Tuesday, May 1, 2012

Συνέντευξη Νίκου Λιολιόπουλου στο ‘’Ρουμλούκι On-line’’

Συνέντευξη του υποψηφίου της ‘’Δημοκρατικής Συμμαχίας’’ στην Ημαθία, Νίκου Λιολιόπουλου στο ενημερωτικό site ‘’Ρουμλούκι On-line’’
 


Κύριε Λιολιόπουλε, τα τελευταία χρόνια μας έχετε μπερδέψει με τις πολιτικές σας επιλογές, με αποκορύφωμα την τελευταία σας, να συμμετάσχετε στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας και με την Ντόρα Μπακογιάννη. Έχετε μια πορεία στην πολιτική που δεν τολμούν πολλοί, μιας και είναι πιο ‘’συνετό’’ για τις παραδοσιακές - πολιτικές μας αντιλήψεις, να γεννηθεί κάποιος μέσα σε ένα κόμμα και να πεθάνει μέσα σ’ αυτό... Είναι ένα ‘’ταξίδι’’ προς αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας ή είναι αυτό που λέει ο λαός ‘’όπου φυσάει ο άνεμος’’;

Κ Σουρλόπουλε, νομίζω ότι η έκφραση «μας μπερδέψατε» που χρησιμοποιήσατε στην ερώτηση σας, αποτελεί ένα παράδειγμα για το πόσο στρεβλά αντιμετωπίζουμε στη χωρά μας την πολιτική ενασχόληση. Και εξηγούμαι. Ένα από τα πράγματα που αντιμάχομαι σε όλη μου τη ζωή είναι ο δογματισμός, το να υποστηρίζει κάποιος επίμονα κάτι το οποίο μπορεί και να έχει αλλάξει εντελώς  στη διάρκεια. Οι δίκες μου απόψεις παραμένουν σταθερές ώσπου κάποιος μέσα από συζήτηση επιχειρημάτων μου αποδείξει ότι κάνω λάθος, όποτε και αλλάζω χωρίς εγωισμούς . Νομίζω πως ο καθένας μας έτσι θα έπρεπε να κάνει. Αυτό βεβαία δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάποιες σταθερές, όπως η ελευθερία, η αξιοκρατία, ή η ευνομία, για τις οποίες δίνω μάχες από οποιοδήποτε μετερίζι.
Εξάλλου θεωρώ παράδοξο, αν όχι ύποπτο να είναι κάποιος υποστηρικτής π.χ. του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 70. του 90 και του σημερινού, όπου προφανώς δεν υπάρχει παρά ελάχιστη σχέση μεταξύ τους.
Όσο για το «όπου φυσάει ο άνεμος» , στην περίπτωση μου δεν ισχύει, αφού σχεδόν όλες οι πολιτικές μου επιλογές έως τώρα ήταν κόντρα στον άνεμο!

Τι ήταν αυτό το οποίο σας έκανε να στηρίξετε την Δημοκρατική Συμμαχία. Είστε Φιλελεύθερος, Σοσιαλιστής, Δεξιός ή θεωρείτε ότι όλες αυτές η ‘’ταμπέλες’’ είναι αναχρονιστικές και χρήζουν επαναπροσδιορισμού;

Σε κάμα περίπτωση δεν τις θεωρώ ξεπερασμένες, πιστεύω όμως ότι η πολιτική αντιπαράθεση  γίνεται πλέον σε ενα διαφορετικό άξονα, όχι τον παλιό αριστερά-δεξιά, αλλά στον άξονα  αλλάζουμε ή μένουμε στα ιδία, ή αν θέλετε, πρόοδος ή συντήρηση.
Όσο για μένα, ανεκαθεν σε όποιο σχηματισμό και αν μετείχα δήλωνα και δηλώνω σταθερά φιλελεύθερος και οπαδός των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.


Συμφωνείται με τα διαφημιστικά spot της Δημοκρατικής Συμμαχίας που λένε ‘’Φταίει το κράτος όχι εσύ. Άλλαξέ το’’; Πιστεύετε ότι όντως φταίει το κράτος; Σας ρωτάω γιατί ακούγεται λίγο αόριστο.

