Sunday, March 30, 2008

Είναι κρίμα Πρόεδρε μου...(ενα σχόλιο για την κατάσταση στον αγροτοσυνδικαλιστικο χώρο)


Το παρακάτω είναι απόσπασμα απο τη σημερινή ομιλία του προέδρου του Πασόκ στο Κιλελερ.



"Είναι το μήνυμα ότι, το ΠΑΣΟΚ, κάνει πορεία στον λαό. Ξεκινάμε από εδώ, από το Κιλελέρ, για να δώσουμε το μήνυμά μας σε όλη την Ελλάδα.
Είναι πράγματι ανάγκη ανατροπής. Ένα ισχυρό αγροτικό κίνημα θέλει και ένα ισχυρό εκπαιδευτικό φορέα. Έχουμε προτείνει, ως ΠΑΣΟΚ, την συνεργασία του κράτους με τους αγροτικούς φορείς, την ΠΑΣΕΓΕΣ, την ΓΕΣΑΣΕ"
.
Σε μια συνεδρίαση της νομαρχιακής επιτροπής Του Πασόκ για αγροτικά θέματα με καλεσμένο τον πρώην υφυπουργό γεωργίας Φώτη Χατζημιχάλη, είχαμε μια έντονη αντιπαράθεση σχετικά με την κατάσταση του Πασόκ στον αγροτικό κόσμο. Ο υπουργός παρουσίαζε μια πολύ θετική εικόνα ενώ εγώ αντιθέτως μια πολύ αρνητική.Δεν γράφω αυτο το σχόλιο για διεκδικήσω καθυστερημένα δικαίωση που έπεσα μέσα ,αλλά με αφορμή το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου μας να πω δυο σκέψεις.
Εχει δει ποτέ ο πρόεδρος πως γίνονται οι εκλογές στους αγροτικούς συλλόγους? Ξέρει άραγε οτι ελάχιστοι αγρότες προσέρχονται σε αυτές .Ξέρει οτι οι αγροτοσυνδικαλιστές όλων των παρατάξεων έχουν πάψει να εκφράζουν το σύνολο των Αγροτών ,παρά μόνο τα συμφέροντα ελαχίστων, ενός πολύ στενού κυκλώματος σφετεριστών του αγροτικού μόχθου. Εχει ακούσει ποτέ για τις οργανώσεις-σφραγίδες?
Γνωρίζει άραγε τι πραγματικά συμβαίνει στις ενώσεις Αγροτικών συνεταιρισμών,τα παιχνίδια εξουσίας και την πλήρη διάλυση.
Σίγουρα όμως όλα αυτά ζει καθημερινά στο πετσί του ο Έλληνας Αγρότης.Τα ίδια πάντα πρόσωπα στις ίδιες πάντα θέσεις. Το Πασόκ στα μάτια του Έλληνα αγρότη δεν είναι το νέο Πασόκ του Γιώργου Παπανδρέου, του Γ.Ραγκούση, του ανανεωμένου πολιτικού συμβουλίου. Είναι το πασόκ των αγροτοπατέρων, των πάμπλουτων συνεταιριστών ,των γηρασμένων επαγγελματιών του αγροτικού κινήματος. Για αυτό και παραμένει τόσο χαμηλά στην εκτίμηση του αγροτικού κόσμου παρά την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει με την διακυβέρνησή της Νέας Δημοκρατίας.
Και είναι κρίμα Πρόεδρε μου...

7 comments:

tractatus said...

Να που συμφωνούμε...ωστόσο και η ανθρωπογεωγραφία του ΠΣ έχει γίνει και θα έλεγα οτι είναι και τόσο ανανεωτική...δυστυχώς, Νίκο μου, αυτά που αναφέρεις επαναφέρουν το δυσχερές κλίμα για το κίνημα σε καθημερινή βάση κι εκεί είναι που χάνουμε...

Homo Sapiens said...

