Thursday, March 6, 2008

Τι περιμένω από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ


Πολλές είναι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για το προσεχές συνέδριο του Πασοκ, ιδιαίτερα δε μετά από τα ¨ιστορικά ¨χαμηλά του κόμματος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Τι μπορεί άραγε να περιμένει κανείς από το συνέδριο; Κατά τη γνώμη μου τίποτε τον ιδιαίτερο.
Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο προηγούμενο Συνέδριο του 2005 λίγο σχετικά καιρό μετά την ανάδειξη του Γιώργου στην ηγεσία του κόμματος όταν οι προσδοκίες από την αλλαγή ηγεσίας ήταν ακόμη υψηλές. Ηταν ένα συνέδριο πραγματικά πολιτικό , η ανανεωτική- τότε - ορμή του Γιώργου και η ευκαιρία που φαινόταν να ανοίγεται σε νέα στελέχη του κόμματος για ανάδειξη, έδιναν ένα ξεχωριστό τόνο στο συνέδριο. Δεκάδες πάνελ συζητήσεων σε άπειρες θεματικές ενότητες ακόμη και στρογγυλά τραπέζια ένα τριήμερο πάρτι της κεντροαριστεράς
όπως νομίζω το είχε χαρακτηρίσει ο πρόσφατα εισελθών Μίμης Ανδρουλάκης. Το ρούφηξα με το κουτάλι , είχα ήδη ετοιμάσει και κάποια πράγματα από πριν, ενώ συμμετείχα σε πολλά στρογγυλά τραπέζια. Το hilight του συνεδρίου ήταν το πάνελ Μπίστη Χρυσοχοίδη, Ανδριανόπουλου. Μανδραβέλη κ.α. (δεν θυμάμαι το θέμα). Δυστυχώς ήταν μια πρόσκαιρη άνοιξη στην πολύχρονη "βαρυχειμωνιά" του κινήματος. Γρήγορα οι φωνές της συντήρησης ξαναπήραν τη θέση τους στο κομματικό προσκήνιο η ανανεωτική ορμή του αρχηγού μας έγινε καπνός, ακόμη και οι Λαλιώτηδες επανήλθαν ως θεματοφύλακες των αξιών μας. Τα φιλελεύθερα πνεύματα απομακρύνθηκαν βιαίως, τα στελέχη της αριστεράς κρύφτηκαν και σιγά -σιγά αφομοιώθηκαν από το κομματικό κατεστημένο(Κοτζιάς). Ακόμη και ο νέος πορτοκαλί μοντέρνος ήλιος εξαφανίστηκε.
Τώρα το κίνημα μοιάζει να το έχουν εγκαταλείψει όλοι . Ακόμη και οι κλειδοκράτορες της ¨Αριστερής¨ του συνείδησης κρύφτηκαν. Οι επί χρόνια επαγγελματίες του κομματικού μηχανισμού, απογοητευμένοι από την μη ανάδειξη του Βενιζέλου στην Αρχηγία, περιμένουν στη γωνία οραματιζόμενοι την νεκρανάσταση του κινήματος , κάτι σαν το παραμύθι με τον μαρμαρομένιο Βασιλιά. ¨Οσο για την ανανέωση ούτε λόγος, όποιος ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις ,κοιτώντας τη λίστα με τους εκλεγμένους συνέδρους θα δεί οτι είναι οι ίδιοι και ίδιοι ή τα παιδιά τους.
Για αυτό λοιπόν δεν υπάρχει τίποτε να περιμένει κανείς απο αυτό το συνέδριο...
Νίκος Λιολιόπουλος
Γραμματέας δημοτικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Μελίκης Ημαθίας

16 comments:

Anonymous said...

Νίκολα ούτε ο Βενιζέλος είναι το πρόβλημα ούτε οι Βενιζελικοί. Το...ψάρι από το κεφάλι βρομάει. Αφού το βλέπετε ότι δεν τραβάει ο αρχηγός, γιατί κλείνετε τα μάτια;

Anonymous said...