Συμφωνώ ως προς το πρώτο σκέλος. Όντως φταίει το κράτος, αλλά κατά τη γνώμη μου φταίμε και εμείς, που ανεχτήκαμε όλη αυτή την κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένα νέο κόμμα χωρίς να έχει υποστεί φθορά όπως τα άλλα κόμματα, δεν έχει καταφέρει να πείσει - εκτός από ένα μικρό αριθμό Φιλελεύθερων που είναι υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων – τον υπόλοιπο λαό. Ο κόσμος δεν γνωρίζει τις θέσεις σας επαρκώς. Τι είναι αυτό που πρεσβεύετε πραγματικά;

Η συμμαχία πλήρωσε το τίμημα όσων σε αυτή τη χώρα είπαν τα πράγματα με το όνομα τους. Βεβαία αυτό όσο παίρνει ο καιρός αλλάζει, η αλήθεια αποδεικνύεται, η συνέπεια επιβραβεύεται, για αυτό και υπάρχει αυτή η μεταστροφή υπέρ της Συμμαχίας. Πιστεύω ότι θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη των εκλογών.\Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι υπέρ του Μνημονίου αλλά σαν ‘’αναγκαίο κακό’’ για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα; Πιστεύετε ότι σαν Έλληνες δεν είμαστε ικανοί να βάλουμε τάξη στη χώρα και ότι ‘’θέλουμε τον Γερμανό’’ μας ή συμβαίνει κάτι άλλο; Πείτε μας δυο λόγια γι αυτό. 

Όχι βεβαία, σαν Έλληνες είμαστε ικανοί για τα πάντα. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε κανένα Γερμανό Ρώσο ή Αμερικάνο, η τεχνογνωσία όμως κάποιων θα μπορούσε να μας είναι πολύ χρήσιμη. Οι βόρειες κοινωνίες έχουν λύσει από χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε τις γνώσεις τους;

200.000 χιλιάδες μαϊμού συντάξεις, επιδόματα κ.λπ. είναι τα αποτελέσματα από τις τελευταίες αποκαλύψεις, και είναι χρήματα από τον ιδρώτα του εργαζομένου που κάποιοι συμπολίτες μας έπαιρναν χωρίς να τα δικαιούνται. Υπάρχει, πιστεύετε μια ‘’σιωπηρή συνομωσία’’ μεταξύ κράτους και κοινωνίας; Τα φάγαμε όλοι μαζί τελικά ή όχι;

Όπως ακριβώς το λέτε είναι.  Εγώ θα διατύπωνα λίγο διαφορετικά την μνημειώδη φράση του κ Παγγαλου, θα έλεγα ¨μαζί τρώγαμε, άλλοι πολύ-άλλοι λιγότερο¨.  Οι ευθύνες μας σαν κοινωνία είναι τεράστιες, και είναι λάθος να τις αποποιούμαστε. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα. Θα χρησιμοποιήσω εδώ ένα. Έχετε πάει ποτέ σε πολιτικό γραφείο Βουλευτή; Έχω πάει και έχω φρύξει. Όλοι λίγο πολύ ζητιάνε εξυπηρετήσεις, πολλές από τις οποίες είναι στα όρια της νομιμότητας και ο βουλευτής είναι υποχρεωμένος αν όχι να τις κάνει, τουλάχιστον να προσπαθεί. Και το έκαναν όλοι αυτό.


Είστε αγρότης και απ’ ό,τι γνωρίζω, εκλέγεστε επί σειρά ετών πρόεδρος του σωματείου τευτλοαγωγέων Κεντρικής Μακεδονίας. Με λίγα λόγια, γνωρίζετε από μέσα τα προβλήματα των αγροτών και γενικότερα του κάμπου της Ημαθίας. Ποιές κατά την άποψής σας είναι οι αιτίες που ο κόσμος της γεωργίας βρίσκεται σε παρακμή και τι θα αλλάζατε σε περίπτωση εκλογής σας;

Χαίρομαι πολύ για αυτή την ερώτηση επειδή σπάνια μπαίνει το θέμα στο δημόσιο διάλογο. Είμαι αποκλειστικά αγρότης σε όλη μου τι ζωή και ζω τα προβλήματα του κλάδου στο πετσί μου.
Η ελληνική γεωργία έχει πέσει και αυτή θύμα της αρωστημενης καταστασης του κρατους. Τεραστια χαμενα λεφτα σε ψευτικες επιδοτησεις, αντιπαραγωγικη νοοτροπία, συνεταιρισμοί- άνδρα ανομιων, ενωσεις διαλυμενες,  διυθυνσεις γεωργιας ανυπαρκτες, και πολλα αλλα που δεν μας φτάνει ο χώρος να αναφέρω Δειτε για παραδειγμα το τι εγινε με τον ΕΛΓΑ και τωρα αδυνατει να πληρωσει της βασικες του αναγκες.
 Φιλοδοξω να αναδειξω όλα αυτά σε περιπωση που γινω μελλος του κοινοβούλιο και θα προσπαθήσω να εισαγάγω στη δημόσιο διάλογο για τη γεωργική πολιτική νέα ζητήματα, όπως ο περιορισμός των επιδοτήσεων μονό σε πραγματικά αγρότες όπου θα πρέπει να επιμορφώνονται για να μπορούν να δικαιούνται επιδοτήσεις ή οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση. Δεν μπορεί να είναι αγρότες και να παίρνουν επιδοτήσεις ογδοντάχρονοι, η άνθρωποι που δεν πάτησαν το πόδι τους σε χωράφι.


