Friday, July 8, 2016

Χωρίς υστερόγραφα...

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στον τοπικό τύπο μια έντονη αντιπαράθεση γύρω από τα τεκταινόμενα στα δημοτικά συμβούλια και επιτροπές, με βασικό χαρακτηριστικό προσωπικές αντιπαραθέσεις, επιθετικά δημοσιεύματα και άρθρα, καθώς επίσης και ανταλλαγή επιστολών κάποιων από τους πρωταγωνιστές με προσωπικές αιχμές και επιθέσεις. Αποτέλεσμα της καλλιέργειας αυτού του κλίματος είναι η δημιουργία ενός πολύ ηλεκτρισμένου πεδίου ακόμη και σε επίπεδο προσωπικών σχέσεων και κοινωνικής ζωής, με αποκορύφωμα την αήθη φραστική προσωπική επίθεση που δήχθηκε στον δρόμο ο δημοσιογράφος Ν. Σουρλοπουλος της ηλεκτρονικής εφημερίδας roumlouki.gr από δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, συμφωνά με καταγγελία του.(εδω)
Στις αντιπαραθέσεις αυτές που απασχολούν τον τύπο τον τελευταίο καιρό, παρά τις παροτρύνσεις φίλων μου αλλά και ανθρώπων που παρακολουθούν την αρθρογραφία μου, αποφάσισα να μην πάρω θέση για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον γιατί αφορούν θέματα τα οποία δεν γνωρίζω όσο καλά θα ήθελα και δεύτερον γιατί μέσα από αυτή την αντιπαλότητα φαίνεται να σχηματίζονται κάποιες ομαδοποιήσεις με ορίζοντα το 2019 που δεν με ενδιαφέρουν.
Για την εφημερίδα ο Πολίτης που φάνετε να είναι σε ανοιχτή ρήξη με τον δήμαρχο και να δέχεται με τη σειρά της τα πυρά άλλα και το ιδιότυπο ¨μπουλιγκ¨ κάποιων υποστηρικτών του δημάρχου (αυτόκλητων θέλω να πιστεύω) έχω κάποιες φορές εκφραστεί αρνητικά και με δυσπιστία, όχι όμως σε θέματα ηθικής αφού γνωρίζω προσωπικά τους εκδότες και την ακεραιότητα τους. Σε σύγκριση ωστόσο με την κατάσταση που επικρατεί στον τοπικό τύπο, η εφημερίδα της οικογενείας Σουρλόπουλου μοιάζει με όαση. Ο κιτρινισμός, το ψέμα, ο λαϊκισμός, η λογοκρισία ακόμη και οι ωμοί εκβιασμοί που παρατηρούνται σε πολλά από τα ειδησεογραφικά sites και blogs της περιοχής δεν παρουσιάζονται σε αυτή.
Για τον δεύτερο –έμμεσο- πρωταγωνιστή της αντιπαράθεσης, που είναι ο Δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα, δεν έχω σχηματίσει ακόμη ολοκληρωμένη άποψη. Σαφέστατα δεν είμαι ικανοποιημένος από το έργο που παράγεται, βλέπω όμως να γίνονται φιλότιμες προσπάθειες οι οποίες συχνά δεν αποδίδουν λόγο κυρίως της περιορισμένης δυνατότητας παρέμβασης και χάραξης πολίτικης από πολλά στελέχη της διοίκησης. Παρά το γεγονός ότι για την αθλιότητα που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης της περιοχής, η διοίκηση Γκυρίνη και ο ίδιος πρόσωπικά ο δήμαρχος έχουν παίξει κάποιο ρόλο, (αν όχι έχουν εκθρέψει το φαινόμενο) η γενικότερη στάση τους απέναντι σε θέμα ηθικής και διαχείρισης δημοσίου χρήματος δεν έχει δώσει ιδιαίτερες αφορμές για κριτική, όπως γινόταν τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στην εποχή των καποδιστριακών δήμων.
Θεωρώ όμως το μελανότερο χαρακτηριστικό της διοίκησης Γκυρίνη την εκλογή σε αυτή αρκετών ανθρώπων χαμηλότατου επιπέδου, εντελώς ανίδεων και ανίκανων να διαχειριστούν τον ρόλο τους στα κοινά για τον όποιο έχουν εκλεγεί, ενώ για οποιαδήποτε στοιχειώδη κοινωνική ευγένεια ούτε λόγος. Δεν είναι η πλειοψηφία, δεν είναι όμως και λίγοι. Τραμπουκισμοί, φασιστικές συμπεριφορές σαν αυτή που καταγγέλλει ο Ν.Σουρλόπουλος αποτελούν δυστυχώς συχνό φαινόμενο. Η δε εξάρτηση του ίδιου προσωπικά του Παναγιώτη Γκυρίνη από αυτή την ιδιότυπη ομάδα τοπικών παραγόντων, φαίνεται να είναι πολύ δυνατή και αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στο κέντρο της πόλης με την κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Με τις συμπεριφορές αυτές η διοίκηση του δήμαρχου και ο ίδιος προσωπικά φαίνεται να χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα που είχαν απέναντι στους αντίπαλους και προκατόχους τους και αυτό αδικεί την γενικότερη εικόνα του, αφού πιστεύω πως υπάρχει ακόμη ισχυρή βούληση εκ μέρους του δημάρχου τουλάχιστον να κρατήσει την πενταετή του ανάμειξη στην διοίκηση του μεγάλου και ενιαίου δήμου μακριά από φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος.
Υ.Γ. Η δημοτική μας αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έχουν ανάγκη από τα ¨υστερόγραφα¨ τα οποία τους εκθέτουν ως αυτόνομες πολιτικές προσωπικότητες και τους προσφέρουν μάλλον κακή υπηρεσία.

No comments: