Monday, March 2, 2009

Καρναβάλι Μελίκης. Καθαρά Δευτέρα 2009.


Το lioliopoulos.blogspot παρουσιάζει πλήρες φωτορεπορτάζ απο το φετινό καρναβάλι της Μελίκης!
Το ξακουστό καρναβάλι του χωριού μας γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο.

Την Κυριακή της αποκριάς γίνεται διακωμώδηση του χωριάτικου γάμου με πάρα πολύ γέλιο.Δείτε μερικές εικόνες: Κάνοντας κλικ μέσα στην εικόνα ανοίγει σε πλήρες μέγεθος.






Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται κάθε χρόνο την καθαρά δευτέρα με την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων. Ιδιαίτερα φέτος τα άρματα ηταν εξαιρετικά και σατίρισαν κάθε πτυχή της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας σκορπίζοντας άφθονο γέλιο.
Η φετινή θεματολογία των καρναβαλιστών περιελάμβανε τα πάντα. Τον Κωστάκη( ειμαι μακαρονάς τι να κάνω!), τον Γιωργάκη ( κρατάτε τον μην πέσει!), τον Σημίτη( εγώ χόρτασα!), τον Αφραιμ(είχε την τιμητική του), τον Υπουργό παιδείας,και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει ο Παλαιοκώστας. Ξεχωριστό ήταν το άρμα που παρουσίαζε την καταστροφή του περιβάλλοντος και το λιώσιμο των πάγων. Οι εικόνες μιλούν απο μόνες τους.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την επιτυχία του φετινού καρναβαλιού.









19 comments:

marianaonice said...

Και του χρόνου Νίκο!
Πολύ ωραίες φωτογραφίες!!
Καλή Σαρακοστή!
Καλό μήνα!
:))

Nikos Lioliopoulos said...

Σε ευχαριστώ Μαριάννα μου. Και του χρόνου να τα λέμε από τα ιστολόγια μας- καλά να είμαστε. καλή Σαρακοστή.

Υ.Γ.
Όπως βλέπεις και το δικό μου χωριό είναι ωραίο, όχι μόνο το δικό σου!

marianaonice said...

Σύμπτωση και στο δικό μου Νίκο έχουν το Αγιασώτικο Καρναβάλι και πολύ μου το θύμισες με την ανάρτησή σου αυτή!
Όλα τα χωριά μας έχουν μια ομορφιά και μια μαγεία μοναδική!!
Αρκεί να έχουμε μάτια να τη δούμε...
Φιλιά!
:))

αγροτης !!! said...

χρονια πολλα , καλη σαρακοστη ...

Σοφία said...

Και του χρόνου με υγεία να διασκεδάσετε ακόμα περισσότερο. Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή!

VAD said...

Γάμ'του τη μάνα γάμ'του,
τ'ς πουτάνας του πιδί!!!
Το σηκώνει η μέρα,ετσι;
Δεν εχει λογοκρισία:)))

Anonymous said...

Μπα! μπορω να πω οτι εξεπλάγην από τα θετικά σου σχόλια σου για το καρναβάλι Μελίκης που διοργανωνει ο Δημος, η ΔΕΑΜ λαογραφικος και λοιποί!
Το καρναβάλι στην Μελίκη ειναι σάτυρα, παραδοση, ζουρνάδες....
Τι εγινε? άρχισες να τα συμπαθεις?
μπορω να πω οτι ειναι μια ευχάριστη αλλαγη!
Αντε και του χρόνου με άρμα!!!
Μαζί θα ειμαστε επάνω να σχολιάζουμε και να σατυρίζουμε!
ΓΡηγόρης

aKanonisti said...

Εσύ τι ντύθηκες???
Η έκανες μόνο ρεπορτάζ???

Nikos Lioliopoulos said...

Μαριάννα,
...για να τις δούμε όμως τις ομορφιές τους πρέπει να έχουμε το κουράγιο να παραμερίσουμε τις ασχήμιες που τις κρύβουν....
Καλημέρα.

Σοφία,
και του χρόνου!

Vad,
απο φίλους όλα επιτρέπονται!
Καλημέρα.
Αγρότη,
χρόνια πολλά.
Γρηγόρη,
Μαρτυριάρη!!!
Του χρόνου καλά να είμαστε θα το κάνουμε το άρμα!

αΚανόνιστη,
Εγώ ντύθηκα...Ρεπόρτερ! και μου πάααααει...

Φιλιά.

NdN said...

Και του χρόνου Νικόλα! Μου έλυσες και την απορία για το τι ντύθηκες εσύ...

Anonymous said...

Εκθειάζουμε και το "καρναβάλι" τώρα ;;!!
Για όσους δεν είχαν ποτέ την χαρά να το παρακολουθήσουν από κοντά, ας ξέρουν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο κακόγουστα θεάματα που μπορεί να συναντήσουν ποτέ.

Η αρχική ιδέα - ζουρνάδες, νταούλια, πειράγματα - έχει εγκαταληφθεί προ πολλού.

Ήχοι ντισκο για την... "παρέλαση", μαθητές ντυμένοι αλλού γι αλλού (τα στρουμφάκια με τον Οβελίξ, ας πούμε...), χωρίς θέμα, χωρίς αισθητική, χωρίς λόγο, τελικά...!!

Οι δε συμμετέχοντες; Άπαντες οι περί την δημοτική αρχή - αυλικοί και εξαρτώμενοι - με υποτιθέμενο κέφι και "διάθεση προσφοράς"...
Το κακό είναι ότι εκπαιδεύεται και η νέα γενιά σ' συτό το χάλι.

Καλά κάνεις όμως Νίκο!! Πολύ καλά!!
Εκλογές έρχονται - τώρα εθνικές, αύριο δημοτικές - πως να τους την πέσεις για τη συνωνυμία που κατάφεραν (Μελίκη = κακογουστιά, αρπακολιά, προχειρότητα,κλπ);;

Ψήφο θα ζητήσεις αύριο - μεθαύριο.
Χάιδεψε κι εσύ τα αυτιά του κοινού της κάθε Πετρούλας!!

Όσο πιο χαμηλά οι ψηφοφόροι, τόσο λιγότερες οι απαιτήσεις!! Έτσι δεν είναι;;

Κ. Μ.
(μετά το τέλος της...καραντίνας)

Nikos Lioliopoulos said...

NDN,
και του χρόνου φίλε. Μου άρεσε τόσο πολύ το look του ρεπόρτερ, που σκέφτομαι να το υιοθετήσω μόνιμα! Λεπτομέρειες προσεχώς...

Nikos Lioliopoulos said...

Κ.Μ.,
βρέ τι βλέπουν τα ματάκια μου, καλώς την !
Δεν θα έλεγα ότι μου έλειψες αλλά βάζεις θέματα και δεν μπορώ να μην τα απαντήσω.
Κατ αρχήν , το καρναβάλι μας δεν το θεωρώ κακόγουστο, παρά το γεγονός πως δεν πολύ ενθουσιάζομαι με τα καρναβάλια γενικά. Για αυτούς που τους αρέσει όμως νομίζω είναι μια πολύ καλή επιλογή να έρθει κανείς να το δει. Κάθε χρόνο τα άρματα είναι και περισσότερα.
Προσωπικά προτιμώ να παρελαύνουν άρματα υπό τους ήχους σάμπα παρά υπο τους ήχους ζουρνά, όπως γινόταν παλαιότερα. Ήταν αρκούντως κιτς κατά τη γνώμη μου. Η παράδοση όμως καλύπτεται πολύ ωραία, πριν το καρναβάλι με χορούς συγκροτημάτων στην εξέδρα, που βέβαια δεν παρακολουθώ ποτέ!
Δεν θα διαφωνήσω πως το καρναβάλι εδώ και πολλά χρόνια γίνεται από την δημοτική αρχή και τους παρατρεχάμενους, γεγονός που καυτηριάζω δημόσια πολλές φορές, καθώς και τον έμμεσο εξαναγκασμό σε κάποιες περιπτώσεις των εργαζομένων να συμμετέχουν. Είναι γεγονός οτι ο αυθορμητισμός του Καρναβαλιου στη Μελίκη έχει εκλείψει προ πολλού. Δεν έχεις άδικο σε αυτό.
Παρόλα τα παραπάνω όμως αυτοί που ¨δούλεψαν¨ για το καρναβάλι αξίζουν έπαινο.
Και τώρα το λάθος σου . Εγω στις επόμενες εκλογές θα διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου καταγγέλλοντας αυτούς που ¨έκαναν την Μελίκη συνώνυμο της κακογουστιάς, της αρπακολιάς, και της προχειρότητας, όπως και πάλι σωστά γράφεις, και όχι χαϊδεύοντας τους .
Γιατί αγαπητή μου Κ.Μ (ή αγαπητέ) μπορει να με κατηγορείς οτι γλύφω το Πασόκ, αλλά να με κατηγορεί; οτι γλείφω αυτους ειναι…too much!

Anonymous said...

Θα ηθελα να συζητήσουμε την αποψη της (του;) Κ.Μ. χωρίς ομως διαθεση για μαλλώματα σε σχέση με την "δημοτική" αρχή....
Θέαμα αλλόυ για αλλου (στρουμφάκια και οβελίξ)...
Η απάντηση ειναι απλή...και; υπάρχουν κανόνες ενδυματολογικοί; υπάρχει καποιος που κανονιζει τον τροπο ντυσιματος των διαφόρων που θέλουν να ντυθούν; Δηλαδη την χρονια που ο Παρσός ηταν ντυμμενος τσολιας και ειχε και πατινι ηταν κατι "κιτς"; Δεν επρεπε να ειναι ντυμμενος ετσι ή δεν επρεπε να ειχε πατινι;
Ελευθερη εκφραση ειναι και ο καθενας ντυνεται οπως θέλει.. οσο για την ποιοτητα των ρουχων ...εε τι να κανουμε , δεν μπορούν να ειναι και στολές ΑΡΜΑΝΙ!!!!!
Χωρίς λόγο ολά αυτά;
Πουθενα δεν ειδα να γίνεται καρναβαλι για την απελευθερωση της Παλαιστινης, το φαινομενο του θερμοκηπιου την κατοχη του Ιρακ από τους αμερικανους ή για την εξαφάνιση του γαλάζιου μονόκερου!!!!
Προφανώς και το καρναβαλι εχει καποιο λόγο ... καπως ξεκινησε... η ανάλυση αλλού, σε άλλη ανάρτηση.
όσο για το γούστο επίσης δεν νομίζω οτι χρειάζεται να φέρουμε Γάλλο Decaurateur (το γράφω σωστα;) να μας διακοσμήσει τον περιββάλοντα χώρο !!!
Όσο για το νταούλι και τον ζουρνα τα έχει ηδη εγκαταλλείψει ο κόσμος προ πολλού.. λίγοι ειναι αυτοί που προσπαθούν να τα κρατήσουν ακόμη ζωντανα στην περιοχή μας. Εεε Νίκο;
Και δυστυχώς ή ευτυχώς το καρναβάλι της Μελίκης σήμερα ειναι ενα (ίσως αταίριαστο αλλά ετσι ειπαμε ειναι το καρναβάλι - μια σειρά από αταιριαστα-ακανονιστα πράγματα, εκτός της συνηθισμένης τάξης και ευταξίας που διακρίνει την κοινωνία μας γενικότερα) μείγμα από ρουμλουκιώτικη παράδοση και Rio de Janeiro! Λίγο Κατσούλι , λίγο σάμπα, λίγο νταούλι λίγο Lambada (την θυμάται κανείς;), λίγο χαλβάς, και κανένα λουκάνικο στα κλεφτά!!!

Και παρακάτω....