Κάποιοι θεωρούν ότι η πώληση της ΕΛΒΙΖ ήταν ένα προεκλογικό δώρο στην ΕΥΡΩΦΑΡΜ. Διαφωνείτε μ’ αυτή την άποψη ή πιστεύετε ότι τελικά θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική γεωργία;

Δεν έχω κάποια ένδειξη ότι υπήρξε κάτι μεμπτό στη διαδικασία πώλησης. Αν όμως αντιληφθώ  κάτι να είστε βέβαιος ότι θα αντιδράσω έντονα, όπως πάντα κάνω. Με δοδομένο ότι έγινε σωστά η διαδικασία , χάρηκα πολύ για την πώληση της ΕΛΒΙΖ και ιδιαίτερα σε ένα συμπολίτη μας και το ίδιο επιθυμώ να συμβεί και με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σύντομα. Είμαι υπέρ των ιδιωτικοποίησαν και της απόσυρσης του κράτους από οποιαδήποτε παραγωγική επιχείρηση. Δεν το κρύβω όμως πως θα επιθυμούσα να υπήρχαν μεγάλες υγιείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να αγοράσουν και να λειτουργήσουν τα εργοστάσια αυτά προς όφελος όλων μας, κυρίως των αγροτών –μέλλων τους, όπως γίνεται στην Ευρώπη, δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν.

Κύριε Λιολιόπουλε, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η αλλαγή της νοοτροπίας δεν αλλάζει εύκολα, και ο λαός συνεχίζει να ψηφίζει τα ίδια κόμματα τα τελευταία 30 χρόνια και ας ξέρουν όλοι -με αποδείξεις πια- ότι οι επιλογές αυτές οδηγούν στην καταστροφή;

 Δεν είμαι βέβαιος ότι δεν αλλάζει ο κόσμος, εξάλλου στις προσεχείς εκλογές τα κόμματα που μας έφτασαν ως δω θα χάσουν πολύ. Είμαι αισιόδοξος.


Ο κόσμος είναι αρκετά οργισμένος – και ειδικά οι νέοι - με τις πολιτικές επιλογές των τελευταίων δέκα χρόνων, ειδικά στον τομέα της οικονομίας από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.  Και είναι πολλοί αυτοί που λένε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι δεν θα πάνε καθόλου να ψηφίσουν ή θα ψηφίσουν κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή κ.λπ. από αντίδραση και μόνο. Τι θα λέγατε λοιπόν σ’ αυτούς τους ανθρώπους;

 Κατ αρχήν οργισμένοι είμαστε όλοι μας. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε που οδηγούμε το θυμό μας. Θεωρώ μεγάλο λάθος την αποχή ,αλλά ακόμη μεγαλύτερο τη ψήφο σε δήθεν κόμματα διαμαρτυρίας, όπως αυτό του κ.Καμμένου που με αισχρά ψέματα προσπαθεί να καπηλευτεί την δίκαιη οργή του κόσμου, κάτι που για καιρό έκανε και ο κ Σαμαράς με ολέθρια αποτέλεσμα για αυτόν αλλά κυρίως για τον τόπο. Για τους ναζιστές δεν συζητώ καν. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και θεωρώ εν δυνάμει εγκληματίες όσους θα την ψηφίσουν. Δεν κάνω πίσω ούτε κατ` ελάχιστο σε αυτή μου τη θέση. Είναι ντροπή και μονό που αναφερόμαστε σε αυτούς.

 Παίρνοντας την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής θα ήθελα να απευθυνθώ στους συντοπίτες μου ζητώντας τους να κλείσουν τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και της δημαγωγίας και να σκεφτούν πολύ σοβαρά το μέλλον όλων μας. Η χωρά μας στη κατάσταση που είναι δεν έχει περιθώρια για νέα λάθη.


Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία
Ευχαριστώ πολύ και εγώ.No comments: