Thursday, July 7, 2011

Όπου φυσάει ο άνεμος. (απο την ανάποδη)

Έχω βαρεθεί να γίνομαι αποδέκτης αρνητικών σχολίων από συνομιλητές μου κάθε φορά που αναφέρω το ότι έχω κατά καιρούς ψηφίσει διαφορετικά κόμματα. Με ενοχλεί πολύ είναι αλήθεια αυτός ο ιδιότυπος κομματικός φανατισμός που επικρατεί στη χωρά μας, όταν δε ο φανατισμός αυτός είναι και ιδεολογικός με εξοργίζει.
Το έχω πει πολλές φορές, ότι ψηφίζω πάντα το κόμμα που είναι πιο κοντά στις απόψεις μου, οι δε απόψεις μου δεν είναι κατά ανάγκη ταυτόσημες διαχρονικά, αφού μεταλλάσσονται μέσα από συζητήσεις, ενημέρωση αλλά και πολύ μελέτη, άλλα σίγουρα υπαρχει ένα πλαισιο αρχών απο το οποίο προσπαθώ να μην παρεκκλίνω.
Αφορμή για αυτή την ανάρτηση στάθηκε η απάντηση ενός συνομιλητή μου σε πολιτική συζήτηση-καφενείου είναι η αλήθεια- ότι " εσύ πας όπως φύσει ο αέρας" όταν είπα ότι έχω ψηφίσει αρκετά κόμματα ως τώρα, πράγμα είτε το πιστεύει κάνεις είτε όχι, αδιανόητο ακόμη για μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μου.
Μονό που στην περίπτωση μου συμβαίνει το έξις παράδοξο, συνήθως ψηφίζω κόμματα τη στιγμή που άνεμος της πολίτικης συγκύριας δεν τα βοηθά αλλά αντίθετα πνέει κόντρα!
Η πολιτικές μου απόψεις αν μπορούσαν να συμπεριλήφθην -πράγμα αδύνατο βεβαία- σε μια μονό λέξη αυτή θα ήταν , "Φιλελευθερισμός". Είχα σκοπό να προσπαθήσω να περιγράψω κάποιες βασικές αρχές του φιλελευθερισμού, αλλά ήμουν τυχερός να πέσω σε αυτό το κείμενο που αναδημοσιεύει ο Νίκος Δήμου στη lifo το όποιο περιγράφει σε μεγάλο βαθμό τις απόψεις μου. Μια πολύ καλή παρουσίαση μπορεί κάποιος να βρει και στο site του ευρωπαϊκού κόμματος του Φιλελευθέρων δημοκρατών.
Παίζοντας με τη μνήμη μου, θα προσπαθήσω να κάνω μια ανάδρομή στο τι έχω ψηφίσει σε κάθε εκλογή από τότε που απέκτησε το δικαίωμα του εκλέγειν. Θα έχει πλάκα !
1993 εθνικες . Νέα Δημοκρατία του Μητσοτακη( βουλευτή Γιωργο Παπασταμκο). Σχόλιο :
Συνεπαρμενος απο τις Νεες ιδεες της εποχης που βεβαια ποτέ δεν έγιναν κτήμα στο κόμμα της δεξιάς.)
1994 Ευρωεκλογές Πασοκ. Σχόλιο: Ο συντηρητικός
λόγος που Εβερτ μου προκαλούσε πάντα αποστροφή.
1996 Εθνικές. Πασοκ( Μ. Χρυσοχοιδη) Εποχή Σημτη...
1999 Ευροεκλογες Φιλελεύθεροι. Σχόλιο: Ταύροι του Στέφανου Μανου

2000 Εθνικές Πασοκ (Χρυσοχοιδη) Σχόλιο. Στο παραπεντε δεν ψηφισα συνασπισμό τότε!
2004 Εθνικές και ευρωεκλογές Πασοκ (Γρ. Μαρκοβιτη) Σχολιο: Οι πρώτες μέρες του Γιωργου παπανδρεου στην αρχηγεία του κόμματος ηταν οτι πιο ελπιδοφόρο μπορούσε να συμβεί εκεινη την εποχη.
2007 Εθνικές Πασοκ( Τ Σιδηρ

οπουλο, Α Τόλκα). Σχολιο : Στο φόρτε της πασοκικης μου σταδιοδρομίας, γραμματέας Δημοτικης οργάνωσης!
2009 Ευρωεκλογές Φιλελευθερη συμμαχια ! σχόλιο Εν ενεργεία γραμματεας δημοτικης οργανωσης του ΠΑΣΟΚ!
2009 Εθνικές Πασοκ (Αγγελος Τολκας. Αντωνια Χαριση) Σχόλιο : Σοσιαλισμός η βαρβαρότητα!
200? Εθνικες , Δημοκρατικη συμμαχια. Σχόλιο: Εκτος απροόπτου!
(Για τις νομαρχιακές ή δημοτικές θα γράψω μια άλλη φορά. )

5 comments:

αντωνης said...

"2009 Ευρωεκλογές Φιλελευθερη συμμαχια ! σχόλιο Εν ενεργεία γραμματεας δημοτικης οργανωσης του ΠΑΣΟΚ!"


Αυτο παντως δεν κολλαει...
Kαλημερα Νικολα.

Nikos Lioliopoulos said...

Δεν ειναι το μονο! καλημερα φιλε.

athinovio said...

Κοίτα, ούτε κι εγώ είμαι σταθερή. Από την άλλη, βλέπω ότι τις περισσότερες φορές έχεις ψηφίσει το ίδιο κόμμα, οπότε δεν μπορεί κανείς να σε πει και φτερό στον άνεμο. Άλλωστε, αν όλοι ψηφίζαμε το ίδιο τότε δεν θα χρειάζονταν να γίνονται καν εκλογές.

Προσωπικά, με ενοχλεί η θεώρηση του πολιτικού βίου με ποδοσφαιρικούς όρους, δλδ να είναι κανείς φανατικός οπαδός, άσχετα με την ικανότητα των προσώπων: αν ο αρχηγός και τα στελέχη του κόμματος "μου" είναι ανεπαρκή, τότε δεν θα τους ψηφίσω.

Ψηφίζω με γνώμονα την άρθρωση πολιτικού λόγου και βάσει προσωπικοτήτων, όχι βάσει ιδεολογίας, γιατί η ιδεολογία στην πολιτική είναι ένα καταστροφικό φάντασμα, κατά τη γνώμη μου.

Αν ξαναψηφίσω κάποιον θα είναι λόγω των έργων του.

Sophia Kollia said...

Καλημέρα Νίκο,
εγώ έχω ψηφίσει μέχρι και τον Ζουράρη, ποτέ ΠΑΣΟΚ, και τώρα μάλλον τον Δημαρά.
Άδικος κόπος, αλλά μιας και ψηφίζουμε ας έχει κάποια αλήθεια..

Nikos Lioliopoulos said...

Σωστα Αθηνά. Αν και αρχικα με ξένισε ο όρος φαντασμα που χρησιμοποιεις για την ιδεολογια, ξανασκεφτομενος την αποδέχομαι.
Σοφια, ποτερ δεν ειναι αδικος κοπος η ψηφος. Αν και διαφωνώ πλήρως με τις δυο επιλογές σου που ανέφερες, το προτιμώ χίλιες φορες απο το να μην ψηφίζει κανεις..