Monday, May 19, 2008

Ένα σύντομο χρονικό της υποψηφιότητας μου για τη νομαρχιακή επιτροπή Πασόκ Ημαθίας

(για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στο Πασόκ Ημαθίας).
Μετά από δύο θητείες στην τοπική οργάνωση Μελίκης, μια ως μέλος και μία ως γραμματέας ,αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την Ν.Ε. Δεν ήμουν αφελής, ήξερα ότι δεν είχα ιδιαίτερη δύναμη (πλάτες), καθώς δεν άνηκα σε κανένα βουλευτικό άρμα, ούτε κατείχα θέση επιβολής εξουσίας για εκμετάλλευση της προς ίδίον όφελος,( αντιδήμαρχος, συνδικαλιστής , διευθυντής σχολείου ,υπηρεσίας κ.α.).
Είχα όμως το προνόμιο να είμαι κάτω των 35 ετών με αποτέλεσμα να μπορώ να κάνω χρήση της ποσόστωσης για νέους. Έθεσα λοιπόν υποψηφιότητα ελπίζοντας ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κάτω των 35 ,δεν θα ήταν τόσο έντονος. Έτσι ήταν τα πράγματα , μέχρι που οι φωστήρες της γνωστής παρέας που στήριζε την υποψηφιότητα του Χάρη Καφτεράνη ,ανακάλυψαν πεδίο ελεύθερο να «τρυπώσουν» κάποιον δικό τους σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσουν την επαφή τους με το κόμμα , επαφή που διεκόπη μετά την κάθοδο του Σάββα Γαβριηλίδη ως «αντάρτη».
Και φυσικά αδιαφόρησαν για την δική μου υποψηφιότητα, παρότι στήριξα ,ως μέλος της νομαρχιακής ,την πολύ σωστή -κατά τη γνώμη μου -αιτίαση τους για ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες επιλογής υποψήφιου νομάρχη, με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος για μένα.. Αδιαφόρησαν και για το γεγονός ότι τους στήριξα ακόμη και το αντάρτικο ψηφοδέλτιο όντας μέλος της Ν.Ε. πράγμα αδιανόητο –και σωστά – για πολλά στελέχη. Πρέπει εδώ να διευκρινίσω ότι ποτέ δεν μετάνιωσα για την στάση μου στο θέμα των ανοιχτών διαδικασιών που είναι σύμφωνη με τις πολιτικές μου αρχές , και την ίδια στάση θα συνεχίσω να κρατώ για όσο ασχολούμαι με την πολιτική. Μετάνιωσα όμως φρικτά για την στήριξη μου στο αντάρτικο ψηφοδέλτιο , μιας που όπως αποδείχτηκε και όπως σωστά είχαν προβλέψει όσοι γνώριζαν καταστάσεις και κυρίως πρόσωπα, ελάχιστη σχέση είχαν όλα αυτά με το αίτημα για δημοκρατία ,το οποίο μάλλον ήταν ένα πρόσχημα νομιμοποίησης της διασπαστικής αυτής κίνησης που άλλους στόχους φάνηκε ότι είχε.
Όταν βέβαια συνειδητοποίησα τι πήγαινε να συμβεί επικοινώνησα με τον Χάρη Καφτεράνη εισπράττοντας μια αστεία δικαιολογία.
Και η πίκρα μου είναι μεγαλύτερη όσον αφορά τον ίδιο τον Χάρη. Τον άνθρωπο που στήριξα επανειλημμένα, κόντρα σε άπειρες προτροπές για το αντίθετο από όλους τους φίλους αλλά και τους συγγενείς μου. Και το έκανα γιατί πίστευα και πιστεύω στις σπάνιες πολιτικές του ικανότητες, που όμως δεν εκμεταλλεύτηκε ,κυρίως λόγω του οξύθυμου χαρακτήρα του.
Για τις διάφορες άλλες μεθοδεύσεις που έλαβαν χώρα κατά την διαδικασία εκλογής δεν θα μιλήσω για την ώρα αλά σίγουρα θα έχουμε πολλά να πούμε στο μέλλον.
Το μόνο που θα ήθελα να κάνω για την ώρα είναι να συγχαρώ τον Μελέτη Σισμανίδη για τον αγώνα του και το εκπληκτικό αποτέλεσμα της υποψηφιότητας του για γραμματέα, μένοντας μακριά από όλες τις υπόγειες διεργασίες που λάμβαναν χώρα όλο το τελευταίο διάστηκα. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για το ΠΑΣΟΚ , δείχνει ότι ο δημοκρατικός κόσμος έχει κουραστεί από όλα αυτά που χρόνια τώρα συμβαίνουν, ενώ η αθρόα συμμετοχή στην ψηφοφορία (όπου δεν υπήρξε «επιστράτευση»!) δείχνει ότι οι πολίτες αρχίζουν πλέον να στρέφονται ξανά προς το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πολύ δύσκολη πολιτική κατάσταση για τη χώρα.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στο πολύ καλό εκλογικό μου αποτέλεσμα . Θα συνεχίσω να μάχομαι για την τελική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου αν και θα προσπαθήσω στο μέλλον να είμαι πιο …προσεκτικός!

