Thursday, October 11, 2007

Γιατί στηρίζω τον Γιώργο Παπανδρέου

Το Πασόκ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.Η επιλογή αρχηγού στην παρούσα φάση αποτελεί για το Πασόκ σημείο σταθμό στην πορεία του.Για τους παρακάτω λόγους (και όχι μόνο) στηρίζω τον Γ.Παπανδρέου.

1. Γιατί με την ανάδειξη του στη αρχηγία του Πασόκ το 2004 σηματοδότησε μια νέα τροχιά για την Ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Η προοδευτική πολιτική και η νεοτερικότητα βρήκαν την θέση τους στην εγχώρια πολιτική, (χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κριτικής που δέχεται ότι είναι ¨για άλλες χώρες και όχι για την Ελλάδα¨ )
2. Γιατί ταυτίζονται οι απόψεις μας σε πολλά θέματα: πολιτικός φιλελευθερισμός , άρθρο 16, ανοιχτό κόμμα ( τώρα το επικαλούνται και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι!), πράσινη ανάπτυξη, ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, και πολλά άλλα…
3. Γιατί με το διεθνές κύρος του συνετέλεσε στις μεγαλύτερες διπλωματικές νίκες στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και η ένταξη Ελλάδας στην ΟΝΕ.
4. Γιατί πιστεύω ότι απέναντι στον λαϊκιστή, απολίτικο και ισορροπιστή Καραμανλή πρέπει να αντιπαραθέσουμε το κύρος, την ευπρέπεια, την συνέπεια, και την τόλμη του Γ. Παπανδρέου , και όχι μία από τα ίδια.
5. Γιατί ο Ε.Βενιζέλος παρά την ρητορική του δεινότητα και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του είναι βαθύτατα συντηρητικός ,λαϊκιστής πολλές φορές, και εσχάτως διχαστικός.
6. Γιατί ο Κ. Σκανδαλίδης με την υποψηφιότητα του αποδυνάμωσε και ακύρωσε την νικηφόρα προοπτική του τρίτου πόλου που θα αποτελούσε ιδανική λύση για το Πασόκ σήμερα.
7. Γιατί υπό την ηγεσία του το Πασόκ επεξεργάστηκε και κατέθεσε ένα πλήρες προοδευτικό και πραγματικά ΑΡΙΣΤΕΡΟ πρόγραμμα για την κατάρτιση του οποίου προηγήθηκε ανοιχτός διάλογος όπου ο καθένας από μας κατέθεσε ελεύθερα τις θέσεις του.
8. Γιατί δεν φοβάται να πει ανοιχτά τις απόψεις του χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος (ναρκωτικά, σχέσεις κράτους εκκλησίας ,ελληνοτουρκικά κ.α.)
9. Γιατί είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής διεθνούς και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για το κόμμα μας αλλά και για τη χώρα γενικότερα.
10. Γιατί τέλος με την γενναία και υπεύθυνη αυτοκριτική του έδειξε ότι είναι έτοιμος πλέον να οδηγήσει το Πασόκ στη νίκη, απαλλαγμένος από τα βαρίδια του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και αποφασισμένος να μη ξανακάνει τα ίδια λάθη.

5 comments:

Stefan said...

Βασίλη Πιστεύω οι απόψεις σου εκφράζουν τη βάση του κινήματος και εμένα προσωπικά.

scorpios said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΗΛΙΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ,ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=qkx2No-9taY
Συμφιλιωτική ΕΝΙΑΙΑ ΛΙΣΤΑ εκλογών
Reconciliating Unified election List

Anonymous said...

Benizelo Zoniana
Νοέμβριος 2007 - Το σκάνδαλο της «αξιοποίησης» του σπηλαίου Ζωνιανών.
Ζωνιανά, η άλλη διάσταση
Το 1995 ειδικοί επιστήμονες της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού, αποστέλλονται να προβούν σε αυτοψία του σπηλαίου Σφεντόνης Ζωνιανών, με σκοπό να συντάξουν μελέτη για την αξιοποίησή του. Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, αφού πραγματοποίησαν τοπογραφικά σχέδια κάτοψης και διατομών, γεωλογικές μελέτες, χάραξη τουριστικών διαδρομών, και ότι άλλο χρειαζόταν από σπηλαιολογικής απόψεως, κατάρτισαν πολυσέλιδη βιβλιοδετημένη μελέτη (1501/6-9-1995), που υποβλήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Εκεί η μελέτη απορρίφθηκε ως μη πληρούσα τις προϋποθέσεις... Το γεγονός σχολιάστηκε καυστικότατα. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να εξεταστεί παρόμοια μελέτη από το ΚΑΣ, μια και δεν εκλήθησαν οι σπηλαιολόγοι να αναπτύξουν τη γνώμη τους, τη στιγμή μάλιστα που κανένα μέλος εκείνου του Συμβουλίου δεν είχε τα ανάλογα προσόντα ή εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο. Αναπτύχθηκε έτσι μια καχυποψία που κατέληξε σε εκτεταμένη αδιαφορία, όσον αφορά παρόμοιους χειρισμούς εκ μέρους των ανωτέρων κλιμακίων του ΥΠ.ΠΟ., σαν μια ακόμα, νομικά τουλάχιστον, άστοχη ενέργεια του ΥΠ.ΠΟ. (σχετ. βλ. και Απρίλιος - 2007).
Παραδόξως όμως, η ίδια μελέτη, λίγες βδομάδες αργότερα (1764/ 17-10-1995), με διαφορετικό εξώφυλλο (ενός ιδιωτικού γραφείου τεχνικών μελετών), ξαναμπήκε στο ΚΑΣ και αυτή τη φορά εγκρίθηκε ομόφωνα... Σημειώνεται ότι η «νέα» μελέτη δεν εισάχθηκε στο εν λόγω Συμβούλιο υπηρεσιακά, προφανώς για να μην αντιληφθεί κανείς τίποτα. Όμως, «έσπασε ο διάολος το πόδι του», το γεγονός μαθεύτηκε, καταγγέλθηκε αρμοδίως, αλλά μόνο μετά διετία διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση με την ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α5/ ΠΜΥ/Ε 14ΠΜΥ/Ε 140/ 27-2-1997 υπουργική (δυστυχώς μόνο για τα μάτια του κόσμου) απόφαση.
Την ανάκριση ανέλαβε ο Διευθυντής του ΥΠΠΟ κ. Α. Κεραμύδας. Πλήθος επιστημόνων κλήθηκαν να καταθέσουν, οι οποίοι επειδή τόλμησαν να πουν την αλήθεια, λοιδορήθηκαν στο έπακρο από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Τελικά το πόρισμα της Ε.Δ.Ε. ήταν καταπέλτης για όσους μεθόδευσαν την απάτη, αλλά στη συνέχεια η υπόθεση, όπως και εκείνη του σπηλαίου Αλιστράτης, κουκουλώθηκε δεόντως: «Ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Όχι μόνο αυτό, αλλά οι «αρμόδιοι» πήραν και προαγωγή!
Αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, σε αμφότερες τις ανωτέρω υποθέσεις διατελεί η κ. Βιβή Βασιλοπούλου. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. («εξ οφίτσιο» - βάσει αξιώματος - θέση), από κοντά και πάλι ο τ. Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων κ. Γιάννης Τζεδάκις, ο οποίος δεν προσήλθε ούτε καν να καταθέσει στην Ε.Δ.Ε., αδιαφορώντας για κάθε νόμιμη διαδικασία. Εν συνεχεία η κ. Βασιλοπούλου προάγεται σε προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας, ενώ λίγο αργότερα σε Διευθύντρια της Εφορείας Ανατολικής Αττικής. Εκεί, ως γνωστό, στο κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα, υπό εντονότατη διεθνή κατακραυγή, συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία των ελληνικών αρχαιοτήτων. Το κωπηλατοδρόμιο κατασκευάστηκε δήθεν για τις «ανάγκες» των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε, μεταξύ άλλων, η σημαντικότατη εναλλακτική πρόταση της Τ.Α. Ιωαννίνων να διοργανωθούν οι αγώνες στην τέλεια από κάθε άποψη, και πανέμορφη λίμνη της Ηπείρου, αλλά εκεί τα αντίστοιχα έξοδα δεν θα ανέρχονταν ούτε στο 1/100000... Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις (Ζωνιανών, Αλιστράτης, Μαραθώνα) «συμπτωματικά» Υπουργός Πολιτισμού ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Μετά την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας από τη Ν. Δημοκρατία, η κ. Βασιλοπούλου πήρε ακόμα μία προαγωγή. Κατέλαβε το ανώτατο για αρχαιολόγο αξίωμα, εκείνο του Γενικού Διευθυντή Αρχαιοτήτων. Δεν είναι σκοπός του παρόντος η εξέταση του υπαρκτού ή ανύπαρκτου αρχαιολογικού της έργου. Τα αμείλικτα όμως ερωτήματα, που προβάλλονται προς κάθε κατεύθυνση, είναι:
Τίνος έργου επιβράβευση αποτελεί η ανάρρηση σε επιτελικές θέσεις, τέτοιων δημόσιων λειτουργών; Πώς είναι δυνατόν τα αντίστοιχα υπηρεσιακά συμβούλια να μην πρόσεξαν καμμία ανομία; Μήπως πάλι οι σχετικοί υπηρεσιακοί φάκελοι, ουδέποτε έφτασαν ενώπιον των μελών τους και καταχωνιάστηκαν μακρυά από την «κοινή θέα»; Υπήρξαν ευκαιρίες που πολιτικοί παράγοντες όλων των κομμάτων ενημερώθηκαν για την αντίστοιχη κατάσταση. Γιατί άφησαν τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ; Aραγε υπάρχουν στοιχεία από τα οποία κάποιοι φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν και άλλα σκάνδαλα; Υπάρχει το ενδεχόμενο να προτιμώνται για τις ανώτατες κρατικές θέσεις «λειτουργοί» που δεν λένε ποτέ όχι, να είναι δηλαδή αυτό το υπέρτατο προσόν τους;
Δίπλα στις τόσες και απανωτές παρανομίες στα Ζωνιανά, άλλη μια κραυγαλέα υπόθεση. Αυτή τη φορά όχι από κάποιους μικρής μόρφωσης κατοίκους του Ψηλορείτη, αλλά το χειρότερο από ύψιστους ταγούς για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για πολλοστή φορά επισημαίνεται ότι το ανυπέρβλητο και πρωτοποριακό έργο τής ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ KAI ΑΠΟ TO 3o ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ επιστημονικής αξιοποίησης του σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, από την Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (με δωρεές και ανιδιοτελή εργασία τού δρα Α. Πουλιανού), στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο μόνο 23 εκ. δραχμές. Από το ποσό αυτό, προφανώς ούτε «μίζες» περίσσεψαν να μοιραστούν, αλλά ούτε και σκορπίστηκαν για άχρηστους σκοπούς, όπως π.χ. με την κατασκευή ενός δήθεν «τουριστικού μονοπατιού» στο βουνό Κάλαυρος (το 2006) ή ενός «διαμορφωμένου χώρου στάθμευσης» του Δήμου Τρίγλιας Χαλκιδικής, ύψους 180.000 και 900.000 ευρώ αντίστοιχα, πάντα υπό την «υψηλή» έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού... Περιττό επίσης να αναφερθεί το γιατί και το πόσο δοκιμάζεται η παραπέρα προβολή της υπέρτατης επιστημονικής αξίας του σπηλαίου Πετραλώνων, όχι μόνο από την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και τον απηνή πόλεμο εκ μέρους των «κρατικών» εμπλεκόμενων παραγόντων, εναντίον της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος.
http://www.aee.gr/hellenic/1st%20month/07%20b/071101/Zoniana.htm