Νίκο, έχεις δίκιο σε αυτά που περιγράφεις. Κατάγομαι κι εγώ από αγροτική περιοχή και γνωρίζω αρκετά τις επικρατούσες συνθήκες...Συμφωνώ και με το σχόλιο της φίλης tractatus. Δυστυχώς, πρέπει να ομολογήσουμε μία πραγματικότητα. Η διάβρωση του αγροτοσυνδικαλισμού, η κομματική πατρωνεία και ο ασφυκτικός κομματικός έλεγχος, η χρησιμοποίηση δηλαδή του αγροτικού κινήματος προς όφελος του κομματικού συμφέροντος, είναι αποτελέσματα της άστοχης πολιτικής της δεκαετίας του '80. Οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Σε μία αυθεντική αυτοκριτική για την αγροτιά πρέπει να αναγνωρίσει τα μεγάλα σφαλματά του. Τα οράματα του Α. Παπαναστασίου και του μεγάλου συναιτεριστή Α. Μπαλτατζή για ένα μαχητικό και αυτόνομο εργατικό- συναιτεριστικό κίνημα διακόπηκαν απότομα με δυσάρεστες συνέπειες. Τι λέτε;

blogger said...

Νίκο, ο Γ. Παπανδρέου όταν λέει
ένα "ισχυρό αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα" εννοεί συνδικαλιστές χωρίς το μακρύ χέρι των κομματικών μηχανισμών.
Τα γνωρίζει αυτά. Μην ανησυχείς. Στην Ξάνθη, του Αλέξανδρου Μπαλτατζή του μέγάλου οραματιστή και του Αλέξανδρου Κοντού που κλείνει τα εργοστάσια ή τα ξεπουλάει, τα έχουμε συζητήσει όλα αυτά. Τα γνωρίζει και ο Προέδρος. Τα παραδέχτηκε και ο Πολυζωγόπουλος στην επίσκεψή του εδώ στον τόπο μου.
Εδώ το "ρεπορτάζ" μου:
http://krogias.blogspot.com/2008/02/blog-post_09.html

Blog Writer said...

Μια από τις μεγαλύτερες πληγές του αγροτικού κόσμου είναι οι αγροτοπατέρες τους.

pliroforiodotis.gr

Anonymous said...

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τα μυνήματα. Λοίπω στη Χαλκιδική για δύο μέρες για αυτό και δεν απαντώ ένκαιρα, γράφω απο ίντερνετ καφέ χωρίς αυτόματο διορθωτή(εξ αυτού και τα ορθογραφικά λάθη!)@tractatus : ¨Είμαι βέβαιος οτι εμείς οι δύο συμφωνούμε σε πάρα πολλά. Οσο διαβάζω τα κείμενα σου τόσο το διαπιστώνω. Με πολύ χαρά.
@ homo sapiens: Οχι μόνο συμφωνώ με το σχόλιο σου αλλά θα προσπαθήσω να το μπολιάσω στο δικό μου και τα δύο μαζί να τα παρουσιάσω σε μελοντική συνεδριάση του Πασοκ για τα αγροτικά. Ναι το παιχνίδι χάθηκε το 80. Η μεγάλη ανάγκη τις κοινωνίας σε αλλαγή προσώπων , η ανάγκη των καταπιεσμένων δημοκρατών να έχουν τις ευκαιρίες τους μετάαπο την πολυετή καταπίεση της δεξιάς. οδήγησε σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Το κράτος της δεξιάς μετατράπηκε σε λίγα χρόνια σε κράτος πασόκων ¨οσο για τουε συνεταιρισμούς η απουσία ελέγχων μας έφτασε σε αυτο το χάλι .
Πολύ μεγάλο θέμα ανοίξα μου φαίνεται!

Anonymous said...

@ krogias:Γιώργο καλως ήρθες στο μπλόγκ μου . Είσaι πλεον θρύλος στο πασοκικό blogging! Δεν μπορώ να ακόυσω τα ηχητικά μόλις τα ακούσω θα σου στέίλω μέιλ. Ευχαριστώ που με καθυσήχασες!

@πληροφοριοδοτη: χαθήκαμε λιγάκι ιντερνετικά, χαίρομαι που τα ξαναλέμε. Εσύ σαν συντοπίτης θα γνωρίζεις πολύ καλά το θέμα για τα δικά μας φρούτα!

Homo Sapiens said...

Νίκο, εαν χρειαστείς οποιαδήποτε βοήθεια παρακαλώ πες μου. Ημουν εισηγητής σε μία ημερίδα για τη Θρακική Διασπορά που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη και το θέμα της εισήγησής μου ήταν Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής και ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας. Εκεί προσπάθησα με κομψό τρόπο να διατυπώσω τα λάθη και τις παραλήψεις της δεκαετίας του '80 που διέκοψαν το συνεταιριστικό όραμα του Μπαλτατζή. Νομίζω ότι υπάρχει σχετικά μεγάλη συναίνεση ως προς αυτό στη βάση του ΠΑΣΟΚ