Το παραπάνω κείμενο είναι ελέυθερο για αναδημοσίευση. Ν.Λιολιόπουλος

Υ.Γ. ευχαριστώ απο καρδιάς όλους τους "ηλεκτρονικούς" φίλους μου για το ειλικρηνές ενδιαφέρον τους όλες αυτές τις μέρες.

18 comments:

tractatus said...

Νίκο,χαίρομαι που κατ' αρχήν παρά την πίκρα σου είσαι αισιόδοξος...επέτρεψέ μου,όμως, παρά το γεγονός οτι δεν γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις που περιγράφεις και φυσικά έχοντας καλή πίστη σε όσα λές...να σου πώ οτι θα πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι σε αυτό το κόμμα πλέον. Οχι γιατί δεν εκλέχθηκες αλλά γιατί, αγαπητέ μου Νίκο, τα groupoσκυλα καλά κρατούν και διαφεντεύουν και μάλιστα με σχεδιασμό που θα σε εκπλήξει αλλά είναι για 10 χρόνια τουλάχιστον μπροστά χωρίς τις διαδοχές των τέκνων που έπονται μετά την ολοκλήρωση σπουδών και στρατιωτικού...Λυπάμαι αλλά θα το καταλάβεις μέχρι το τέλος του χρόνου καλύτερα....

Blog Writer said...

Πιστεύω ότι όποιος εκτίθεται σε εκλογικές διαδικασίες πρέπει να δέχεται και την ήττα. Όποιος δεν αντέχει κάθεται σπίτι του. Άποψη μου είναι ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την ήττα σε αδικεί.

Anonymous said...

syntofe.
tis perissoteres fores poy pernoume mia ita isos einai gia to kalo mas gia na xexorizoyme toys filoys kai toys synergates.

Nikos Lioliopoulos said...

Ελένη ,δεν θέλω να πώ περισσότερα τώρα γιατί πολύ ήδη νομίζουν οτι τα λέω επειδή δεν βγήκα. Εσυ βέβαια γνωρίζεις -και μου το έχεις πει- πως είναι τα πράγματα. Ασ αφήσουμε αυτή τη συζήτηση για αργότερα ...
@πληροφοριοδότη. Ισως με αδικεί φίλε μου αυτό που λες αλλά σίγουρα με αδικεί λιγότερο απο οσο με αδίκησε ο εγωισμός μου να επιμένω σε κάτι που ΟΛΟΙ οι άλλοι το θεωρούσαν στραβό. Αλλα μη μου λες εμένα για ήττες γιατί μόνο τέτοιες είχα μέχρι τώρα και νομίζω πως ξέρω μετά απο τόσα χρόνια πως να τις διαχειρίζομαι.
Και φυσικά μόνο σπίτι δεν κάθομαι γιατινομίζω οτι έχω πολλά να δώσω και πολλά -κυρίως -να πω.
@ ανώνυμος: Ετσι είναι άγνωστε φίλε, αν μη τι άλλο, μαθαίνεις. Αλλά το δις εξαμαρτείν...