".....Οι δε συμμετέχοντες; Άπαντες οι περί την δημοτική αρχή - αυλικοί και εξαρτώμενοι - με υποτιθέμενο κέφι και "διάθεση προσφοράς"...
Το κακό είναι ότι εκπαιδεύεται και η νέα γενιά σ' συτό το χάλι....."

Ναι , όντως έτσι ειναι! Κυριως ο δημαρχος και η παρέα του και οι αυλικοί τους (κυρίως , όχι όλοι!!!!)....
Αλλά και ποιος άλλος θελησε να ασχοληθεί και του αρνηθηκε η συμμετοχή;
Και αν αυτή την στιγμή το καρναβαλι ειναι υπόθεση του δημαρχου ή της προεδρου της ΔΕΑΜ ειναι μάλλον γιατι καποιοι άλλοι αποφάσισαν να αποσυρθούν διακριτικά δυστυχώς....
Αυτά για την ώρα....
Γρηγόρης - Ένας Αυλικός

Nikos Lioliopoulos said...

Γρηγόρη(αυλικέ!),
Σαφώς και δεν υπάρχουν κανόνες στο καρναβάλι, ντύνεται ότι θέλει ο καθένας και βγάζει προς τα έξω το κέφι του όπως εκφράζεται. Και φέτος είχαν πολύ κέφι τα παιδιά.
Για το ζουρνά δεν συμφωνώ, μάλλον αργεί η μέρα που θα εγκαταλείψει ο Μελικιώτης τον ζουρνά, (εγώ το έχω κάνει προ πολλού!) εξάλλου σε αυτο τον τόπο κοιτάζουμε την παράδοση πολύ περισσότερο απο όσο πρέπει με αποτέλεσμα να ανακυκλωνόμαστε σε ένα μίζερο status qvo που σαφώς βολεύει την συντήρηση κάποιων καταστάσεων εδώ. Για να μην αδικώ όμως κάποιους, βλέπω ότι τα τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες να προχωρήσουν κάποια πράγματα εδώ και αυτό αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο . Δεν θα επεκταθώ περισσότερο γιατί δεν έχω διάθεση να στενοχωρήσω κάποιους…
Για το θέμα της συμμετοχής των Μελικιωτών όμως, οφείλω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Το γεγονός ότι το καρναβάλι αλλά και όλες οι κοινωνικές δραστηριότητες(πολιτισμός, αθλητισμός, αιμοδοσία κ.α) εξαρτώνται άμεσα από τον Δήμο έχει να κάνει με την πολιτική τους εδώ και 20 περίπου χρόνια να ελέγχουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ στη Μελίκη. Δοκίμασε αν θές να κάνεις κάτι ξεχωριστά από αυτούς. Θα σε πνίξουν. Άπειρα τα παραδείγματα.
Επειδή λοιπόν γνωρίζω καλά τι συμβαίνει εδώ και τι δυσκολίες θα αντιμετωπίσει όποιος κάθε φορά θα καλείται να διοργανώσει το καρναβάλι της Μελίκης, δίνω τα συγχαρητήρια μου σε όσους το διοργάνωσαν. Γιατί μπορεί και οι ίδιοι να αναπαράγουν το status αυτό, ( σε καμιά περίπτωση δεν ευθύνονται άμεσα οι ίδιοι, αλλά το αναπαράγουν), δεν μπορώ παρά αν μην τους επαινέσω δημόσια για το
φετινό καρναβάλι.
Έχω την αίσθηση πως κάτι πάει να αλλάξει στον τόπο μας. Θα δούμε…

Anonymous said...

Συμφωνούμε σε όλα, βλέπω.
Για τον Γρηγόρη: Οι ενδυματολογικές επιλογές είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν είναι της παρούσης. Πάντως ο Παρσός (που τον θυμήθηκες;;) ως τσολιάς με πατίνι ΗΤΑΝ θέμα. Τα στρουμφάκια με τον Οβελίξ, ΟΧΙ.
Το καρναβάλι δεν είναι σωρός από αταίριαστες μεταξύ τους εκδηλώσεις.
Όσο γι αυτούς που... "αποσύρθηκαν", κανείς δεν το έκανε χωτίς προσωπικά οφέλη.
Δεν έχω να προσθέσω τίποτα και το γλείψιμο στο Μελικιώτικο λαό αναφερόταν Νίκο.

