Thursday, April 29, 2010

Μερικές πρώτες παρατηρήσεις στο πρόγραμμα Καλλικράτης

Του Νίκου Λιολιόπουλου

Παρουσιάστηκε χθες μετα από σημαντική καθυστέρηση το σχέδιο Καλλικράτης από τον Υπουργό εσωτερικών κ. Ραγκούση
Έχοντας γνώση τη δουλειά που έχει γίνει αλλά και τον όγκο των ζητημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το σχέδιο τομή στην διοικητική ιστορία της χωράς μας, μπορώ σε μεγάλο βαθμό να δικαιολογήσω την καθυστέρηση .
Πιστεύω ότι τα χρονικά περιθώρια για τις εσωκομματικές διαδικασίες( εν προκειμένου του ΠΑΣΟΚ του οποίου είμαι μέλος) αλλά και την συγκρότηση αντιπροσωπευτικών ψηφοδελτίων στους νέους μεγάλους δήμους , έχουν στενέψει επικίνδυνα. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος.

Αν εξετάσει κάνεις προσεκτικά το σχέδιο, θα διαπιστώσει ότι γενικά είναι σε πολύ σωστή κατεύθυνση, εντοπίζει και προσπαθεί να επιλύσει τις παθογένειες της δημοσίας διοίκησης, θέτοντας παράλληλα μια σειρά κανόνων και μέτρων αρκετά πρωτοποριακών κατά τη γνώμη μου.

Εκείνο όμως που με προβληματίζει εάν αι κάποιες επιλογές όσον αφορά το λεγόμενο χωροταξικό με τη χάραξη των ορίων των νέων δήμων.
Το πνεύμα του νομού είναι η ορθότατη κατά τη γνώμη μου κατάργηση των νομαρχιών και η δημιουργηθώ λίγων και ολοκληρωμένων δυνατών δήμων στους οποίους θα μεταφερθούν και θα στελεχωθούν υπηρεσίες της σημερινής Νομαρχίας.

Είναι λοιπόν δύσκολο αν όχι αδύνατο να δημιουργηθούν πολλές νέες μικρές νομαρχίες όπως Θα είναι πλέον οι Δήμοι .Ως εκ τούτου θεωρώ λανθασμένη τη δημιουργία πέραν των τριών δήμων στους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας για παράδειγμα, όπου έχω και ιδία άποψη.

Παρατηρώντας τον χάρτη που έδωσε χθες το βράδυ αργά στη δημοσιότητα ο Υπουργός εσωτερικών, διαπιστώνω ότι στην κεντρική Μακεδονία έγιναν εξαιρέσεις που όχι μονό αλλοιώνουν το πνεύμα και τις γενικότερες στις στοχεύσεις του σχεδίου νομού, αλλά μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα αποδοχής του στις τοπικές κοινωνίες με της διαφορές απαιτήσεις που μπορεί να καλλιεργηθούν.

Τέτοια παραδείγματα είναι η δημιουργία πέντε δήμων στον γειτονικό νομό Πέλλας όπου θα θεωρηθεί- είμαι βέβαιος -αποτέλεσμα παρασκηνιακών μεθοδεύσεων ή οι πέντε δήμοι στη Χαλκιδική όπου τυγχάνει να γνωρίζω από πρώτο χέρι την κατάσταση και δεν είμαι καθόλου περήφανος για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. εκεί.

Εκείνο όπως που με ενοχλεί περισσότερο ως Ημαθιώτη αλλά και ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που πίστεψε από την πρώτη στιγμή στην ανανεωτική διάθεση του Γιώργου Παπανδρέου και στη νέα ηγετική ομάδα του, που όχι μονό απογείωσε το κόμμα και άφησε στην άκρη πολλές πληγές του κυβερνητικού του παρελθόντος, αλλά προσπαθεί να βάλει τη χωρά σε μια νέα πορεία ανάπτυξης, είναι η εντελώς αναίτια, λανθασμένη και επιζήμια, πρόταση για δημιουργία τέταρτου δήμου στην περιοχή της Νάουσας.

Η πρόταση αυτή .
Α) διαταράσσει την γεωγραφική και πληθυσμιακή ισορροπία του νομού, που έδινε η δημιουργία τριών δήμων στον νομό (Βέροιας Αλεξανδρείας Νάουσας)

Β) Αποδυναμώνει αισθητά τον Δήμο Νάουσας, στερώντας τον στην ουσία τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τα αναπτυξιακά οφέλη του σχεδίου Καλλικράτης,

Γ) Καλλιεργεί αναίτιες αλλά και ζημιογόνες τοπικιστικές αντιλήψεις στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίες αποκρύβουν και αλλά πολύ σοβαρά ζητήματα (για τα οποία καλύτερα μα νη μιλάμε δημόσια) και.

