Tuesday, January 19, 2010

Ο αγρότης αξίζει το σεβασμό μας

Η επιθυμια μου πραγματοποιηθηκε! Δεν ειχα χρονο να γραψω την αποψη μου για τις αγροτικες κινητοποιησεις , το εκανε ομως με εξαιρετικο τροπο ο Γ.Λακόπουλος στο σπουδαιο site protagon.gr. Το αρθρο απηχει 100% την αποψη μου. Αξιζει να το διαβασουμε.(κλικ στον τιτλο για μεταφορα στην πηγη)

Ελληνας αγρότης: οι δύο όψεις του νομίσματος

του Γιώργου Λακόπουλου.

Κάνουν καλά και κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες; Απάντηση: όχι. Αλλά όχι επειδή δεν είναι γενικώς σωστό να κλείνουν δρόμους όσοι αγωνίζονται για τη ζωή τους. Άλλωστε τι νόημα θα είχε μια αγροτική κινητοποίηση αν τα τρακτέρ έμεναν στα χωράφια;

Τα οδοφράγματα των τελευταίων χρονών είναι λανθασμένη μέθοδος γιατί στην πραγματικότητα - πιέζουν μόνο για τρέχουσες εισοδηματικές ενισχύσεις. Δεν διαμαρτύρονται για την αποδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας - άλλωστε έβαλαν το χέρι τους και οι ίδιοι. Ούτε κλείνουν τους δρόμους για να καταγγείλουν την κακή χρήση των κοινοτικών πόρων - την όποια οι ίδιοι απολάμβαναν ανέμελα ως τώρα.
Γι αυτό οι κλειστοί δρόμοι θεωρούνται από τον μέσο έλληνα αντικοινωνική δραστηριότητα.

Αυτό όμως δεν δικαιολογεί με τίποτε όσα ακούγονται στα "μίντια" αυτές τις μέρες εναντίον του ανώνυμου έλληνα αγρότη. Κάποιοι που αν τους βάλεις σ' ένα χωράφι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το καλαμπόκι από τα κολοκύθια, βυσσοδομούν εναντίον ανθρώπων που βολοδέρνουν στην ύπαιθρο για να ζήσουν την οικογένειά τους.
Παράγοντες αμφίβολης ηθικής υπόστασης, χωμένοι ως τα μπούνια σε κόλπα για εύκολο χρήμα, μιλούν αλαζονικά για τους ανθρώπους της γης. Ειρωνεύονται, χλευάζουν και προσπαθούν να ρίξουν σκιές συλλήβδην στα καθαρά πρόσωπα των αγροτών, να μειώσουν την αξιοπρέπεια και το ήθος τους. Τους αντιμετωπίζουν ως κατώτερο είδος εργαζόμενου, πολίτες δεύτερης κατηγορίας , ενοχλητικούς και παρείσακτους.

Η δουλειά του αγρότη και του κτηνοτρόφου είναι δύσκολη. Στη ζέστη και το κρύο, σε συνθήκες που θα έκαναν κάποιους από τους επικριτές τους να το βάλουν στα πόδια , μοχθούν χωρίς να εξασφαλίζουν συχνά, ούτε τα στοιχειώδη. Άλλο ο βολεμένος συνεταιριστής, ο παράγων με τις διασυνδέσεις στο κομματικό σύστημα , ο κομπιναδόρος που απομυζά τους πόρους. Και άλλο ο μέσος αγρότης που προσπαθεί να κρατήσει το μέτωπο του καθαρό, να ζήσει παλεύοντας με τη φύση και με το κράτος. Που μοχθεί μέρα νύχτα και στο τέλος τον ληστεύει ο μεταπράτης , που συναγελάζεται με την εξουσία.

Αυτός ο αγρότης αξίζει το σεβασμό μας -αν μη τι άλλο. Όσο και αν επικρίνουμε –πολιτικά- την ενδεχόμενη συμμετοχή του σε μορφές κινητοποιήσεων που δεν τον ωφελούν εν τέλει, άλλο τόσο οφείλουμε να τον τιμούμε γιατί κρατάει ζωντανή την άλλη Ελλάδα. Την αυθεντική Ελλάδα της υπαίθρου .