Anonymous said...

ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ...

Κ.Μ

Ασκαρδαμυκτί said...

Ωραία αυτά τα έθιμα, αρκεί να μην εκφυλίζονται σε μέσα προσέλκυσης εσωτερικών τουριστών...

Anonymous said...

Καλησπέρα...
Για την Ασκαρδαμυκτί..
Δυστυχώς το καρναβάλι (ίσως ο κυριότερος λόγος υπάρξης και επιβίωσής του) είναι ο εσωτερικός τουρισμός!!!
Δες τι γίνεται στην Πάτρα και στην Ξάνθη!!! Πάς εκει και σε σφάζουν με το βαμβάκι!!!!
Πιστευεις οτι θα υπήρχε σήμερα πατρινό καρναβάλι χωρις εσωτερικό τουρισμό? Αυτές οι εκδηλώσεις εχουν κόστος και αυτό από καπου πρέπει να βγει!!!
Δυστυχώς και πάλι ζουμε σε εποχές εμπορευματοποίησης!
Οσο για τις ενδμασίες εγω προσωπικά εδωσα σημασία μονο στο κέφι των ντυμένω και οχι στο αν ταιριάζουν οι ενδυμασίες τους!
Προσωπική άποψη.

Το καρναβάλι στην Μελίκη ίσως ειναι ενα μίγμα από αταίριαστες εκδηλώσεις αλλά ετσι ειναι σχεδόν από οταν ξεκίνησε. Θα ήθελα να ακουσω καποιες άλλες προτάσεις για το πως να γίνει..
Σίγουρα πάντωςε δεν μπορει να περιλαμβάνει θέατρικες παραστάσεις του Ερνεστ Χεμινγουέη (το λέω αυτό μιας και αυτό ειναι ειναι ενα από τα ονειρα του Νικου!). Αυτά εχει το καρναβάλι της Μελίκης...
Χωριάτικο σατυρικό γάμο (κάτι που άλλωστε γίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας), Παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων (σίγουρα οχι της ποιότητας της Πάτρας αλλά εκει χρειάζονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ και δεν μποει να συγκριθει η Μελίκη ή ο δημος μελίκης των 15.000 πλυθησμου με την Πάτρα των 250.000!!!! Είναι σίγουρα διαφορετικοι προυπολογισμοί και οπως ειπαμε το καρναβάλι ειναι ευρώπουλα!!!!).
Από την άλλη πάλι δεν ειναι καλό να μην γίνεται τίποτα!!!!

Για το ποιοι αποσύρθηκαν και τι οφέλη ειχαν δεν γνωρίζω και δεν μπορω να καταλαβω τι οφέλη εχει ενας καρναβαλιστης που δεν παίρνει μερος στο καρναβάλι! Και για ποιο λόγο να "αποσύρουν " κάποιον οταν πρεπει να γίνουν αρματα!

Όσο για το αν προσπάθησε κανεις να ξεκινησει κατι στον Δημο δεν γνωρίζω καποια περιπτωση που να ξεκινησε κανεις κατι και να εφαγε τρικλοποδιά! Όπως επίσης πολλές φορές προτεινα στον Νικο να ερθει να δουμε τις προοπτικες ενος θεατρου αλλά πάντα από τον Νικο εισεπρατα αδιαφορία!!!!
Ποιος επνιξε ποιον δεν γνωρίζω...

Για την εγκατάλειψη του ζουρνα και αν πρεπει να γινει δεν ειναι του παρόντος απλά θα πω χωρις να προσβαλω κανενα οτι χρειάζεται παιδεια για να καταλάβει κανεις την αξία του.... Ισως σε αλλη ανάρτηση!
ΓΡηγόρης