Thursday, May 1, 2008

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα...


Αντιγράφω απο το in.gr@
Σάλο προκάλεσε στην Ιταλία η απροειδοποίητη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να δημοσιοποιήσει -για περίπου 24 ώρες- τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών.Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι με αυτή την κίνηση στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά οι επικριτές της απόφασης είπαν ότι παραβιάζει προσωπικά δεδομένα.Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε, έπειτα από παρέμβαση της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής, να κλείσει την ιστοσελίδα της Εφορίας, η οποία δέχθηκε «βομβαρδισμό» επισκέψεων από τους πολίτες που ήθελαν να μάθουν τα εισοδήματα πλούσιων και επωνύμων, αλλά και το τι δήλωσε στην Εφορία ο... γείτονας τους.

Πάντως, η νέα ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις ίδιες ανησυχίες για τα θέματα διαφάνειας, καθώς πολλά από τα στελέχη της, όπως άλλωστε και ο ίδιος ο Σ.Μπερλουσκόνι, έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για φοροδιαφυγή και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Βέβαια οι πλούσιοι φοροφυγάδες με μια φωνή θα βροντοφωνάξουν: "Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα", κάτω τα χέρια!
Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω ,γιατί πρέπει να κρύβουν οι πολίτες τα περιουσιακά τους στοιχεία, τι φοβούνται αφού νόμιμα τα απέκτησαν,βλ. Βγενόπουλος, Κοκκαλης, Μπομπολας ,κλπ.
Ποιος θα τολμήσει να κάνει το ίδιο και εδώ ,έστω για μία μέρα...

11 comments:

tractatus said...

Πάντα μου άρεσαν τα ρητορικά ερωτήματα, όπως το τελευταίο πουθέτεις...κι αυτό γιατί εμπεριείχαν αναστοχασμό; Δλδ γιατί δεν τα λένε ανοικτά όλοι αυτοί οι κύριοι ποιά είναι τα εισοδήματά τους αλλά και απο που επίσης...Προφανώς λένε κάποια απο αυτά αλλά το να τα φανερώσουν-ιδιαίτερα σε μια εποχή νεόπτωχων- δεν είναι και το πιο εύκολο. Στις δωρεές, όμως, είδες πώς ακούγεται η φιλανθρωπία...και μάλιστα και ο θαυμασμός;

Κι ένα τελευταίο ίσως όχι τόσο άσχετο. Τα σκουπίδια που παρακολουθεί μαζικά ο Ελληνας και κυρίως η Ελληνίδα....στην τηλεόραση...οι κκ μεγαλοεκδότες τα παρακολουθούν, επίσης; Η μήπως με αυτά τα λεφτά κτίζουν μέγαρα, στάδια και άλλα ακριβώς για να περνούν ως πνευματικοί ευεργέτες του τόπου;
Τα λεφτά είναι εκεί, Νίκο, τα μυαλά αυτών που δεν έχουν αλλά συμβάλλουν για να έχουν οι έχοντες...που είναι; :)

Nikos Lioliopoulos said...

Τι υποκρισία λοιπόν! Στις φιλανθρωπίες ...οι κάμερες παραμάσχαλα!
Οσο για το άλλο μόνο άσχετο δεν είναι.Είναι σχετικότατο και πολύ σωστό. Με ευκολία πουλάνε ανοησία και εισπράττουν , και φροντίζουν ετσι να "αγοράζουν " και τα περισσότερα διαθέσιμα μυαλά.
Τωρα μόλις -τι σύμπτωση- ακουω τον ανδρουλάκη σε podcast απο το blog toy να λεει-πολύ σωστά- για τους 5-6 Έλληνες μεγιστάνες που γίνανε από το κράτος. Ακου το,το προτείνω, είναι φοβερός!
Καλά αυτό ίσως είναι λίγο άσχετο...

Blog Writer said...

Σχετικά με το θέμα που θέτεις γύρω από το ποιος δηλώνει τι στην εφορία, δεν με απασχολεί. Αυτό που με εξοργίζει είναι όταν προστατεύεται ο κάθε εγκληματίας, ο κάθε απατεώνας και ο κάθε κλέφτης πίσω από αυτή την απάτη που λέγεται "προσωπικά δεδομένα". Για παράδειγμα πιάνει έμπορο ναρκωτικών η αστυνομία, ανακοινώνει το γεγονός αλλά δεν δίνει το όνομα του εμπόρου. Το ίδιο και με τους ληστές, τους απατεώνες αλλά και τους εγκληματίες. Η εφεύρεση "προσωπικά δεδομένα" επινοήθηκε για να εξυπηρετεί κάποιους και σίγουρα λειτουργεί εις βάρος του συνόλου

tractatus said...