26 comments:

aKanonisti said...

Οταν κανείς μαθαίνει τι κερδίζει ο αγρότης..και το συγκρίνει με το πόσο το πληρώνει στον μανάβη.... νομίζω πως το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σκάσει....

Οι αγρότες χρόνια τώρα.. δεν στηρίζονται από το κράτος...
Δεν πιστεύω πως το κράτος είναι το αθώο θύμα....που κορόηδεψαν οι αγρότες...
Θέλουν να γονατίσουν τον πρωτογενή τομέα.. και να γίνουμε όλοι εξαρτημένοι από τις εισαγωγές...και το σύστημα...

Ο σεβασμός στους αγρότες εμπεριέχει και την ευκαιρία να επιβιώσουνε...

Πρέπει να τους βοηθήσουμε....

busy bee said...

Οι αγρότες είναι κομμάτι της υγιής περιφέρειας, όπου το αστικοποιημένο κράτος των Αθηνών έχει εγκαταλήψει, μαζί με όλη την υπόλοιπη ύπαιθρο - περιφέρεια που κάποτε ήταν η ραχοκοκαλιά σε όλους τους βαθμούς, η πραγματική Ελλάδα, των ανθρώπων Ελλήνων.
Εκ των πραγμάτων, πιστεύω, ότι όλοι μια κάποια στιγμή θα γυρίσουν πίσω, εκεί στις ρίζες.

Greek Rider said...

Θέλουν απλά να τους κάνουν υπαλλήλους ή ανειδίκευτους εργάτες ώστε να η εργασία τους να έχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, όπως λένε.

Σε κάποιες δεκαετίες η αγροτική γη που σήμερα έχει μικρή αξία, θα αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη και για να την ξαναποκτήσουν οι τότε άνθρωποι θα πρέπει να δουλεύουν 3 γενιές.

giorgio said...

Εγώ θέλω να μάθω που είναι φέτος οι κρητικοί αγρότες που πέρυσι είχαν ξεσηκώσει τον κόσμο γιατί "δεν πήγαινε άλλο", πέρυσι που είχαν ανέβει στην Αθήνα και ήθελαν να πάνε με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα. Φέτος τί έγινε, τα λύσανε τα προβλήματά τους ή επειδή βγάλανε το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ποιά προβλήματα; Άντε να χαθείτε "λεβεντες " κρητικοί!!

Ναυτίλος said...

Εν μέρει συμφωνώ. Αν και τα περισσότερα τα έργαψα στο κείμενο του Greek Rider.

Είναι μεγάλο το ζήτημα. :-/

Nikos Lioliopoulos said...

θα ηθελα μονο να προσθεσω οτι ειναι αδιανοητο να φορτωνουμε δικες μας ευθυνεσς στο κρατος. Ακουω συναδελφους μου απο τα μπλοκα να διαμαρτυρονται για την μη ολοκληρωση της ψηφιοποιησης και την συνεπακολουθη καθυστερηση στις αποζημιωσεις και συγχιζομαι.
Το κρατος φταει που οι ενωσεις δεν καναν εγκαιρα τη δουλεια που ανελαβαν ,παρα τα μεγαλα ποσα που εισεπραξαν;
Το κρατος φταιει που εκλεγουμε στις διοικησεις των περισστερων οργανωσεων ανικανους(να μην χρησιμοποιησω αλλο χαρακτηρισμο);

Το κρατος φταιει που χρονια τωρα κανουμε πως δεν βλεπουμε το εγκλημα που συντελειται στις πλατες μας, με τους ¨συνδικαλιστες¨΄;
Φταει για πολλα το κρατος,αλλα αλλα τοσαφταιμε εμεις οι ιδιοι οι αγροτες.
Οσο για την σημερινη κυβερνηση, το εχω πει κατα καιρους οτι δεν εχω και πολλα να περιμενω στον αγροτικο τομεα.
Δειτε τα βιογραφικα αυτων που απαρτιζουν την διοικηση του υπουργειου και θα καταλάβετε....

busy bee said...

