Saturday, February 13, 2010

ΕΒΖ. Να τους χαιρόμαστε κ.Μπατζελη….

-->

Όσοι φίλοι με διαβάζουν, γνωρίζουν ότι έχω γράψει πολλές φορές σε αυτό το blog όπως έχω πει επανειλημμένα και σε συζητήσεις, ότι παρά την μεγάλη εμπιστοσύνη που έτρεφα για τον Γιώργο Παπανδρέου σε πολύ δύσκολες μάλιστα για αυτόν στιγμές, ( για την οποία τον τελευταίο καιρό νοιώθω μπορώ να πω περήφανος), δεν είχα την ιδία εμπιστοσύνη στην αγροτική πολιτική του κόμματος, οι βασικοί διαμορφωτές της οποίας ανέλαβαν να την εκτελέσουν με την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Οκτώβριο..
Παρά το γεγονός ότι η πρώτη άποψη που σχημάτισα για την νεαρή τότε ευρωβουλευτή - υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ στα αγροτικά - Κατερίνα Μπατζελη, ήταν θετικότατη και μάλιστα το σχολίασα δημόσια,. οι επόμενες εμπειρίες μου δεν ήταν ανάλογες.


Ο αγροτικός τομέας του κόμματος, πλαισιώθηκε λίγο πολύ από τους ιδίους ανθρώπους και κυριάρχησαν οι ίδιες απόψεις με αυτές που έκανε τον αγροτικό κόσμο να γυρίσει την πλάτη για πολλά χρόνια στο κόμμα. Η ανανεωτική διάθεση των ημερών της ανασυγκρότησης, μιας διαδικασίας που την έζησα από πολύ κοντά ως ενεργό στέλεχος του κόμματος εκείνο τον καιρό με συσκέψεις αλλά και περίοδες, κατά ένα παράδοξο τρόπο δεν άγγιξε ποτέ τον αγροτικό τομέα του κινήματος. Οι ίδιοι άνθρωποι, οι ίδιες συμπεριφορές….

Δεν θα ήθελα να κουράσω γράφοντας περισσότερα, εξάλλου το ποσοστό των αγροτών μεταξύ αυτών που διαβάζουν το μπλογκ μου είναι μάλλον πολύ μικρό.


Με την ανάληψη της εξουσίας πριν μερικούς μήνες όπως ήταν αναμενόμενο ο Πρωθυπουργός εμπιστευτικέ της τύχες της αγροτικής πολίτικης σε αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για τη χάραξη της, στα χρόνια τη αντιπολίτευσης.


Δε θέλω να κρίνω ακόμη την πορεία της νέας ηγεσίας του υπουργείου καθώς είναι πολύ νωρίς.
Κυρίως αυτό ήταν ο λόγος που αντιτάχθηκα στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ο σύντομος χρόνος παρουσίας της νέας κυβέρνησης δηλαδή.
Έλαχε όμως μέσα σε λίγες μονό μέρες να νιώσω στο πετσί μου , αυτό ακριβώς που φοβόμουν .

Συγκεκριμένα πριν μια εβδομάδα η διορισμένη από την κυβέρνηση , διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας ζάχαρης (ΕΒΖ) πηρέ εντελώς απροειδοποίητα μια απόφαση η οποία συνιστά καταστροφή για μένα που είμαι κυρίως τευτλοπαραγωγός , αλλά και χιλιάδες συναδέλφους μου.


Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της υποτιθέμενης εξυγίανσης της εταιρίας, η διοίκηση αποφάσισε αυθαίρετα, άκαιρα και χωρίς σκέψη, να περικόψει για ένα μεγάλο κομμάτι της τευτλοκαλλιεργειας το πριμ των 6,5 ευρώ τον τόνο που έδινε η βιομηχανία στου τευτλοπαραγωγούς ως κίνητρο να μείνουμε στη καλλιέργεια παρά την κατά 39% μείωση της τιμής του προϊόντος, πριν τρία χρόνια και μπροστά στο φάσμα της πλήρους εγγαταληψης της παράγωγης από μέρους μας με ολέθρια αποτελέσματα για τη βιομηχανία.

Δε θα ήθελα να κουράσω με περισσότερες λεπτομερές. Εξάλλου έχουμε ζητήσει κάποιες διευκρινήσεις για την ανόητη αυτή απόφαση και θα περιμένουμε.
Το βέβαιο είναι πως με την απόφαση αυτή βάζουν την πέτρα στο λαιμό της βιομηχανίας αλλά και όλων μας.

Έχω μεγάλη απορία όμως να μάθω κατά πόσο μειώθηκαν οι σκανδαλώδεις αποδοχές των στελεχών της εταιρίας, που σημειωτέων κατά τα προηγούμενα έτη φέρεται να έχουν πολλαπλασιαστεί χωρίς ποτέ κάποιος από όσο τουλάχιστον γνωρίζω να το έχει διαψεύσει.
(. Εφ Μακεδονια 19-10-09)

Θα ήθελα επίσης να μάθω τι απόφαση έχει παρθεί για τις εκατοντάδες αργόσχολους και καλοπληρωμένους υπάλληλους της βιομηχανίας, πριν αποφασίσουν να τα βάλουν για άλλη μια φορά με εμάς τους παραγωγούς.