Anonymous said...

Επιτέλους καποιος μιλάει με ονόματα και οχι με υπονοουμενα

Anonymous said...

Για να φτάσειεκεί που έφτασε το ΠΑΣΟΚ, χρειάστηκαν χρόνια. Χρόνια θέλει και για να μπούνε στην άκρη οι "Δημοκράτες" που επικρατούν. Το πως γίνονται οι εκλογές, οι όποιες εκλογές και τί και πως παίζουν οι "Δημοκράτες" και αυτό είναι γνωστό. Σε κάθε κόμμα. Μη νομίζεις ότι σε αδίκησαν. Αν νομίζεις ότι με ιδέες και προτάσεις, με όραμα και αγώνα θα κάνεις δουλειά, απατάσαι Νικόλα. Μαϊμού μπορείς να γίνεις; Πίθικας ρε Νικόλα. Μόνο τότε θα γίνεις αποδεκτός απο αυτούς που κόβουν και ράβουν τώρα. Διαφορετικά, σήκωσε τα μανίκια. Θέλει πολύ δουλειά ακόμη. Δουλειά ε; Όχι ιδέες και λόγια με σταυροπόδι και εσπρέσο. Δεν είσαι μόνος.

Nikos Lioliopoulos said...
This comment has been removed by the author.
Nikos Lioliopoulos said...

καλά τα λές ανώνυμε. Δύσκολα να διαφωνήσει κανείς μαζί σου. Πάντως θα επιλέξω την επιλογή δύο: δουλειά.
Εξάλλου και να ήθελα, λόγω κιλών , δεν μπορώ να κάνω την μαϊμού.Με 130 κιλά μάλλον για γορίλας κάνω!

OnWine said...

Φίλε Νίκο, παρά το γεγονός οτι τα ...τσουγκρίσαμε αρκετές φορές, έρχομαι να σου πώ οτι λυπάμαι ειλικρινά για οτι συνέβη...
...και δεν συνέβη μόνο σε εσένα... συνέβη σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ... τα γράφω και εγώ, τα γράφουν και αλλοι...

Και σίγουρα, από κάθε ήττα, παίρνουμε τα μαθήματά μας...

Κάποιοι τα ...απαραίτητα γιά ...ανέλιξη, "πλάτες", "ομαδοποιήσεις", κάποιοι... την δυσκολία του άνισου αγώνα μεσα σε αντίξοα και αδικα περιβάλλοντα ...

Πιστεύω οτι ανήκεις στους δεύτερους... καλή συνέχεια...

Meropi said...

Νίκο μου αν κατάλαβα καλά δεν εξελέγης τελικά. Δεν πειράζει. Εισαι νέος, έχεις καιρό μπροστά σου. Καλό σου βράδυ

Anonymous said...

Όλοι μιλούν για ήτα Νικόλα.Ποιά ήτα μωρέ; Ούτε το πρώτο ημίχρονο δεν τελείωσε. Απλά, βάλανε γκόλ με πέναλντι ακόμη μια φορά, αφού και διαιτητής και οι δυο βοηθοί του, ήταν μιλημένοι. Φίλε Νικόλα, κανείς δεν νίκησε παρατώντας στη μέση τον αγώνα. Να είσαι βέβαιος ότι οι απέναντι είναι ψοφάλογα. Έχε χάρη τους διαιτητές. Και ο κόσμος βλέπει. Αλλαγή με ψοφάλογα και διαιτητές, είναι δούλεμα.
Σήκωσε μανίκια και η ρόδα γυρίζει ξέρεις.