Την έχω ακούσει Νίκο....άκουσες πώς τελειώνει το δεύτερο κομμάτι με τις προβλέψεις για μετά τις ευρωεκλογές ;)

Anonymous said...

Ναι το ακουσα Ελένη. : το πασοκ θα κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές! το πιστευω κι εγώ αλλά οχι με πάνω απο 40%
@πληρ."Η εφεύρεση "προσωπικά δεδομένα" επινοήθηκε για να εξυπηρετεί κάποιους και σίγουρα λειτουργεί εις βάρος του συνόλου "

πολύ σωστά το θέτεις, αυτό είναι ακόμη χειρότερο.Σημερα ακουσα στο φλάς να παρουσιάζουν την ειδηση και να μιλάν για "απαράδεκτη"ενέργεια του ιταλικού υπουργείου. Ελλάς η χώρα της κλεπτοκρατίας...

Elias said...

Νίκο,τολμηρή πρόταση και ολίγον ριζοσπαστική(φαντάσου να περπατούσαμε στον δρόμο με τα λεφτά έξω απο τις τσέπες...)Δεν είναι οτι θα ενοχληθουν οι πλούσιοι(με τα αυτοκίνητα και τον βίο τους μας δείχνουν τον πλούτο που έχουν) αλλά θα φανερωθούν τα ''νόμιμα''.Μεταξύ μας τώρα: όλοι δεν έχουμε φορολογική δήλωση πλήρους εισοπδηματικής εικόνας, είτε λεγόμαστε Κόκκαλης είτε οχι...Θεωρώ οτι κάποιοι κλέβοντας απο την εφορία, δεν κλέβουν απο την κοινωνία(γενικά, δεν ασπάζομαι την αναγκαιότητα της άμεσης φορολογίας,να μην παρεξηγηθώ οτι είμαι υπερ των ισχυρών,αλλά ...καλά κάνουν και φοροδιαφέυγουν,αρκέι να δίνουν ευκαιρίες ευπρεπούς απασχόλησης στην κοινωνία.Να επιβληθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις ,αντί καταβολή των μή δηλωμενων, το ισόποσο σε προσλήψεις και αυξήσεις μισθών,και να εποπτεύονται συνέχεια για αυτό( κράτος επόπτης,οχι εισπράκτορας)

Greek Rider said...

Πολύ σωστή η παρατηρησή σου για του επώνυμους. Αλλά έχω την υποψία οτι και να δημοσιοποιούνταν τα στοιχεία αυτών δεν θα βγάζαμε άκρη με τόσες οφ-σορ που θα δούμε..

Stefanakos said...

σιγα τα ωα! δε θα αλλαζε τιποτα... θα εβγαινε ενα αλλο θεμα μεσα σε μια βδομαδα και θα το εθαβαν! ετσι δε γινεται παντα?

Anonymous said...

Πάντως απο οτι είδα χθές στις ειδήσεις τα στοιχεία αντιγράφησαν και σε αλλα sites και τωρα θα είναι στη διάθεση του καθενός για πάντα!

Anonymous said...

Μπράβο ψαριά σήμερα! 4 σχόλια ,ενω εγώ είμαι απών!
@elias : καλωσήρθες Ηλία. Ναι, όλοι κλέβουμε λίγο πολύ και για αυτό θεωρώ πολύ σωστή τη δημοσίευση των δηλώσεων. Η διαφορά είναι οτι οι μεγάλοι ληστεύουν το κράτος, ενω εμείς οι μικροί δεν μπορούμε ,οχι δεν θέλουμε! πολύ σωστή η πρόταση σου στο τέλος.
@ greek rider, Τι είναι αυτές οι οφ-σορ , που ακούω συνέχεια? κατι μου λέει για νόμιμο ξέπλημα...
@ Στεφανακος: Λες να μη γινόταν τίποτα πάλι? Τι θα ανακάλυπταν άραγε τα πρετεντερίδια? Φοβάμαι οτι έτσι είναι !
@ ανωνημος: Βλέπεις ακόμα ειδήσεις! Πως τους αντέχεις? Εγω πάντως μονο του σκαι και αυτές απο το ίντερνετ.

Greek Rider said...

@νίκο, ακριβώς!