Tuesday, March 1, 2011

Να καταργηθεί αμέσως ο γελοιοποιούμενος θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη.

Πρός Γιάννη Ραγκούση, υπουργό Εσωτερικών Δημοσίας διοίκησης και αποκέντρωσης.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Η μεγάλη θεσμική μεταβολή που πραγματοποιείται επί των ημερών σας, το πρόγραμμα Καλλικράτης. βρίσκεται πλέον σε εφαρμογή και οι νέοι δήμοι κανουν τα πρώτα τους βήματα. Με δυσκολίες πολλές βέβαια και μερικά αναπόφευκτα προβλήματα, αλλα είναι κοινή αίσθηση ότι προχωράει σε γενικες γραμμές καλά . Ήδη οι πολίτες έχουν αρχίσει να βλέπουν τα πρώτα οφελη, ενω το κράτος θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά απο τον περιορισμό των δαπανών.

Υπάρχουν ομως όπως είναι λογικό και κάποια σημεία που θα χρειαστούν επανεξέταση.

Το πιο χαρακτηριστικό κατά τη γνώμη πολλών είναι ο νέος προτεινόμενος θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη και τις επιχείρηση

Μπορεί να φανταστεί κανείς τις προθέσεις σας όταν δημιουργούσατε αυτή τη θέση, ότι θα λειτουργούσε δηλαδή σαν ένας κρίκος μεταξύ δημοτικής αρχής και πολιτών στα πρότυπα του πολύ πετυχημένου θεσμού του συνηγόρου του πολίτη.
Σαν ιδέα δεν είναι άσχημη αλλά δεν υπολογίσατε ότι στη πράξη θα λειτουργούσε εντελώς αντίθετα.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έως τώρα, μέσα από την διαδικασία εκλογής του συμπαραστάτη ο θεσμός απαξιώθηκε στην πράξη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου διακωμωδήθηκε .
Στους περισσότερους δήμους η θέση λειτούργησε ως πλυντήριο πολίτικων υποχρεώσεων, ως μια ακόμη αδιαφανή πρακτική πολιτικής συναλλαγής που λίγη σχέση έχει με το νέο πνεύμα που προσπαθείτε να περάσετε στη δημόσια διοίκηση της χωράς.
Νομίζω πως πρέπει να καταργηθεί αυτή η θέση εδω και τώρα, πριν δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη έχουν παρατηρηθεί και πολύ περισσότερα από αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει.

Με τιμή
Νίκος Λιολιόπουλος, δημότης Αλεξάνδρειας.

Την παραπάνω επιστολή έστειλα στο μειλ του υπουργού με αφορμή όσα διαβάζω και όσα ακούω τον τελευταίο καιρό
Είναι κοινή διαπίστωση πως ούτε ο δικός μας δήμος ξέφυγε από την λογική αυτή δυστυχώς .Αυτό βεβαία δεν χει να κάνει με τα προταθέντα πρόσωπα που είναι καθ' όλα άξια, αλλά με την ιδία την διαδικασία εκλογής τους....

No comments: