Sunday, November 9, 2014

Πολιτισμός.

Στον τόπο μου ο πολιτισμός εχει σχεδόν ταυτιστεί με την καλλιέργεια της παραδοσης κυρίως. Καλώς.

Για μένα όμως πολιτισμός είναι άλλα πράγματα, όπως ο σεβασμος στον συνάνθρωπο, η ποιοτητα ζωης στην καθημερινότητα, η υπακοή στους νόμους, η πνευματική και κοινωνική καλλιέργεια. Και σε αυτό τον τομέα δεν έχουμε και πολλά να επιδειξουμε, εκτός απο καποιες εξαιρεσεις.

Μια απο αυτές τις εξαιρέσεις - ευχάριστες εκπλήξεις, συμβαίνει εδώ και πολύ καιρο στο καφέ που συχνάζω και αφορα την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
 Συγγεκρημενα οι ιδιόκτητες του καφέ "Αλεξάνδρεια" Τέλης Μιχαλακας και η σύζυγος του Ρένα αποφάσισαν να εφαρμόσουν την απαγόρευση του καπνίσματος, ασχέτως με το γεγονος οτι σε όλα τα άλλα μαγαζιά της πολης δεν εφαρμόζεται.

Το ευχάριστο με αυτή την επιλογή τους είναι οτι όχι μονο το μαγαζί δεν έχασε τους πελάτες του αλλά τους αύξησε κιόλας με αποτέλεσμα κάθε βράδυ να είναι γεματο.

Και το ακόμη πιο ευχάριστο είναι πως οι ίδιοι οι θαμώνες σέβονται την απόφαση και βγαίνουν εξω όταν θέλουν να καπνίσουν. Σε συζήτηση που κάνουμε για το θέμα, οι περισσότεροι μου λένε πως όλα είναι μια ιδέα και έτσι και λιγοτερο καπνίζουν αλλά και δεν επιβαρύνουν τα πνευμονία τους και τα πνευμόνια μας!

Ίσως τελικά κάπου να υπάρχει ελπίδα...



No comments: