Tuesday, April 15, 2008

Κλοφέν στον Αλιάκμονα;

Ανατριχιαστικό το δελτίο τύπου της οικολογικής ονάδας Βέροιας. Ως Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του Δήμου Μελίκης θα κάνω σχετική ερώτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Το μόνο που γνωρίζω είναι οτι άγνωστοι πριν λίγο καιρό προξένησαν τεράστια ζημιά στα αντλιοστάσια του αρδευτικού μας δικτύου ,για να κλέψουν λίγα μέτρα χάλκινα καλώδια. Θα περιμένω βέβαια την απάντηση του Δήμου μας αλλά και της Δεή για το θέμα, πριν κάνω περαιτέρω σχόλια.
Ομοίως περιμένω και κάποιες εξηγήσεις για το δεύτερο επίσης ανατριχιαστικό θέμα.
Σε αντικατάσταση μετασχηματιστή τάσης, προχώρησε η ΔΕΗ στον Δήμο Μελίκης , στο Δ.Δ Αγκαθιάς. Πρόκειται για την παροχή ρεύματος σε ένα από τα αντλιοστάσια νερού από τον Αλιάκμονα. Απίστευτο όμως, είναι αυτό που βλέπει κανείς μπροστά του. Όλα τα ψυκτικά υγρά του παλαιού μετασχηματιστή, να λιμνάζουν στο χώμα., μόλις δέκα μέτρα από το νερό του Αλιάκμονα. Σε αρκετά τετραγωνικά μέτρα, πότισε το χώμα. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με τις τελευταίες βροχές, το ψυκτικό υγρό του μετασχηματιστή, έφτασε και στο νερό του ποταμού, ξεχειλίζοντας από τις μικρές λακκούβες του χωματόδρομου..
Θα μας απαντήσει κάποιος επίσημα εάν όντως δεν είναι το άκρως τοξικό κλοφέν το ψυκτικό υγρό; Πώς βρέθηκε αφύλακτος ο μετασχηματιστής στο έδαφος; Κι εάν δεν είναι κλοφέν, πόσο τοξικό είναι αυτό το υγρό για το νερό του ποταμού; Αυτός είναι τελικά ο τρόπος διαχείρισης τέτοιων υλικών;
Άμεσα πρέπει να γίνει εξυγίανση τουλάχιστον του εδάφους και έρευνα εάν έφτασε το υγρό στο νερό του Αλιάκμονα. Δυστυχώς, ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε την πλήρη απουσία περιβαλλοντικής πολιτικής στον Νομό μας. Αυτό, κόστισε, κοστίζει και από ότι φαίνεται θα κοστίσει πολύ στον Νομό μας και στην υγεία των συμπολιτών μας

Άγνωστης σύνθεσης χημικά στο Κλειδί
Με ευκαιρία αυτό το πολύ σοβαρό γεγονός και περιμένοντας άστοχα ένα χρόνο για κάποια ενημέρωση, να δημοσιοποιήσουμε και το εξής. Πέρσι τον Μάρτιο, φορτηγό αυτοκίνητο της εταιρείας SYNGENTA HELLAS A.E.B.E, μετέφερε άγνωστη ποσότητα και άγνωστης σύνθεσης χημικά. Μάλλον επρόκειτο για φυτοφάρμακα. Μετά από ατύχημα στην Εθνική Θεσσαλονίκης – Αθηνών, πάλι άγνωστη ποσότητα των χημικών, κατέληξε στην τάφρο της Μυλοβού που περνά κάτω από την Εθνική στην περιοχή Κλειδίου. Κάποιες μέρες μετά, έγινε αυτοψία στην περιοχή και στο τρεχούμενο νερό της τάφρου. Βρέθηκαν νεκρά ψάρια, μέχρι την θάλασσα. Μετά από ένα χρόνο, ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Κάτω από ποιες συνθήκες μεταφέρονται τοξικά φορτία και από την περιοχή μας; Επεβλήθησαν κυρώσεις στην εταιρία; Ενημερώθηκαν οι ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής; Τι έγιναν τα χημικά που υποτίθεται καθαρίστηκαν από το έδαφος; Ως συνήθως, κανείς δεν θα πεί τίποτε ούτε και τώρα. Όλοι μας θα περιμένουμε σε λίγο, την νεκρά φύση στην τάφρο 66, τις αστείες συσκέψεις διαφόρων και τον επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό των πολιτών.
Τελικά όλοι μας είμαστε τόσο αναλώσιμοι»;

1 comment:

Anonymous said...

ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΟ. Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.ΟΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΈΣ ΟΜΩΣ ΠΕΤΆΧΤΗΚΑΝ ΕΚΕΊ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ. ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΛΙΚΗΣ. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ.