Wednesday, July 14, 2010

Verba...manent.-->
Εντελώς τυχαία πριν λίγο, συγυρίζοντας τα αρχεία μου στον υπολογιστή, έπεσα σε ένα απόσπασμα από τις ηχογραφήσεις που διατηρώ από την θητεία μου στο δημοτικό συμβούλιο Μελικής τη διετία 2007-2008 και μάλιστα στο θέμα της επικειμένης συνένωσης δήμων.
Ειλικρινά δεν θυμόμουν ότι κάναμε μια τέτοια συζήτηση από τότε, αλλά ακούγοντας την σύντομη τοποθέτηση μου διαπιστώνω ότι και τότε έλεγα τα ιδία πράγματα.
Για την ιστορία να θυμίσω ότι τότε επί κυβέρνησης Καραμανλή έπεσε στο τραπέζι μια πρώτη πρόταση για ένα νέο σχέδιο Καποδίστριας η οποία γεωγραφικά ήταν η ιδία με αυτή που εντέλει εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια; του Καλλικράτη
Δεδομένου ότι έγινε μεγάλη συζήτηση στο χωριό μας τον τελευταίο καιρό για το αν έπρεπε να πάμε στο δήμο Αλεξάνδρεια όπως προτάθηκε ή αν θα έπρεπε να διεκδικήσουμε δυναμικά έναν τέταρτο δήμο στη Βεργίνα και επειδή έχουν ακουστεί διάφορα αναληθή σχετικά με την δική μου σταση στο θεμα , παραθέτω εδώ κατά λέξη ότι είχα πει τότε..
Η συζήτηση έλαβε χωρά στα πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβούλιου στις 29-8-2008. Η τοποθέτηση μου είχε ως εξής:


"….πολύ φοβάμαι συνάδελφοι ότι η όλη συζήτηση σχετικά με το χωροταξικό του νέου Καποδίστρια είναι μια συζήτηση που γίνεται στον αέρα, οι αποφάσεις λίγο πολύ έχουν παρθεί. Και αν θέλετε και την προσωπική μου άποψη με κάθε ειλικρίνεια, καλώς γίνεται στον αέρα. Γιατί αλλοίμονο αν και αυτή η προσπάθεια διοικητικής αναδιάρθρωσης, αναλωθεί σε τοπικιστικά και μικροκομματικά συμφέροντα.
Νομίζω ότι η κυβέρνηση (σ.σ. της Νέας Δημοκρατίας αφού μιλάμε το 2008) οφείλει να κάνει αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη, να ορίσει σαφή πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια και πάνω σε αυτά να κινηθεί. Νομίζω ότι ο αριθμός των δήμων καθώς και τα όρια τους δεν θα πρέπει να είναι δικό μας θέμα.
Από εκεί και περά αν παίρνει από το χέρι μας έστω και κατ ελάχιστο, θα ήθελα να καταθέσω και την δίκη μου άποψη η οποία είναι ότι οι δήμοι σε καμια περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι περισσότεροι από τρεις –το πολύ τέσσερεις- στο νομό.
Προτάσεις όπως αυτή του κ Δήμαρχου Μελικής και προέδρου της ΤΕΔΚ για πέντε ή έξι δήμους όπως διαβάζω ότι έχει καταθέσει, είναι εναντία στο πνεύμα του Καποδίστρια αλλά και εναντία ατά συμφέροντα των ίδιων των δήμων που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είμαι μικροί. Ευχής έργον για τον νομά μας θα ήταν να υπάρξει και τέταρτος δήμος(σημ. τότε δεν υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο αφού στη πρόταση που κατέθεσε το ΗΤΑ υπήρχαν τρεις δήμοι.) δήμος Βεργίνας με έδρα τη Μελική, και μονό με έδρα τη Μελική γιατί κατά τη γνώμη μού αν είναι να είμαστε σε ένα μικρό δήμο με έδρα τη Βεργίνα, προτιμώ να είμαστε σε ένα μεγάλο και ας είναι στη Αλεξανδρεια
Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να υπάρξει ένας δήμος εντεθέν του Αλιάκμονα στα όρια των σημερινών δήμων Βεργίνας, Μελικής και Μακεδόνιδος με έδρα τη Μελική και με το ιστορικό όνομα Βεργίνα.

Θα ήθελα εδώ να θυμίσω ότι αυτό πριν λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει πραγματικότητα στα πλαίσια του πρώτου Καποδίστρια αλλά δυστυχώς προσωπικά και μικροκομματικά συμφέροντα στάθηκαν εμπόδιο στην επίτευξη του.
Θα ήταν πολύ διαφορετική η εικόνα του χωριού και της περιοχής γενικότερα, αν τότε κάναμε αυτή την επιλογή. Αλλά αυτό είναι ιστορία…
Τώρα, στην περίπτωση που οι δήμοι είναι τρεις –και καλώς να είναι τρεις- δεν έχω καμία ιδιαίτερη προτίμηση αν είμαστε στη Βέροια η στην Αλεξάνδρεια. Ίσως είναι καλύτερα στη Βεροια, αλλα ας μη ξεχνάμε κατι που εδώ δεν το είπε κάνεις στη συζήτηση μας απόψε , ότι υπάρχει ένας πολύ σημαντικός πολιτισμικός δεσμός με την Αλεξάνδρεια που λέγεται Ρουμπλμπούκι ,αφου η Μελική είναι τμήμα της περιοχής αυτής και κατά τη γνώμη μου ο Δήμος μας είναι εγγυτέρα στη Αλεξάνδρεια απ οτι στη Βέροια. Διοικητικά έχουμε έρθει κοντύτερα στη Βέροια τα τελευταία χρόνια, αλλά ιστορικά και πολιτιστικά όπως είπα, ανήκουμε στο Ρουμπλουκι, είμαστε τμήμα της ιστορίας του.
Εγώ προσωπικά νοιώθω πολύ περισσότερο ρουμπλουκιωτης παρά Βεροιωτής,
Πάρο όλα αυτά δεν θα με πείραζε να πάμε στη Βέροια ίσως να το θέλουν και περισσότεροι συνδημότες μας.
Θα ήθελα κλείνοντας να επισημάνω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος μια πιθανή κατάτμηση του υπάρχοντος δήμου Μελικής, αφού ήδη εδώ και 14 χρόνια είμαστε στον ίδιο δήμο με τα χωριά και έχουμε ένα εκ των πραγμάτων ιδιαίτερο δέσιμο μεταξύ μας λόγω την ¨συγκατοίκησης¨ όλα αυτά τα χρόνια στον ίδιο δήμο.
Ευχαριστώ.»

No comments: