Saturday, May 30, 2015

Καργάκος και ¨Ελληνότοπος¨

Έπεσε σήμερα στα χέρια μου μια αφίσα κάποιου συλλόγου με τον ευφάνταστο τίτλο «Ελληνότοπος» σχετική με μια εκδήλωση που κάνει για τον Μέγα Αλέξανδρο στην πόλη μας, με ομιλητή τον γνωστό καθηγητή Σαράντο Καργάκο.

Πριν γράψω ορισμένα πράγματα για το ποιόν του ομιλητή και αφού αντισταθώ στον πειρασμό να σχολιάσω την αισθητική της αφίσας, θα ήθελα να σταθώ στον σύλλογο την ύπαρξη του όποιου ομολογώ ότι αγνοούσα ως σήμερα.

 Δεν ξέρω αν είναι φρόνιμο να κρίνεις ένας σύλλογο από το όνομα του, αλλά λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την γνωστή παροιμία «εξ όνυχος τον λέοντα» μάλλον έχω καταλάβει αρκετά. Σε μια περιοχή που υποφέρει χρόνια από τον συντηρητισμό και την  καταπίεση κάθε διαφορετικότητας από την  κυρίαρχη ιδεολογία του ψευτοπατριωτισμού , σε μια περιοχή όπου ανθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι- εργαστήρια ανάδειξης  τοπικών παραγοντίσκων, σε μια περιοχή που παλεύουμε για χρόνια με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει με τον φασισμό της μιας άποψης, την επιβολή των μετρίων σε κάθε πτυχή της, δεν χρειάζεται να εκπλήσσεται κάποιος από την δημιουργία ή έστω την επαναδραστηριοποίηση ενός ακόμη συλλόγου που αυτοαποκαλείται Ελληνότοπος.

 Ποιος είναι όμως ο Σαράντος Καργάκος που φέρνουν υπό τις τυμπανοκρουσίες των τοπικών μέσων και την αιγίδα του δήμου οι υπεύθυνοι του Ελληνότοπου;

Ο Σ. Καργάκος είναι θεωρητικός της συντήρησης στη χώρα μας, εκφραστής συχνά εθνικιστικών απόψεων, ψευτοεπιστημονικών εικασιών και μισαλλοδοξίας( μια μορφή της οποίας είναι ο αντισημιτισμός). Μέσα από τα δεκάδες βιβλία του αλλά και την αρθρογραφία του στον Ελεύθερο Τύπο και σε αλλά έντυπα της δεξιάς, για πολλά χρόνια καλλιέργησε σε μερίδα συντηρητικών ψηφοφόρων- και όχι μόνο- τον σπόρο του εθνικισμού της μισαλλοδοξίας και της συντήρησης που δεν άργησε να δώσει τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα με την ανάδειξη της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού στη χώρα μας.

Επίσης, σημαντική για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα μας υπήρξε η συμβολή του, ως ιδρυτικό στέλεχος μάλιστα, στην δημιουργία της ακραίας εθνικιστικής και σκοταδιστικής οργάνωσης «Δίκτυο 21» η οποία προώθησε τον Αντώνη Σαμαρά σε θέσεις εύθηνης με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα τόσο στο θέμα της έξαρσης του μακεδονικού πριν 20 χρόνια περίπου, οσο και με την ανέλιξη του στην αρχηγεία της Νέας Δημοκρατίας και της αργότερα στην πρωθυπουργία.

Ο Σαράντος Καργάκος κινούμενος στα όρια του περιθωρίου, από κομματικές εφημερίδες και περιοδικά ως τις πρωινές ζώνες καναλιών καλλιέργησε όσο λίγοι τον κυρίαρχο στον δημόσιο λόγο σκοταδισμό.

Η τελευταία του συνεισφορά ήταν η εντελώς αυθαίρετη και στερούμενης κάθε  επιστημονικής απόδειξης εικασία περί της ύπαρξης του τάφου του Μεγαλεξάνδρου στην Αμφιπόλη, βοηθώντας για άλλη μια φορά τον φίλο του Αντώνη Σαμαρά να κρατηθεί στην εξουσία καλλιεργώντας ένα ακόμη παραμύθι, χωρίς ευτυχώς επιτυχία αυτή τη φορά.  http://www.zougla.gr/greece/article/diakekrimeni-arxeologi-diapsevdoun-ton-s-kargako-gia-ton-tafo-tou-m-aleksandrou

Δεν χρειάζεται να προσθέσω περισσότερα για τον κ.Καργάκο από όσα  έχει γράψει η σπουδαία ομάδα του Ιου στην Ελευθεροτυπία. Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κάνεις εδώ http://www.iospress.gr/mikro1997/mikro19971220.htm, και εδώ http://www.iospress.gr/ios2000/ios20000109b.htm

 Το όνομα της πόλης μας, που όπως καλά γνωρίζουμε δεν έχει καμία ιδιαίτερη σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο παρά μονό στην φαντασία των αρχόντων της πριν μερικές δεκαετίες, όταν επέλεξαν να τη βαφτίσουν Αλεξάνδρεια αντί του Γίδά που είναι η παλιά ονομασία της, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως περίβλημα για τον γηραιό καθηγητή(κυρίως φροντιστηρίων) στον νέο του μύθο περί του τάφου του Αλέξανδρου. Και βεβαία οι πρόθυμοι δεν άργησαν να βρεθούν.


Δεν νομίζω λοιπόν ότι έχει κάτι καινούριο να προσφέρει στον τόπο η παρουσία του εν λογω ομιλητή στην πόλη, πλην ίσως το να καλύψει κάποιες ακόμη προσωπικές ανάγκες αυτοπροβολής ή-ποιος ξέρει- πολιτικές σκοπιμότητες.

1 comment:

giaonhanquocte said...

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.