Το θέμα αρχηγού καλώς ή κακώς έχει λήξει απο το Νοέμβριο(καλώς κατά τη γνώμη μου). Ναι είναι αλήθεια οτι δεν τραβάει αλλά κέρδισε άνετα τις εκλογές. Ο Βενιζέλος θα αποτελούσε μια ακόμα χειρότερη επιλογή.Παρόλα αυτά πιστεύω ότι το πρόβλημα του Πασόκ δεν είναι αρχηγικό. Το πρόβλημα είναι κατά τη γνώμη μου η αδυναμία του Γιώργου να επιβληθεί στην κομματική συντήρηση.

Anonymous said...

Ε ρε γλέντια που θα κάνει ο Συνασπισμός του Τσίπρα με τον Γιώργο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ...

Anonymous said...

ΚΑι όμως υπάρχουν πολλά διακυβεύματα στο συνέδριο Πρώτον το τι θα κάταφέρειοι του βενιζ΄έλου να εκλέξουν στα όργανα αν δηλαδή θα πάρει τη ρεβάνς, δεύτερον τι αλλαγές θα προτείνει ο Γιώργος και πολλά ακόμα όπως η στάση των πρωτοκλασάτων. Θα το παρακολουθήσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Anonymous said...

Τελικά λέτε να τον φάγαν τόσο γρήγορα το Γιώργο οι ¨πρωτοκλασάτοι¨ και ο Σημίτης. Μήπως ήταν ένα καλοστημένο κόλπο φαγώματος και των δύο για ανέλιξη τρίτου ή τρίτης ,δια χειρός Λαμπράκη? Ε ρε γλέντια!!!

Anonymous said...

"Το hilight του συνεδρίου ήταν το πάνελ Μπίστη Χρυσοχοίδη, Ανδριανόπουλου. Μανδραβέλη κ.α."
Πρόσθεσε και Μάνο-Ανδρουλάκη και τι βγαίνει...
Ολοι οι διωγμένοι απο την δεξιά και απι την αριστερά βρήκαν άσυλο στο Πασοκ του νεοφιλ. συγχρονισμού.

Nikos Lioliopoulos said...

Καποτε ενας φίλοσ με ρώτησε ποιούσ πολιτικούσ εκτιμάς εκτός Πασοκ και είπα μεταξυ άλλων μανο, ανδριανοπουλο,ανδρουλάκη,και Δαμανακη.
Μεσα σε λίγο καιρό όλοι ατοί βρέθηκαν μέσα στο Πασόκ ¨ητταν η άνοιξη του Πασόκ πριν τη βαρυχειμωνιά αλλα δυστυχώς η ελληνική κοινωνία ήταν αλλού, Στον Χριστόδουλο, στον Ψωμιάδη στον Γιακουμάτο στον απίστευτο Λαφαζάνη στην κακογουστιά του Λαζόπουλου στον Αυτιά ,στο Σταρ .Γενικώς αλλού...

Anonymous said...

Αρχηγέ είσαι φάουλ με τον Λαζόπουλο. Είναι από τους λίγους που μιλά την γλώσσα της αλήθειας. Εντάξει τα χώνει και στον μικρό Γιωργάκη αλλά τι να κάνουμε, κι αυτός πρέπει να μεγαλώσει... Μας μπερδεύεις όμως. Τι σχέση μπορεί να έχει ο Ανδριανόπουλος, πρωτοπαλήκαρο του Μητσοτάκη και του Φιλελευθερσιμού, σε ένα Σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορώ να το καταλάβω. Πάλι καλά που δεν μας είπες ότι εκτιμούσες και τον Μάνο. Με κάτι τέτοιες κινήσεις (Μάνος, Δαμανάκη, Ανδριανόπουλος) ο αρχηγός σου έκανε το Κίνημα μικρότερο. Και συνεχίζει να το κάνει.

Nikos Lioliopoulos said...

