Monday, October 17, 2011

Κανάλια δείξτε μας, στη Βέροια κάνουμε επανάσταση!


Μια σκέψη γύρω από τα χθεσινά «επεισόδια» στη Βέροια.

Στις μέρες μας πολύς λόγος γίνεται για το λεγόμενο κίνημα των αγανακτισμένων. Έχουν γραφτεί καί ειπωθεί πολλά. Δεν έχω να προσθέσω πολλά περισσότερα στο διάλογο, παρά μονό το ότι το λεγόμενο κίνημα κατά τη γνώμη μου δεν έχει λαϊκά χαρακτηριστικά, αλλά είναι κατά βάση υποκινούμενο. Η πλειοψηφία αυτών που συμμετέχουν δεν είναι άνθρωποι που βρέθηκαν αποκλεισμένοι και σε απόγνωση από την αθλία οικονομική συγκύρια των ήμερων, αλλά το αντίθετο, είναι κατά βάση προνομιούχοι που δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι στην Ελλάδα του ωχαδερφισμού και της αναβλητικότητας, θα ερχόταν στιγμή θα έχαναν κάποια από αυτά τα προνόμια.

Όσο βέβαια για τους άλλους, τους πραγματικά αγανακτισμένους, αυτούς που πραγματικά η κρίση έχει καταστρέψει τη ζωή, τους νέο ανέργους ή υποαπασχολούμενους, τους μικρό-μαγαζάτορες, τους μεροκαματιαρήδες του ιδιωτικού τομέα, αυτοί δεν βρίσκονται στις τάξεις των αγανακτισμένων, παρότι αυτοί θα έπρεπε να είναι μπροστάρηδες και όχι οι διάφοροι Φωτόπουλοι. Το γιατί λείπουν, είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ να δώσω τεκμηριωμένη εξήγηση.

Ας έρθουμε όμως λιγάκι στα δικά μας, στα του τόπου μου.

Όπως κάθε γεγονός που λαμβάνει χώρα στο κέντρο έρχεται με καθυστέρηση στην επαρχία, συνήθως αλιεμένο αν όχι εντελώς διαστρεβλωμένο, έτσι και στην περίπτωση των «αγανακτισμένων» έγιναν προσπάθειες να συγκροτηθούν μέτωπα και στις μικρές επαρχιακές πόλεις με περιορισμένη επιτυχία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Στις γειτονικές μου πόλεις την Βέροια και την Αλεξάνδρεια το εγχείρημα απέτυχε, δεν ήταν παρά ελάχιστοι αυτοί που πήραν μέρος στις ουκ ολίγες προσπάθειες που έχουν γίνει. Και επειδή λίγο πολύ γνωριζόμαστε, δεν ήταν και η καλύτερη «παστά» ανθρώπων , κάποιοι από αυτούς…

Έτσι λοιπόν αντί να πάρει κινηματικά χαρακτηριστικά το όλο εγχείρημα, κατάντησε να γίνει μια μάζωξη ελάχιστων, κυρίως γραφικών , συνεπικουρουμένη βεβαία από κάποιος επαγγελματίες του είδους, που δυστυχώς έχουμε και στα μέρη μας.

Το χειρότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι ότι αντί να διαλυθούν υπό το βάρος της αποτυχίας, αυτοί οι ελάχιστοι, είχαν το θράσος να παρελάσουν στη γιορτή της απελευθέρωσης της πόλης της Βέροιας κατορθώνοντας μια ιστορικής σημασίας τελετή να την μετατρέψουν σε θέαμα για τα αδηφάγα μέσα των Αθηνών με την συνδρομή των εδώ "λαϊκών" ανταποκριτών τους.

Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον την επόμενη φορά που 15 «επαναστάτες» αποφασίσουν να ευτελίσουν κάποια αντίστοιχης σπουδαιότητας κοινωνική εκδήλωση, να έχουν την αντιμετώπιση που τους αξίζει.

Η παγερή αδιαφορία των χιλιάδων παρευρισκομένων στην εκδήλωση απέναντι στα καμώματα τους, είναι κάτι αισιόδοξο κατά τη γνώμη μου, αλλά δεν φτάνει…

5 comments:

BUTTERFLY said...

Για τη Βεροια δεν γνωριζω, αλλα για τους Αγανακτισμενους της Αθηνας εχω προσωπικη αποψη. Δεν ξερω αν τους συναναστραφηκατε ποτε και απο που αντλειτε την εντυπωση ειναι υποκινουμενοι. Εγω που τους εζησα πολλακις, εχω να πω πως αν με την ορμη και την οργανωση που δρουσε το κινημα τον Ιουνιο-Ιουλιο που μας περασε λειτουργουσε η Ελλαδα, θα ημασταν η πρωτη χωρα. Και ειλικρινα, δεν νομιζω ανθρωποι βολεμενοι και υποκινουμενοι να δεχονταν ανυποχωρητα τοσο ωμη αστυνομικη βια, ουτε να επιδεικνυαν τοση αλληλεγγυη. Καλο ειναι να μην κρινουμε αρνητικα ολα οσα δεν καταλαβαινουμε η δεν συμφωνουμε...

athinovio said...

Ότι είναι υποκινούμενοι δεν είναι σίγουρο, ωστόσο και στην Πρέβεζα, όλα τα λαμόγια πήγανε στην αγνάκτηση και το λέω με βεβαιότητα γιατί, όπως είπες, εδώ γνωριζόμαστε.

Τι αγανάκτηση είναι όταν τα ρετιρέ κλαίνε για τις διακοπές τους, ε?

Nikos Lioliopoulos said...

Butterfly,
δεν τους εχω συναναστραφει οπως πιθανως να το εννοεις αλλα διαβαζω τι γραφουν και τη συνθηματα λενε. Υποκινούμενοι επιμενω. και εννοειται οτι κρινω αρνητικα οτι θεωρω λαθος. Οσο για τους τοπικους αγανακτισμενους τους ξερω καλα. Για αυτο και εγραψα οτι έγραψα...

Nikos Lioliopoulos said...

Αθηνά,

αυτο αναρωτιέμαι και εγω...

Anonymous said...

Τι έγινε "αστε του Γιδά" (όπως λέμε αλβανέ τουρίστα);;
Μουγκαφον για την πολιτική;;
Μουγκαφόν για τον "καταπληκτικό Γεώργιο Παπανδρέου"
Μουγκαφόν για τη "νεα ελπίδα", τον Άγγελο Τόλκα;;
Μουγκαφόν για την ελέυθερη πτώση του ΠΑΣΟΚ που τόσο πιστά, αν και όχι πάντα αποτελεσματικά, υπηρέτησες;;

Ποντίκι, που εγκατέλειψες τρέχοντας το καράβι είσαι Νικολάκη;;

Ή μεγάλος καραγκιόζης;;;