Friday, March 16, 2007

Σκακι.Το τέλειο παιχνίδι



Για καλή μου τύχη στον Πολύγυρο, δεύτερο τόπο διαμονής μας, υπάρχει δραστήριος σκακιστικός όμιλος.Παίρνω μέρος στα μαθήματα που κάνει και φιλοδοξώ να γίνω ένας αξιοπρεπής σκακιστής.Η μέχρι τώρα επαφή μου με το παιχνίδι ήταν τραυματική αφού δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να κέρδισα ποτέ!Μ'αρέσει γιατί είναι το μοναδικό παιχνίδι που η τύχη δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο ενώ χρειάζεται μελέτη και συνεχής πνευματική εγρήγορση .

8 comments:

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Αγαπητέ Νικόλα,

διάβασα ότι το blog είναι το πάθος σου και είπα να σου αφήσω ένα μήνυμα!

Συμμερίζομαι την αγάπη - πάθος σου για το σκάκι και είπα να παίξουμε την πρώτη μπλογκοπαρτίδα!

ε2-ε4

Χωρίς να βοηθάν μηχανήματα ή φίλοι υπόσχεσαι;

Univers said...
This comment has been removed by the author.
Univers said...

Αντιδιαστολή:

Το σκάκι είναι παιχνίδι φτιαγμένο για ανθρώπους και γενικά ευφυή όντα. Η έκβαση του παιχνιδιού δεν εξαρτάται από τον παράγοντα τύχη.

Το τάβλι είναι παιχνίδι εξαρτώμενο άμεσα από την τύχη. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό.

ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ: Είναι βέβαιο πως μια μηχανή θα καταστεί τελικά ανίκητη στο σκάκι (ήδη προγράμματα όπως το Fritz έχουν επίπεδο grand master, και να μην ξεχνάμε ότι και πρωταθλητές κόσμου έχουν ηττηθεί από μηχανές). Είναι θέμα λογισμικού, ταχύτητας επεξεργαστών και μεγέθους και επάρκειας "βιβλιοθηκών" (ανοιγμάτων, φινάλε κτλ.). Στο τάβλι, η τυχαιότητα επιτρέπει ακόμη στους ανθρώπους να καυχώνται ότι η έκβαση ενός παιχνιδιού δεν μπορεί να προβλεφτεί!

Το σκάκι βάζει σε δοκιμασία την ιδέα ότι η δημιουργική σκέψη είναι ιδιότητα αποκλειστικά ανθρώπινη. Σε μεγάλο βαθμό, αν όχι αποκλειστικά, μεγαλοφυείς κινήσεις που "βγαίνουν" πολλές κινήσεις αργότερα είναι αποτέλεσμα ανάλυσης σε βάθος που μπορεί μερικώς να γίνεται και αθέλητα στο πίσω μέρος του μυαλού του σκακιστή. Και σε τέτοιου είδους ανάλυση ο computer είναι άσσος.

Παρεμπιπτόντως: Λατρεύω και εγώ το σκάκι.

Nikos Lioliopoulos said...

ευχαριστώ για το ποστ σου (σχεδόν-συνονόματε Λιολιε)και η ιδέα σου για την πρώτη μπλογκοπαρτίδα φοβερή αλλά ας την αναβάλουμε να κάνω πρώτα κανένα μαθηματάκι!
Οσο για τον Φίλο univers τι δικαιολογία μπορώ να βρίσκω για τισ χαμένες παρτίδες μου αφού τύχη δεν υπάρχει και σαν κλασικός Έλλην για όλα φταίει η κακιά μου μοίρα?

Univers said...

Χρειάζεσαι μακρόχρονη εκπαίδευση για εγκατάσταση αποτελεσματικού software στον εγκέφαλο και μεγάλων βιβλιοθηκών!

Δυστυχώς αυτά κρατούν χρόνια και απαιτούν πολλή προσπάθεια (και χρόνο)...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ said...

Βρε παιδιά δεν κάνουμε ένα μπλογκ ελλήνων φιλοσκακιστών; (εκτός να υπάρχει ήδη ένα)

Anonymous said...

Νικολή το κέντρο ¨ΔΗΜΗΤΡΑ¨ Αγίου Μάμα εκτός από δωρεάν εκπαίδευση σε αγρότες εκπαιδευει και φιλοδοξους νέους και άπειρους σκακιστές... Περιμένω κλήση...

Stefanakos said...

Και φιλοσκακιστης φιλε Νικο? Μπραβο!
Ημουν στην ομαδα σκακι του 6ου δημοτικου σχλειου Ξανθης(15 χρονια παλιοτερα...) για 3 χρονια. Μου αρεσε παρα πολυ! Εχω πολυ καιρο να παιξω ομως... Οντως απιτει πνευματικη διαυγεια και οξυτητα...Σου ευχομαι να γινεις ο σκακιστης που ονειρευεσαι!

υ.γ.Στον Πολυγυρο παρεπιπτοντως εχω ενα πολυ καλο φιλο. Γκανης λεγεται στο επιθετο, αν εχεις ακουστα...