Friday, February 5, 2010

Μετά τη λήξη.

-->
Τώρα που επιτέλους τέλειωσαν οι καθιερωμένες αγροτικές κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου θα ήθελα να καταγράψω -σκόρπιες χωρίς σειρά- κάποιες από τις σκέψεις που έκανα όλο αυτό τον καιρό, για το αγροτικό ζήτημα .


-.Ακουστήκαν και γράφτηκαν ένα σωρό ανακρίβειες σχετικά με την οικονομική κατάσταση των αγροτών. Η συντριπτική πλειοψηφία είμαστε σε δραματική θέση. Λύσεις πρέπει να δοθούν άμεσα.
-Αν θελήσει πραγματικά η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση άμεσα χωρίς να πληρώσει κρατικό χρήμα . Και δεν πρέπει να πληρώσει.

-.Το timing των κινητοποιήσεων (κρίση. νέα κυβέρνηση κλπ) ήταν εξαιρετικά ατυχές με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει τις θέσεις μας.

-Τα αιτήματα μας θα πρέπει να αναφέρονται στη βιωσιμότητα και στο μέλλον, όχι μόνο στο σήμερα. Εγώ προσωπικά διαφωνώ με πολλά από αυτά που διατυπώθηκαν.

.-Το ΚΚΕ προσπάθησε για άλλη μια φορά να καπηλευτεί αλλά και να αποπροσανατολίσει τον αγώνα .

-Για τα χάλια μας φταίμε ΠΡΩΤΑ εμείς και μετά το κράτος. Και βέβαια σε τίποτα δε φταίνε οι άλλες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από το κλείσιμο των δρόμων. . Πρέπει να βρούμε άλλες -λιγότερο επιζήμιες για την κοινωνία -μορφές διεκδίκησης. Είμαι σταθερός στην άποψη καθόδου με τα τρακτέρ στην Αθηνά , όπως κάνουν οι ευρωπαίοι συνάδελφοι μας.

-Τα καρτέλ που απομυζούν τον κόπο μας είναι το μεγάλο πρόβλημα .Η Έλλειψη ανταγωνισμού. Π.χ. το ρύζι το αγοράζει σχεδόν όλο ένας έμπορος ο όποιος μόνος του καθορίζει την τιμή Διαθέτω από την προσωπική μου εμπειρία πολλά στοιχειά για την δράση και την οργάνωση των καρτέλ. Όποιος ποτέ θελήσει είμαι στη διάθεση του.

- Από την πλευρά μας εμείς οι αγρότες πρέπει να αποσύρουμε σε μελλοντικές κινητοποιήσεις τα αποκρουστικά πολλές φορές πρόσωπα "εκπρόσωπων" μας στα τηλεπαράθυρα. Στην εποχή της εικόνας, μας βλάπτουν ανεπανόρθωτα. Θα πρέπει να προβάλλονται νέοι καλλιεργημένοι αγρότες από τους πολλούς που υπάρχουν στο επάγγελμα μας .

-Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το αγροτικό στα τηλεπαραθυρα. Η ημερίδα στο Ζάππειο αν και δεν ήταν προϊόν αγνών προθέσεων εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου ήταν μια καλή εύκαιρα για συζήτηση

- Θα πρέπει άμεσα να ξηλώσουμε εκ βάθρων το σάπιο οικοδόμημα του συνδικαλιστικού μας κινήματος ,όπως αυτό έχει σήμερα

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει σε πολλά θέματα την θεώρηση της σχετικά με τον τρόπο εξόδου από την κρίση. Τα άτομα που χαράζουν πολιτική στον αγροτικό τομέα είναι κατά τη γνώμη μου ανεπαρκή.



Υ.Γ.
Στο άρθρο της στο σημερινό φύλο της Καθημερινής με τίτλο: «Οι νέοι αγρότες σερφάρουν και ενημερώνουν» , η δημοσιογράφος Λίνα Γιάνναρου κάνει μια ιδιαιτέρως τιμητική για μένα αναφορά στο blog μου. Επειδή από αυτό εδώ το blog γνωριζόμαστε πολύ καλά (!)για να κρύψω την μεγάλη μου χαρά για την αναφορά αυτή, θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εσάς που μου κάνετε την τιμή να διαβάζετε και να σχολιάζετε τα κείμενα μου.

20 comments:

Roadartist said...