Δ) προξενεί αίσθημα αδικίας στην περιοχή των σημερινών Δήμων Μελικής Βεργίνας και Μακεδονίδος, όπου δικαιολογημένα πλέον μπορεί να θεωρηθεί αδικημένη.

Αν λοιπόν έπρεπε να δημιουργηθεί τέταρτος δήμος στην Ημαθία όπου δεν θα διαταρασσόταν οι ισορροπίες και η γεωγραφική καθώς και πληθυσμιακή κατανομή θα ήταν ορθότερη και δικαιότερη κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να γίνει Δήμος Βεργίνας με ΕΔΡΑ ΤΗ ΜΕΛΙΚΗ στα όρια των τριών δήμων που προανέφερα.

Φοβάμαι ότι η απόφαση αυτή αν τελικά διατηρηθεί θα ανοίξει τον ασκό του Αίολου στο νομό καθώς κανείς πλέον δεν μπορεί αν εγγυηθεί τη χωρίς πρόβλημα αποδοχή του σχεδίου στην τοπική κοινωνία.

Θα ήθελα κλείνοντας να επαναλάβω για να μην παρεξηγηθώ, ότι παρότι η Δημιουργία Δήμου Βεργίνας θα μπορούσε να είναι λύση, είμαι προσωπικά υπέρ της δημιουργίας τριών δήμων στην Ημαθία αλλά και σε όλους τους γειτονικούς (τουλάχιστον) νομούς.

14 comments:

sofia said...

Καλημέρα Νίκο
Και δω η Κύμη εξαιρέθηκε μετά από πιέσεις τοων κατοίκων που ΟΛΟΙ μαζι απαίτησαν να μη πάνε με το Αλιβέρι.
Πότε θα καταλάβεις όμως ότι ο Παπανδρέου είναι μειοδότης και προδότης και παρέδβσε τη χώρα στην Αμερική και στους Τούρκους? 20 αεροπόροι παραιτήθηκαν αυτές τις μέρες, γιατί τους ζητήθηκε όχι μονο να μη κάνουν αναχαιτήσεις αλλά και να παραστούν σε παρελάσεις στην Τουρκία. Το Αιγαίο ξέχαστο και τα Σκόπια είναι πια ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Όλα τέλειωσαν...και ο λαός πεινάει.

athinovio said...

σοφια
υπάρχει μια συνέχεια στις ελληνικές εξωτερικές κινήσεις που συνεχίζεται απρόσκοπτα ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Για παράδειγμα, στη διάρκεια της πενταετιας νδ, νομιμοποιήθηκαν 150.000 μετανάστες (ήταν παράνομοι και τώρα είναι νόμιμοι, καταλαβαίνεις το μέγεθος της κίνησης αυτής)ενώ ακόμη παλαιότερα είχαν νομιμοποιηθεί άλλοι 400.000 χωρίς να ερωτηθεί κανείς αλλά και χωρίς να δημοσιευτεί ποτέ στα μέσα. Έρχεται μετά ο γαπ και δίνει υπηκοότητες στους νόμιμους...

Προδότες πάντως είχαμε ανέκαθεν πολλούς, όπως εκείνος που πούλησε μακεδονία και είπε το χαρακτηριστικό "Σε 10 χρόνια δεν θα το θυμάται κανείς" και που άνοιξε τα σύνορα με την αλβανία, με τα γνωστά αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και άλλους πολλούς.

sofia said...

Μα πόσο δίκιο έχεις. Αλλά τι κάνουμε? Τους αφήνουμε να αλωνίζουν και αποθρασίνοντε. Και τι θα γίνει αν μια περιοχή είναι φτωχή και δεν έχει δυνάμεις να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του Καλλικράτη? Θα χωριστούμε σε πλούσιες-λέμε τώρα- και ακόμα πιο υποβαθμισμένες περιοχές.Και η κεντρική εξουσία τι θα κάνει αφού ξεπουλίσει ότι περπατάει και πετάει? Θα μαζεύει τα λεφτά να τους τα δίνει? Δεν ξέρω πια τι να σκεφτώ..
Καλησπέρα

athinovio said...

Ειλικρινά, δεν ξέρω.
Στην Πρέβεζα, που είναι όλοι οι δήμοι στα όρια της χρεωκοπίας, δεν έχουμε τέτοιους προβλματισμούς...
:)

VAD said...

Eτοιμαζω ομαδα στο facebook,ΜΕΛΙΚΗ,Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!:))
Η λύση είναι μια ,Νικόλα μου,
προσκολληθειτε στο νεο δήμο Πύδνας,με πωτεύουσα τον Κολινδρό!:))

olganos said...

