Friday, April 4, 2008

Είναι κρίμα...(συνέχεια).

Συνέχεια από την προηγούμενη ανάρτηση...

Τo χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για όσα προηγουμένως έγραψα, είναι η πολυδιάσπαση του αγροτικού συνδικαλιστικού χώρου.Είμαστε το μόνο επάγγελμα στο οποίο αντί να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας εκπροσώπησης με τις παρατάξεις του ,εμείς έχουμε ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Η αλήθεια είμαι οτι δεν γνωρίζω πότε και πώς προέκυψε αυτή η διχοτόμηση, το βέβαιο όμως είναι ότι βολεύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις.Και στο Πασόκ ως πολυετή κυβέρνηση ,αναλογεί ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης.
Ως παράδειγμα αναφέρω την κατάσταση στο χωριό μου τη Μελίκη. Εχουμε δύο υποτίθεται αγροτικούς συλλόγους οι οποίοι και πάλι υποτίθεται θα έπρεπε να εκπροσωπούν την τάξη μας αλλά και να εκφέρουν κάποια αντιπροσωπευτική πρόταση στα τόσα ζητήμα πως συνεχώς προκύπτουν γύρω απο την αγροτική πολιτική.Περιτό να πω βέβαια ότι ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο . Στον έναν (πασοκικο) σύλλογο "αυτοορίστηκε" πρόεδρος συνάδερφος χωρίς να το αντιληφθώ ουτε καν εγώ που είμαι τρόπον τινά επικεφαλής τουΠασόκ στην περιοχή ως Γραμματέας ΔΟ αλλά και -κυριώς-αγρότης. Για τον άλλο σύλλογο τον νεοδημοκράτικο, δεν γνωρίζω τίποτε παρα μόνο οτι είχε για χρόνια και ίσως ακόμα έχει ,πρόεδρο δημόσιο υπάλληλο. Ναι καλά το διαβάσατε ,σε μια περιοχή καθαρά αγροτική ο πρόεδρος των αγροτών είναι Δημόσιος υπάλληλος.
Ιδια βέβαια και η κατάσταση στους συνεταιρισμούς. Πάλι παράδειγμα από το χωριό μου : δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί, ένας πασοκικός και ένας νεοδημοκράτικος, και ισάριθμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ να διαχειριστούν. Στον έναν συνεταιρισμό εκλέγεται ο ίδιος πρόεδρος για 30(!) χρόνια χρησιμοποιώντας ενίοτε και όλα τα διαθέσιμα μέσα πίεσης ενός ακαθόριστου σώματος μελών -ψηφοφόρων, άσχετων σε πολλές περιπτώσεις με το αγροτικό επάγγελμα.. Στον άλλο αγροτικό συνεταιρισμό έχουν διαδεχτεί στην διοίκηση - κρατηθείτε- ένας ξενοδόχος απο τη Γαλλία, ένας μηχανικός αυτοκινήτων ,ένας ταβερνιάρης ,ένας ελαιοχρωματιστής,και τώρα ένας συνταξιούχος -έστω- αγρότης. Απαντες βέβαια εκλεκτοί των βουλευτών του νομού και στα δύο κόμματα. Για τα αποτελέσματα βέβαια αυτών των πρακτικών είναι θεωρώ μάλλον περιττό να αναφέρω ότι είναι και οι δυο οργανώσεις καταχρεωμένες και παίρνουν παράταση ζωής από τις συνεχείς ρυθμίσεις των οφειλών στις τράπεζες.
Είμαι δε απόλυτα βέβαιος ότι τα ίδια γίνονται παντού.
Μπορεί άραγε να βρεθεί διέξοδος από αυτή την κρίση; Nομίζω ότι δεν είναι θέμα νόμων αλλά θέμα αλλαγής νοοτροπίας. Ο δημοκρατικός χώρος έχει ευθύνη να συνδράμει στην κατεύθυνση αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης.Θα πρέπει με κάθε τρόπο να ενθαρρύνουμε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Ειδικότερα το Πασόκ του Γιώργου Παπανδρέου ως φορέας αλλαγής και ανανέωσης θα πρέπει να δείξει το δρόμο , ανανεώνοντας ριζικά το φθαρμένο αγροτικό στελεχιακό δυναμικό του.

15 comments:

Homo Sapiens said...

Καλησπέρα Νίκο,

Σωστές παρατηρήσεις και πολύ ακριβής η αντίληψή σου για τον τρόπο διεξόδου από την κρίση...Συνέχισε να γράφεις για τον αγροτικό τομέα...Ελάχιστοι πρέπει να είναι στο διαδίκτυο που ασχολούνται επισταμένως με τον αγροτικό χώρο!

Υ.Γ. Μόλις διάβασα και το σχολιάκι σου - προτροπή...Εκπληκτικό¨:))

Nikos Lioliopoulos said...

