Sunday, May 25, 2008

Στο μυαλό του ...Αλέξη Παπαχελά!



Μετά τη μίζερη πραγματικότητα των εσωκομματικών εκλογών, στη ακόμη πιο μίζερη πολιτική πραγματικότητα...
Αναρτώ ενα απόσπασμα από το σημερινό άρθρο του εκδότη της Καθημερινής της Κυριακής Α.Παπαχελά, επειδή συμφωνώ απόλυτα .
Δούλευα μες στο μυαλό μου την επόμενη μου ανάρτηση με θέμα :
Η αυτοκαταστροφική μετάλλαξη ενός κόμματος εξουσίας ,σε κόμμα διαμαρτυρίας .
Δεν χρειάστηκε να κοπιάσω περισσότερο, ο έμπειρος δημοσιογράφος αποθανατίζει την στιγμή της ατυχούς μετάλλαξης. Και το κάνει με απόλυτη ευστοχία.
Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
(...)Το παράδοξο όμως είναι η αυτοκαταστροφική πορεία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διαθέτει μερικά εξαιρετικά στελέχη, σημαντική τεχνογνωσία στη διακυβέρνηση της χώρας και αρκετό κοσμοπολιτισμό. Οταν ο κεντρώος ψηφοφόρος του μεσαίου χώρου, που είναι ο πλέον περιζήτητος πελάτης των δύο κομμάτων εξουσίας, ακούει την Αννα Διαμαντοπούλου να τάσσεται σθεναρά κατά των καταλήψεων, παίρνει μια ανάσα και αρχίζει να σκέπτεται «χμ, μπορεί και να έχω επιλογή την επόμενη φορά». Οταν όμως ακούει μετά τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να το παίζουν «Κουλούρηδες» που απλά τρώνε και σούσι, απογοητεύεται. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει τώρα να πείσει τον περιζήτητο ψηφοφόρο-κλειδί ότι μπορεί να κυβερνήσει πιο αποτελεσματικά, ότι έχει τους Πάγκαλο, Χρυσοχοΐδη, Διαμαντοπούλου, Ρέππα, Ραγκούση, Λαμπρινίδη ή και τον Σημίτη αν θέλετε, ή ακόμη και τον παλιό εξωστρεφή μοντέρνο Παπανδρέου. Τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι μπορεί να διαμαρτυρηθεί και να φωνάξει περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κανείς δεν ανέβηκε στην εξουσία καβαλώντας απλά ένα κύμα δυσφορίας. Ο δρόμος για την εξουσία απαιτεί να πείσεις ότι ξέρεις, μπορείς και θέλεις να κυβερνήσεις. Αν οι ψηφοφόροι σε επιλέγουν μόνο και μόνο για να διαμαρτύρεσαι καλύτερα για λογαριασμό τους τότε είσαι καταδικασμένος να βλέπεις τα υπουργεία από το πεζοδρόμιο. Και το δυστύχημα είναι πως και οι άλλοι, στις υπουργικές καρέκλες, θα αντιμετωπίζουν το τέλμα με στωικότητα καθώς ο ένας θα σχεδιάζει πώς θα γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός και ο άλλος πώς δεν θα κάνει τίποτα μπας και επωμισθεί μια ουγγιά πολιτικού κόστους...

11 comments:

Greek Rider said...

Νίκο νομίζω ότι το αληθινό πρόβλημα είναι ο ρόλος των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη. Αυτός είναι σε κρίση και όχι το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, νομίζω, συνέβη επειδή λόγω αναγκαιότητας (Ε.Ε.) αλλά και συγκυρίας ο νεοφιλελευθερισμός έλαβε καθολική αποδοχή ως κινητήρια δύναμη της οικονομίας και άρα της κοινωνίας.

Ο εγκλωβισμός, όμως αυτός, δεν θα διαρκέσει πολύ αφού ήδη έχει αρχίσει να αμφισβητείται ακόμη και σε επίπεδο ΕΕ (στις διακηρύξεις τουλάχιστον).

katerina said...

Νίκο και Greek rider, ασφαλώς και είναι κοινός τόπος ότι η σοσιαλδημοκρατία στην Ε.Ε. αλλά και η σοσιαλδημοκρατία γενικότερα στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, έχασε το βασικό της εργαλείο.
Το Κράτος.
Ενώ αντίθετα το εργαλείο του νεοφιλελευθερισμού, η Αγορά, καλά κρατεί.

Η λογική βέβαια, του ώριμου του φρούτου, αυτά τα αλήστου μνήμης περί.... ωρίμανσης του καπιταλισμού, θεωρώ ότι κινούνται στα όρια του αφελούς.

Από το Κράτος επιχειρηματία έως το Κράτος εγγυητή της κοινωνικής συνοχής ο δρόμος είναι πολύ μακρύς Greek rider.
Και το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να τον έχει αντιληφθεί ούτε κατ’ ελάχιστον.

Όσο το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει τις .....γεύσεις που προτιμά ο κόσμος, όσο το ΠΑΣΟΚ δεν αποφασίζει που θέλει να πάει, όσο το ΠΑΣΟΚ κάνει αντίσταση και όχι αντιπολίτευση, όσο το ΠΑΣΟΚ αναπαράγει ...καινοτόμα οργανωτικά σχήματα και αόριστες πολιτικές φόρμουλες, το καλύτερο που μπορεί να προσδοκά είναι να εισπράττει την απελπισία του κόσμου, αλλά όχι την επιλογή του.

Ας καταλάβει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ, μερικά βασικά αξιώματα στην τέχνη της πολιτικής.
Και όταν λέω το ΠΑΣΟΚ, δεν εννοώ μόνο τον χώρο που εκτίεται από την Χαριλάου Τρικούπη μέχρι την Σολωμού, αλλά εννοώ τους αυθεντικούς ιδιοκτήτες του ΠΑΣΟΚ, ....εμάς.

Τελικά όλο το πρόβλημα είναι το ΠΑΣΟΚ να γίνει Κυβέρνηση;;;

Ε, επιτρέψτε μου, να θεωρώ ότι αυτό δεν είναι παρά μόνο μια παράμετρος του προβλήματος.....

Ταχυδρόμος! said...

Από την άλλη όμως, αν οι πολίτες δεν αλλάξουν μυαλά στην ψήφο τους (έστω και στα γκάλοπ) πώς να ανησυχήσει η αυτού ανικανότητα πρωθυπουργός της χώρας; Τουλάχιστον, ας απλειληθούν μπας και ξυπνήσουνε; Νομίζω, πως τα γκάλοπ φταίνε για το ότι η μή απειλοπύμενη κυβέρνηση συνεχίζει με τις απειλε΄ς των γκαφών!

tractatus said...

Ενα απο τα δομικά προβλήματα της κοινωνίας και κατ' επέκταση των κομμάτων...ΟΛΩΝ των κομμάτων είναι το γεγονός οτι πλέον η συμμετοχή στην συναπόφαση είναι απο αδιάφορη έως ανύπαρκτη....Το βλέπω στις άδειες καρέκλες που όταν είναι γεμάτες απλά κάποιοι παρευρίσκονται για να γεμίζουν ή να παίρνουν γραμμή...να καταθέτουν το πρόβλημά τους και να μην ακούν τίποτα απο το πρόβλημα του άλλου. Δεν παράγεται πουθενά, δυστυχώς, πολιτικός λόγος και δεν υπάρχει κοινός νούς....φυσικά είναι μεταβατική περίοδος και γι'αυτό και ήταν μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να αυτοοργανωθεί επι της ουσίας...έτσι κι αλλιώς εξουσία δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει αυτόνομα....αλλά είμαι σίγουρη οτι το ίδιο γίνεται ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επενδύσει επικοινωνιακά περισσότερο και πολύ λιγότερο πολιτικά με θέσεις και πρόγραμμα.

Αυτό που ελέχθη περί συμμετοχικής δημοκρατίας....πώς αλλιώς δλδ θα μπορούσε να νοηθεί η δημοκρατία εκτός απο συμμετοχική μάλλον προς αυτή τη κατεύθυνση του ενδιαφέροντος των πολιτών προς τα Κοινά είχε να κάνει. Κι εκεί, όμως, το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει τόσα πολλά και τέτοια στεγανά που είναι εγκλωβισμένο μέσα στις ίδιες του τις παγίδες....Η ιστορία πάντως δεν γράφεται απο τη μια μέρα στην άλλη...κι επομένως οι όποιες αλλαγές φαίνεται να αργούν....

choricos said...