Anonymous said...

αγαπητε συντροφε παροτι δεν ξερω προσωπα και καταστασεις στην οργανωση του ΠΑΣΟΚ στο νομο σου καταλαβαινω πως νοιωθεις που δε στηριχτηκες απο αυτους που ειχες στηριξει.Ειναι γεγονος και το εζησα ως υποψηφιος για τη νομαρχιακη της Λακωνιας οτι χωρις στηριξη απο ενα εσωκομματικο μπλοκ δεν ειχες τυχη.Ηταν εμφανεις οι δυαδες που επαιξαν ανα δημοτικη οργανωση.Αληθεια πως πηγε η μαχη βενιζελικων -παπανδρεικων τι συσχετισμος υπαρχει στη Ν.Ε του νομου σου?Ευχομαι παντως τα νεα οργανα του ΠΑΣΟΚ να επιτυχουν στη δυσκολη αυτη συγκυρια να ενωσουν το κομμα και να δινουν καθημερινα το στιγμα του ΠΑΣΟΚ στους χωρους οπου κινουνται.

Nikos Lioliopoulos said...

Ευχαριστώ πολύ φίλοι, για τα καλά σας λόγια. Ουδέν κακό αμιγές καλού πάντως. Και το πολύ καλό στην όλη ιστορία -ισως αυτο μένει τελικά -είναι η αγάπη του κόσμου. Φαίνεται βέβαια λίγο αλαζονικό αυτό που λέω αλλά τόσα τηλεφωνήματα δεν δέχτηκα ποτέ στη ζωή μου. Και περισσότερο ενθαρρυντικά είναι τα μειλ και τα σχόλια των φίλων του μπλόγκ που δεν είναι σε θέση εκ των πραγμάτων να γνωρίζουν τι έγινε εδώ.
Θα ήθελα βέβαια να διευκρινίσω οτι δεν ισχυρίζομαι οτι έπεσα θύμα των μηχανισμών γιατί οι μηχανισμοί είναι μέρος του συστήματος και το ξέρουμε όλοι οσοι εκτιθέμεθα σε εκλογές.Γνωρίζω καλά τους μηχανισμούς και είναι συνειδητή επιλογή μου να μείνω όσο μπορώ απ'εξω. Εκφράζω μοναχά την πικρία μου που δεν στηρίχθηκα απο κάποιους ανθρώπους και ιδιαίτερα απο έναν ,τον Χάρη, που έχω κάνει τόσα πολλά για αυτόν. Βεβαια ο Χαρης μου παραπονέθηκε οτι τον αδικώ αλλά τωρα που καταλαγιάζει και η αντάρα των εκλογών και βλέποντας πιο ψύχραιμα τα πράγματα , η πικρία μου γίνεται ακόμη μεγαλύτερη.
Και φυσικά δεν ανέφερα ποτέ ούτε θα αναφέρω όσα έγιναν κατα την διαδικασία στο νομό γιατί δεν θέλω να βλάψω ούτε στο ελάχιστο το κόμμα μου, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Με όλα τα αίσχη του το Πασόκ παραμένει το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα όπου λειτουργεί ,έστω και λίγο ,δημοκρατικά. Ας μας πουν οι της Νεας Δημακρατίας πότε κάνουν εκλογές στα όργανα;
Ετσι για να μη τα ισοπεδώνουμε όλα...

Nikos Lioliopoulos said...