Φίλε Νίκο!
Δεν είμαι αγρότης ούτε ΠΑΣΟΚ και το ξέρεις νομίζω,αλλά σαν Κρητικός οφείλω να απαντήσω στο σχόλιο του Giorgio και να του πω ότι οι αγρότες του Ηρακλείου αύριο Τετάρτη 20/1/2010 θα είναι στην περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Roadartist said...

Φοβάμαι μήπως έτσι όπως πάει, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν αγρότες.. Η Ελλάδα θα φτάσει στο σημείο να μη παράγει, δεν υπάρχει χειρότερο..

αντωνης said...

Νικολα το ειχα πει και περσι, θα το πω και φετος.
Μαζι σας, εστω και αν δεν εχετε δικιο σε ολα.

Γιατι αν πεθανει (και) η αγροτια μετα απο το θανατο των πολεων, τοτε βραστα...

athinovio said...

που θα ήταν η ελληνική οικονομία χωρίς την αγροτική παραγωγή?

Nikos Lioliopoulos said...

Παρακολουθω απο αποσταση την ειδησεογραφια και ομολογω πως ειναι πολλα που με προβληματιζουν.
Φοβαμαι πως για αλλη μια φορα η ικανοποιηση αιτηματων θα λειτουργησει σε βαρος της βιωσιμοτητας της γεωργιας και ουσιαστικα εις βαρος μας.
Τα ιδια αιτηματα κομμενα και ραμενα μια μια συγγεκρημενη ομαδα αγροτων.Επιδοτησεις, αποζημιωσεις.Το σημερα μας νοιαζει. Καμια κουβεντα για το αυριο.
Το μεγαλο προβλημα κατα τη γνωμη μου ειναι η στρεβλη δαρθρωση της αγορας και τα καρτελ που λειμενονται τον υδρωτα μας.

Χαιρομαι πολυ που απ τα σχολια που διαβαζω σε αναρτησεις σχετικα με το θεμα ,εχετε πολυ καλη αποψη για το τι συμβαινει.
Θα επανελθω. Ευχαριστω για τα σχόλια σας.

Alexandros said...

Νίκο μου τα λέγαμε και πέρυσι, τα λέμε και εφέτος. Για άλλη μια φορά η κοινωνία πρέπει να ασχοληθεί προσωπικά με τους αγρότες. Για άλλη μια φορά η κοινωνία πρέπει να ανεχτεί ωμούς εκβιασμούς μιας επαγγελματικής κατηγορίας η οποία κοιτά μόνο τα συμφέροντα της. Να σκεφτούμε τον αγρότη ε ? Ο αγρότης εμένα πότε με σκέφτηκε ? Αν αυτός έχει μια δικαιολογία να κατέβει στα μπλόκα, εγώ που είμαι νεότερος έχω 10! Εγώ τι σας φταίω που εσείς οι παλαιότεροι έχετε φτιάξει μια χώρα μπουρδέλο και συντηρείτε αυτές τις παρασιτικές εξουσίες τις οποίες κράζετε μόνο όταν είναι προς το συμφέρον σας?. Η μήπως δεν συμβαίνει αυτό ξανά τώρα?

Όχι κύριοι η παρανομία που κάνουν οι αγρότες δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί ηθικά. Η ηθική νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας έχει καταντήσει να είναι το εθνικό σπορ των Ελλήνων. Και δεν μπορώ άλλο την υποκρισία. Οι αγρότες διαμαρτύρονται κατά των κομμάτων. Και στο τέλος ψηφίζουν τους ίδιους εδώ και 30 χρόνια. Ο σεβασμός δεν αποκτάται κύριοι λόγω ηλικίας, ούτε λόγω θέσης αλλά κερδίζεται λόγω συμπεριφοράς. Σου το είπα και πέρυσι Νίκο. Θες μπλόκα ? Στο σπίτι του Πρωθυπουργού. Με αυτόν έχεις τις διαφορές σου όχι με εμένα.