Νίκο καλημέρα και από εμένα.
Καιρό είχα να σου γράψω και μη το πάρεις στραβά αλλά άφηνα να χαρείς την μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ.
Δυστυχώς φίλε μου γεμίσαμε από προδότες και λαμόγια όπως διαπιστώνεις και εσύ. Όλοι εμείς είμαστε ο λαουτζίκος και αυτά τα λαμόγια οι ξύπνιοι και οι ελίτ.
Αυτοί οι ίδιοι σε λίγο θα γίνουν οι πατρόνες και οι νταβατζήδες στα παιδιά μας που το μόνο που απέμεινε για αυτά είναι να γίνουν πόρνες όπως μας διαφημίζουν εδώ και καιρό τα ΜΜΕ κακοπληρωμένες όμως των 5 ευρώ και εμείς να κοιτάμε σαν μαλάκες ίσως πολλοί από εμάς ευχαριστημένοι που βρήκε το παιδί μας δουλειά!!!!!. Για εμάς το μόνο που έμεινε είναι να κοιτάμε ναρκωμένοι τον απόλυτο εξευτελισμό μας. Θέλω να κάνω μεγάλη φασαρία αλλά σε ποιον; Είμαι βόμβα και απασφαλισμένος έτοιμος να εκραγώ όπως ο περισσότερος κόσμος για αυτό μυρίζει μπαρούτι εδώ και καιρό.

Anonymous said...

Έξυπνος άνθρωπος είσαι ρε Νίκο, έντιμος είσαι, είναι δυνατόν να υπερασπίζεσαι ακόμα το ζαβό του Αντρέα;

Nikos.Lioliopoulos said...

Καλώς τα παιδια!
Πως πεθύμησα αυτη την ωραια διαδικασια της επικοινωνίας μεσω των ιστολογιων. Βεβαια δεν επέστρεψα ακομη αλλά θα επιστρέψω οπως το ειχα πει με τοπικα κυριως ζητήματα. Χαιρομαι πολυ ομως που σας ξαναβρίσκω.
Αυτο το κειμενο το έστειλα στις εφημερίδες του τόπου μου.

Nikos.Lioliopoulos said...

Σοφια,
λυπαμαι που και αυτη τη φορα οι τοπικισμοι υπερισχισαν του ορθολογισμου,
Για τα υπολοιπα που λες δεν θα σχολιάσω, με συγχωρεις
Αθηνα,
συγνωμη αλλά δεν θεωρω προδοσία την χορήγηση υπηκοότητας σε ανθρώπους που ζουν στον τοπο μου και προσφερουν.
Ας επισρεψουμε ομως στο θεμα του ποστ καλυτερα.
Ολοι οι δημοι ειναι χρωκοπημενοι στην Ελάδα γιατι εγινε σχεδον παντου οργιο ασυδοσιας χωρις κανεναν ελεγχο. Ο Καλλικράτης για αυτο και μονο ηταν αναγκαιος.

Nikos.Lioliopoulos said...

Βασιλη,
ρε παλιοτσακαλια να μην αρχισω της φωνες, πως τα καταφέρατε παλι; Αν ημου Αιγινιοτης θα εσκανα!
Δημητρη
καλωσ σε βρισκω φιλε. χαθήκατε όντως. Δεν ειναι ετσι τα πράγματα νομιζω, δεν μπορει να ειναι ετσι ρε γμτ. Συμμερίζομαι την οργή σου φίλε..
Ανωνυμε,
ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια...

tsaousa said...

Βρε Νίκο εσύ είσαι ο Λιλιό; Δεν μου έβγαζε το λινκ γι αλίγη ώρα και τώρ ασε είδα. Θα σε μελετήσω ενδελεχώς.

VAD said...

Μας...έφαγες με τη γκρίνια σου:)
Στα σοβαρά τώρα,αδιαφορώ πλήρως.
Δεν εινα δυνατόν "καράβια να χάνονται..." και γω να ζω στην εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου,Αθήνα -Σπάρτη...
Καλο Σαββατοκύριακο...

Φωτεινή Πιπιλή said...

Αγαπητέ Νίκο Λιολιόπουλε, ελπίζω να σε βόλεψε και εσένα κάπου αυτή η Κυβέρνηση. Αν σε έχουν διορίσει στη Βουλή, μαζί με την Αγλαία και τον Παναγιώτη, να περάσεις να με βρεις να σε κεράσω καφέ και να τα πούμε.

Nikos.Lioliopoulos said...

Tσαουσα,
χαιρομαι πολυ να σε διαβαζω εισαι οαση ορθολογισμού στις μερες μας,
Βασιλη,
πολυ καλα κανεις και αδιαφορεις
Φωτεινη,
δυστυχως ψηφισα λαθος κομμα για να διοριστώ και το ξερεις αυτο καλα.
Την αλλη φορα θα ειμαι πιο προσεχτικος θα ψηφισω ΝΔ και θα περιμμενω να γινει κυβερνηση.
Αληθεια , δεν θα ημουν ωραιος αγροφύλακας??