Το ΠΑΣΟΚ κινδινεύει περισσότερο από τον παραγοντισμό και τον καρεκλοκενταυρισμό, που αηδιάζει τον μέσο πολίτη και απογοητέυει ακόμα και τα ανιδιοτελή μέλη του παρά από τις όποιες διαμαρτυρίες αρθρώνει κατά καιρούς.(Αλήθεια ποιά ήταν η διάσταση απόψεων της κ. Διαμαντοπούλου και του Προέδρου στο επίκαιρο θέμα των καταλήψεων?).
Η πραγματική έγνοια του κ. Παπαχελά δεν είναι να ξαναδεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον να ενισχύσει διασπαστικές διαδικαίες και όσο αυτός ή ο κ. Πρετεντέρης καταφέρνουν να βρίσκουν ευήκοο ους στα μέλη και τους φίλους το ΠΑΣΟΚ τόσο η προοπτική της επανόδου στην εξουσία απομακρύνεται. Αυτό καλό είναι να το καταλάβουν κυρίως πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία όταν εισπράττουν κολακευτικά σχόλια από τους εν λόγω δημοσιογράφους ευφυές θα είναι να ανησυχούν.

NdN said...

Πράγματι υπαρκτό το πρόβλημα των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη που αναφέρει ο Greek Rider , αλλά μην τα ρίχνουμε και όλα εκεί.

Η πρόβλημα και η λύση του είναι κάπου ανάμεσα σε αυτά που αναφέρει η Κατερίνα και ο choricos. Από τη μια το ΠΑΣΟΚ ψάχνει να βρει τι αρέσει στον κόσμο, πρσπαθεί να τους αφήσει ευχαριστημένους όλους και γενικότερα καταφεύγει στο λαικισμό και στον μηδενισμό (ότι δλδ έκανε και η ΝΔ ως αντιπολίτευση και που οι περισσότεροι χλευάζαμε) και από την άλλη ο "καρεκλοκενταυρισμός" και η έλλειψη τσίπας που διακρίνει πολλά από τα στελέχη του δεν γοητεύει, αλλά απογοητέυει τον δυσαρεστημένο ψηφοφόρο.

Η λογική του ώριμου φρούτου είναι κάτι που συγκινεί και βρίσκει οπαδούς μόνο ανάμεσα σε αφελείς. Αν δεν πείσει ότι έχει εναλλακτική πρόταση η οποία δεν είναι απλά διαφορετική, αλλά βιώσιμη και προφανώς αποτελεσματική, καθώς και πρόσωπα που θα εφαρμόσουν αυτή την πολιτική δεν μπορεί να απανακάμψει.

Καλό βράδυ!

Nikos Lioliopoulos said...

Ti έγινε εδώ βρε Παιδιά ,μιάμιση μέρα έλειψα και βρήκα έξι σχόλια! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν Μπλογκερ. Σας Ευχαριστώ.
@ Greek Rider: Το πρόβλημα βεβαίως και δεν είναι μόνο τοπικό , υπάρχει όμως μια πολύ στρεβλή αντίληψη στην ελλάδα πρι αντιπολίτευσης. Ο Πασχος Μανδραβέλης έγραψε κάποια στιγμή πολύ εύστοχα, ότι αν είσαι κακή αντιπολίτευση , θα γίνεις σίγουρα κακή κυβέρνηση. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η παρούσα κυβέρνηση είναι τόσο κακή.
@katerina : Νοιωθω λιγάκι κουμπωμένος Κατερίνα μου να απαντώ σε ανθρώπους που έχουν τέτοια ιδεολογική συγκροτηση οπως εσείς ,αλλά νομίζω οτι το κράτος και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ εγγυητής της κοινωνικής συνοχής . Θα έλεγα οτι ήταν και είναι ,εργαλείο τροφοδοσίας και διαιώνισης των κοινωνικών ανισοτήτων, δυστιχώς . Οσο για τις φορές που έγινε και επιχειρηματίας τα πράγματα ήταν τραγικά.
οσο γιατα υπόλοιπα δεν έχω να προσθέσω τίποτα. τα περιγράφεις με τρόπο αξιοθαύμαστο.
Συμφωνώ οτι το πρόβλημα του Πασόκ δεν είναι να γίνει κυβέρνηση. Το βασικό πρόβλημα για τη χώρα όμως είναι οτι παραμένει ακόμη αυτή η κυβέρνηση!
@Ταχυδρόμοοοοοοοοοος !...η αυτού ανικανότητα...καταπληκτικός τίτλος, τον υιοθετώ πάραυτα! καλως ήρθες στα μέρη μου αγαπητέ postman.
τα γκάλοπ πάντως τα τροφοδοτεί η συνεχιζόμενη ρευματοπάθεια του Πασοκ, και για να στο λέω κάτι ξερω...