Και επειδή ανάμεσα στις ομάδες τον αγροτών υπάρχει και αυτός ο «ανώνυμος αγρότης που παλεύει για τον μόχθο του» όπως σωστά περιγράφεις στο άρθρο αυτό τι πάει να πει ? Ότι θα ανέχομαι και τους υπόλοιπους για να μην του θίξουμε την τιμή και την υπόληψή του? Ο ανώνυμος αγρότης πότε κατήγγειλε αυτά τα φαινόμενα που περιγράφονται στο άρθρο?


Ναι αξίζει τον σεβασμό μου αλλά αξίζω και εγώ τον δικό του. Τον οποίο δεν τον έχω εισπράξει ακόμα….για να εξηγούμεθα…

Sissi Soko said...

στις ρίζες, βέβαια, αφού είμαστε ό,τι τρώμε, ότι (πρέπει) να παράγει ο αγρότης...

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ said...

Ως αγρότης είμαι ευτυχής.
Οι αγροτικοί μας αγώνες, τώρα δικαιώνονται.
Διότι βρεθήκαμε με συμπαραστράτια τη Πετρούλα.
Του κακού μας καιρού.
Με 12ποντες γόβες στιλέτο.
Και μαύρο …. παραστατικότατο κολάν.
Ευτυχώς που βρέθηκε και αυτή.
Διότι όλοι εμείς είμαστε απόντες.
Εδώ και πολλά χρόνια.
Από εκεί που έπρεπε.
Όταν έπρεπε….

VAD said...

Nικόλα,ξέρεις πολύ καλα τις απόψεις μου,τάχουμε πει τόσες φορές,αλλο αγρότης κι άλλο "αγρότης",τι σχεση εχει η δική μου φτωχοαγροτιά των ορεινών και ημιορεινών περοχών με τους Μπούτους και τους Κοκινούληδες;
-Τι σχέση εχετε με τους μεθυσμένους στα μπλόκα που ούρλιαζαν μπροστά στα μικρόφωνα των καναλιών;
Τι σχέση εχετε μ'αυτούς
που φωναζαν το συνθημα
"δε θέλουμε γυναίκα υπουργό"; Για να πέσει η γυναικα υπουργός στήσατε τα μπλοκα;
Γίνομαι σκληρός;Ναι,γιατί αυτοί δεν εκπροσωπούν την αγροτιά του τόπου μου που λιώνει στο χωράφι,όπως ελιωνα και γω σε ακομα δυσκολότερες εποχές και το ξέρεις...
Και θα γίνω ακόμα πιο σκληρός:-Στηστε τα μπλοκα καλοκαίρι!!! Γίνεται;Οχι φυσικά,οι δουλειές δεν περιμένουν...Είδες λοιπόν Νικόλα μου;

βιολιστης στη στεγη said...

Νίκο μου καλημέρα!
Θα συμφωνήσω και με τον Αλέξανδρο και με τον Vad...
Δεν ξέρω, πόσων ταχυτήτων αγρότες υπάρχουν, η εικόνα πάντως που έχω εγώ απο την Κορινθία, είναι να τρίβουν τα χέρια τους όταν πέφτει πάγος(άς οψεται η επιδότηση), και να ρυπαίνουν ασύστολα το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα με τα χειρότερα και φτηνότερα φυτοφάρμακα που υπάρχουν (άς όψεται η μη-συνταγογράφηση)...
Δεν γενικεύω αρνητικά.
Ας μη γενικεύουμε όμως και θετικά!

ikor said...

Θλίβομαι κάθε χρόνο τέτοιον καιρό. Όχι τόσο για τον λόγο που ξεκινούν οι "κινητοποιήσεις" (=απαγόρευση κυκλοφορίας) όσο για τον λόγο που τελειώνουν: αρκεί να υποσχεθούν μια επιδότηση στους αγρότες...