Είναι όλα αυτά άραγε εις γνώση της κύριας Μπατζελη;


Για περαιτέρω ενημέρωση γυρω απο το θέμα μπορειτε να διαβάσετε αυτο
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/566370/Article.aspx


10 comments:

Sophia Kollia said...

Κουράγιο Νίκο...

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Και να ήταν ή είναι ενήμερη θα άλλαζε κάτι;
Υπομονή τα δύσκολα, δεν έχουν έρθει ακόμα!
Μακάρι να βγούμε ψεύτες....

aKanonisti said...

Αχ βρε Νίκο...αχ...
Είναι επίσημη ευρωπαική απόφαση να σας εξαφανίσουν...

Γιατί απορείς????

Θα μου πεις..πως είσαι ευγενικός.. και θέτεις την αγωνία σου ως απορία...
οκ... δεκτόν....

ομως.. κάτι πρέπει να γίνει....
πρέπει να μας το πουν ξεκάθαρα... για να μην στοχοποιούνται άτομα σαν εσένα....

dyosmaraki said...

Καλησπέρα

Πιστεύω πως οι νεοεκλεγέντες υπουργοί εκτός από τις πολύωρες συσκέψεις στις οποίες επιδίδονται από τότε που ανέλαβαν καθήκοντα θα πρέπει να πάνε μοναχοί τους στους τόπους παραγωγής και να μιλήσουν με τους παραγωγούς, να ακούσουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Κι έπειτα να ελέγξουν τα λεγόμενά τους.

Εάν βασίζονται μοναχά στα ίδια και στα ίδια άτομα-συμβουλάτορες οι οποίοι όπως αποδείχτηκε δεν έκαναν τίποτα για να υπερασπιστούν τις τιμές για τους παραγωγούς αλλά ούτε για να προωθήσουν δραστηριότητες που αφορούν τις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων και την προβολή τους τότε φοβάμαι πως είμαστε χαμένοι από χέρι....Θα βουλιάξουμε....

Stefanakos said...

Να μας εξοντωσουν προσπαθουν Νικολα.... Για κλαμματα ειμαστε...
Στεφανος απο Ξανθη

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Δεν ξέρω, αλλά κάποια πράγματα, στην άσκηση της εξουσίας δεν μπορώ, με τίποτα να τα καταλάβω.
Αφού με τη ψήφιση της νέας ΚΟΑ ζάχαρης, συρρικνώθηκε η τευτλοκαλλιέργεια. Έκλεισαν 2 εργοστάσια σε Λάρισα και Ξάνθη.
Υπογράφονται συμβόλαια με βούλγαρους τευτλοκαλλιεργητές για να υποστηριχθούν τα 3 εργοστάσια που έμειναν.
Η τιμή της ζάχαρης έχει γίνει αλμυρή. Σκέτη λύσσα....

Nikos Lioliopoulos said...

Ευχαριστω γαι τα σχολια- συμπαρασταση φιλοι μου.Θελω να ελπιζω οτι θα καταλάβουν τη ζημιά πανε να κάνουν και θα το σταματήσουν.

Δυοσμαρακι, στην δικη μας την περίπτωση φαίνεται να ισχυει το "και αλλάξαμε και βουλιάξαμε".
Πανικο,
ειλικρινά και εγω δεν μπορω να καταλάβω. Εκπροσωπώ τους τευτλοκαλλιεργητες σε συσκέψεις με τη βιομηχανία, διαπυστωσα οτι το μονο που τους νοιαζει ειναι η συνεχιση των σκανδαλωδών μισθων, μπονους και υπερωριων των στελεχων καθως και τον υπάλληλων με μόνιμο θυμα τους καλλιεργητές.Πολιτική διαχρονική...

leondokardos said...

Νίκο δεν είμαι γνώστης του αγροτικού προβλήματος. Εκείνο όμως που θα ήθελα να πω είναι οτι το θέμα της αγροτικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρό, παλιό και για τη κατάσταση που φτάσαμε ευθύνονται και οι εκάστοτε κυβενρήσεις και οι αγρότες. Επρπε προ πολλών εών να είχαν ενημερωθεί οι αγρότες και η κυβένρηση να είχα διαμορφώσει μια σωστή πολιτκή. Αλλά αρκεστήκαμε όλοι στις επιχορηγήσεις και τις αποζημιώσεις και ιδού τώρα τα αποτελέσματα.

Anonymous said...

ΕΒΖ...πολύ καφρίλα λέμε.... και κακά τα ψέματα μην περιμένεις πολλά ούτε απο την Μπατζελή ούτε από τον Καρχιμάκη ...

Stefanakos said...

Και εννοειται τα υψηλοβαθμα στελεχη της ΕΒΖ συνεχιζουν να τρωνε με χρυσα κουταλια...