@σχολιαστης.
Σε ευχαριστώ πολύ και πίστεψε με , το απολαμβάνω όταν τα τσουγκρίζουμε!
Αυτες οι εκλογές όπως έγιναν στο νομό μου ήταν άνισες και διαμαρτυρήθηκα πολύ έντονα στη ΝΟΕΣ για τις μεθοδεύσεις αυτές. Το ήξερα τι θα γινόταν αλλά ήταν αργά να κάνω πίσω. Εξάλλου η λέξη φυγομαχία ακούγεται σαν βρισιά για μένα και δεν θα ήθελα ποτέ να με χαρακτηρίσουν φυγόμαχο.
@Μερόπι :
Ευχαριστώ για το κουράγιο που μου δίνεις, η καλοσύνη και η ευγένεια σου περνάει μέσα απο τα καλώδια του ίντερνετ , και μπαίνει βαθιά μεσ' στην καρδιά μου. ΝΑ είσαι πάντα καλά..
@ ανονυμοι:
Παρακαλώ να μην γράφετε ανώνυμα αλλά να χρησιμοποιείτε ένα ψευδώνυμο, για να ξέρω ποιος είναι ποιος.
Μ'αρεσε αυτό με το ημίχρονο. Ετοιμάζομαι ήδη για το δεύτερο!
Οσο για την μάχη των ¨ρευμάτων" (αυτά μας μάραναν!) φαίνεται οι προεδρικοί να πήραν μια καλή ρεβάνς αν καιη διαιτησία έπαιξε έδρα!
Εγω πάντος αν και ο ΜΟΝΟΣ ανιδιοτελής παπανδρεικός του νομού στήριξα για γραμματέα έναν σκληρό κατήγορο του προέδρου, γιατί πίστεψα και πιστεύω ακόμη στην αξία του ως πολιτικό. Αλλα τωρα πιά μόνο ως πολιτικό.
Ο Χάρης παρότι αγνώμων και απρεπής απέναντι μου είναι ένα σπάνιο μυαλό της πολιτικής, αλλά τελικά όλα είναι θέμα χαρακτήρα ...

katerina said...

Νικο πολλες φορές ήθελα να σου γράψω αλλά η αίσθηση ότι πάμε στον ίδιο ....τόπο, αλλά απο διαφορετικους δρόμους, με απέτρεπε.
Αλλά και τι σημασία έχει στο κάτω κατω;; Ο καθένας μας όπως ξέρει και μπορεί.
Αν για κάτι μου αρεσεις πολύ Νικο, ειναι η αυθεντικότητα σου. Στην εποχή της αποθεωσης του ..δήθεν, μα τω Θεω, είσαι απο τους τελευταίους αυθεντικους.

Υ.Γ.Και Νικο, εγώ δεν είμαι ...Βενιζελική. Μην κάνεις δευτερες σκέψεις. Όχι εσύ!!!!!!

Nikos Lioliopoulos said...

Τιμή μου αγαπητή Κατερίνα που βρίσκω σχόλιο σου στο μπλόγκ μου. Σε διαβάζω συχνά τελευταία και συμφωνώ απόλυτα με τον σχολιαστή στις κρίσεις που έκανε για το μπλόγκ σου.
Το να με αποκαλείς αυθεντικό , είναι οτι πιο κολακευτικό. Σ'ευχαριστώ πολύ,με κάνεις πολύ χαρούμενο, με αυτή σου την κρίση. Ισως λίγο ρομαντικός, λίγο αιθεροβάμων, αρκετα ιδεολόγος και σπάνια πραγματιστής. Ο τέλειος συνδυασμός για αποτυχία στην πολιτική ...
Θα τα λέμε πολύ συχνότερα στο μέλλον. Που ξέρεις μπορεί ο κοινός μας τόπος να είναι πολύ κοντά...

tractatus said...

Νίκο οι εκλογές τέλος...πάμε παρακάτω....περιμένω σχόλια και νέο post! :)))

Nikos Lioliopoulos said...

Για λίγο δεν σε πρόλαβα Ελένη! Αλλα φοβάμαι ότι και το νέο μου ποστ δεν θα ναι και πολύ πιο αισιόδοξο. Περιμένω με ...αγωνία το σχόλιο σου στο νέο πόστ .