Μαρτυριάρη ποιος καλός άνεμος σε έστειλε στα μέρη μου! Καταφέρνεις πάντα να με τσιγκλάς για ωραία συζήτηση . Αν μη τι άλλο σε ευχαριστώ !
Ακου λοιπόν:
Ο Λαζόπουλος είναι ένας λαϊκιστής του χείριστου είδους ενώ πιστεύω οτι εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Παρότι είναι καλός κωμικός, όταν δεν κάνει πλάκα γίνεται αισχρός. Για τον Λάκη θα τα πούμε σε άλλη ανάρτηση ειδικά για αυτόν.
Οσο για τα άλλα , δεν πρόσεξες ότι είπα ότι εκτιμώ και τον Μάνο και μάλιστα πολύ! Και θα πρέπει να ξέρεις ότι όσο παράξενο και αν ακούγεται εγώ είμαι φιλελεύθερος , και στην οικονομία βεβαίως ,αλλά σε κοινωνικά θέματα περισσότερο. Συμφονώ μάλιστα στα περισσότερα απο όσα λέει.
Τώρα γιατί είμαι στο Πασόκ είναι μεγάλη ιστορία όχι όμως του παρόντος. Εξάλλου πιστεύω οτι το Πασόκ όσο αιρετικό και να ακούγεται είναι πιο Φιλελεύθερο κατα τη γνώμη μου κόμμα απο τη Δεξιά Ν.Δ.
Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί οι προσεγγίσεις Μάνου Ανδριανόπουλου ,Ανδρουλάκη, Κ.Α. μικραίνουν και όχι μεγαλώνουν το κόμμα. Δεν το είπατε αυτό στίς μεταγραφές Μπούτου(άκρως συντηρητικού πολιτικού) Κοντογιανόπουλου("ηθικού" αυτουργού της δολοφονίας Τεμπονέρα, και ακροαριστερών οπως ο Μ.Βαφειάδης.
Μάλλον έχουμε τρελαθεί ομαδικώς τελευταία στο Πασόκ.
Περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το επόμενο σχόλιο σου.

Anonymous said...

Έχεις δίκαιο...Το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη έγινε πιο δεξιό από την δεξιά που χωρά και ανθρώπους με τα δικά σου πιστεύω. Πάντως νεοφιλελεύθερος και σοσιαλιστής είναι δυο τελείως διαφορετικές έννοιες. Και αντιθέτων κατευθύνσεων. Το ότι δεν καταλαβαίνεις γιατί οι προσεγγίσεις Μάνου Ανδριανόπουλου , μικραίνουν και όχι μεγαλώνουν το κόμμα, μην σε ανησυχεί. Δεν είσαι ο μόνος. Ούτε ο αρχηγός σας το κατάλαβε. Κοιτάξτε τα νούμερα στις δημοσκοπήσεις και προβληματιστείτε λίγο πριν ο Τσίπρας σας "κοντύνει" ακόμη περισσότερο.

Υ.Γ. Αν εσείς στο ΠΑΣΟΚ συμμαζεύεται τα ορφανά του Μητσοτάκη και ασπάζεστε τις ιδέες τους γιατί ο κόσμος να ψηφίσει εσάς και να μην ψηφίσει κατευθείαν δεξιά; Σκέψου το...

Υ.Γ.2 Με απογοήτεψες με αυτά που είπες για τον Λαζόπουλο. Μην στέκεσαι μόνο στην..κουρτίνα, προσπάθησε να δεις και πίσω από αυτήν.

Nikos Lioliopoulos said...