Πολύ ώριμες και σωστές οι απόψεις που έγραψες..
Ορθή και η αναφορά που έγινε για το blοg σου στην εφημερίδα!!
Μπράβο σου :):)

Sophia Kollia said...

Ναι βρε Νίκο, συμφωνώ και γω και όλοι όσοι ξέρω, ασχολούμαστε με την πολιτική, μη νομίζεις ότι τα λέμε μόνο με τη γειτόνισα!, Αλλά αυτοί που καπελώνουν ρε γαμώτο, πως μπορούν να βγουν από τη μέση!!
Καλή ξεχειμωνιά και ποιός ξέρει! μπορεί να με ανακαλύψουνε και μένα γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε! έχουμε και μια λόξα προς την συγγραφή..χα..χα Άντε , καλή ξεκούραση.

VARALIS said...

Νίκο μου
θυμάσαι που τα λέγαμε πριν από τρια χρόνια στην εκπομπή. Οι τύποι θέλουν να διαλύσουν την γεωργία. Προσπαθούν εδώ και χρόνια με την άμεριστη συμμετοχή των αγροτοπατέρων. Μονοκαλιέργειες, μεσάζοντες, συμφέροντα με λιπάσματα και φάρμακα κατέστρεψαν κάθε ελπίδα. Και τι θα γίνει οταν τελείωσει αυτή η φάση της ΚΑΠ; Τα χρήματα τώρα δίνονται για αναδιοργάνωση των καλλιεργειών. Που είναι η καθετοποιήση της παραγωγής σε ποιοτικά προϊόντα; Που είναι η έρευνα αγοράς; Μόνο οι αγροτοπατέρες που κατέθεσαν δικαιώματα σε χιλιάδες στρέμματα εισπρατουν το τελευταίο περιθώριο για ανάσσα της ελληνικής γεωργίας. Κάποτε θα πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια που συσκοτίζουν τα Μ.Μ.Ε. και οι βολεμένοι "αγρότες"

VAD said...

Νικο,ειναι αλήθεια ότι η Νίκαια ειναι το πλουσιότερο αγροτοχώρι της Ελλάδας;Δεν θιοθετώ τιποτα,απλώς ρωτάω για να το διασταυρώσω...

Nikos Lioliopoulos said...

@Roadartist,
σε ευχαριστώ πολύ.

@ Σοφια
Λόξα; Δεν ειμαι σιγουρος .Ισως .Παλια το ελεγα ανγκη για επικοινωνια.
Ειχαμε και πέρυσι την τιμητική μας στη Κυριακάτικη "Ε"

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=01.02.2009,id=85518236

Κ Βαραλη,
Ετσι ακριωβς ειναι. Προσυπογράφω καθε λεξη του σχολιου σας. Ευχαριστω.
Βασιλη,
δεν το ξερω αυτο που μου λες, αλλά δεν θα με εξέπληττε ...

αντωνης said...

Καλησπερα.
Το θεμα ειναι για μενα απο τα πιο σημαντικα για τη χωρα μας.

Νικολα, εγω θα ηθελα εκτος απο διαπιστωσεις να υπαρχει και ειλικρινης διαλογος.
Καντε ρε φιλε γνωστα τα αιτηματα σας σε μας που ζουμε στις πολεις. Δεν εχουμε καμια σχεδον ιδέα για το πως περνατε και το πως ζειτε. Τι ειναι λαθος και τι πρεπει να αλλαξει. Για σας και για τη χωρα ολοκληρη.

Υπαρχει πολυς κοσμος που ειναι μαζι σας, μην ακουτε μονο τους διαφορους αλητες στις τηλεορασεις (εννοω τους "διαμορφωτες" της κοινης γνωμης).

Ας προσπαθησουμε να καταλαβουμε το ποια ειναι η αληθεια και σε αυτο το θεμα.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Πολλά από αυτά που "έταξε" η Κ. Υπουργός, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να βοηθήσουν σε βάθος χρόνου το πρωτογενή τομέα. Πόσα όμως θα εφαρμόσει;

demetrat said...