Φίλε homo,
με μεγάλη χαρά αντικρίζω σχόλιο στα γραφόμενα μου λίγη μόλις ώρα μετά την ανάρτηση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπάρχει αποδοχή των απόψεων μου δεδομένου οτι λίγοι αγρότες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά αν μη τι άλλο βρίσκω τρόπο έκφρασης . Είναι αλήθεια οτι σκέφτηκα να δημοσιεύω τα κείμενα μου σε εφημερίδα ικανοποιώντας την ανάγκη μου για ευρύτερη αναγνώριση της προσπάθειας μου αλλά δεν το κάνω ως ένδειξη αφοσίωσης στο ίντερνετ και στην ιντερνετική κοινότητα που τόσο πολύ έχει αλλάξει τη ζωή μας. Και το γεγονός βέβαια οτι επικοινωνώ τακτικά με ανθρώπους όπως εσύ, με κάνει να μη μετανιώνω για τις αμέτρητες ώρες που σπαταλώ προσπαθώντας να τακτοποιήσω και να περάσω στην οθονη όλα αυτά που καθημερινά με κατακλύζουν.
Σε ευχαριστώ.

tractatus said...

Νίκο καλησπέρα. Κατ' αρχήν να σου ευχηθώ όχι μόνο να συνεχίσεις να γράφεις αλλά και να μας σχολιάζεις με τις θετικές σου παρεμβάσεις. Εγω προσωπικά μαθαινω πολλά απο αυτά που γράφεις γιατί πραγματικά δεν γνωρίζω την αγροτική ζωή και λεπτομέρειες τόσο για το συνδικαλιστικό κομμάτι όσο και για την καθημερινότητα. Γι΄αυτό πραγματικά θα χαρώ να βλέπω τέτοιες αναρτήσεις, ειδικά απο εσένα, που φαίνεσαι ανοικτό μυαλό. Είμαι σίγουρη οτι σύντομα μάλιστα θα βρίσκεις κι άλλη θεματολογία γιατί οι επισκέψεις βοηθάνε να καλλιεργείς τη σκέψη σου και την όρεξη να γράφεις. Πάντως με τον φίλο homo έχουμε κάνει καλή παρέα εδώ μέσα και σήμερα είδα την ανάρτησή σου και στον thelonapo που αναρτά δεξιά όλες τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις....οπότε συνέχισε ακάθεκτος :))))

Nikos Lioliopoulos said...

Φίλη Ελένη(αν μου επιτρέπεις να σε λέω έτσι γιατι το προτιμώ απο το απρόσωπο nickname tractatus) .σε ευχαριστω πολύ για τα καλά σου λόγια τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία για μένα αυτή τη στιγμή(το γιατί δεν μπορώ να το αναλύσω για την ώρα).
Είμαι ξετρελαμένος που ένα πολύ γνωστό blog όπως το θελωνα πω προτείνει το κείμενο μου στους αναγνώστες του και θέλω πολύ να τους ευχαριστήσω,Δεν ξέρεις τι χαρά μου έδωσες που με ενημέρωσες για αυτό.
Και κάτι πιο προσωπικό:Η προσπάθεια μου αυτή δεν είναι η ματαιόδοξη αναζήτηση λίγης δημοσιότητας,αλλά πίστεψε με, η πραγματική ανάγκη για επικοινωνία με των "έξω κόσμο" ενός νέου αγρότη στη κλειστή κοινωνία του χωριού του.
Να είσαι καλά.

Anonymous said...

Τα μεγάλα "εγκλήματα" έγιναν στον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο επί ΠΑΣΟΚ. Τώρα επί ΝΔ απλά διαιωνίζονται. Τότε έγινε η διχοτόμηση των αγροτικών συλλόγων, τότε οι αφισοκολητές έγιναν παράγοντες. Μέχρι και αποτυχημένοι αρτοποιοί είναι σήμερα μεγαλοπαράγοντες του αγροτικού κινήματος ελέω ΠΑΣΟΚ κ Χρυσοχοΐδη

Nikos Lioliopoulos said...

Που σαι ρε μαρτυριάρη! Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου αλλά πολύ κακό(!) για να είναι αληθινό. Μου φαίνεται αδιανόητο η δεξιά να μην έβαλε το χεράκι της σε αυτή την διάλυση. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια απίθανη ομερτά γύρω απο την κατάσταση στον αγροτοσυνδικαλιστικό χώρο στον τόπο μας.Κάτι περίεργες ποσοκο-δεξιές συμμαχίες.Αραγε η φυγή του Χρυσοχοίδη θα μας απαλλάξει και απο τους λεγάμενους;.Εγώ δεν το νομίζω πάντος . Εχουν πολλά αποκούμπια...

tractatus said...