Nikos Lioliopoulos said...

@ tractatus:Η κατάσταση είναι δυστυχώς όπως την περιγράφεις Ελένη μου. Η προσφερόμενη παραγωγή πολιτικής(ιδίως στο επίπεδο των ιδεων) στα κόμματα, είναι μηδαμινή. Ισως μόνο κατά την πρώτη περίοδο της αρχηγίας του ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με θλιβερή ανταπόκριση δυστυχώς, παρά τις καλές προθέσεις της ηγετικής ομάδας.
Αντί λοιπόν- για να το πούμε ξεκάθαρα- ο Γιώργος να αλλάξει το κόμμα, το κόμμα άλλαξε τον Γιώργο!Και αυτό ήταν μια θλιβερή οπισθοδρόμηση, μια ήττα για την δημοκρατική παράταξη. Μια οδυνηρή ήττα...

@choricos ¨σε καλωσορίζω και σένα μελλοντικέ μπλόγκερ!
Για τον παραγοντισμό και τον καρεκλοκενταυρισμό, -που συμφωνούμε όλοι οτι είναι η μεγαλύτερη πληγή του πασοκ που εξοντώσει - μιλήσαμε στην προηγούμενη ανάρτηση. Η παρούσα συζήτηση έχει να κάνει με ζητήματα πολιτικής φυσιογνωμίας. Βέβαια για τις πραγματικές προθέσεις αυτών των δημοσιογράφων που αναφέρεις δεν αμφιβάλω, αλλά η διαπίστωση του Παπαχελά δεν παύει να είναι σωστή.

@NdN: θαυμάσια φίλε μου,ετσι ακριβώς όπως τα λές. και το βασικό που πρέπει ναμπολιαστεί σε ολα υατα¨ΑΝΑΝΕΩΣΗ, να μην την ξεχναμε. Γιατί το βασικό ,όπως σωστα λές, δεν είναι μόνο το τι πολιτική λες οτι θα εφαρμόσεις,αλλά ποια πρόσωπα θα την εφαρμόσουν . και σίγουρα εκεί χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για το Πασόκ. Ο πολίτης όταν ακούει για Πασοκ, αντιλαμβάνεται οτι πρόκειται για ΤΑ ΙΔΙΑ πρόσωπα που βλέπει δίπλα του ,στο χωριο ,στη γειτονιά,στη βάση. Και βέβαια συνεχίζει να του γυρίζει την πλάτη...

katerina said...

Νίκο, ρισκάρωντας να θεωρηθω ότι εντασσομαι στην λογική ανταλλαγής φιλοφρονήσεων (και πιστεψε με, δεν με τρομάζει καθόλου η προοπτικη....)θα σου ανταπαντήσω στην απαντηση σου.

Τον κόσμο δεν τον άλλαξαν ποτε οι κάθε είδους ...συγκροτημένοι, οι κάθε ειδους ....διανοουμενοι, αυτοι στην καλυτερη των περιπτώσεων να χρησιμοποιηθηκαν σαν ...εργαλεια.

Τον κόσμο Νίκο, τον άλλαξαν οι ανθρωποι που ειχαν ...κοτσια. ΄

Οι άνθρωποι που το μέτρο τους ήταν η αγάπη, η κατανόηση, η αποδοχή, το λάθος.

Οι άνθρωποι που πήραν στην πλατη τους τους ....συγκροτημένους, ΟΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΙ.

Μπορεί η ιστορία να τους αγνόησε, μπορεί να τους κατέγραψε σαν αριθμους και όχι ονομαστικά, αλλά μονο αυτοί, αλλάζουν τα πράγματα.

Και ας κατηγορηθω για ....οτιδήποτε, αλλά ψυχανεμίζομαι ότι εισαι ένας απο αυτους.

Αρα ειναι αστείο, να μου λες για ...κουμπωματα. Εγω τουλάχιστον απο τους αυθεντικους περιμένω την ..επανάσταση, όλοι οι αλλοι απλα ....στον καθρεφτη μας κοιταζόμαστε και απο μονοι μας ...αγαπιομαστε....

Nikos Lioliopoulos said...

σου θυμίζω Κατερίνα -έτσι για να το ελαφρύνουμε λίγο- οτι ο αυθεντικός ήρθε 19ός μεταξύ 24 στις τελευταίες εκλογές!!!

marianaonice said...

Απελπισία Νίκο μου, απελπισία για τον κόσμο!! Τίποτε άλλο δεν έχω να πω!!

Καλό σου βράδυ.