:)
έλα ....΄,τώρα,και βουλευτής ......
Σου απαντάω,εδώ αντί γιά το προπροηγούμενο ποστ.
Και βεβαίως μπορείτε να συνεταιριστείτε και να παρακάμψετε τους μεσάζοντες.
Και να ζήσετε μιά χαρά, αφού πιστεύω πως όλοι θα σας στηρίξουμε αφ'ενός γιατί συμφέρει και εμάς από όλες τις απόψεις, αφ' ετέρου γιατί δε γουστάρουμε γονιδιακά τους μεσάζοντες :)
Ρώτα όμως τους παλιούς να σου πούνε, γιατί απέτυχαν οι συνεταιρισμοί που είχαν γίνει σε κάθε νομό , στην αρχή της πρώτης διακυβέρνησης πασοκ;
Είναι μιά πονεμένη ιστορία αυτή, γεμάτη με λάδωμα μίζες και καλοβόλεμα που την πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά.
Είναι άδικο το ξέρω να επωμίζεστε και οι νέοι αγρότες τις λαδιές και τις λωβιτούρες των προηγουμένων.
Μακάρι να μπορέσετε να ξεκινήσετε κάτι καλό, και να βάλουμε όλοι πλάτη.
δ

demetrat said...
This comment has been removed by the author.
DPurpler said...

@Antonis, @ Nikos Liol.

Υπάρχουν όμως και πολλοί (κι εγώ μαζί) που είμαστε εναντίον των αγροτών και νομίζω, έχουμε δίκιο.

αντωνης said...

@dpurpler
Εναντιον των αγροτων ως κοινωνικη ή επαγγελματικη ταξη; (γιατι εγω αυτο εννοω οταν λεω οτι ειμαι μαζι τους).
Δεν αναφερομαι στον τροπο διεκδικησης τους, μεσω και του κλεισιματος των δρομων.
Σε ποιο θεμα αναφερεσαι οταν λες οτι εχετε δικιο;

DPurpler said...

Αντώνη,

Για αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα δεν θα επιχειρηματολογήσω. Το κλείσιμο των δρόμων είναι παράνομο κι έτσι θα έπρεπε να το χειριστεί η κυβέρνηση από την αρχή. Το σόι "ανεξαρτησία" της δικαιοσύνης ας πούμε ήταν η δήλωση της Μπατζελή ότι εύχεται να μην επέμβει η δικαιοσύνη;!
Μιλώ για τον σκληρό πυρήνα των ιτημάτων των αγροτών και για την συντεχνία που έχουν χρόνια τώρα δημιουργήσει εκβιάζοντας το κοινωνικό σύνολο αποκλείοντας με τα τρακτέρ (που έχουν πολλά από αυτά αγοραστεί με επιδοτήσεις) τους δρόμους και περιορίζοντας πέραν όλων των άλλων και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ διακίνησης των υπολοίπων πολιτών. Για ποιόν λόγο; Για να πάρουν παραπάνω λεφτά. Δεν νοιάζονται για την ποιότητα των προιόντων τους, δεν νοιάζονται για τα ζητήματα των άλλων κοινωνικών ομάδων, ουδέποτε επέδειξαν αυτοί αλληλεγύη σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία συνανθρώπων, άφησαν τους συναιτερισμούς να καταρεύσουν σε ένα όργιο σπατάλης και στο κάτω κάτω ο μικρότερος αγρότης, έχει μία περιουσία που μπορεί να πουλήσει ανά πάσα στιγμή και να αρχίσει κάτι αποδοτικότερο.

Αν φρίττεις σε αυτή την ιδέα, σε πληροφορώ ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι της γενιάς ας πούμε των 700 ευρώ που θα έδιναν τα πάντα για μία τέτοια ευκαιρία.

DPurpler said...

Ποιά ήταν η στάση των αγροτών και γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν εξίσου έντονα για την υπεράντληση των υδάτων στον θεσσαλικό κάμπο; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν για το στέρεμα της λίμνης Κορώνειας; Γιατί δεν μιλάνε για τα καρότα και τις πατάτες με αξασθενές χρώμιο και νικέλιο στην Βοιωτίς και τον Ασωπό;

Γιατί δεν διαμαρτύρονται για την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων;

Να σου πω γιατί; Γιατί όλα τα παραπάνω, δεν επηρεάζουν το εισόδημά τους. Δεν τους ενδιαφέρει αν πουλάνε καρκίνο στους κατοίκους ας πούμε των Οινοφύτων και της Αθήνας - αρκεί να βγαίνει το παντεσπάνι. Και μάλιστα πλακώνουν στο ξύλο όποιον τολμά να μιλήσει για το έγκλημα που διεξάγεται σε μία τεράστια περιοχή (παράδειγμα μόνο, ο Ασωπός)

