, τους τοπικούς άρχοντες και τις πρακτικές τους σε πολλες περιπτώσεις, με κάνεις και απορώ με την ...αισιοδοξία σου!

Σοφία said...

Την ίδια φράση έχω ακούσει και από Αθηναίους, και από μορφωμένους και από νέα παιδιά ακόμα. Δεν είναι μόνο οι επαρχιώτες οπισθοδρομικοί...

admin said...

Νομίζω αν κάνετε μια έρευνα θα βρείτε ότι τη φράση αυτή τη λένε μεγαλύτεροι σε ηλικία, δλδ άνθρωποι που έζησαν τη χούντα και μάλιστα δεν τους άρεσε καθόλου. Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τη ζωή τους να έχει περάσει στο τελευταίο στάδιο, είχαν όνειρα που δεν τους βγήκαν, είναι απελπισμένοι, ξέρω κάποιον που ήταν και στο πολυτεχνείο και είναι τόσο απογοητευμένος τώρα που το ξεστομίζει σε μερικές περιπτώσεις. Δεν έχει να κάνει με Αθήνα ή επαρχία... μακριά από αυτά παιδιά.

Οι πιο πολλοί το λένε από οργή και αγανάκτηση, δεν το πιστεύουν.