Αλήθεια, κανείς στα μπλόκα δεν βλέπει ότι η εξάρτηση από τις επιδοτήσεις κι η απουσία αγροτικής πολιτικής σας οδηγεί σε αφανισμό;

Ο αγροτικός κόσμος, η ραχοκοκαλιά της ελληνικής περιφέρειας, πηγαίνει προς τον καταρράκτη (2013) και το μόνο που ζητάει είναι μαγιό για να μη βραχούν τα ρούχα...

Εγώ όλους τους αγρότες τους σέβομαι, γιατί μοχθούν πάρα πολύ. Θα παραδεχόμουν όμως πολύ περισσότερο τους αγρότες που θα έβγαιναν και θα ζητούσαν:

Ψηφιοποίηση, διαφάνεια, έλεγχο για το πώς αξιοποιεί ο καθένας τις επιδοτήσεις που εισπράττει, νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην ποιότητα και στην εξωστρέφεια του προϊόντος τους!

Λυπάμαι, Νίκο, αλλά η καταστροφή έρχεται από αυτό που θεωρείτε σωτηρία: την εξάρτηση από τις επιδοτήσεις...

Anonymous said...

http://fpboy.blogspot.com/2010/01/blog-post_20.html

Alexandros said...

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=23379

Δείτε εδώ ρεζιλίκια

Alexandros said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Mε ευχαριστεί ιδιαίτερα που απ τα σχολια που διαβαζω σε αναρτησεις σχετικα με το θεμα, ο πολυς ο κόσμος εχει πολυ καλη αποψη για το τι συμβαινει! Προχτες σε μια συζητηση με ανθρωπους που δεν ξερουν να ξεχωρισουν το καλαμποκι απο το καλαμι, αγανακτησα γιατι συνεκριναν τους μεγαλοτσιφλικαδες της Βοιωτίας με του βιοπαλαιστές αγρότες, και τυφλωμενη δεν εβλεπαν λιγο πιο πέρα απο τη μύτη τους! Να μου πειτε τι περιμενεις απο ανθρωπους που είναι ικανοι να τρωνε βαλβολίνη γιατι το carfour την πουλαει πιο φτηνα απότο ελαιοτριβιο και γιατι το αγουρόλαδο πικριζει λιγο στη γευση και μυριζει λαδίλα? χαχ!

demetrat said...

Καιρό τώρα γυρνάει στο κεφάλι μου , η ανάμνηση του γαλατά που μας έφερνε το γάλα με το ποδήλατο κάθε πρωί, σε όλη τη γειτονιά.Ο μανάβης που πήγαινε γιά εφοδιασμό στα χωράφια και τα περιβόλια και έφερνε κάθε πρωί τα καλύτερα στο μικρό μανάβικο που είχε.
Ή που πηγαίναμε στα περιβόλια και αγοράζαμε κατευθείαν.
Και προπαντός , εμάς που τρώγαμε ότι έβγαζε η η γη την κάθε εποχή της.
Δε λυσσάγαμε να φάμε φράουλα το καταχείμωνο και πράσσο κατακαλόκαιρο.
Και αναρωτιέμαι, γιατί δεν μπορεί τηρουμένων των αναλογιών να γίνει το ίδιο;
Και τιμές καλές θα υπάρχουν(στα βρώσιμα τουλάχιστον) , και τα καρτελ θα παρακαμφθούν.
δ

Nikos Lioliopoulos said...

Αγαπημενοι μου φιλοι, θα ήθελα να ζητησω συγνώμη που για προσωπικούς λογους δεν βρηκα χρονο να απαντησω στα σχολια σας. Ελπιζω αυριο να καταφερω να απαντησω στον καθενα, εστω και τωρα, και να σας ευχαριστήσω όλους.

Nikos Lioliopoulos said...