Ποιά αλληλεγύη να δείξει ο μέσος πολίτης στον αγρότη;
Για τα παράλογα αιτήματα; Για το περιβάλλον που το γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους; Για τα κόμματα που ψηφίζουν η συντρηπτική πλειοψηφία στις αγροτικές περιοχές; Για τον συνδικαλισμό τους;

Συντεχνία της χειρίστης μορφής.
Βγείτε στον ιδιωτικό τομέα να δείτε την γλύκα. Καλομάθατε χρόνια τώρα! Αλλά κάτι δείχνει να αλλάζει! Μακάρι!

αντωνης said...

Απλα να πω οτι εγω δεν ειμαι αγροτης, ιδιωτικος υπαλληλος ειμαι.
Και μαλιστα ανεργος εδω και 7 μηνες.

Τη γλυκα του ιδιωτικου τομεα την εχω γνωρισει πολυ καλα.

Οσον αφορα γι' αυτα που αναφερεις, ειναι σε αρκετα σημεια σωστα. Δεν διαφωνω.

Αλλά δεν θελω να συμμετεχω στην λογικη του κοινωνικου αυτοματισμου και της φαγωμαρας μεταξυ μας. Γιατι αυτο βολευει παντα και τις κυβερνησεις και την πλουτοκρατια.
Το διαιρει και βασιλευε ειναι κατι που κυριαρχει δεκαετιες. Ειναι καιρος να σταματησει.

Κατα τη γνωμη μου η χωρα μας το μονο το οποιο μπορει να παραγει πλεον ειναι τα αγροτικα προϊοντα. Και αυτο πρεπει να το βελτιωσουμε για ακομη ενα λογο. Αν σταματησει ή περιοριστει η αγροτικη παραγωγη, τοτε θα ερημωσει τελειως η υπαιθρος.
Και αυτο θα ειναι κατι πολυ ασχημο για τη χωρα.

DPurpler said...

Τι λές βρε συνάδελφε Αντώνη;

Είναι δυνατόν ο καρπαζοεισπράκτορας να κάνει συμμαχία με τον νταή;

Το ποντίκι με την γάτα;

Καρπαζοεισπράκτορες είμαστε, άσε αυτά τα περί κοινωνικού αυτοματισμού, οι βολεμένοι του συστήματος τα λένε, για να το διαιωνίσουν! Μην το χάβουμε το παραμύθι, σε παρακαλώ!

Δηλαδή, σε εκπροσωπεί εσένα η ΓΣΕΕ ας πούμε που όλο το προεδρείο της είναι σε ΔΕΚΟ και παίρνουν τα επιδόματα που τώρα τελευταία έχουν βγεί στην φόρα;

ΕΜΕΙΣ είμαστε οι σημερινοί προλετάριοι φίλε, εμείς έχουμε τις αλυσίδες και όχι οι αγρότες των επιδοτήσεων και οι εργάτες που δεν κοβουν απόδειξη και χτίζουν μεζονέτες.

Και όταν πάμε να ξυπνήσουμε μας πετάνε την παραμύθα του κοινωνικού αυτοματισμού και άλλα τέτοια τσιτάτα και πάνε να μας κοιμίσουνε πάλι. Κάτσε εσύ άνεργος και σε 5 μήνες να μην παίρνεις ούτε το επίδομα και άσε από κοινωνική αλληλεγύη τον "μισθωτό" της Ολυμπιακής να παίρνει 6 χιλιάρικα και να βγαίνει στην σύνταξη από τα 42. Και τον "λιμενεργάτη" επίσης...
Και τον αγρότη, που χωρίς αιδώ λεει ότι έκανε επένδυση 200χιλιάδες ευρώ - και δεν ντρέπεεται να αναφέρει τέτοια ποσά σε ανθρώπους που πεινάνε - στην κυριολεξία!
Αχ φίλε, ξύπνα!

αντωνης said...