Anonymous said...

http://animalis.wordpress.com/
Από το blog μου μια περίληψη όλων αυτών που πιστεύω για την αλλαγή στο χώρο του ΠΑΣΟΚ
"ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ - ΟΥΤΟΠΙΑ Ή ΑΝΑΓΚΗ;
Κάθετι νέο όμως επιβάλλεται να γνωρίζει τι αντικαθιστά. Να το αναλύσει και στα καλά του και στα άσχημά του. Να αναγνωρίσει τα λάθη του όπως θα αναδείξει τις επιτυχίες του. Να μην οδηγηθεί στην “ομφαλοσκοπική παραλυσία”, αλλά στην “εξωστρεφή αυτογνωσία”. Η εθελοτυφλία και ο στρουθοκαμηλισμός δεν έχει καμία θέση σε κάτι, που ανανεώνεται και θέλει να εκφράσει την κοινωνία. Αν μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδειχτούν “αποστήματα”, παθογένειες και αγκυλώσεις, είτε σε πρόσωπα, είτε σε ιδεολογικές κατευθύνσεις, τότε θα πρέπει να τα δείξει, να τα φωτίσει και στο τέλος να τα θεραπεύσει, ειδάλλως θα το δηλητηριάζουν συνεχώς και το νέο θα είναι μια ρετουσαρισμένη αντίκα.
Το Νέο ΠΑΣΟΚ πρέπει να κοιτάξει τον κόσμο στα μάτια και να πει την αλήθεια. Δεν οφελεί να κρύβει τα λάθη του, αλλά να τα αναγνωρίσει και να μην τα επαναλάβει. Να αποτινάξει τα βαρίδια του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά."
"ΤΟ ΚΑΠΕΛΩΜΑ
Ομάδες, όμιλοι, ρεύματα και ρέματα.
Η λογική της ναρκισιστικής αυτοπροβολής μέσα από ομάδες υπερφλύαρης ατέρμονης Συζήτησης."
"ΠΑΣΟΚ - Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Τις λύσεις που θέλουν οι πολίτες θα τις βρούμε μόνο στο δρόμο.
Το Δρόμο, που ξεχάσαμε και αφήσαμε.
Ας θυμηθούμε το παρελθόν των ονείρων μας και ας γίνουμε αυτό που ήμασταν.
Ειδάλλως ας μπούμε μόνοι μας στο Χρονοντούλαπο της Ιστορίας, διότι θα μας αξίζουν μόνο οι ΑΡΑΧΝΕΣ"