@akanonisti,
Μπορει να υπαρξει χωρα χωρις πρωτογενη τομεα;

@μανος bee,
Ως που να γυρισουν ολοι στις ριζες, δεν θα υπαρχουν πια ριζες.Θα εχουμε φυγει και εμεις..
Οσο για τους κρητικούς αγροτες, εχω να πω ότι είναι οι μονοι που τολμησαν να κανουν με μεγαλο κοστος αυτό που προτεινω ως μορφη διαμαρτυρίας, την καθοδο με τρακτερ στην Αθηνα. Μπραβο τους. Εμεις εδώ, παρατάμε τα τρακτερ μας (τα παλιοτερα μας) σε καποιο κοντινο δρομο, παμε πισω στα καφενεια και ξαναμαζευομαστε αν είναι να κανει συνδεση κανενα καναλι…

@greekrider
Αλλοίμονο σε μια χωρα που εχει ανειδίκευτους εργατες, αντι για μικρους εστω επιχειρηματιες η ειδικευμένους εργατες…

@ναυτιλε, χαιρομαι που σε ξαναβρισκω.

Nikos Lioliopoulos said...

@roadartist
Kai egv to fobamai ayto,

@ αντωνης
Ευχαριστουμε για την συμπαρασταση.Οχι μονο δεν εχουμε σε όλα δικιο, αλλά σε λιγα μονο από τα αιτήματα μας έχουμε δικιο δυστυχώς..

@αθηνοβιο
Δεν ξερω…

@ Αλεξανδρε,
Χαιρομαι που τα ξαναλεμε. Αδυνατώ πλήρως , και αυτό με κάθε ειλικρίνεια) να αντιπαρέλθω την συλλογιστική σου. Για αυτό και δεν κσυμμετεχω στο κλεισιμο δρομων πια. Εχεις απολυτο δικιο.Ομως θα σε παακλουσα να λαβεις υποψιν μονο αυτό, ότι πολλες φορες εξαπατηθήκαμε συνειδητά από την πολιτεια. Και ότι εχουμε σοβαρο προβλημα επιβιωσης.

@ κ.Sokos
Δεν σε καταλαβαινω, αλλά αν ισχυει το ειμαστε ότι τρωμε, τοτε λυπαμαι αλλα ειμαστε….σκ.

@πα.νικος.
Είναι μαζι μας η Πετρουλα; Μαλλον θα πρεπει να συμμετάσχω και εγω στα μπλοκα…Που ξερεις, ισως εομαι τυχερος!
Στα σοβαρα τωρα. Ναι Νικο, ειμασταν αποντες. Και δεν μας φταιει κανεις για αυτό…

Nikos Lioliopoulos said...

@ VAD,
Ποσο δικιο εχεις Βασιλη. Ας μιλησουν αυτοι που ξερουν λοιπον...

@βιολιστης
Καθολου δε γενικεύεις αγαπητη. Αυτό που λες συμβαινει σε μεγαλο βαθμο…

@ikor
Συμφωνούμε απόλυτα. φιλε. Και να εισαι βεβαιος πως για τον ιδιο λογο λυπαμαι και εγω. σ.σ. ωραιο το παράδειγμα με το μαγιο…

@λιακαδα
Το τι βλακειςα υπαρχει στη Ελληνικη κοινωνία το ξερουμε. Μονο να ανοιξεις τηλεοραση θα καταλαβεις, τιποτα άλλο δε λεω.
Αλλά στα μπλογκς βρισκεται η άλλη Ελλαδα, η Ελλάδα της γνωσης η Ελλαδα της ελπίδας…

@demetrat
Σωστα. Εγω εχω μια αλλη απορια. Τοσο δυσκολο είναι να συνεταιριστούμε να στήσουμε μια δικη μας αλυσιδα μαναβικως σε ολη την Ελλάδα.ακομη και σουπερ μαρκετ. Χωρις κανενα μεσαζοντα.; Θα πουλαμε στη μιση τιμη και θα εχουμε και κερδος. Αλλα ποιος να τα κανει αυτά; Ο Καραμηχας;;;;