Επειδη αν συνεχισουμε δεν τελειωνουμε ουτε μεθαυριο, απλα να πω οτι οσα αναφερεις ειναι ετσι σε πολλες περιπτωσεις.
Αλλά για μενα το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι.
Δεν μου φταιει ο αγροτης που τον ταισαν επιδοτησεις τοσα χρονια οι αλητες για να παιρνουν ψηφους.
Ουτε μου φταιει ο υπαλληλος της καθε Ολυμπιακης που βγαινει στη συνταξη στα 45 του.
Φταιει ο καθε πολιτικαντης που ψηφιζει τετοιους νομους, αυτοι θελουν το ξυλο και οχι ο απεναντι μου συνανθρωπος.

Οσο για το αν εγω΄ο ιδιωτικος υπαλληλος παιρνω 700 ευρω, το ξερο μου το κεφαλι φταιει. Και το οτι δεν παλεψα ποτέ για το συλλογικο καλο.
Και δεν εννοω μεσω των κρατικοδιαιτων αλητων της ΓΣΕΕ.

Εχω δε και την εντυπωση οτι δεν κοιμαμαι.
Αν θελω να τα βαλω με καποιον, μπορω να τα βαλω με τα καθε λογης αφεντικα. Οχι με τα ψωρο-επιδοματα των δημοσιων υπαλληλων.

Αν εσενα σου φταινε οι δημοσιοι υπαλληλοι και οι αγροτες για τα χαλια μας, παω πασο.
Καλο βραδυ.

DPurpler said...

Σφάξε με πασά μου να αγιάσω...

Καλό βράδυ

ΥΓ. Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος. Δεν είναι ήτο ένα, ή το άλλο. ΚΑΙ το ένα, ΚΑΙ το άλλο. Να τελειώνουμε με την σαπίλα, αφού, πράγματι, έχουμε τα χάλια μας όπως λες κι εσύ

Nikos Lioliopoulos said...

@ Panikos
λυπαμαι που το λεω, αλλά η ηγεσια του υπουργειου δεν μ' αφηνει και πολλα περιθωρια αισιοδοξιας. Και δεν κρινω ανθρωπους, ουτε προθέσεις. Γενικα ο τροπος αντιμετωπισης του αγροτικου απο το ΠΑσοκ, παραδοσιακα ειναι λανθασμενος. Και δεν εχουμε ξεφυγει απο αυτον...

@ demetrat
φαινεται πως εχεις πολυ καλη γνωση του θεματος. Ετσι ειναι τα πραγματτα οπως τα γραφεις.
Το χειροτερο ειναι οτι τιποτα δε εγγυαται οτι δε θα ζησουμε ξανα τετοιες καταστασεις στο μελλον....

Nikos Lioliopoulos said...

@Dpurpler @ Αντωνη

ευχαριστω γαι την ωραια συζητηση εδω .Με τον φιλο Dpurpler συμφωνω σε πολλα απο οα\σα γραφει εδω σχετικα με την κατασταση στην Ελλάδα.
Μονο δυο γραμμες σχετικα με τους αγροτες.
-
- Ξερω πολλους αγροτες που θα ηταν ευτυχεις αν εβγαζαν 700 ευρω...
- Δεν πηρα ποτε καμια επιδοτηση και πολλοι αλλοι για τρακτερ Τα αγορασαν οι γονεις μου το 80' με 32% ληστρικο επιτοκιο απο την Αγροτικη. τη μεγαλη γαγγραινα...Και εννοειται οτι τα πληρωσαμε ολα , κανεις δε μας χαρησε ουτε ενα λεπτο απο τοκους.
- τα τρακτερ και ολα αυτα ειναι μηχανηματα ,απαραιτητα για τη δουλεια, δεν ειναι καταναλωτικες πολυτελειες. Ενα μηχανημα συγγομηδης πχ κοστιζει εκατονταδε χιλιαδες ευρω και καποιοι εκαναν αναγκαστικα επενδυση σε αυτα τα μηχανηματα. Πως λες αν μαζευεται το βαμβακι? Με τα χερια?
Ας μην τα ισοπεδωνουμε ολα..
-Το ζητημα του περιβαλλοντος ειναι πολυ σοβαρο, δινω καθε μερα μαχες, αλλ΄πιστεψε με πως ελαχιστα φταιμε εμεις για αυτο.Για χιλια δυο φταιμε δε λεω,αλλά οχι για την υπεραντληση

DPurpler said...

Εγώ ευχαριστώ Νίκο για την φιλοξενία.

Ένα τελευταίο, αξίζει (και για τον Αντώνη):

http://booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=69:2010-02-05-18-42-30&catid=40:-4-2010&Itemid=55