Νίκο και βέβαια να με λές με το κανονικό μου όνομα...εχω καταλάβει, άλλωστε, οτι το άλλο σου πέφτει και κομμάτι δύσκολο κι έχεις δίκιο...
Χαίρομαι που σου έδωσα εγω την πληροφορία για το blog του Στέφανου...και φυσικά έχω καταλάβει κι ας μην έχεις εξηγήσει λεπτομερώς οτι για σένα το blogging είναι ο 'έξω κόσμος' και ξέρεις αυτό θα γίνει πολύ σύντομα και για άλλους αγρότες γιατί έτσι με αυτό τον τρόπο θα ενημερώνονται για σειρά απο πράγματα. Κάποτε εδώ στη Μυτιλήνη στο χωριό Χίδηρα είχαμε επισκεφτεί με τον Κώστα Χουβαρδά (chouvi blog) ως ινστιτούτο επιμόρφωσης ένα απο τα καφενεία του χωριού και είχαμε δείξει στο θαμώνες που ήσαν αρκετοί (καμιά 4οαριά άτομα και νέοι άνθρωποι) τις δυνατότητες που έχουν μέσω Internet...είχε μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση...και ίσως 1-2 άτομα...μόνο αυτό είναι αληθεια να συνέχισαν να ενδιαφέρονται αλλά εμείς κάναμε κάτι...κι έτσι είναι στη ζωή...όλοι πρέπει να κάνουμε απο κάτι...και αργά η γρήγορα αυτό το κάτι θα γίνει κάτι παραπάνω αφού το κάνουμε με την καρδιά μας...Θα σε παρότρυνα πάντως να κάνεις μια γύρα στο ιντερνετ και για άλλους σαν κι εσένα που ασχολούνται κι ανεξαρτήτως κομμάτων...ίσως σιγά-σιγά να σπάσει η προκατάληψη για τους υπολογιστές και να γίνει αξιοποίηση...

αντωνης said...

Νικο, ηρθα απλα και απο εδω για να σου πω οτι χαιρομαι που γραφεις. Και χαιρομαι γιατι εχω ενα μεγαλο σεβασμο προς ολους τους αγροτες, οντας ανθρωπος του γραφειου. Αλλά πολλοι συγγενεις μου παλιοτερα ηταν αγροτες, και θαυμαζω οποιον εχει την υπομονη και την επιμονη να ασχολειται με τη γη.
Να εισαι καλα!

Nikos Lioliopoulos said...

Ελένη , πολύ ενδιαφέρουσα η εμπειρία σου και χαίρομαι που το ινστιτούτο έχει να επιδείξει έργο εκεί στα μέρη σας, γιατί γενικά ήταν ακόμη ένα εργαλείο που ,μάλλον, πέρασε απαρατήρητο.
@Αντώνης! σε ευχαριστώ πολύ για την προτροπή σου και τα καλά σου λόγια. Σε τιμά ο σεβασμός σου για τους ανθρώπους της γής ,αν και η υπομονή και επιμονή μας έχει στοιχεία μαζοχισμού με τα χάλια του επαγγέλματος.
Δυστυχώς όσο και να αγαπάς αυτό που κάνεις όσο και αν είναι κομμάτι της ζωής σου, ακόμη και αν παράτησες τα πάντα για αυτό όπως εγώ , .έρχεται στιγμή που το μετανιώνεις. Και βέβαια το τρένο των ευκαιριών που περνάει που και που από μπροστά σου έχει φύγει . Και δεν ξέρεις αν θα ξαναπεράσει ποτέ...

Anonymous said...

Νίκο, συγχαρητήρια για το blog σου το οποίο επισκέπτομαι για πρώτη φορά. Το συνδικαλιστικό κίνημα επιδοτείται γενναία μέσω ΕΛΓΑ απο τον στατικό κορβανά Τα χρήματα τα μοιράζεται μια κλειστή παρέα και στις δύο παρατάξεις.

Anonymous said...

Ωραίο τρακτέρ...

Nikos Lioliopoulos said...

Και που να δεις και τον οδηγό, παίδαρος!

Anonymous said...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΝΙΚΟ. ΘΕΛΩ Ν ΑΔΩ ΚΑΠΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΕΑ

Anonymous said...

ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ!ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ! ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΑΓΡΟΤΗ!

Nikos Lioliopoulos said...

για τον σπορέα μεγάλη ιστορία. Δεν φτάνει ένα μπλόγκ για να τον περιγράφεις! Οσο για τα αυλάκια του είναι τέχνη και τα μυστικά της δεν ανεβαίνουν στο ιντερνετ! Ασε που μπορεί να μας κάνει και καμιά μήνυση για πνευματικά δικαιώματα!
Και εσύ πικραμένος βρε ανώνυμε? Θα βρώ ποτέ κάποιον ικανοποιημένο αγρότη,άραγε!