Λίγα πράγματα για την κλίμακα Αριστερά-δεξιά που είναι και της μόδας . Αν αριστερά είναι να έχουμε συνταξιούχους από τα 45! στο δημόσιο ,τότε δεν είμαι αριστερός. Αν αριστερά είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων και όχι των εισοδημάτων ,δεν είμαι.Αν αριστερά είναι η με κάθε μέσο υποστήριξη την κηφήνων του δημοσίου και η συντήρηση του οικονομικού καταεστημένου που θησαυρίζει από τις κρατικές προμήθειες ,ε τότε είμαι Δεξιός. Αν τώρα δεξιά είναι το στην πράξη ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και η αρνητική φορολογία έ τότε είμαι Καραδεξιός!
Αλλά φίλε μου μαρτυριάρη δεξιά στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα από αυτά.
Είναι η αρπαχτή ,το ξεζούμισμα του δημοσίου ,το βόλεμα των ημετέρων ο έλεγχος της δικαιοσύνης, η συστηματική φοροδιαφυγή και η διάλυση του αγροτικού τομέα .Αυτά μεταξύ πολλών πολλών άλλων είναι δεξιά.Είναι ακόμα η σεμνοτυφία ο σκοταδισμός ο εθνικισμός και συντήρηση.
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα φίλε μου δεν θεωρώ τον εαυτό μου δεξιό. Για όλα αυτά έχω εναποθέσει τις λιγοστές ελπίδες μου στον Γιώργο Παπανδρέου.

Anonymous said...

πολύ εμπάθεια με τους Δημόσιους Υπαλλήλους Νικόλα!.Υποψιάζομαι ότι είσαι υπέρ της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Καραμανλή σύμφωνα με όσα λες.

Anonymous said...

Καλά το είπες...Καραδεξιός είσαι αλλά δεν το έχεις συνειδητοποιήσει. Ενδεχομένος ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ γιατί είναι ξεχαρβαλομένη η δεξιά του Καραμανλή. Πάντως μην ξεχνάς ότι η ΝΔ είναι μια συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Και επί Σήμίτη κάπως έτσι ήταν τα πράγματα. Απλά δεν έφταναν να πηδούν από τα μπαλκόνια. Οπότε επέστρεψε στον φυσικό σου χώρο γιατί με αυτά που λες διώχνεις κόσμο από το ΠΑΣΟΚ. Και είστε λίγοι στην Μελίκη. Εκτός αν στόχος σου είναι να τους στείλεις όλους στο Χαλκίδη. Άκου φιλελεύθερος και γραμματέας σε οργάνωση του ΠΑΣΟΚ!!!!!!! Χάρη βάλε τάξη γιατί θα το αλώσει ο Μιχάλης ολόκληρο το χωριό...

Nikos Lioliopoulos said...

Μακάρι να ήμουν εγώ η αιτία της άθλιας κατάστασης του μελικιώτικου πασόκ ,αλλά είμαι βέβαιος οτι δεν είμαι. Η συναλλαγή οργανωμένου (υγιούς κατα το Χαλκίδη!) Πασοκ και Χαλκίδη χρονολογείται απο πολλά χρόνια πριν, ενω δεν κατάφερα ως γραμματέας να το περιορίσω ούτε στο ελάχιστο παρά τις επίπονες προσπάθειες μου.
Και ειλικρινά νοιώθω άσχημα για αυτό...

Blog Writer said...

Αν και διαφωνώ με τις απόψεις σου περί φιλελευθερισμού και σοσιαλισμού, θέλω να παρατηρήσω κάτι: Εκεί στην Μελίκη δεν χρειάζεται να τους διώξει κανείς από το ΠΑΣΟΚ. Φεύγουν από μόνοι τους και πάνε στον Χαλκίδη

Nikos Lioliopoulos said...

Ισως φίλε πληροφοριοδότη να μη φεύγουν από μόνοι τους . ολες οι περίεργες συμπεριφορές που συνάντησα όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στο νομό με βάζουν σε υποψίες οτι πρόκειται για καλά οργανωμένο σχέδιο.
Βέβαια το ταγκό της διακομματικής ανίερης αυτής συμμαχίας, ήθελε δύο για να χορευτεί ,και τώρα έμεινε μόνο ένας ,αλλά η διάδοχη κατάσταση το άλλου συνεχίζει ακάθεκτη!